Armenia

Dilijan – ensikosketus Armeniaan

20.8.2023
dilijan

Armenia oli kiertomatkamme viimeinen kohde. Mustanmeren ja Kaspianmeren väliin jäävä pieni sisämaavaltio oli viehättävä vuoristoineen ja lukuisine luostareineen. Viimeisten päivien aikana kiersimme luostareita ahkerasti ja kaikki ne olivat omanlaisiaan. Myönnän, että Armenia oli kohteista etukäteen mietittynä se vähiten kiinnostavin. Voi kuinka väärässä olinkaan! Se nousi aika tasaväkiseen taisteluun Georgian kanssa. Lumihuippuiset vuoret vievät näköjään aina sydämeni, niin tälläkin kertaa.

Ylitimme aamulla Georgian ja Armenian välisen rajan Sadakhlon raja-asemalla. Hyvästelimme Alexin ja Elenan ja tapasimme armenialaisen paikallisoppaan. Sää oli harmaa, mutta onneksi tihkusade lakkasi ja aurinko tuli esiin, kun aloitimme Armeniaan tutustumisen.

Luostarikierroksella Akhtalassa ja Haghpatissa

Aloitimme päivän luostarikierroksen Akhtalasta, joka sijaitsee Armenian pohjoisosassa, lähellä Georgian rajaa. Luostarin tummanharmaat rakennukset kohosivat vihreän tasangon keskeltä Shamlukh-joen yläpuolelta. Sen historia ulottuu 1000 vuoden taakse. Luostaria kunnostettiin vuosina 1979-1989, mutta sen jälkeen se oli ehtinyt jo hieman rapistua. Kylmä tuulenpuuska puhalsi, kun kuuntelimme oppaan kertomuksia luostarin historiasta. Siirryimme onneksi pian kirkon sisätiloihin tuulelta suojaan ja pääsimme ihailemaan sen upeita freskoja. Akhtalassa ei vieraile suuria turistimääriä, koska se sijaitsee kaukana Jerevanista eikä Georgiaan tai sieltä Armeniaan tulevat turistit viitsi pysähtyä syrjäisessä luostarissa. Monilta jää siis näkemättä luostarin upeat freskot ja sen ainutlaatuinen arkkitehtuuri.

akhtala-luostari
Akhtalan luostari
iloveakhtala
I love -kyltit ovat rantautuneet myös Akhtalaan
akhtala-luostarin-kiviveistokset
Upeita kiviristejä luostarin varjoissa
akhtala-monestery
Luostarin pihalla
akhtala-luostari-inside
Luostarin hienot maalaukset ja freskot
akhtala-luostari-raamattu

Akhtalasta siirryimme Haghpatin luostariin, jonka rakennustyöt aloitettiin 1000-luvulla. Aikoinaan se oli yksi suurimmista tiedekeskuksista, joissa munkit saivat opiskella muun muassa lääketiedettä, tähtitiedettä ja kirjallisuutta. Haghpatin luostari oli kuuluisa valtavista käsikirjoitus- ja tekstikokoelmista. Kun Mongolia alkoi 1200-luvulla uhitella Armeniaa, arvokkaat kirjoituskääröt siirrettiin turvaan luoliin. Kun vaara oli ohi, munkit eivät halunneet siirtää kirjoituskääröjä takaisin näkyville vaan ne piilotettiin lattiaan kaivettuihin reikiin, josta mahdollisen vaaran yllättäessä niitä ei helposti löydettäisi. Haghpatin luostari rakennettiin kivistä temppeliarkkitehtuurin mukaisesti. Yhteensopivat kivet olivat kuin palapelin palasia ja niiden ansiosta kirkko säilyi isommilta vaurioilta maanjäristysten sattuessa. Haghpatin luostari kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

haghpatin-luostari
Haghpatin luostari
haghpatin-luostarissa
Kurkistus luostarin pihalle
haghpatin-luostari-kirjakaarojen-piilopaikat
Lattialla oleviin reikiin piilotettiin arvokkaita kirjoituskääröjä
haghpatin-luostari-alttari

Nautimme lounasta Kefilyan Family -hotellin ravintolassa. Opas tilasi meille ruoat etukäteen, mikä nopeutti ruokailua. Tarjolla oli erilaisia salaatteja, lihaa, perunaa ja muita lisukkeita. Jälkiruoan lisäksi saimme maistaa ”kotipolttoista” brandya. Vaikka en brandyn ystävä olekaan, pitihän sitä pieni huikka maistaa. Runsas lounas juomiseen maksoi noin 11 euroa.

Lounaan jälkeen pysähdyimme Alaverdissä vaihtamassa rahaa. Vaikka kortti kävi useassa paikassa, oli kuitenkin kiva pitää mukana myös vähän käteistä. Varsinkin pikkukojuista ostoksia tehdessä se oli näppärämpi kuin korttimaksu. Tukimme pankin käytävän ja paikalliset näyttivät nyreiltä joutuessaan jonon hännille.

