Armenia

Armenia: Luostareita ja viininmaistelua

15.10.2023
armenia-noravank

Kaukasian kiertomatka alkoi lähestyä loppuaan ja viimeisenä päivänä Armenia tarjoili meille lisää luostareita ja pääsimme maistelemaan paikallisia viinejä.

Khor Virapin luostari

Aamupalan jälkeen hyppäsimme bussiin ja ajoimme Turkin rajan tuntumaan Khor Virapin luostarille. Matkan varrella pysähdyimme näköalapaikalle, josta oli hienot näkymät armenialaisten pyhälle Ararat-vuorelle. Saimme ihmetellä myös haikaroiden pesiä, joita oli lähes jokaisen sähköpylväiden päällä.

IMG_9323
Ararat-vuori
IMG_9327
Armenian lippu liehuu, taustalla Ararat-vuori ja Khor Virap luostari

Khor Virap on tunnettu luostanina, jossa apostoli Grigor Luisavorich (pyhä Grigori Illuminator) virui vangittuna 13 vuotta. Nimi Khor Virap tarkoittaa ”syvää kuoppaa”, ja se on saanut nimensä vankilasta, jossa Grigoria pidettiin vankina. Apostoli Grigor oli paennut Turkista Armeniaan keskelle kristittyjen vainoa, jota kuningas Tiridates III johti. Kuningas oli intohimoinen paikallisten jumalien kannattaja, mutta Grigor käännytti hänet pelastumisensa jälkeen, ja Tiridates sai kunnian olla ensimmäinen hallitsija, joka määräsi kristinuskon omaksi uskonnokseen kansalleen vuonna 301.

IMG_9337
Khor Virapin hienoja reliefeja
khor-virap-hautausmaa
Luostarialueen vieressä oleva hautausmaa. Ennem vanhaan oli tapana ikiustaa vainajien kuva hautakiveen.

Khor Virap edustaa kristinuskon juuria Armeniassa. Luostari on myös esimerkki vaikuttavasta arkkitehtuurista ja kulttuuriperinnöstä, joka kukoisti Armeniassa monien vuosisatojen ajan. Luostarikompleksi koostuu useista rakennuksista, kuten kirkosta, luostarista ja vankikellareista. Khor Virap on suosittu paikka niin turistien kuin pyhiinvaeltajien keskuudessa, joille sen historiallinen merkitys on tärkeä.

Mutkainen tie Noravankin luostarille

Khor Virapista ajoimme mutkittelevaa tietä seuraavalle luostarille. Matkalla näimme paimenia ja isoja lammaslaumoja, jotka tukkivat koko tien. Tuntui, kun olisimme siirtyneet ajassa kymmeniä vuosia taaksepäin. Meillä harvoin näkee lammaspaimenia keskellä tietä. Tie kulki kapean solan läpi ja maisemat olivat todella kauniit. Ohitimme alueita, joissa azerbaidžanilaiset ja armenialaiset sotivat vuonna 2020. Kukkuloiden päällä näkyi vartiotorneja ja armeijan tukikohtia. Valokuvaamista ei suositeltu, joten pidin kameran piilossa.

Noravank on historiallinen luostarikompleksi, ja yksi Armenian merkittävimmistä luostareista. Noravankin luostarialueella on kaksi kirkkoa, jotka on rakennettu 1200-luvulla. Goottilainen arkkitehtuuri ja lukuisat koristeelliset yksityiskohdat viehättivät silmää. Luostarin pihasta oli upeat näkymät Amaghu-joen rotkoon ja kalliomuodostelmiin.

noravankin-luostarialue
Noravankin luostarialue
noravank-maisemia
Jylhiä maisemia luostarin pihalta

Nautimme lounaan luostarin alueella olevassa ravintolassa. Pöydät oli kauniisti katettu ja ruokailun lomassa saimme katsella kauniita maisemia. Alkuruoaksi tarjoiltiin ”tortilla”-lettuja erilaisilla täytteillä ja salaattia. Pääruoaksi oli grillattua kanaa ja perunaa.

Viininmaistelua Arenissa

Lounaan jälkeen ajoimme Arenin kylään ja tutustuimme Hin Areni Wineryn toimintaan. Kuvaamista säännösteltiin ja vain muutamassa paikassa sai ottaa kuvamuistoja. Kierroksen jälkeen maistelimme kolmea erilaista viiniä. Myymälästä olisi saanut ostaa tuliaisia, mutta jätin viinipullot tällä kertaa ostamatta. Matkalaukku oli aika täynnä jo muutenkin.

Viinikylä jäi taakse ja ajoimme sateisessa säässä puolentoista tunnin matkan kohti Jerevania. Viimeisen illan kunniaksi nautimme porukalla illallisen hotellia vastapäätä olevassa ravintolassa. Pienellä porukalla kokoonnuimme jo hieman aikaisemmin hotellin sisäpihan terassille ottamaan aperitiivit.

