Sain sähköpostiini keväällä uutiskirjeen, jossa mainostettiin matkaa Tadžikistaniin ja Afganistaniin. Hieraisin silmiäni monta kertaa ja vilkaisin kalenterista onko nyt aprillipäivä. Voiko Afganistaniin muka lähteä ryhmämatkalle? Jo on aikoihin eletty! Viesti ei ollut aprillipila, ja sydän pamppaillen klikkasin matkan ostoskoriin.
Jännittävän matkan odotusta himmensi keväällä sattunut ikävä välikohtaus Afganistanissa Bamyanin maakunnassa, jossa espanjalaista turistiryhmää ammuttiin. Selkkauksessa kuoli kolme espanjalaista sekä kolme afganistanilaista. Lisäksi muutama henkilö loukkaantui. Mikään ryhmittymä ei ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta epäilyt kohdistuivat ISIS-K terroristiryhmään. Uutisen kuultuani mietin onko reissuun sittenkään järkevää lähteä. Päätin jäädä odottamaan miten tilanne kehittyisi. Matkaan oli siinä vaiheessa kuitenkin vielä muutama kuukausi aikaa. Kun vastaavia uutisia ei enää tullut ja tilanne tuntui rauhoittuvan, päätin pitää matkavarauksen voimassa.
Jos tarkkoja ollaan, on Afganistaniin voinut matkustaa milloin vaan. Ennen Talibanin hallintokautta se oli todella vaarallista eikä maahan saanut helposti viisumia. Sitä on pyritty nyt helpottamaan, mutta ennen matkaa tulee tarkistaa viimeisimmät säännöt, koska ne voivat muuttua nopeastikin. Miksi talibanit haluavat turisteja maahansa? Syitä voi vain arvailla. Ehkäpä imagon puhdistusta ja talouden kohentamista. Aika paljon vettä saa virrata ennenkuin Afganistanista tulee kohde, jonne sankoin joukoin matkustetaan eikä niin välttämättä tule koskaan tapahtumaan.
Oma kiinnostukseni Afganistaniin syntyi muutama vuosi sitten, kun luin paljon muun muassa Khaleid Hosseinin kirjoja. En kuitenkaan uskonut matkustamisen sinne olevan koskaan tai ainakaan oman elinikäni aikana mahdollista.
Afganistan | rajanylitys ja viisumi
Meidän matkamme kohti Afganistania alkoi aikaisin aamulla. Aamupalan jälkeen puin pitkän ja väljän mekon päälleni ja peitin hiukseni huivilla. Afganistanilaisten naisten tulee pukeutua niin, ettei heidän kehonsa tai kasvonsa näy. Vaatteet eivät saa olla ohuita, tiukkoja tai lyhyitä. Maassa vierailevilta naisilta ei vaadita burqan käyttöä, mutta vartalon muodot, ranteet tai nilkat eivät saa näkyä. Edessä oli neljä yötä kestävä matka ja ne tulisin viettämään mekossani.
Me ylitimme Tadžikistanin ja Afganistanin maiden välisen rajan Shir Khan Bandarissa. Tadžikistanilaiset kuskit ajoivat meidät rajalle ja hyvästelimme heidät siellä. Passeihin poistumisleimat ja sitten kävelimme Afgnistanin rajalle. Tavarat läpivalaistiin ja tutkittiin. Naiset menivät omalle puolelle ja miesten tarkastus oli toisessa rakennuksessa.
Rajalta siirryimme maiden välillä olevan Friendship sillan yli. Paikalliset oppaat olivat meitä vastassa, ja he veivät meidät rakennukseen, josta saisimme viisumit. Prosessi oli todella hidas. Ensin menimme pareittain huoneeseen, jossa luovutimme passit ja viisumikaavakkeet. Siitä kirjattiin tietoja ylös ja seuraavaksi maksoimme viisumin, joka oli 100 USD. Toinen oppaista lähti vaihtamaan rahoja pankkiin afgaaneiksi. Siinä vierähti pitkä tovi. Vasta kun hän palasi, alkoivat virkailijat tehdä viisumeita. Meille tuotiin lounasta, jotta jaksoimme odottaa. Virkailijoiden työtahti ei ollut kovin ripeä ja väliin mahtui lounastauot ja rukoushetket. Meitä ennen paikalla oli saksalainen reppureissaaja pariskunta ja vähän meidän jälkeen tuli pari kiinalaista, mutta muita turisteja ei näkynyt.
