Armenia

Jerevan – Armenian kiehtova pääkaupunki

1.10.2023
cascades-puisto

Jerevan on Armenian pääkaupunki ja yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Se sijaitsee Etelä-Kaukasiassa, lähellä Armenian Turkin ja Georgian rajoja. Jerevan tunnetaan rikkaasta historiastaan, kulttuuristaan ja arkkitehtuuristaan.

Luostaripäivän jälkeen vietimme kaupunkipäivän Jerevanissa ja tutustuimme sen nähtävyyksiin. Kävelimme aluksi Abovyan kävelykadulla, jonka varrella oli lukuisia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Matkan varrella poikkesimme myös Tashir-kadun maanalaiseen ostoskeskukseen. Siellä olisi ollut kaikenlaista kiinnostavaa, mutta opas hoputti meitä eteenpäin ja ehdotti, että menisimme tutkimaan valikoimia vasta illalla opastetun kierroksen jälkeen.

IMG_9267
Tasavallan aukio (Republic Square)
jerevan-katukuvaa
Jeravanin katukuvaa

Oopperan edessä pysähdyimme katsomaan nuorten tanssiharjoituksia. Tanssijat näyttivät lukioikäisiltä, joten mieleen tuli vanhojen tanssit. Kysyin paikallisoppaalta olisiko illan ooppera- tai balettiesitykseen ollut mahdollista saada lippuja. Hän selvitti asiaa, mutta valitettavasti esitykset oli loppuunmyyty.

jeravan-mosaiikki-matto
Mosaiikkimatto
nuoret-tanssimassa
Nuoret tanssimassa

Jerevan |Cascades patsaspuisto

Cascades-patsaspuisto ja Cascades-portaat yhdistävät taiteen, arkkitehtuurin ja kaupan päälle upeat maisemat. Puisto on täynnä hienoja veistoksia ja taideteoksia, jotka ovat osa Gerard Leon Cafesjianin perustaman taidemuseon kokoelmaa. Puisto on suosittu paikka paikallisten asukkaiden ja turistien keskuudessa, jotka haluavat nauttia ulkoilmasta ja taiteesta samalla kertaa.

IMG_9280
Cascades-patsaspuisto
alexander-tamanian
Alexander Tamanian patsas. Hän oli armenialainen arkkitehti ja oli erityisen tunnettu Jerevanin kaupungin suunnittelusta.
cascades-portaat
Cascades portaat

Cascadesin huipulla on puistoalue, josta avautuu upeat näkymät Jerevanin keskustaan ja Araratin vuorelle. Huipulle voi nousta joko ulkokautta portaita pitkin tai sisällä olevilla liukuportailla. Liukuportaiden viereen on koottu monenlaisia taide-esineitä, joten kannattaa kulkea ainakin toiseen suuntaan sisäkautta, jotta näkee myös nuo hienot esineet. Oma päätökseni oli mennä ylös liukuportaita pitkin ja alas kävelin ulkokautta.

cascades-liukuportaat
Liukuportaat ja niiden vieressä hienoa taidetta
cascades-portaiden-ylataso
Portaiden ylätasanteelta näkyi kaukana jylhänä kohoava Ararat-vuori
cascades-patsaspuisto-botero
Cascades-patsaspuiston taidetta
botero-cat
Boteron kuuluisa kissaveistos (El Gato)

Alue oli todella kaunis ja taide-esineet olivat kiehtovia. Tykkäsin varsinkin kolumbialaisen Fernando Boteron veistoksista.

Tulipalo ostoskeskuksessa

Nautimme lounaan SAS Food Courtissa, jossa oli tarjolla erilaisia annoksia. Valitsin lasagneannoksen ja lounaan jälkeen menimme tutustumaan ravintolan vieressä olevaan ruokakauppaan. Paikalliset ruokakaupat ovat aina kiehtovia, koska on hauska tutkia minkälaisia elintarvikkeita siellä on myynnissä.

Ostoskeskuksen aulassa oli leipurinaiset leipomassa lavash-leipää. Koska olimme jo edellisenä päivänä nähneet tämän erikoisen leipomishetken, emme pitkäksi aikaa pysähtyneet sen äärelle. Piipahdimme vielä vessassa ennen kuin matka jatkui. Kun tulimme sieltä, oli ostoskeskuksen aula täynnä savua ja meidät ohjattiin nopeasti ulos. Ostoskeskuksen edessä alkoi parveilla ihmisiä ja rakennuksen toiselta kulmalta nousi savua. Myöhemmin kuulimme paikallisoppaalta, että kyseessä oli hormissa palamaan syttynyt rasva, joka aiheutti tulipalon.

