Armenia

Armenian luostarit: Sevanavank, Garni ja Geghard

3.9.2023

Kylmä tuuli puhalsi Sevan-järveltä ja kiedoin takkia tiukemmin ympärille. Untuvatakki olisi tullut tarpeeseen, mutta se oli kotona vaatekaapissa. Hyytävän tuulen lisäksi kylmyyteen vaikutti sekin, että olimme noin 1900 metrin korkeudessa.

Sevan-järvi ja Sevanavankin luostari

Dilijanista oli noin puolen tunnin automatka Sevan-järvelle, joka on Armenian ja koko Kaukasian alueen suurin järvi. Sevan on myös maailman toiseksi korkeimmalla sijaitseva makean veden järvi. Korkein on Etelä-Amerikan Titicaca. Sevan-järvi on tunnettu kirkkaista vesistä ja hyvistä kalasaaliista. Sieltä löytyy myös Armenian ainoat uimarannat, jotka houkuttelevat turisteja.

sevan-jarvi
Sevan on Armenian ja koko Kaukasian alueen suurin järvi
sevan
Sevan-järvi sijaitsee reilun tunnin automatkan päässä Jerevanista ja on suosittu lomakohde
IMG_9175

Sevan-järven luoteisrannalla sijaitsee Sevanavankin luostari, joka rakennettiin aluksi saarelle, mutta Stalinin aikaan vettä ohjattiin viljelyksille kasteluvedeksi ja rakennettiin vesivoimalaitos. Järven vedenpinta laski noin 20 metriä ja saaresta tuli niemimaa. Kiipesimme noin 200 porrasta 800-luvulla rakennetulle luostarille. Sen rakennutti armenialainen prinsessa Mariam. Sevanavank oli yksi niistä kirkoista, jotka hän rakennutti edesmenneen miehensä muistolle.

sevanavank-luostari
Sevanavankin luostari
armenia-sevanavank-luostari
Sevanavank-luostari sijaitsee 1900 metrin korkeudessa Sevan-järvellä
IMG_9180
Luostarin kauneutta sisältäpäin
sevanavank-luostari-kynttilat

Luostarin pihassa ihailimme järvelle avautuvia maisemia. Lumihuippuiset vuoret ympäröivät järveä ja loivat kauniin kontrastin siniselle helmelle, kuten paikalliset Sevan-järveä kutsuvat. Kaunista oli myös luostarin sisällä. Kun olimme nauttineet maisemista, laskeuduimme portaat alas ja aikaa jäi myös lukuisien myyntikojujen tutkimiseen.

sevan-jarvi-koira
Väsynyt kaveri
sevan-jarvi-aallot

Garnin temppeli

Sevan-järveltä ajoimme Garnin temppelille. Matkalla Ararat-vuori näyttäytyi meille ensimmäisen kerran ja pitihän sitä pysähtyä kuvailemaan. Jos aamulla Sevan-järvellä oli kylmä, Garnin temppelillä sai jo riisua takkia pois.

Garnin temppeli on 100-luvulla basaltista rakennettu kreikkalais-roomalainen temppeli. Se tuhoutui maanjäristyksessä 1600-luvulla, mutta rakennettiin uudestaan neuvostoaikana. Temppeli sijaitsee rotkon reunalla, ja sieltä oli komeat näkymät alas rotkoon ja sen pohjalla virtaavalle joelle. Omenapuut ja muut kevään kukat kukkivat ja lähes jokaisen omenapuun alla oli joku kuvailemassa kauniin hentoja kukkasia.