Kun vajaa seitsemän tuntia oli kulunut, oli kaikkien passeissa vihdoin Afganistanin viisumit. Edessä oli vielä matkatavaroiden ja passin tarkastus ja sitten pääsimme vihdoin lähtemään. Meidän ryhmälle oli varattu kaksi minibussia. Ensimmäinen etappi oli Konduzin kaupunki, jonne oli ajomatkaa noin tunti.
Afganistan | turvallisuus
Turvallisuus on asia mistä minulle on tullut eniten kysymyksiä. Jos matkustustiedotetta lukee, on turvallisuustaso luokkaa ”poistu maasta välittömästi”. Se on kuitenkin suositus ja jokainen tekee itse päätöksen matkasta. Kirjoitan tässä omista kokemuksistani ja se, että meillä kaikki meni turvallisuuden näkökulmasta hyvin, ei tarkoita sitä, että niin kävisi kaikille. Mutta näinhän se on matkustat sitten minne tahansa. Afganistan koetaan kuitenkin nyt turvallisemmaksi maaksi kuin ennen Talibanin väliaikaishallintoa.
Afganistanissa vallitsee edelleen humanitaarinen ja taloudellinen kriisi. Maan väkiluku vuonna 2023 oli 42,24 miljoonaa, ja lähes puolet Afganistanin väestöstä on köyhiä ja avun tarpeessa. Nykyiset vallanpitäjät yrittävät rakentaa rauhanomaista hallitusta tavoitteenaan saada tunnustus kansainväliseltä yhteisöltä. Taliban ei enää toteuta terrori-iskuja, mutta he eivät myöskään pysty puuttumaan maassa olevien terroristijärjestöjen läsnäoloon ja toimintaan. Kidnappaukset ovat jääneet menneisyyteen, ja väkivaltarikollisuus on vähentynyt. Näin meidän ainakin halutaan uskovan, ja osittain tämän uskonkin. Jos Taliban yrittää saada asiat toimimaan ja maahan lisää vaurautta, eivät he sitä edesauta väkivallalla.
Majoitus ja illallinen Konduzissa
Majoituimme muurien sisällä olevaan Supeenzar -hotelliin. Rakennus näytti suurelta ja parhaat päivänsä nähneeltä. Nousimme portaat toiseen kerrokseen, hissiä ei ollut tai se ei ollut käytössä. Käytävän molemmin puolin oli huoneita ja opas jakoi niitä meille. Avaimet olivat valmiiksi ovissa. Sängyn päällä oli paketti, mistä löytyi uusi pyyhe ja muita yöpymistarvikkeita. Huone oli todella iso. Tuolien ja television päällä oli vielä muovit, joten ne olivat tuliterät. Televisiota en edes yrittänyt laittaa päälle. Joku meidän ryhmästä oli, mutta johto ei ollut kuulemma ylettänyt pistorasiaan.
Sänky oli kivikova ja saimme kaksi lakanaa, mutta peittoa tai tyynyä ei ollut. Taittelin sängyn päältä löytyvästä paketista ison fleecepeiton toisen lakanan alle pehmikkeeksi. Tyyny piti taitella pienestä pyyhkeestä ja toinen lakana sai toimittaa peiton virkaa. Onneksi huoneessa oli aika lämmin nukkua.
Lähdimme melkein samantien illalliselle ja minibussit kuljettivat meidät ravintolaan. Kun astuimme ravintosaliin, kaikki kääntyivät katsomaan meitä. Sali oli täynnä miehiä. Naisten puoli oli erikseen alakerrassa. Meille oli varattu salin takaosasta kabinetti, jossa saimme ruokailla omalla porukalla. Ruokalistalta löytyi jopa pizzaa. Ruoka oli ihan maittavaa.
