Viimeiset päivät Afganistanissa vietimme Mazar-i-Sarifissa ja sen lähialueilla. Viimeisenä päivänä teimme vierailun Balkhin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Mazar-i-Sarifista.


Balkh ja sen nähtävyydet
Balkh on yksi Afganistanin vanhimmista ja historiallisesti merkittävimmistä kaupungeista. Sitä kutsutaan myös ”kaupunkien äidiksi” (Umm al-Bilad) sen pitkän historian ja vaikutusvaltaisen menneisyyden vuoksi. Balkhin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja se oli merkittävä keskus jo antiikin aikana. Kaupunki kuului osaksi Baktrian kuningaskuntaa ja kuului myöhemmin Persian Ahemenidien valtakuntaan sekä Aleksanteri Suuren valloituksiin 300-luvulla eaa.
Islamin saapuessa 600-luvulla Balkhista tuli yksi islamilaisen maailman merkittävimmistä kaupungeista, erityisesti oppineisuuden ja mystiikan keskuksena. Mongolit tuhosivat kaupungin 1200-luvulla, minkä johdosta se menetti vaikutusvaltansa. Balkh tunnetaan myös 1200-luvulla vaikuttaneen runoilijan Jalal al-Din Rumin syntymäpaikkana. Tänä päivänä Balkh on pieni kaupunki ja varjo entisestä, mutta historiallisen merkityksensä vuoksi se kiinnostaa arkeologeja ja historiantutkijoita.
Me aloitimme Balkhiin tutustumisen vihreästä moskeijasta (Green Mosque). Sisälle emme tietenkään päässeet, mutta sain sieltä kuvia, kun yksi oppaista otti puhelimeni ja meni sisälle kuvaamaan.



Vihreä moskeija rakennettiin 1400-luvulla Timuridi-dynastian aikana. Vuosien varrella se on kärsinyt vaurioita, mutta on edelleen yksi alueen merkittävimmistä uskonnollisista rakennuksista. Moskeijan nimi tulee sen kauniista vihreäsävyisestä koristelusta ja kaakeleista. Moskeijalta ajoimme vanhan luostarin raunioille, jonka nimi ei jäänyt valitettavasti mieleen.

Matka jatkui pomppuista tietä pitkin kaupungin muinaisen linnoituksen muureille. Ylhäällä katselimme maisemia ja tapasimme paikallisia lapsia, jotka meidät nähdessään kiipesivät jyrkkää rinnettä ylös. Joillakin ryhmästämme oli mukana vielä kortteja ym. pientä lapsille annettavaksi. Olin itse antanut moskeijan pihassa pienelle tytölle värikynäpaketin. Harmittelin, etten ollut ottanut kotoa mukaan enempää tuomisia lapsille. Kadulla he kerjäsivät rahaa, mutta raunioilla näyttivät olevan tyytyväisiä muihinkin pieniin saamisiin.


Palasimme pomppuista tietä kaupunginmuurille, joka suojasi aikoinaan Balkhin kaupunkia. Noin 10 kilometriä pitkä muuri rakennettiin pääasiassa mudasta ja tiilestä. Vaikka se on kärsinyt pahasti ajan saatossa, sen jäänteet oli yhä näkyvissä. Nousimme portaat ja ihastelimme ylhäältä avautuvia maisemia.


Aamupäivän ohjelma oli ollut tiivis, ja nälkä alkoi jo kurnia vatsan pohjassa. Ennen lounasta kävimme katsomassa vielä Yhdeksän kupolin moskeijan rauniot (Nau Gonbad). Balkh oli aikoinaan merkittävä buddhalaisuuden keskus ennen islamin leviämistä, ja siellä oli useita suuria stupia ja luostareita. Näistä tunnetuin oli Yhdeksän kupolin moskeija. Monet buddhalaiset monumentit tuhoutuivat sittemmin islamin leviämisen ja muiden konfliktien myötä.