Jerevan | Zvartnotsin temppeli

Lounaan jälkeen hyppäsimme bussiin ja ajoimme noin 10 kilometriä lounaaseen, lähelle Zvartnotsin kylää. Zvartnots-temppeli rakennettiin 600-luvulla Bagratid-dynastian aikana. Se oli tärkeä kristillinen kirkkorakennus ja merkittävä esimerkki armenialaisesta arkkitehtuurista ja kirkkorakentamisesta tuon aikakauden lopulla. Tutustuimme aluksi museoon, jossa oli esillä pyöreän temppelin rakenteet.

IMG_9312
Matkalla temppelille
zvartnotsin-temppeli-rauniot
Temppelin raunioita

Zvartnotsin temppeli rakennettiin ympyrän muotoon, ja sen keskellä oli korkea keskuskupoli. Temppeli oli koristeltu monilla koristeellisilla kiviveistoksilla ja reliefeillä. Valitettavasti Zvartnotsin temppeli kärsi vakavista vaurioista maanjäristyksissä. Nykyään temppeli on raunioina, mutta sen perustuksia ja osia on restauroitu, joita pääsee katsomaan. Temppeli on Unescon maailmanperintökohde.

Jerevan | Ejmiatsin kirkko

Temppelivierailun jälkeen ajoimme katsomaan Ejmiatsin kirkkoa. Itse kirkko oli remontissa emmekä päässeet sisälle, mutta ihastelimme kirkkoa ulkopuolelta. Ejmiats on yksi Armenian merkittävimmistä ja pyhimmistä kirkoista.

Ejmiatsin kirkko on rakennettu perinteiseen armenialaiseen tyyliin. Paikallisesta kivestä valmistetun kirkon ulkopuolella on useita pyöreitä ja neliömäisiä kupoleita sekä koristeellisia veistoksia ja ornamentteja.

Ejmiatsin kirkko on yksi Armenian kristinuskon pyhimmistä paikoista. Siellä suoritetaan kristilliset kasteet, ja se tunnetaan myös pyhien reliikkien, kuten ristin ja pyhän Neitsyt Marian vaatteen, säilytyspaikkana.

Kirkon vieressä oli museo, jossa kävimme opastetulla kierroksella. Kuulimme muun muassa, että armenialaisten mielestä Raamatun Eden oli sijainnut Armeniassa.

Ejmiatsista palasimme takaisin Jerevaniin. Hotellilla lyhyt huilitauko ja sen jälkeen pienellä porukalla hotellin lähellä olevalle kirpputorille. En ostanut mitään, vaan tyydyin katselemaan monipuolista tarjontaa, jota oli aina vanhoista kirjoista pelikortteihin ja shakkipeleistä kunniamerkkeihin.

jerevan-kirputori-kirjat
Kirpputorin kirjavalikoimaa

Näimme osan porukasta myöhemmin oopperatalon luona ja kävimme juomassa oluet ennen kuin menimme illalliselle. Liekö syynä olut, väsymys vai molemmat, mutta nauroimme vatsat kippurassa taas kaikille hassuille jutuille.

Illallispaikaksi valikoitui tällä kertaa Tumanyan Khinkali -ravintola. Söin juustolla täytettyjä khinkaleja ja munakoiso-pähkinäsalaattia. Vatsat täynnä kävelimme lyhyen matkan hotellille eikä nukkumattia tarvinnut kauaa odotella.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  1.10.2023 at 16:14

  Kivalta näyttää tuo patsaspuisto, ja toki näkymät Ararat-vuorelle. Oliko muuten niin, että tuossa tulipalossa ei kukaan loukkaantunut pahemmin? Hormissa palamaan rasva nimittäin kuulostaa pahalta. Harmi, että tuonne Ejmiatsin kirkkoon päässyt, olisi ollut kiinnostavaa kurkata yhteen pyhimmistä kirkoista. No, kiinnostava se oli varmasti ulkoakin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.10.2023 at 18:07

   Kiitos Mikko! Tulipalossa ei loukkaantunut onneksi kukaan. Se saatiin nopeasti sammutetuksi, taisi tulla vain pelkkiä savuvahinkoja. Oli kuulunut yhtäkkiä iso pamaus, joka oli säikäyttänyt ja sen jälkeen alkoi tulla savua. Minä en pamausta kuullut, kun olin vessassa, jotka olivat rakennuksen alakerrassa. Savu ja ihmisten huudot toki säikäyttivät.