Ennen ruokailua piipahdimme ruokasalin puolella. En aluksi oikein tiennyt miten talibaneihin pitäisi suhtautua. Sainko naisena katsoa heitä? Miehiä se ei tuntunut haittaavan ja he poseerasivat mielellään kameralle ja kyselivät uteliaina mistä tulemme. Ystävällisesti he toivottivat meidät tervetulleiksi maahansa.
Pitkän päivän ja illallisen jälkeen uni maistui. Yöunet jäivät kuitenkin heikonlaisiksi kovan sängyn ja tyynyn puuttumisen vuoksi. Toivottavasti seuraavassa hotellissa olisi jo parempi sänky.
22 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
20.12.2024 at 21:16Tosiaan hurja matkakohde, ja ei yhtään ihmetytä, että muita turisteja ei ollut. Hurja on muuten kyllä viisuminkin hinta, mutta työntekijöiden tahti ei tosin kovin hurja ollut. Sänky ei tosiaan kovin hyvältä kuulostanut, mutta onneksi ei ollut turhan kylmä.
Merja / Merjan matkassa
23.12.2024 at 15:18Kiitos Mikko! En ole koskaan nukkunut noin kovalla patjalla eikä seuraavassa paikassa ollut tarjolla sen parempaa. 🙂 Onneksi viimeisessä kohteessa oli parempi patja.
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
21.12.2024 at 15:23Itse en varmaan lähtisi. Sen verran hurjalta kuulosti tuo reissu. Olen monesti helppouden ja turvallisuudenhakuinen matkailija, meillä on usein lapsikin mukana. Eiks yhtään pelottanut siinä reissussa?
Merja / Merjan matkassa
23.12.2024 at 15:26Kiitos Nadine! Matkan aikana ei pelottanut, vaikka etukäteen mietin täytyykö koko ajan vilkuilla olan yli ja pelätä pahinta.
Eila/Metkaamatkustelua
22.12.2024 at 00:27Näitä Afganistanin postauksia olen odottanut. On mielenkiintoista lukea, miten siellä otetaan turistit vastaan ja koitetaan kehittää matkailua. Jo tuo, että huoneessa tuolit ovat muovikelmujen peittämiä ja vuoteen päällä tarvikkeet muovipakkauksessa on jotain sellaista, jota ei useassa paikassa pääse kokemaan. Maiden tai paikkakuntien turvallisuus on asia, joka monia mietityttää, mutta toisaalta omalla käytäytymisellä voi monesti vaikuttaa asiaan. Ja toisaalta voi täällä kotonakin tulla joku hörhö kadulla vastaan ja käyttäytyä agressiivisesti hyvinkin kohtalokkain seurauksin. Mukava vuode reissatessa olisi tietysti kiva, mutta harvoin mikään kotiin valittua sänkyä voittaa ja sinnehän pääsee sitten reissun jälkeen takaisin.
Merja / Merjan matkassa
23.12.2024 at 15:32Kiitos Eila! Vaikka kaikenlaisissa majoituksissa on tullut maailmalla yövyttyyä, oli Afganistanin hotellit omaa luokkaansa. En tiedä olivatko rakennukset olleet alunperin hotelleja vai muussa tarkoituksessa. Pienillä paikkakunnilla valinnan varaa ei juuri ollut, mutta Mazar-e-Sarifissa (joka on isompi kaupunki) oli jo isomman kaupungin meininkiä. Totta, että omalla käyttäymisellä voi vaikuttaa moneen. Afganistanissa en lähtisi hölmöilemään tai soittamaan suuta ”väärässä paikassa” kuten tarkastuspisteillä. Usein saimme niissäkin ystävällistä kohtelua, mutta näimme myös muunlaista.