Kohti Dilijania

Matkalla Dilijaniin näimme upeita lumihuippuisia vuoria, enkä enää ihmetellyt mistä ”Armeijan Sveitsi” nimitys oli peräisin. Opas kertoi meille vanhasta heimosta, molokaaneista eli maidonsyöjistä, joka oli 1700-luvulla syntynyt venäläinen, uskonnollinen lahko. Ajoimme heidän asuinalueensa ohi ja saimme kuulla heidän elämästään. Mokokaanit uskovat vain Raamatun sanaan ja heidät karkotettiin Venäjältä. Heillä ei ole mitään yhteistä ulkomaailman kanssa, he eivät tunnusta mitään kansallisuutta eivätkä suorita asepalvelusta. Mokokaaneja sanotaan maidonsyöjiksi, koska maitotuotteet ovat heille tärkeitä. Armeniassa heitä on noin 5000.

dilijan-lumihuippu-vuoret
Upeita maisemia matkalla Dilijaniin
armenia-muistomerkki

Majoituimme Best Western -hotellissa, joka sijaitsi noin 1600 metrin korkeudessa keskustan ulkopuolella. Hotellissa oli sisäuima-allas ja kun edellisessä hotellissa en ennättänyt uimaan, päätin nopeasti piipahtaa allasosastolla. Uinnin ja jacuzzissa nautiskelun jälkeen olikin aika kiiruhtaa illalliselle.

dilijan-best-western-huone
Huoneeni Best Western -hotellissa

Menimme bussilla keskustaan Kchuch-ravintolaan. Yllätykseksi kuulimme, että matkanjärjestäjä tarjoaa meille illallisen. Sehän sopi meille vallan mainiosti! Ruoka oli taas hyvää. Alkupaloiksi saimme salaatteja, leipää, erilaisia tahnoja ja dippikastikkeita sekä vihanneksia ja juustoja. Pääruokana oli paistettuja perunoita ja lihapataa. Jälkiruoaksi vielä leivonnainen kahvin kera. Kun palasimme hotellille, osa meistä jatkoi vielä baariin yömyssyille. Iloinen nauru ja puheensorina raikui baarissa aina valomerkkiin eli klo 23 saakka.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  20.8.2023 at 16:21

  Lumihuippuisissa vuorissa sitä todella on sitä jotain, ne säväyttävät kyllä aina. Ja kyllähän Armeniakin varsin kiinnostavalta paikalta muutenkin kuulostaa. Hienoja erityisesti nuo luostarit lumihuippuisten vuorten ohella.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2023 at 18:20

   Kiitos Mikko! Lumihuiput miellyttää omaa silmää ja Armeniassa niitä nähtiinkin mukavasti. Kun pääsimme maan pääkaupunkiin, Jerevaniin, saimme ihailla Ararat-vuorta. Se oli komea näky.

 • Reply
  Mari/ Maailma kotina
  20.8.2023 at 18:13

  Minun piti mieheni kanssa mennä Armeniaan. Kämmäilin lippujen oston kanssa ja lopulta sain ostettua hyvään hintaan vain mieheni lipun. Jäi käyttämättä lippu ja päädyimme muualle. No nyt kun olen näitä kuvia katsellut, niin ehkä en lähitulevaisuudessa vielä mene. Näyttää niin askeettiselta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.8.2023 at 14:27

   Armenia on aika autenttinen ja minua se puolestaan kiehtoi. Toki en usko, että siitä koskaan mikään turistirysä tuleekaan.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  20.8.2023 at 20:25

  Mä lueskelin jonain sateisena iltana Armeniasta ja (ehkä hieman yllättäen) innostuin! Kiva, että teilläkin on ollut onnistunut kokemus maasta! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.8.2023 at 16:14

   Kiitos Eveliina! Juu, voin kyllä lämpimästi suositella Armeniaa. Oli hieno kohde, paljon nähtävää ja upeita maisemia.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  24.8.2023 at 12:01

  Ihan omanlaisensa maailman nuo maaseutukierrokset luostarista toiseen ja kylästä toiseen tarjoavat niin Armeniassa kuin Georgiassa. Toivottavasti maat onnistuisivat vielä pysymään sen verran erossa nyky-Venäjästä, etteivät muodostuisi kovin merkittäviksi pakotteiden kiertoteiksi, kuten äskettäin uutisoitiin mm. Tadzikistanista, Kirgiisiasta ja Turkmenistanista.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.8.2023 at 14:10

   Kiitos Pirkko! Georgian hallitus on valitettavasti venäjämielinen ja Venäjältä tuodaan maahan halpaa öljyä. Bensan hinta oli todella alhaalla tämän johdosta.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  25.8.2023 at 14:25

  Armenia on kaunis maa ja kiinnostaisi kovasti sinne joskus matkata! 🙂 Maan historia on mielenkiintoista. Monien tuntemat Kardashianit ovat myös maassa käyneet ohjelmassaan matkalla, sillä heidän sukujuurensa ovat Armeniassa. Hienoja kuvia! 🙂

  • Reply
   Sari / matkalla lähelle tai kauas
   27.8.2023 at 10:07

   Noi ns Silkkitien maat ovat todella mielenkiintoisia. Kiva juttu!

   • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    27.8.2023 at 14:13

    Kiitos Sari! Kaukasian maat ovat kiehtovia ja ne olivat kaikki erilaisia. Reissu oli kokonaisuudessaan upea; näkemistä ja kokemista oli riittävästi eikä kaikkea ehdittykään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.8.2023 at 14:11

   Kiitos Tiina! Armeniassa oli todella kaunista ja tykkäsin maasta muutenkin. Kardashianit ovat ilahduttavasti tuoneet sukujuuriaan esille. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  27.8.2023 at 08:49

  Nää seudut kiinnostaa etenkin luonnon puolesta. Vähän aikaa sit yks mun instatuttu oli autoilemassa just Armeniassa, Georgiassa ja Azerbaidzanissa. Ihan mielettömiä kyllä noi lumihuippuiset vuoret ja vehreät rinteet. Mielenkiintoinen tuo molokaanien elämäntyyli. En ole koskaan kuullutkaan tuosta lahkosta tai että nykyään voisi Euroopan suunnilla olla kuulumatta mihinkään kansalaisuuteen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.8.2023 at 14:14

   Kiitos Cilla! Molokaanit eivät olleet minullekaan entuudestaan tuttuja. Oli kiinnostavaa kuulla heidän elämäntyylistään ja arvoistaan.

Leave a Reply