Afganistan

Afganistan: Samangan ja Mazar-i-Sarif

10.1.2025
mazar-i-sarif-sininen-moskeija

Ensimmäinen yö Afganistanissa meni kovalla patjalla pyörien ja hyvää nukkumisasentoa etsien. Kun aamulla seitsemältä koputettiin oveen ja tuotiin aamiaistarjotin, tuntui kun en olisi nukkunut yhtään. Tarjottimella oli kaikenlaista, mutta vain leipä ja kananmunat maistuivat. Jugurtti (tai joku sen tapainen) oli liian hapanta omaan makuun. Paikallista leipää oli aina ruokailujen yhteydessä tarjolla ja se oli todella hyvää.

Kahdeksan jälkeen jakaannuimme taas minibusseihin ja ensimmäiseksi menimme rekisteröitymään. Se tarkoitti matkustusluvan saamista kyseiselle alueelle. Aina uuteen maakuntaan/kaupunkiin mentäessä tämä toistui. Tarkastuspisteillä näitä lupia sitten kyseltiin. Paikallisoppaat onneksi hoitivat papereiden pyörittelyn.

Rekisteröityminen oli onneksi suurimmassa osassa paikoista nopea prosessi mutta Konduzissa meillä vierähti peräti pari tuntia. Itse rekisteröityminen ei olisi näin pitkään kestänyt, mutta paikallinen TV-yhtiö ”sattui” paikalle tekemään juttua turistiryhmästä ja he halusivat kuvata ja haastatella ryhmämme miehiä. Kuvaaja piti huolen, ettei naisista näkynyt varjoakaan. Saimme myöhemmin linkin uutislähetykseen. Emme tietenkään ymmärtäneet mitä siinä sanottiin, mutta oli hauska nähdä minkälaisen uutispätkän he meistä saivat.

Oppaamme Thomas haastateltavana

Afganistan | rahanvaihto

Ennen kuin jatkoimme matkaa kävimme vaihtamassa rahaa. Rahanvaihtajien kojuja oli basaarissa. Afganistanissa arvostetaan uusia, puhtaita ja hyväkuntoisia seteleitä. Kuluneita, repeytyneitä tai likaisia ei välttämättä edes hyväksytä maksuvälineeksi. Ja kuten myöhemmin sain kokea, myöskään pienillä seteleillä ei maksaminen onnistunut.

Minulla oli mukana sekä euroja että dollareita. Vaihdoin 20 dollaria, jolla sain 1200 afgaania. Valuuttakurssi määräytyi sen mukaan kuinka suuri määrä rahaa vaihdettiin. Eräs ryhmästämme vaihtoi samalla summalla, mutta hän sai enemmän afgaaneja. Tämä johtui siitä, että annoin vaihdossa kaksi 10 dollarin seteliä, kun tämä toinen oli antanut yhden 20 dollarin setelin. Kaksi pienempää seteliä olivat vähemmän arvokkaita kuin yksi isompi, vaikka meidän maailmassa ne olisivat samansuuruisia. Tätä oli aluksi todella vaikea ymmärtää.

Koska turistit eivät ole Afganistanissa yleinen näky, meitä pysähdyttiin tuijottamaan ja räpsittiin kännyköillä valokuvia. Naisia ja lapsia pyöri ympärillä ja jokainen oli käsi ojossa pyytämässä rahaa. Eräälle äidille, joka kantoi pientä vauvaa sylissään, sujautin setelin.

Samangan ja sen kuuluisa kalliotemppeli

Matka jatkui kohti Samangania, joka sijaitsee Hindu Kush -vuoriston juurella, tärkeän muinaisen kauppareitin varrella. Konduzista sinne oli matkaa noin 180 kilometriä. Aikaa meillä meni viisi tuntia, johon sisältyi yksi lyhyt tauko sekä lounas. Matka eteni vuorien ja karujen maisemien halki. Kun pääsimme perille, menimme ensimmäisenä rekisteröitymään. Tällä kertaa se tapahtui onneksi nopeasti.

Samanganin kuuluisin historiallinen kohde on Takht-e-Rostam. Se on suuri kalliotemppeli ja -luostari, joka juontaa juurensa 400–700-luvuille. Kohteesta löytyi pyöreä buddhalainen stupatemppeli ja useita luolahuoneita. Luolien uskottiin olleen munkkien asuinpaikkoja ja meditaatiotiloja.

Maisemia Takht-e-Rostamissa
samangan-takt-e-rostam

Jos ihmetystä herättää miksi alueella on buddhalainen temppeli, Samangan oli aikoinaan merkittävä buddhalainen keskus ennen islamin leviämistä. Meidän ajaessa paikalle sinne tuli myös talibaneja. Osa parveili siellä jo valmiiksi. Jonkun selityksen mukaan heidän tarkoituksena oli varmistaa meidän turvallisuus ja ainakin yksi näistä kavereista seurasi meitä hotellille asti. Kiirehdimme paikalta ennen pimeän tuloa, koska siellä ei sitten olisi ollut enää turvallista.