Lounaan nautimme kivassa ravintolassa, jonka nimi oli tosiaan ”Nice restaurant”. Ruoan jälkeen kävelimme kadulle, jonka varrella oli muun muassa matto- ja korukauppoja. Minulla ei ollut tarkoitus ostaa mitään, mutta pieni matto kuitenkin lähti mukaan. Maton maksun kanssa meinasi tulla ongelmia, koska tarjoamani tasaraha ei kelvannut. Joukossa oli pieniä seteleitä ja kauppias ei halunnut niitä, koska niiden arvo on heidän maailmassaan huono. Sain lainaksi paremmin arvonsa pitävän setelin, ja sain maton maksettua.
Käytimme aikaa myös postikorttien ja postin etsimiseen, kunnes selvisi ettei sellaisia löydy, koska Afganistanista ei saa lähettää kirjeitä eikä kortteja.


Illalla söimme jäähyväisillallisen hotellin viereisessä ravintolassa paikallisoppaiden kanssa. Puheita pidettiin puolin ja toisin. Saimme lahjaksi kauniit huivit. Pöytä notkui taas kaikkia mahdollisia herkkuja.
Kiireellä rajalle
Aamulla kello soi jo ennen viittä, koska pikkubussit starttasivat hotellin pihasta kuudelta kohti Afganistanin ja Tadzikistanin rajaa. Alkumatkasta saimme ajaa hyväkuntoista tietä ja matka eteni hyvää vauhtia. Hidastusta tuli tarkastuspisteiden muodossa ja teiden kunto huononi matkan edetessä. Kuoppaiset hiekkatiet olivat aikamoista rynkytystä, ja ne toivat mieleen Tadzikistanin vuoristotiet.
Matkan varrella näimme kameleita, joihin en olisi uskonut törmääväni Afganistanissa. Kameleita käytetään kuitenkin kuormajuhtina, ja ne kuljettavat syrjäseuduilla ruokaa, vettä, polttopuita ja muita tarvikkeita. Pidimme matkalla kaksi lyhyttä jalottelutaukoa. Tarkastuspisteiltä pääsimme suurimmaksi osaksi nopeasti läpi. Yhdessä papereita tutkittiin todella tarkkaan, ja kuskimme alkoi jo hermostumaan viiveestä.