IMG_9202
Garnin temppeli
armenia-garnin-temppelikuja
Temppelikuja pylväikköjen välistä katsottuna
garni-temppelikissa
Temppelikissa

Garnin temppelillä oli turisteja huomattavasti enemmän kuin Sevanavankin luostarilla. Tähän vaikutti varmasti maan pääkaupungin, Jerevanin, läheisyys ja onhan temppeli yksi Armenian tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Temppelivierailun jälkeen maistui lounas ja nautimme sen Sergey´s Place´ssa. Pöydät oli taas koreana ja söimme muun muassa ohuita lättyjä salaatti- ja juustotäytteellä, kanaa ja perunaa. Lounaan hinta oli taas siinä kympin pintaan.

Ruoan jälkeen pääsimme seuraamaan lavash-leivän paistamista. Taikina valmistetaan yksinkertaisesti vehnäjauhoista, suolasta ja vedestä. Se kaulitaan ohueksi ja levitetään soikionmuotoiselle alustalle, josta se heitetään paistumaan kaivoa muistuttavan uunin seinämälle. Katsoimme jännitystä pidätellen jääkö taikina seinällä, mutta sinne se napsahti. Leipä paistui nopeasti kuumassa uunissa ja paistaja otti sen uunista ”hellakoukulla” ja heitti sen edessään olevalle liinalle.

Näimme myöhemmin lavash-leivän paistamista myös paikallisessa ostoskeskuksessa. Sen aulaan oli rakennettu uuneja, joiden edessä naiset paistoivat leipää.

Geghardin luostari

Päivän viimeinen kohde oli Geghardin luostari. Se oli samalla päivän hienoin, ei voinut muuta kuin ällistyneenä katsella ympärilleen ja ihmetellä mikä määrä työtunteja on käytetty useiden kirkkojen ja hautakammioiden rakentamiseen. Geghardin luostari on rakennettu osittain kallioiden sisään ja se on Unescon maailmanperintökohde. Luostarin tarina on saanut alkunsa jo 300-luvulla, jolloin Gregorios Valontuoja perusti sen luolassa sijainneen pyhän lähteen paikalle. Pääkirkko on rakennettu 1200-luvulla. Yhden tarun mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista olisi tuonut Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa käytetyn keihään luostariin ja siitä se olisi saanut nykyisen nimensä. Keihästä säilytettiin Geghardin luostarissa 500 vuotta, kunnes se siirrettiin Etšmiadzinin luostariin Jerevanin länsipuolelle.

armenia-granaattiomenamehu
Tässä valmistuu granaattiomenamehu
geghard-monastery
Luostarin pihalla
IMG_9218
Morsian luostarin pihassa
IMG_9240

Geghardin luostari on suosittu vihkimispaikka ja mekin näimme kaksi hääseuruetta. Koska luostariin johtaa mukulakivipäällysteinen ylämäkeen nouseva kävelytie, ei pitkien huntujen ja korkokenkien kanssa kulkeminen ollut mutkatonta.

Geghardin luostarilta ajoimme maan pääkaupunkiin Jerevaniin. Ennen majoittumista oli vuorossa vielä yksi museoreissu. Tutustuimme Jerevanin historianmuseon kokoelmiin. Jäimme pienen porukan kanssa ihmettelemään joitakin museon esineitä, mutta kielimuurin vuoksi ei selvinnyt mihin niitä oli käytetty.

jerevan-historian-museo
Jerevanin kaupungin historianmuseo
jerevan-historian-museo-esineet
Museon esineistöä, joista vanhimmat ovat tuhansien vuosien takaa
jerevan-kaupungin-historian-museo

Majoituimme keskustassa sijaitsevaan Holiday Inn Republic Squarehotelliin. Illalla kävimme isolla porukalla syömässä. Päädyimme Dolmama -ravintolaan, joka oli todella viehättävä, paikallista ruokaa tarjoileva paikka. Samalla matkalla mukana oleva Metkaamatkustelua -blogin Eila oli lukenut ravintolasta jostain blogista, jossa sitä oli kehuttu. Kun sinne näppärästi löysimme, päätimme testata sen itsekin. Ravintolan ulkopuolella oli taulu, johon oli kuvattu kuuluisuuksia, jotka olivat ravintolassa vierailleet. Joukossa oli niin Hilary Clinton, Kanye West kuin Kim Kardashian sekä iso joukko muita meille tuntemattomia suuruuksia. Dolmamaa voin lämpimästi suositella, jos matka Jerevaniin käy. Ruoka oli maittavaa, palvelu hyvää ja meillä oli oikein hauska ilta.

