Australia

Port Douglas – muutakin kuin unelias pikkukylä

27.5.2020

Port Douglas on pieni kaupunki Australian koillisosassa, Queenslandin osavaltiossa noin 70 kilometrin päässä Cairnsista. Asukkaita on 3500, mutta loma-aikoina asukasmäärä moninkertaistuu. Port Douglas kukoisti 1800-luvulla kultalöydösten ansiosta ja kaupunki kasvoi nopeasti. 1900-luvun alkupuolella sykloni tuhosi sen lähes kokonaan ja asukasmäärä romahti satoihin. Nykyisin Port Douglas on suosittu lomanviettopaikka, jossa saatat törmätä jopa julkkiksiin.

port-douglas-map

Kuva: vacasionstogo.com

matkalla-port-douglasiin

Taas mennään – matkalla Cairnsin lentokentältä Port Douglasiin

Me vietimme Australian lomamme toisen viikon Queenslandissa ja kun olimme laskeutuneet Cairnsin kentälle, marssimme suoraan autovuokraamon tiskille. Meitä palveli suulas ja ystävällinen mies, joka esitteli kartalta omia lempipaikkojaan ja kehotti meitä esimerkiksi pysähtymään lounaalle Palm Coveen.

Tervetuloa tropiikkiin!

Kentän ulkopuolella huomasi heti, että nyt ollaan tultu tropiikkiin. Lämpömittari näytti +35 ja hameen helmoja heilutteleva tuuli tuntui lähinnä lehmän henkäykseltä. Autossa laitoimme heti ilmastoinnin täysille ja matka alkoi pitkin kaunista rannikkotietä kohti Port Douglasia.

Pysähdyimme autovuokraamon kaverin ehdotuksesta Palm Covessa ja löysimme hänen suosittelemansa Vivo-ravintolan. Parkkipaikkaa ei sen sijaan löytynyt. Olimme liikenteessä ruuhkaisimpaan lounasaikaan ja kaikki paikat olivat täynnä. Ensimmäinen vapaa parkkipaikka löytyi lopulta kadun päästä, mutta sieltä oli monen kilometrin kävely ravintolaan emmekä siinä helteessä jaksaneet sinne talsia.

krokotiileista varoittava merkki

Achtung – täällä voi olla krokotiileja. Kyltti Palm Coven parkkipaikan luona.

palm-cove

palm-coven-ranta

Palm Coven kaunis ranta

palm-cove-varoituskyltti

Jatkoimme matkaa ja toiveikkaana pysähdyimme seuraavaksi Ellis Beachin kohdalla. Lounasbaarissa oli jonoa eikä listakaan vakuuttanut. Hyppäsimme takaisin autoon ja päätimme lopulta jättää lounaspaikan etsimisen Port Douglasiin. Eihän sinne onneksi ollut pitkä matka.

Unelias Port Douglas

Ensisilmäyksellä Port Douglas vaikutti uneliaalta pikkukylältä. Kaduilla ei liikkunut juuri ketään puolenpäivän aikaan ja ihmettelimme mihin tuppukylään olimme oikein tulleet. Port Douglasia oli kuitenkin kehuttu vuolaasti, joten täytyihän siellä jotain olla. Myöhemmin kun ajelimme katuja ristiin rastiin, huomasimme että ensivaikutelma todellakin petti. Kaupungissa riitti ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, kun malttoi ajaa riittävän pitkälle. Mekin löysimme lopulta kivan lounasravintolan ”Rattle n Humin”, jossa tankattiin vatsat täyteen.