Eveliina / Reissukuume
22.12.2024 at 20:12Nyt on mielenkiintoinen matkakohde! Afganistan kiehtoo todella paljon, mutta toistaiseksi olen ollut liian arkajalka varatakseni mitään…
Saanko udella, mikä toimisto tuonne järjestää matkoja/kenen kautta olit? Jään innolla odottamaan jatkopostauksia 🙂
Ja hei, ihanaa joulua ja mahtavaa reissuvuotta 2025! Toivottavasti nähtäis jossain taas pian 🙂
Merja / Merjan matkassa
23.12.2024 at 15:34Kiitos Eveliina! Traveller järjestää matkoja Afganistaniin ja ensi vuodelle on tarjolla ainakin kaksi reissua. Toinen taitaa olla jo loppuunmyyty, mutta ottavat ennakkoilmoittautumisia toiseen eli tälle samalle reissulle millä minäkin olin. Ihanaa joulua myös sinulle ja mukavia reissuja ensi vuoteen! Ja toivottavasti nähdään pian! <3
Mari /Maailma kotina
22.12.2024 at 21:24Tuolla varmasti haluaa olla suht näkymätön. Eli musta mekko on hyvä valinta. Vai oliko musta pakollinen väri mekolle?
Merja / Merjan matkassa
23.12.2024 at 15:39Kiitos Mari! Mekon värillä ei ollut väliä, mutta jotenkin tumma väri tuntui minusta parhaimmalta. Osa seurueen naisista käytti väljää tunikaa ja housuja. Mekkoa ei siis olisi ollut pakko käyttää, kunhan kriteerit vaan täyttyivät eli väljä vaatetus, nilkat ja ranteet peitossa. Burqat ovat yleensä muuten sinisiä, mutta niitäkin löytyy eri väreissä.
Stacy Siivonen
22.12.2024 at 23:57Olipa eksoottiset syötävät, pizza. Minulla on tapana erottaa ihmiset erikseen valtiojärjestelmästä.
Merja / Merjan matkassa
23.12.2024 at 15:47Ihmiset on hyvä erottaa valtiojärjestelmästä, koska eivät kaikki todellakaan ole samaa mieltä nykyisen hallituksen kanssa tai kuulu heidän kannattajiinsa. Oli kiinnostavaa päästä muutaman paikallisen kanssa juttusille ja kuulla heidän ajatuksiaan nykymenosta. Olisin mielelläni keskustellut naisten kanssa, mutta he osasivat heikosti englantia tai eivät ollenkaan.
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
24.12.2024 at 10:11No nyt! Todella mielenkiintoinen ja jännittävä kohde. Odotan innolla jatkojuttuja. Naurattaa tuo sänkyhomma, kun just hehkutin Aussimatkalla, miten ihanaa oli olla Melbournen hotellissa, kun olin yksin kahden hengen huoneessa ja sängyt ja tyynyt oli pehmeimmät ikinä ja keräsin kaikki kahdeksan tyynyä pesäksi sänkyyn. Siellä ei tarvinnut jännittää.
Heti herää kysymyksiä nimenomaan turvallisuudesta ja paljonko pääsi ihmisten kanssa jutulle ja ylipäätään tuo, että miten paikalliset suhtautuivat teihin. Oliko teillä muuten iso ryhmä? Täytyy kyllä tsekata tuo matka, josko itsekin lähtisi seikkailulle.
Merja / Merjan matkassa
7.1.2025 at 15:25Kiitos Hannele! Paikallisten kanssa oli mahdollista päästä juttelemaan, mutta usein kielimuuri oli vastassa. Mazar-e-Sarifissa tapasin miehen, joka puhui hyvin englantia ja hänen kanssaan oli mielenkiintoinen keskustelu. Hän ei ollut nykyhallinnon kannattaja vaan oli järkyttynyt miten naisia kohdellaan ja miksi heidän ei anneta opiskella. Paikalliset suhtautuivat meihin uteliaasti ja ystävällisesti. Turistit eivät ole jokapäiväinen näky, joten ihmettelemistä riitti.