holiday-inn-republic-square
Hotellihuone
  • Reply
    Aila ja Juha
    3.9.2023 at 17:06

    Olipa mielenkiintoisia kohteita, joista oli kiva lukea, vaikka Armenia maana on niin vieras, että jouduin googlettamaan jopa sen tarkan sijainnin. Taitaa olla matkakohde, jota eivät kaikki muutkaan tunne? Tuo luostareiden ja kirkkojen historia on tosi usein täynnä jotain legendoja siitä, kuka niihin on mitäkin pyhäinjäännökseksi laskettavaa tuonut. Ovatkohan ne totta? Tuollainen idea ristiinnaulitsemiseen liittyvästä keihäästäkin oli aika erikoinen. Näitä kuvia katsellessa, en yhtään ihmettele, että ne ovat suosittuja hääpaikkojakin. Eikä outoa ollut sekään, että luostari on jossain korkealla. Aila

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      4.9.2023 at 15:54

      Kiitos Aila! Armenia ei tosiaan taida olla kovin tuttu matkakohde. Pieni Kaukasiassa sijaitseva valtio on kuitenkin todella kaunis, joten sitä voi lämpimästi suositella. Luostareiden ja kirkkojen historian legendojen paikkaansapitävyyttä ei varmaksi voi kukaan sanoa. Ihmiset kuitenkin rakastavat tarinoita ja moni haluaa uskoa niihin. Ja ehkä niillä jotain todenperääkin on. Toisinaan vaan kuulostavat aika uskomattomilta.

  • Reply
    Eila / Metkaamatkustelua
    3.9.2023 at 17:27

    Olipa taas mukavaa palata hyvin onnistuneen ja mielenkiintoisen reissun tunnelmiin. Kiitokset blogijuttuni linkittämisestä Dolmama-ravintolan yhteydessä. Minulta jäi ravintolan ulkopuolella huomaamatta taulu kuuluisuuksien kuvista. Olimme siis melkein julkkisten seurassa, tosin hiukan eri aikaan.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      4.9.2023 at 15:57

      Kiitos Eila! Otin kuvan ravintolan ulkopuolella olevasta taulusta, mutta se jäi laittamatta tähän postaukseen. Yritin tihrustaa kuvasta nimiä, jotka olisivat tuttuja meille länsimaalaisille.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    3.9.2023 at 19:08

    Enpä tiennytkään, että Sevan on maailman toiseksi korkeimmalla sijaitseva makeanveden järvi. Näyttää todella hienolta, jossa mielellään itsekin lähtisi käymään. Luulin, että Nepalin Annapurnalla oleva Tilicho-järvi ei olisi suolainen, mutta ilmeisesti se sitten on. Upea paikka joka tapauksessa sekin.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      4.9.2023 at 16:05

      Kiitos Mikko! En tuosta nyt päätäni pantiksi laittaisi, mutta näin meille kerrottiin ja eilen löysin jostain nettilähteestä saman tiedon. Sillä uskalsin sen tähän laittaa. Googlasin Tilichon ja ainakin yhden lähteen mukaan se olisi makeanveden järvi. Eli näin ollen Sevan olisi kolmanneksi korkeimmalla sijaitseva. 🙂

  • Reply
    Anssi
    3.9.2023 at 22:09

    Armenia oli kyllä hyvin kaunis maa, kun näissä samoissa maisemissa itsekin viime vuonna kävin. Sevanjärvellä piti pulahtaa uimaan ja kuten tuosta ottamastasi kuvastakin käy ilmi, eivät ne rannat oikein kummoisia olleet!