Seuraavan yön vietimme Riyaz-hotellissa. Siellä oli vastassa taas paljon portaita eikä hissiä tietenkään ollut, joten raahasimme matkalaukkuja portaikkoa pitkin. Minulla oli oma huone, mutta yhteinen kylppäri toisen yksin matkustavan naisen kanssa. Sängyssä ei ollut lakanoita, eikä se ollut yhtään pehmeämpi kuin edellisessä paikassa. Sitä ei ehtinyt pitkään murehtimaan, kun lähdimme illalliselle. Päivä oli ollut pitkä, joten ruokailun jälkeen oli kiva päästä nukkumaan. Oppaat olivat jostain etsineet meille lakanoita ja saimme pedit tehtyä. Yöllä heräsin siihen, että oli kylmä. Etsin matkalaukusta talvitakin ja levitin sen peiton virkaa hoitavan lakanan päälle. Sen avulla sain taas unen päästä kiinni.

Mazar-i-Sarif

Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Afganistanin pohjoisosassa sijaitsevaa Mazar-i-Sarifia. Kaupunki on tärkeä kaupankäynnin keskus, erityisesti viljan ja muiden maataloustuotteiden osalta. Sen sijainti lähellä Uzbekistanin rajaa tekee siitä keskeisen kohteen kansainväliselle kaupalle. Mazar-i-Sarif toimi Afganistanin sisällissodan ja Taleban-hallinnon vastaisen taistelun aikana pohjoisen liittouman tukikohtana ja oli muutenkin strategisesti merkittävä kaupunki.

Matkan varrella pysähdyimme vuorten solassa olevalle markkinapaikalle. Paikallisopas osti meloneja ja pilkkoi niitä meille välipalaksi. Meloneja saimme lähes jokaisen ruokailun yhteydessä jälkruoaksi, koska niitä kasvatetaan Afganistanissa. Kunduzissa ja Balkhissa (Mazar-e-Sarifin ympäristössä), kasvatetaan erityisiä perinteisiä lajikkeita, ja niitä pidetään maailman parhaimpiin kuuluvina maun ja makeuden suhteen. Hyvin makoisia ne olivatkin!

afganistan_vuorensolan_markkinat
Tauko markkinapaikalla
Leipähyllyt markkinoilla
afganistan_opas_markkinoilla
Opas meloniostoksilla

Mazar-i-Sarifissa oli taas ensimmäisenä ohjelmassa rekisteröityminen. Se kävi kerta kerralta nopeammin ja tälläkin kertaa pääsimme sieltä nopeasti lounaspöydän ääreen. Tällä kertaa lounastimme melko modernissa ravintolassa. Vaikka paikallisille naisille oli ravintolasta erotettu oma alue, osa nuoremmista naisista kulki ilman burqaa eikä heillä ollut kasvojakaan peitetty. Olimme selkeästi isommassa kaupungissa, jossa arki näyttäytyi joillakin tavoin vapaampana kuin aiemmin käymissämme pienissä kaupungeissa.

Majoituimme Kefayat Guest Housessa. Huone oli iso ja pienen eteisen kautta pääsi omaan kylpyhuoneeseen. Hotellissa toimi netti eikä sänky ollut enää kivikova. Majoituimme Kefayatissa kaksi viimeistä yötä ennen paluuta Tadzikistaniin.

Mazar-i-Sarifin kaunis sininen moskeija

Sininen moskeija (Hazrat Ali Shrine) on Mazar-i-Sarifin tunnetuin maamerkki. Se on uskomattoman kaunis islamilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Sinisen moskeijan uskotaan olevan profeetta Muhammedin serkun ja vävyn, Ali ibn Abi Talibin, hautapaikka.

mazar-i-sarif-sininen-moskeija
Sininen moskeija

Moskeijan sisälle emme päässeet, mutta meillä oli hyvin aikaa kierrellä rakennusta ympäri. Moskeija on tärkeä pyhiinvaelluskohde, mutta meidän siellä ollessa oli melko rauhallista ja vain muutama muu vierailija käyskenteli moskeijan pihalla.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    10.1.2025 at 13:23

    Tuota muuten on tapahtunut meille muuten useammassakin paikassa, että suuremmilla dollarin seteleillä saa paljon enemmän paikallista valuuttaa suhteessa kuin pienillä. Joskus on myös ollut niin, että kun ollaan varattu joku retki, niin retken järjestäjä pyytää, että maksu tapahtuisi suuremmilla, 100 $:n seteleillä, eikä pienillä. Kiehtovan kuuloisia paikkoja sekä Samangan että Mazar-i-Sarif.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.1.2025 at 16:35

      Kiitos Mikko! Kiinnostavaa, että tuota tapahtuu muuallakin maailmassa. Itse en ole tuohon aikaisemmin törmännyt ja oli aluksi jopa turhauttavaa, kun pienet setelit eivät kelvanneet.