Majoituimme By the Sea Port Douglasissa, joka oli viehättävä pieni hotelli rannan lähellä. Hotellin vastaanotto oli isossa aulassa, josta sai lainata ilmaiseksi kaikkea mahdollista aina peleistä, aurinkovarjoista ja kirjoista urheiluvälineisiin. Huone oli raikkaasti sisustettu ja siellä oli pieni keittiönurkkaus omia kokkailuja varten sekä parveke, jonka nurkassa oli grilli. Hotellin oli perustanut kaksi naista, joiden vision mukaan majoituspaikka oli rakentunut. Hotellista löytyi erilaisia kivoja yksityiskohtia. Esimerkiksi parvekkeen reunalla istui kaksi pientä naisfiguuria uimapuvuissa.

by-the-sea-port-douglas

By The Sea Port Douglas hotelli

port-douglas-hotelli

port-douglas-naisfiguurit

Four Mile Beach

Port Douglasin tunnetuin nähtävyys on Four Mile Beach, joka on nimensä mukaisesti neljän mailin pituinen ranta. Meduusojen vuoksi rannalla suositellaan uimista vain turvaverkon sisäpuolella. Sekään ei tosin takaa, että niiden pirulaisten kivuliailta pistoilta säästyy. Pienimmät ja kaikista myrkyllisimmät kuutiomeduusat pääsevät luikahtamaan turvaverkon sisälle ja ellei päälläsi ole suojaavaa”stinger pukua”, joudut kärsimään meduusojen pistoista. Rannalla oli kyltti, jossa kerrottiin edellisenä päivänä löydetystä myrkyllisestä kuutiomeduusasta. Tämä tieto ei houkutellut meitä uimaan, vaan tyydyimme kävelemään rannalla ja uitimme varovasti varpaita merivedessä.

four-mile-beach-varoituskyltti

four-mile-beach

four-mile-beach-no-swimming

four-mile-beach-lifeguard

four-mile-beach-report

Flagstaff Hillin hienot maisemat

Rannalla kävelyn jälkeen mies lähti hotellille huilaamaan. Olimme heränneet aamukuudelta lennolle, joten pieni väsymys kieltämättä alkoi painaa. Halusin kuitenkin käydä läheisellä näköalapaikalla ottamassa kuvia. Lopulta löysin itseni kävelemässä Flagstaff Hillin vajaan kolmen kilometrin pituista kävelyreittiä.

four-mile-beach-port-douglas

Näköalapaikalta avautui upeat maisemat rannan suuntaan

flagstaff-hill-walking-trail

flagstaff-hill

Varoituskyltit krokotiileistä saivat polun alkupäässä säikähtämään jokaista kahinaa, joka pusikoista kuului. Onneksi se taisi olla vain tuuli, joka heiniä ja oksia heilutteli. Reitti kiersi rannan mukaisesti tarjoten puiden ja pensaiden välistä upeita maisemia meren suuntaan. Korkeuseroja oli paljon ja välillä sai kiivetä jyrkkää mäkeä ja vastaavasti laskeutua kiviportaita kieli keskellä suuta. Ympärillä oleva luonto ja näköalat kuitenkin korvasivat kaikki vuodatetut hikipisarat. Vesipulloa ei tietenkään ollut mukana, koska tarkoitus oli ollut vain kiivetä muutamat portaat näköalapaikalle ja palata sieltä takaisin hotelliin. Helteinen sää yllytti janon tunteen niin kovaksi, että melkein ryöstin vastaantulevalta pariskunnalta vesipullon. Maltoin mieleni viime hetkellä.

flagstaff-hill-trail

flagstaff-hill-trail-palmtrees

port-douglas-palmut

Reitin kääntöpiste oli palmujen koristamalla kauniilla viheralueella

port-douglas-ranta

Illalla kävelimme keskustaan etsimään jälleen ruokapaikkaa ja siellä oli selkeästi vilkkaampaa kuin keskipäivällä. Kesäkauden päättymisen kuitenkin huomasi. Osa ravintoloista oli laittanut jo ovet säppiin talveksi, suurin osa oli onneksi vielä auki. Musiikki ja äänekäs puheensorina kantautuivat avoimista ovista ja ravintolan mainoskyltit kertoivat, että edellisiltana siellä oli ollut livemusiikkia. Päädyimme pizzalle ja punkulle, joita nautimme korkeilla jakkaroilla istuen ravintolan terassilla. Ilma tuntui vielä illallakin todella lämpimältä ja siitä nautimme täysin siemauksin.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Unelmamatka Australiaan – miten reissu meni?
Sydney vei sydämen
Autoillen Blue Mountainsin kansallispuistoon
Hunter Valley- vierailu Australian vanhimmalle viinialueelle
Nelson Bay – delfiinejä, vuoria ja auringonlaskuja