Paula - Gone with the Gastons
24.12.2024 at 19:25Onpas mielenkiintoista lukea tästä teidän reissusta. Meidän kaupungissa täällä Kaliforniassa on todella iso afgaaniyhteisö ja yhtä kaupunginosaa kutsutaankin leikkisästi nimellä pikku-Kabul. Haemme sieltä usein ruokaa sillä se on yhtä lemppariruokaani! Naapurissamme asuu aivan ihana afgaaniperhe jonka isän talebaanit hakkasivat, joten hän käyttää aina selkätukea. Ymmärtääkseni he saivat täältä sitten turvapaikan koska heitä vainottiin. Tämä oli siis todella kauan sitten koska ovat olleet meidän naapureina jo 10 vuotta ja ovatkin todella hyvät naapurit.
On siis jännä nähdä ja lukea millaista Afganistanissa on nyt ja se ehdottomasti kiinnostaa maana. Aika rohkea olet kun lähdit reissuun! Meillä oli muuten myös Japanissa sänky joka oli kova kuin kivi. Oli siinä tottumista.. ha ha.
Merja / Merjan matkassa
7.1.2025 at 15:34Kiitos Paula! En tiennytkään, että Kaliforniassa on paljon afgaaneja. Surullista kuulla naapuriperheen isän kohtalosta. Meidän toisen autokuskin talebanit olivat myös hakanneet. Näitä tarinoita valitettavasti on paljon. 🙁
Raija / Kohti avaraa maailmaa
25.12.2024 at 12:05Kiinnostavaa luettavaa, vaikka itse en lähtisi. Voisin miettiä lähtemistä jos olisin nuori, terve ja hyvin nukkuva yksilö. Kivikovan patkan olen kokenut Thaimaassa, ja sattui siihen kohtaan kun olin saanut ruokamyrkytyksen ja makasin kuumeessa koko päivän (ja tietenkin yön myös) siinä patjalla.
Toivotqaan, että Afganistanissa vähän kerrassaan asiat menevät parempaan suuntaan.
Anne | Elämää Nomadina
27.12.2024 at 17:07No ei todellakaan mikään perinteisin matkakohde, mutta juuri siksi todella kiehtova! Ehdottomasti kiinnostaisi tutustua tähänkin maahan, vaikka tottahan turvallisuustilanne ja ylipäätään maat olot ovat aika huolestuttavat. Mutta tosi mielenkiintoista lukea sinun kokemuksia, ja ilmeisesti siis maahan pääsee ihan itsenäisesti reppureissullekin.
Merja / Merjan matkassa
7.1.2025 at 15:42Kiitos Anne! Afganistaniin voi mennä reppureissulle, mutta ei ole helpoin kohde. Esimerkiksi rekisteröitymispaikkoja (joista kirjoitan enemmän seuraavassa postauksessa) voi olla vaikea löytää. Englannin kieltä ei välttämättä ymmärretä kovin hyvin, joten paikallinen opas pitäisi melkein olla mukana.
Pirkko / Meriharakka
28.12.2024 at 09:41Samoja kirjoja on tullut luettua ja sen myötä ajatus juuri vierailusta Kabulista on itänyt vuosikausia – katsotaan nyt, jos se vaikka saadaan keväällä toteutumaan. Miten tuolla naisten pukeutuminen, saitteko vuokrattua abayat tms. paikan päältä? Minulla oli omakin Saudi-Arabian matkan jäljiltä, mutta laitoin sen sittemmin jo kiertoon.
Merja / Merjan matkassa
7.1.2025 at 15:39Kiitos Pirkko! Naisilta vaaditaan peittävää pukeutumista eli abaya tai muut väljät vaatteet. Vaatteet pitää olla mukana jo Suomesta lähtiessä, ei ole mahdollista vuokrata.
Cilla Maria Travel
28.12.2024 at 09:57Tosi mielenkiintoinen postaus! Luen kaikki – joskin harvat – Afganistan-postaukset aina suurella mielenkiinnolla, koska maa on itsellänikin bucket listalla. Myös minun kiinnostus heräsi aikanaan Khaled Hosseinin kirjojen myötä, etenkin Tuhat loistavaa aurinkoa sysäsi kiinnostuksen todella korkealle.