    Geghardin luostarissa ollut keihäs taas pompsahti hiljattain silmille tuoreinta Indiana Jonesia katsoessa. Odotin, että Armeniakin mainittaisiin elokuvassa, mutta näin ei käynyt :/

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.9.2023 at 16:27

      Kiitos Anssi! Mielenkiintoinen sattuma keihään ja Indiana Jonesin kanssa. Elokuva oli tarkoitus käydä katsomassa, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Oliko Sevan-järven vesi kylmää? Ainakin luostarin lähellä tuuli puhalsi niin voimalla, ettei uiminen käynyt ensimmäisenä mielessä. 🙂

  • Reply
    Sarianne
    4.9.2023 at 12:30

    Upeita maisemia! 🙂 Olin viime kesänä Armeniassa käymässä lyhyesti Georgian puolelta ja juurikin Sevan-järvellä. Tuntuu, että Armeniassa riittäisi kyllä vielä paljon nähtävää. Ehdittekö käymään pääkaupungissa Jerevanissa? Se on itsellä vielä bucketlistalla, ja paljon hyvää olen paikasta kuullut ja maisemat ovat varmasti upeat.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.9.2023 at 16:28

      Kiitos Sarianne! Kiva kuulla, että sinäkin pidit Armeniasta. Kävimme myös Jerevanissa ja siitä olisikin tarkoitus seuraavaksi kirjoittaa.

  • Reply
    Heidi / Maailman äärellä
    5.9.2023 at 09:22

    Olipa mielenkiintoista lukea ja katsoa kuvia Armeniasta, Tämä on niin erilainen reissu, mitä itse nykyään aina vaan teen (vuoria ja patikointia😅), joten olipa hauska lukea siitä, että tällaisiinkin paikkoihin voisi matkustaa. Tosi kauniissa maisemissa tämä Sevanavank-luostari sijaitsee! On niin kauniit maisemat, että ehkäpä sieltäkin patikkapolkuja löytyisi…

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.9.2023 at 16:33

      Kiitos Heidi! Sevan-järven ympäristössä kulkee erilaisia ja eri pituisia vaelluspolkuja. Googlesta niitä katselin ja maisemat näyttivät aika upeille. 🙂

  • Reply
    Sari /matkalla lähelle tai kauas
    5.9.2023 at 18:15

    Kiva lukea näistä eksoottisista kohteista. Mielenkiintoisella paikalla nuo luostarit. Ja entä sitten nuo tarinat vanhasta ajasta.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.9.2023 at 16:35

      Kiitos Sari! Sevanavankin luostari oli kyllä rakennettu hienolle paikalle ja itseasiassa aika moni muukin luostari missä kävimme oli korkealla.

  • Reply
    Ne Tammelat
    7.9.2023 at 18:12

    Armenia kuulostaa kyllä kiehtovalta kohteelta. Kiva lukea kokemuksia ja ehkä vielä joku päivä omakin reitti vie tuonne suunnalle.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.9.2023 at 16:37

      Kiitos Tammelat! Tykkäisitte varmasti Armeniasta ja jos sinne päin menee, kannattaa samalla käydä myös Georgiassa ja Azerbaidžanissa. Kaikki kolme olivat omanlaisia ja näkemisen arvoisia.

  • Reply
    Eveliina / Reissukuume
    9.9.2023 at 11:24

    Vau! Jälleen kerran kohde, joka kiinnostaisi ehdottomasti itseänikin 🙂 Armenia kiehtoo kyllä ”postaus postaukselta” enemmän. Joko tässä pitää alkaa suunnitella ensi kesälle reissua?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.9.2023 at 16:38

      Kiitos Eveliina! Ehdottomasti kannattaa! 🙂 Kiva kuulla, että olet kiinnostunut Armeniasta.

Leave a Reply