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  27.5.2020 at 20:52

  Cape Tribulation (ja Port Douglas) olisi ollut kiva itsekin saada sisällytettyä ohjelmaan, mutta aika ei valitettavasti riittänyt. Olen muuten kokenut nuo stinger suitit kätevinä. Paitsi että suojaavat joiltain polttiaiseläimiltä, niin ne suojaavat ihoa myös ultraviolettisäteilyltä. Kulkee nykyään snorklausmatkoilla aina mukana.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2020 at 19:33

   Kiitos Mikko! Cape Tribulation jäi meiltäkin väliin aikapulan vuoksi. Olimme varanneet purjehdusreissun Isolle Valliriutalle ja sen vuoksi Port Douglasille jäi aikaa vain yksi yö. Tuolla olisi niin paljon näkemistä. Stinger suit oli kyllä kätevä. Valliriutalla se oli ehdoton, koska vedessä oli niin paljon meduusoja.

 • Reply
  Katja
  2.6.2020 at 13:29

  Ihania kuvia, kaukokaipuu nosti välittömästi päätään!
  Vielä joskus toivottavasti itsekin pääsen ausseihin, tosin ajankohta pitää kyllä valita huolella kun kuumuus ei oikein passaa mulle 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.6.2020 at 16:52

   Kiitos Katja! Noihin maisemiin on ikävä ja tuntuu uskomattomalle, että olimme siellä vain kolme kuukautta sitten. Niin paljon on tapahtunut sen jälkeen. Jos ei helteestä tykkää, niin kannattaa valita ajankohta Australian kevään tai syksyn mukaan 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  3.6.2020 at 10:46

  Voihan Australia! Nauratti jotenkin nuo kyltit. Ollaan maailman kauneimmilla rannoilla, mutta uinti vaarallista koska krokotiilit ja irukandjit. 😀 En olisi itsekään uskaltanut uida ilman kunnon sotisopaa. Vaikuttaa leppoisalta paikalta Port Douglas. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.6.2020 at 16:58

   Kiitos Sonja! Harmi tosiaan, kun tuolla piileksii krokoja ja meressä meduusoja, joten ilman ”suojapukua” ei uimaan ole menemistä. Port Douglas vaikutti rauhalliselle, mutta luulen sen johtuvan osittain siitä, että olimme siellä pahimman turistikauden ehtoopuolella. Alkuvuodesta olisi saattanut olla enemmän vilskettä 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  5.6.2020 at 17:06

  Onpa kaunista, mutta uuh, nuo meduusat ja krokotiilit. Minuakaan ei saisi uimaan edes turvaverkkojen kanssa.
  Mutta näyttäisi muuten upealta paikalta!

 • Reply
  reetaeevi
  5.6.2020 at 19:59

  Oi mitä maisemia! Ja nuo pumpulipilvet vielä niitä kruunaamassa.

 • Reply
  Jenna / Muu maa mandariini
  6.6.2020 at 02:50

  Voi vitsit, tuli mieleen omat muistot tuolta suunnilta, kun ajettiin autolla Cairnsista Cape Tribulationiin. Tuolla reitillä on myös niin upeat ajomaisemat! Port Douglas oli tosi sympaattinen paikka, tuonne maisemiin pitää päästä ehdottomasti uudestaan!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.6.2020 at 16:11

   Kiitos Jenna! Maisemareitti Cairnsista Port Douglasiin oli ihana. Minulle tuli siitä mieleen Kalifornian Pacific Ocean Highway. Jotain samaa niissä oli 🙂

 • Reply
  Päivi / Matkasto & Mangostania
  6.6.2020 at 10:57

  Onpa kaunista! Voisin kuvitella itseni noille upeille rannoille aamu- ja iltakävelyille. Myös luonto kiinnostaa aina, mutta nuo krokotiilit ja meduusat voisin jättää väliin 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.6.2020 at 16:12

   Kiitos Päivi! Rannalla oli kiva kävellä ja rannan tuntumassa oleva kävelyreitti oli myös tosi kiva. Vielä kun olisin tajunnut ottaa vesipullon mukaan, niin se olisi ollut vielä mukavampi 🙂

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  7.6.2020 at 11:20

  ”Löysimme hänen suosittelemansa Vivo-ravintolan. Parkkipaikkaa ei sen sijaan löytynyt. Olimme liikenteessä ruuhkaisimpaan lounasaikaan ja kaikki paikat olivat täynnä. Ensimmäinen vapaa parkkipaikka löytyi lopulta kadun päästä, mutta sieltä oli monen kilometrin kävely ravintolaan emmekä siinä helteessä jaksaneet sinne talsia.”