Maiden välinen raja meni kiinni klo 13 ja ennen sitä piti ehtiä paikalle. Viimeiset kilometrit mentiin nasta laudassa. Rajalla meni taas aikaa, kun kaikki tavarat tarkastettiin ja odotettiin, että passit leimataan.
Kun olimme takaisin Tadzikistanin puolella, otin huivin päästäni ja annoin tuulen tuivertaa hiuksia. Huiviin oli itseasiassa tottunut aika nopeasti, mitä nyt kuumalla säällä sen olisi mielellään riipinyt päästä jo aikaisemmin. En voinut olla ajattelematta, että minulla oli mahdollisuus tehdä niin, mutta Afganistanin naisilla ei.
24 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
7.2.2025 at 18:36Näyttääpä tuo Vihreä moskeija hienolta. Oliko tuolla siis niin, että kukaan ei päässyt moskeijaan sisälle, ei miehet eikä naiset? Ja koskiko sama siis kaikkia moskeijoita Afganistanissa? Useimmiten me olemme Marikan kanssa moskeijoissa päässeet käymään sisälläkin. Selvisikö muuten, miksi kirjeitä eikä kortteja ei saanut lähettää? Kuulostaa kieltämättä aika yllättävältä!
Merja / Merjan matkassa
9.2.2025 at 12:56Kiitos Mikko! Moskeijat ovat ensisijaisesti tarkoitettu muslimeille ja näihin eivät ei-muslimit päässeet sisälle. Joissakin muslimimaissa moskeijoihin pääsevät myös turistit, joissakin pääsy rajoitetaan vain miehiin (esim. Georgiassa oli tällainen moskeija). Minäkin olen jossain päässyt käymään sisällä, mutta Afganistanissa se oli ehdottomasti no-no. En toki osaa sanoa onko näin tiukkaa koko maassa, mutta koska siellä ollaan vanhoillisia, uskoisin näin olevan.
Kirjeitä ja kortteja ei voi lähettää, koska kansainvälisiä postiyhteyksiä ei ole. Tämä taas johtuu nykyhallinnosta ja maan eristäytymisestä. Jos nyt oikein muistan oppaan puheista, kansalaisilla on mahdollisuus lähettää paketteja, mutta sitäkin oli rajoitettu tiettyyn määrään vuodessa ja toimitus lähinnä naapurimaihin.
Eila/Metkaamatkustelua
8.2.2025 at 13:03Olipa mielenkiintoinen vierailu Afganistanistanissa, jossa näyttää olevan edelleen upeita rakennuksiakin jäljellä eikä kaikkia ole tuhottu. Nyt alkaa haaveissa elää reissu tuonnekin. Toivottavasti lapset saivat pitää värikynänsä. Juuri luin kirjan, jossa lapsilta otettiin pois ulkomaalaisilta saadut jalkapallot, koska sellaisia ei ollut aikuisilla miehillä. Eivät miehet palloa potkineet, mutta ei sitä sitten saaneet tehdä lapsetkaan.
Merja / Merjan matkassa
9.2.2025 at 12:57Kiitos Eila! Minäkin toivon, ettei lapsilta otettu meidän antamia pieniä lahjoja pois. Uskoisin, että pieni tyttö sai kynät pitää, koska hänen isänsä oli paikalla eikä ainakaan siinä tilanteessa näyttänyt siltä, että olisi ne pois ottanut.
Eveliina / Reissukuume
9.2.2025 at 02:49Olipa taas mielenkiintoinen postaus! Afganistan kiinnostelee koko ajan enemmän ja enemmän!
Huvitti tuo Nice Restaurant. Jopa mun heikko mielikuvitus olisi voinut riittää tämän nimen keksimiseen 😀
Merja / Merjan matkassa
9.2.2025 at 12:58Kiitos Eve! Minuakin nauratti tuo ravintolan nimi. 🙂 Mitäs sitä turhaan kikkailemaan!
Mari /Maailma kotina
9.2.2025 at 16:03Olipa kiva, että huomasit ottaa värikynät mukaan. Yksi iloinen tyttö! Kauniit moskeijat.
Merja / Merjan matkassa
12.2.2025 at 18:00Kiitos Mari! Saatiin etukäteen vinkkiä, että kyniä, kortteja ja muuta pientä voi ottaa mukaan lapsille tuliaisiksi.
Reissu-Jani
9.2.2025 at 20:08Hienoja kuvia ja mahtava reissu varmaan teillä ollut. Kameleista tuli mieleen se, että Australiassa olevat miljoonat (??) kamelit on sinne tuotu juurikin Afganistanista, kunnes rautateiden ja maanteiden kehityksen ansiosta niitä ei enää tarvittu ja pääsettiin vapaaksi. Ja loppu on historiaa…
Merja / Merjan matkassa
12.2.2025 at 18:02Kiitos Jani! Olipa mielenkiintoinen tieto kameleista.
Anne | Elämää Nomadina
10.2.2025 at 17:55Tosi mielenkiintoisia nämä kuvaukset Afganistanista! Kovin erilainen maailma siellä kyllä on, ehkäpä joskus itsellekin tarjoutuu mahdollisuus matkata tutustumaan paremmin. Vihreä moskeija näyttää upealta, ja tosi kiva juttu että sait kuvia myös sisältä!
Merja / Merjan matkassa
12.2.2025 at 18:04Kiitos Anne! Afganistanissa ollessa tuntui, kun olisi hypännyt toiseen maailmaan. Ja jotenkin ”rajua”, että kun ylitettiin Tadzikistanin raja, siellä elettiin paljon modernimpaa elämää.