Sherep-ravintolassa saimme oman kabinetin ja kiitospuheita pidettiin puolin ja toisin. Viimeisen illan haikeutta oli ilmassa. Kovin myöhään emme ravintolassa istuneet, koska lento Varsovan kautta Helsinkiin lähti epäinhimillisesti aamuyöllä. Bussi haki meidät lentokentälle klo 01.30. ja silmät sikkurassa yritimme pysytellä hereillä lentokenttämuodollisuuksien ajan. Kaukasian kiertomatka oli lentoja vaille valmis ja huikea matka se olikin.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  15.10.2023 at 13:36

  Kylläpä Ararat-vuori näyttääkin tuolta näköalapaikalta kuvattuna massiiviselta! Näkyikö tuolla myös katto?haikaroita, vai ainoastaan pesiä? Vaikka yleensä en viineistä välitä, niin kieltämättä armenialaiset viinit kuulostavat kiinnostavilta ja mielelläni olisin tuohon maisteluun itsekin osallistunut.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 17:11

   Kiitos Mikko! Näimme haikaroita pesissään. En onnistunut saamaan niistä kunnon valokuvaa, kun liikkuvasta autosta se oli hankalaa. Mutta niitä näkyi useassa paikassa. Paikalliset viinit olivat hyviä. Niitä olisi ollut kiva ostaa kotiinkin, mutta laukku alkoi olla jo ääriään myöten täynnä.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  15.10.2023 at 17:19

  Arenian viinimaistelu kelpaisi kyllä, toki myös luostarivierailut. Armenia olisi mielenkiintoinen maa vierailla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 17:13

   Kiitos Rami! Armenia oli kiinnostava kohde ja olin positiivisesti yllättynyt sen tarjonnasta. Viinien maistelu oli kiva ohjelmanumero luostareiden jälkeen.

 • Reply
  Mari/ Maailma kotina
  16.10.2023 at 19:07

  Tylsää, että kuvaamista säännöstellään. Olisi mielenkiintoista kierrellä tuollapäin paikallisten kanssa ja tutustua heidän elämään

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 17:15

   Kiitos Mari! Kuvaamisen kieltäminen viinipaikassa taisi liittyä yrityssalaisuuksiin. Muutaman paikan he näyttivät missä sai kuvata. Toisaalta se oli ihan hyväkin; tuli keskityttyä paremmin, kun ei jatkuvasti heilunut kameran kanssa.

 • Reply
  Ne Tammelat
  17.10.2023 at 16:00

  Kyllä tänne yhden maailman parhaimman hevimetalliyhtyeen (System of a Down) kotikonnuille pitäisi päästä vierailulle 🙂

 • Reply
  Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
  18.10.2023 at 17:44

  Noravankin luostarin alue ja ympäristön maisemat näyttävät vaikuttavilta! Armenialainen viinitasting olisi kyllä mielenkiintoinen. Viinitastingit ja viinitilavierailut ovat muutenkin reissuilla mukavia kokemuksia. Tulee testattua viinejä, joihin ei muuten välttämättä tulisi tutustuttua.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.10.2023 at 16:48

   Kiitos Kati! Viininmaistelut ovat kivoja ja päästiin sellaisiin pari kertaa tällä reissulla. Ensimmäinen oli Georgiassa, jossa myös hyvät viinit. Niitä on vaan huonosti saatavilla Alkosta.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  20.10.2023 at 12:11

  Samoja polkuja, ainakin suunnilleen, on joskus tullut tallattua. Olisiko tuo sittenkään niin huono idea, vaikka ilmeisesti lähinnä slaavilaisen perinteen maissa käytetty, että hautakivissä olisi vainajan kuva, hmm…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.10.2023 at 16:50

   Kiitos Pirkko! Vainajan kuva hautakivessä aiheuttaa varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Minustakaan se ei olisi kovin huono idea.

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  20.10.2023 at 14:18

  Mukava oli kurkata taas Armeniaan, minulle täysin vieraaseen kohteeseen. Viinikierrokset on aina mielenkiintoisia, ja armenialaisia viinejä olisikin jännä päästä maistamaan. Piditkö niistä? En Suomessa ole Alkossa nähnyt, että armenialaisia viinejä olisi edes tarjolla – en tosin ole osannut etsiäkään! Pitääpä ensi kerralla tarkistaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.10.2023 at 16:52

   Kiitos Heidi! Viinit olivat hyviä, nyt en muista mikä niistä oli oma suosikki (valkoinen, punainen vai rose). Alkossa on jotain armenialaisia viinejä. Kävimme viininmaistelussa myös Georgiassa ja tarkistin juuri, että muutama georgialainenkin löytyy Alkon valikoimista. Niiden viinitilojen, joissa me kävimme, tuotteita ei Alkon valikoimista löytynyt.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  21.10.2023 at 19:25

  Armenialaisia viinejä olisi kiva tuossa miljöössä päästä maistelemaan. Jaa no ylipäätään Armeniakin on hyvin tuntematon maa. Kiitos kun tuot sen jaettavaksemme.

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  3.11.2023 at 12:11

  Tämä teidän Kaukasian-matka on kyllä ollut tosi mielenkiintoinen! Niin paljon historiaa ja kulttuuria, joka eroaa paljon esimerkiksi Länsi-Euroopasta, vaikkei nämä maat mahdottoman kaukana sijaitsekaan. Tuollainen lammaslauma tuli muuten kerran vastaan Provencen maalaisteillä. Meidän pysäytetty auto vaan heilui kun iso lauma tuli yhtenäisenä massana auton kylkiä hipoen vastaan 😀 Voi olla etten tule ainakaan kovin pian lähteneeksi Kaukasiaan, mutta juttujasi on ollut kiva lukea ja oppia uutta.

Leave a Reply