  • Reply
    Eveliina / Reissukuume
    10.1.2025 at 20:29

    UPEA tuo sininen moskeija! Ja voi että, mä oon niin odottanut näitä Afganistanin postauksia, nää on tosi kiinnostavia! Saiko tuon moskeijan pihalla muuten ihan vapaasti kuvata vai pitikö kysyä lupa jostain?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      13.1.2025 at 16:22

      Kiitos Eve! Sininen moskeija oli uskomaton. Olin ensinnäkin yllättynyt, että Afganistanissa oli noin kauniita rakennuksia vielä ehjänä, koska siellä on paljon räjäytelty tai muuten tuhottu paikkoja. Moskeija taitaa olla niin pyhä heillekin, etteivät siihen ole uskaltaneet koskea. Moskeijan pihalla sai vapaasti kuvata. Kengät piti riisua pois ja naisilla oli tärkeää, ettei hiussuortuvaakaan näkynyt huivin alta. Siinä oli mulla asettelemista, koska luonnonkiharat hiukset.

  • Reply
    Mari /Maailma kotina
    12.1.2025 at 16:37

    Onpa mielenkiintoinen juttu. Tuo seikka, että turistiryhmiin huolitaan naisia, mutta uutislähetyksessä ei saa näkyä ollenkaan on aika mielenkiintoista.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      13.1.2025 at 16:36

      Kiitos Mari! Sen ymmärrän, ettei uutislähetyksissä saa näkyä naisia (jos meillä olisi ollut burqat, ehkä sitten..), koska naisten asema Afganistanissa on suorastaan täysi nolla. Se, että naiset muista maista saavat matkustaa sinne eikä heiltä vaadita yhtä tiukkoja pukeutumissääntöjä, on sen sijaan mielenkiintoista. En ole siihen löytänyt mitään järkevää selitystä, mutta niitä voi vain arvailla. Ehkäpä raha ratkaisee tässäkin ja halutaan ”white washin” nimissä antaa muiden maiden naisille matkustusmahdollisuus.

  • Reply
    Sari /matkalla lähelle tai kauas
    12.1.2025 at 18:57

    Mielenkiintoinen juttu tuo rahanvaihto. Ei ole tullut eteen mutta nyt tietää varautua.
    Afganistan on varmastikin mielenkiintoinen maa pistäytyä.

  • Reply
    Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
    14.1.2025 at 21:15

    Kiva , että.pääsit jo vähän normaalimpaankin sänkyyn kovan patjan sijaa. Mulla on usein mukana villakerrasto siltä varalta, että palelen yöllä. Joskun olen myös laittanut pyyhkeen ihoa vasten peiton alle. Se lämmittää yllättävän paljon, kun on niin huokoinen.
    Voihan rahanvaihto! Muutenkin yleensä olen pyrkinyt ottamaan pieniä seteleitä mukaan, kun ne nyt ainakin käy joka paikassa, mutta näköjään tosiaan vaikutti sitten tuohon vaihtokurssimatematikkkaan oudolla tavalla.
    Kun länkkärinaisena liikuit paikoilla ja ilmeisesti vapaammin kuin paikalliset naiset saivat tai uskalsivat liikkua, niin tuliko heidän taholtaan pahaa katsetta vai olivatko ystävällisen oloisia sinua kohtaan?

  • Reply
    Anne | Elämää Nomadina
    15.1.2025 at 17:09

    Kiehtovia kohteita ja tuo sininen moskeija näyttää todella upealta! Rahanvaihdosta on vähän samanlaisia kokemuksia Itä-Afrikasta, jossa muistaakseni ainakin Keniassa oli suurille (dollari)seteleille parempi kurssi kuin pienille, ja tämä oli myös ihan selkeästi näkyvillä kurssit ilmoittavissa tauluissa. Ihan ei tullut sielläkään selväksi että mistä tämä arvostusero johtui.

  • Reply
    Raija / Kohti avaraa maailmaa
    16.1.2025 at 10:36

    Omalla kohdalla tuo ”naisen arvo nolla” on niin suuri asia, että ehkä jättäisin kokonaan menemättä kyseiseen maahan, vaikka olisi kuinka mielenkiintoinen. Nostan kyllä hattua sinulle tuonne suuntaamisen vuoksi, eikä varmasti ole ollut helppoa sopeutua kaikkiin ankeisiin olosuhteisiin.

  • Reply
    finintirol
    16.1.2025 at 20:36

    Mielenkiintoinen reissu, mutta jää multa tekemättä. En vain tunne mitään vetoa noille levottomille seuduille. Tykätään kulkea itseksemme omilla aikatauluilla ja ryhmään sitoutuminen ei tuntuisi rennolta lomalta. Yksin kulkeminen ilman opasta taasen ei taida olla viisasta, josko edes mahdollista.

    Vaimoni tulisi varmaan ihan ”pöyrööksi” noissa rekisteröitymisjonoissa. Hänelle jo muutaman hengen kassajono lähikaupassa tuottaa ongelmia 🙂

    Kaunis tuo sininen moskeija.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    16.1.2025 at 21:57

    Sama kuvio setelien suhteen oli esimerkiksi Nigeriassa. Samoin olen siellä täällä muiden kelvollisten vaihtoehtojen puutteessa tankannut sitten leipää, joka useimmiten on melko hyvää ja riskitöntä syötävää. Pitääkin palata kaikkiin näihin juttuihisi jos oma Afganistanin matkamme huhtikuussa todellakin toteutuu.

Leave a Reply