Heidi / Himomatkaajan turinoita
10.2.2025 at 20:17Mielenkiintoinen postaus ja mielenkiintoinen maa! Olisi kyllä hienoa päästä käymään tuolla. Olitteko pakettimatkalla vai ihan omalla reissulla? Mietin vain sitä, että onko maa johon uskaltaa matkustaa ilman luetettavaa opasta/opaspalvelua?
Merja / Merjan matkassa
12.2.2025 at 18:10Kiitos Heidi! Olin ryhmämatkalla, en olisi uskaltanut tuonne yksin lähteä, mutta niinkin voi tehdä. Törmäsimme nuoreen pariin (muistaakseni Saksasta) viisumeja odotellessa ja he olivat kahdestaan liikkeellä. Oma reissu ilman opasta Afganistanissa on mielestäni haastava, koska netissä on kovin vähän luotettavaa tietoa esim. majoituksista, rekisteröitymispisteistä ym. Toki voi palkata oppaan sille ajalle kuin tarpeen ja se on ihan suositeltavaa.
Elina / elinanmatkalaukussa
13.2.2025 at 12:47Oho, aika erikoista ettei maasta saa lähettää postikortteja ja kirjeitä :O tuosta lapsesta tulikin mieleen, että itellä on nyt koko kevääksi kirppispöytä varattuna ja sinne menossa myös pehmoleluja ja muita lastenleluja, olis hyvä laittaa sivuun jotain pientä, mitä voisi lahjoittaa reissussa jollekin lapselle. Äiti opetti aikoinaan, että aina kehitysmaahan mentäessä olis hyvä olla jotain pientä annettavaa mukana, mutta hienosti oon sen opin vuosien varrella unohtanut. Toki en oo hirveesti köyhissä maissa viime vuosina muistaakseni reissannut. Kiitos Merja taas muistutuksesta 🙂
Merja / Merjan matkassa
18.2.2025 at 17:29Kiitos Elina! Tuo unohtuu helposti. Meille vinkattiin ennen lähtöä, että jotain pientä voisi ottaa mukaan. Lahjoitin aikoinaan Perussa ja Tansaniassa vaelluksilla kantajille vanhoja lakanoita ja t-paitoja. He veivät ne perheilleen ja tarpeeseen kuulemma menivät.
Matkalla kaikkialle / Sarianne
14.2.2025 at 11:12Mielenkiintoista lukea matkastasi, ja varmasti itsekin turvautuisin ryhmämatkaan maihin joissa turvallisuustilanne vaihtelee. En tiennyt, että kirjeiden ja korttien lähettäminen on kiellettyä, mutta toisaalta eihän se niin yllättävää ole kun nykyisen hallinnon alla tuntuu niin moni asia olevan kiellettyä ja maa eristäytynyt. Jännä tuo, että raja menee jo niin aikaisin kiinni, joten siinä saa olla tarkkana ettei jää jumiin maahan sille päivälle 🙂
Merja / Merjan matkassa
18.2.2025 at 17:33Kiitos Sarianne! Rajanylityspaikkojen aukioloajat vaihtelevat ja viikonlopun alla se meni aikaisin kiinni. Onneksi ehdimme. 🙂
Pirkko / Meriharakka
14.2.2025 at 11:14Samannäköisiä temppeleitä kuin vaikka Iranissa ja Uzbekistanissa. Erityisesti Uzbekistanissa tuo Timurkin taisi olla esillä useammassa kohteessa. Huiveista tuli mieleen Iranin reissu, jossa pukeutumiskoodina oli mm. huivi. Bussipätkillä sitten kuski sanoi, että voi sen laskea alaskin, hän ilmoittaa sitten, jos on tulossa tarkistuspisteitä tms. jotta ehtii sitten taas nostaa sen ylös 🙂
Merja / Merjan matkassa
18.2.2025 at 17:35Kiitos Pirkko! Teillä on ollut reilu kuski. 🙂 Meidän piti pitää huivit tiukasti päässä oltiin sitten autossa tai kadulla. Ravintolassa ruokaillessa se olisi tehnyt mieli riisua. Siinä se tuntui epämukavalta, mutta muuten siihen melkein tottui.
Virpi / Virpin Maailma
14.2.2025 at 17:46Tämä ei todella ole se perinteisin matkakohde. Täytyypä lukea muitakin postauksiasi Afganistanista. Mielenkiintoinen postaus ja niinpä, tuo huivijuttu mitä lopussa sanoit. Taitaa olla naisen asema maassa melko heikko.
Merja / Merjan matkassa
18.2.2025 at 17:40Kiitos Virpi! Naisten asema Afganistanissa on tällä hetkellä yksi maailman heikoimmista, ellei jopa heikoin. Taliban on rajoittanut naisten oikeuksia ja vienyt sen äärimmäisyyksiin asti. Keskustelin asiasta erään paikallisen kauppiaan kanssa, ja hän oli todella surullinen tilanteesta siskojensa ja vaimonsa puolesta. Miten yhteiskunta voi toimia, jos osa sen väestöstä suljetaan kaiken ulkopuolelle?
Aila ja Juha
16.2.2025 at 22:37Olipa mielenkiintoista lukea kirjoitusta ja katsella kuvia maasta, johon on tutustunut enimmäkseen sotauutisten kautta. Rohkeaa matkantekoa!
Juha
Merja / Merjan matkassa
18.2.2025 at 17:41Kiitos Juha!