 • Reply
  Mari/ Maailma kotina
  2.10.2023 at 05:52

  Harmillista kun ette päässeet balettiin/oopperaan. Ne upeita kokemuksia aina ulkomailla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.10.2023 at 16:57

   Kiitos Mari! Minua harmitti myös, koska se olisi ollut hieno kokemus. Hauska ilta meillä kuitenkin oli ilman kulttuuriakin. 🙂

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  3.10.2023 at 22:05

  Kurjaa, ettei tuo baletti/ooppera-kokemus onnistunut. Mutta onneksi tuolla on ollut paljon muutakin nähtävää! 🙂 Ihailin erityisesti noita Cascadesin portaita!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 16:53

   Kiitos Eve! Harmitti, ettei oopperaan/balettiin päässyt, mutta olisin oikeastaan ihmetellyt, jos se olisi onnistunut niin lyhyellä varoitusajalla. Cascadesin portaat oli ihan parasta Jerevanissa. 🙂

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  4.10.2023 at 13:06

  Olipa mielenkiintoista päästä kurkkaamaan itselle ihan uppo-outoon kohteeseen. Millaista ja minkä hintaista ruoka muuten siellä on? Ainakin noi Khinkali-ravintolan annokset näyttivät herkullisilta?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 16:56

   Kiitos kommentista Heidi! Ruoka oli edullista. Lounas oli noin kympin molemmin puolin ja siihen kuului kaikki alkusalaatista pääruokaan ja ruokajuomaan. Ruoka oli maittavaa; paikallisia herkkuja, grillattua kanaa ja tortilloja erilaisilla täytteillä. Lammasta oli myös tarjolla, mutta kun en sitä itse syö, niin en osaa sanoa minkälaista se oli.

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  5.10.2023 at 10:52

  Jerevan todella on kiehtova kaupunki, ja tästä postauksesta nousi vahvat muistijäljet omaan vierailuun liki viisi vuotta sitten. Tuolloin Jerevanissa vietettiin parhaillaan kaupungin perustamisen 2800-vuotisjuhlaa, ja pääsimme mukaan juhlahumuun joka täytti koko valtavan Republic Squaren! Teillä on sattunut mahtavan kirkas ilma, kun Ararat näkyy noin komeasti! Me emme sitä nähneet Jerevanissa ollessa lainkaan, mutta onneksi bussimatkalla kaupunkiin saimme ihailla näkymiä tuolle ikoniselle vuorelle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 16:57

   Kiitos Anne! No wau, voin kuvitella minkälaista juhlahumua on ollut Republic Squarella kaupungin vuosipäivänä.

 • Reply
  Sarianne / Matkalla kaikkialle
  5.10.2023 at 13:17

  Jerevan näyttää mielenkiintoiselta kohteelta ja olisi upea nähdä Ararat noin pilvettömällä säällä! Khinkalit näyttää myös hyvältä. Ainakin Georgian puolella ne oli todella maukkaita, ja muutenkin ruoka oli todella hyvää, joten täytyy varmasti joskus piipahtaa Jerevanissa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 16:59

   Kiitos Sarianne! Jerevan on kiva kaupunkikohde, joten kannattaa laittaa mietintämyssyyn. Ruoka oli myös todella hyvää ja edullista.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  5.10.2023 at 20:49

  Oi nuo portaat! Itte nyt kuntoportaista innostuneena olisin heti lähtenyt kiipeämään niitä ylös 😀 Ruokakaupoissa on kyllä tosi kiva aina kiertää ulkomailla ja myös kirpputorit on mielenkiintoisia tunnelmaltaan, vaikkei mitään ostaisikaan.

 • Reply
  Raija / Kohti avaraa maailmaa
  7.10.2023 at 14:34

  Tosi kiva tuo tanssien harjoittelu ulkona, niin ihmiset pääsee katsomaan ja ihailemaan! Uutta oli myös tieto siitä, että Eden on sijainnut Armeniassa 🙂

 • Reply
  Hannele / Hipaisuja Maapallolla
  7.10.2023 at 16:13

  Upea kohde varmasti. Nuo ornamentit on upeita ja varsinkin tuon Ejmiatsin kirkon ovi, jossa hentoa turkoosia ja hiekan värejä on ihana! Ruokakulttuuri lienee tuolla myös kohdillaan. Kiitos paikan esittelystä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 17:03

   Luostareissa ja kirkoissa oli paljon hienoja yksityiskohtia. Nyt kotona valokuvia katsomalla niistä löytää kaikenlaista uutta, mitä ei paikan päällä edes huomannut. Kiitos, kun kommentoit Hannele! 🙂

 • Reply
  Krista/Kristallinhohtoa
  7.10.2023 at 16:50

  Vaikuttaa kyllä tosi mielenkiintoiselta kohteelta. Pitääkin laittaa muistiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 17:06

   Kiitos Krista! Jerevan ja Armenia yleisesti yllätti positiivisesti. En ennen matkaa odottanut siltä kovin paljon.

 • Reply
  Melissa L
  8.10.2023 at 07:27

  Vau, aika henkeäsalpaava näky tuolta ylhäältä. Muutenkin kaupunki on todella mielenkiintoisen oloinen, tosi erilainen mitä yleensä kaupungit. Paljon tuli tietoa mistä itse en tiennyt mitään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2023 at 17:07

   Kiitos Melissa! Maisemat olivat kauniit ja meillä kävi hyvä tuuri, että oli selkeä sää ja Ararat-vuori näkyi hyvin.

Leave a Reply