  Jestas kun tutun kuuloista ja siis niin ärsyttävää. Ensin ajaa suosituksen innoitamana kuola suussa koko matkan ja katsoo netistä jo ruokalistaa valmiiksi ja hekumoi sillä, mitä aikoo tilata ja sitten- ei perskele parkkipaikkaa lähimaillakaan. Niin raivostuttavaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.6.2020 at 16:16

   Kiitos Anna! Ärsytti ihan älyttömästi, kun sitä penteleen parkkipaikkaa ei löytynyt. Ravintola näytti tosi kivalle ja olisi ollut ihan huippua mennä nauttimaan sinne hyvästä ruoasta. Nälkäkin oli kova siinä vaiheessa. Mutta eipä me sinne nyt päästy vaan piti ajaa Port Douglasiin asti ennenkuin löytyi kunnon ravintola. Onneksi sinne ei ollut pitkä matka, mutta nälkäisenä kaikki fiilikset moninkertaistuvat ja tuntui, että olisi voinut syödä vaikka hevosen kun ravintolaan vihdoin päästiin 🙂

 • Reply
  Riitta reissaa
  12.6.2020 at 00:10

  Australia kyllä kiinnostaa krokoista ja meduusoista huolimatta. Tuntuu olevan ihan omanlaisensa maailmankolkka, jossa riittää luontoa.
  Erikoinen tuo parkkiöaikkaepisodi. Muistaakseni postasit joskus aiemminkin parkkihankaluuksista Australiassa? Outoa, että sielläkin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.7.2020 at 09:00

   Kiitos Riitta kommentista ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. En ollut huomannut, että tänne oli tullut lisää kommentteja. Australiassa on samanlaisia parkkiongelmia kuin täälläkin 🙂 Sydneyn lähistöllä ne vielä ymmärsi, mutta tuolla syrjemmässä lähinnä harmitti.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  13.6.2020 at 17:20

  Port Douglasista muistankin nyttemmin jo aika kauan sitten tekemämme Australian reissumme tiimoilta sen hienoisen pettymyksen, kun ymmärsin, että mereen ei ole asiaa. Koin itseni oikeasti vähän huijatuksi, kun matkaesitteessä esitellään hienoa rantaa – jolla ei voi uida!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.7.2020 at 09:05

   Kiitos Pirkko kommentista ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Se oli harmi, ettei uimisesta Four Miles Beachilla tullut mitään ilman stinger suitia. Meressä näkyi uima-asuista porukkaa, mutta rannassa olleiden varoituskylttien lukemisen jälkeen, ei tehnyt mieli tehdä heille seuraa. Me emme ole hankkineet omia märkäpukuja, koska harvoin uimme sellaisissa vesissä, joissa meduusoja on niin paljon, että puvulle olisi käyttöä.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  6.7.2020 at 23:28

  Voihan Australia! Postaus on täynnä ihania kuvia (, joiden katselu ei yhtään auta tähän jäätävään reissukuumeeseen)!

 • Reply
  Tuula
  25.1.2021 at 14:21

  Australia on ihana lomakohde ja siellä on kyllä vaikka mitä nähtävää. Viime reissulla meilläkin oli auto vuokraamosta, tosin kiersimme itärannikkoa. Nuo meduusat on kyllä hieman pelottava juttu! Viime vuonna meidän reissut sijoittui kotimaahan, mikä oli ihan mukavaa sekin, esimerkiksi Kuusamo oli todella positiivinen yllätys. Ehkä pian taas pääsee myös lämpimämpiin kohteisiin.

Leave a Reply