Bakusta tiemme vei Gobustanin kansallispuistoon ja sieltä maaseudun halki Shekin kaupunkiin. Oli hauska päästä näkemään Azerbaidžanista muutakin kuin pääkaupunki Baku.
Gobustanin kansallispuisto ja soivat kivet
Gobustanin kansallispuisto sijaitsee Azerbaidžanin keskiosassa. Se on kuuluisa tuhansia vuosia vanhoista yli 6000 kivikaiverruksesta ja -piirustuksesta, joita sen lukuisiin erikokoisiin kalliolohkareisiin on kaiverrettu. Gobustanissa oli asutusta aina keskiajalle saakka ja alueelta löytyy jäänteitä luolista ja hautapaikoista. Gobustan on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Azerbaidžanin suosituimmista vierailukohteista.
Bakusta oli noin tunnin ajomatka Gobustaniin. Tutustuimme ensin museoon, missä paikallisopas kävi hyvin yksityiskohtaisesti näyttelyn läpi. Se oli hienosti koottu ja mielenkiintoinen, mutta myönnän että jossain kohteessa oma kiinnostus herpaantui. Ihan jokaista vitriineissä olevaa esinettä tai infotaulua ei olisi tarvinnut niin pieteetillä käydä läpi.
Kierroksen jälkeen siirryimme bussilla kalliopiirrosalueelle. Sää oli aurinkoinen eikä läheskään niin kylmä kuin edellisenä päivänä. Kylmä tuuli oli jäänyt Bakuun ja aurinko alkoi lämmittämään mukavasti. Opas esitteli meille aluksi soivat kivet (gaval dash). Kun kivellä ”koputteli” laakeaa kiveä, siitä syntyi kumea tamburiinia muistuttava ääni. Tällaisia soivia kiviä ei ole muualla maailmassa, joten lähes jokainen halusi käydä kokeilemassa minkälaisia ääniä sai aikaiseksi.
Kalliopiirroksia oli hauska tutkia ja arvailla mitä ne esittivät. Osa oli helposti arvattavissa mutta osa oli kinkkisempiä. Sieltä erottui hyvin muun muassa tanssijoita, sotilaita, veneen soutajia ja erilaisia eläimiä. Kalliopiirrosten lisäksi katselimme hienoja maisemia ja mietimme minkälaista elämä kalliomaisemissa on entisaikaan ollut.
Näyttävän näköiselle kallionkielekkeelle ei päässyt enää kiipeämään turvallisuussyistä. Paleoliittisellä kaudella metsästäjät ajoivat villihevosia ja aaseja kielekkeelle mistä ne putosivat alas kuolemaan.
Gobustanin kansallispuistosta otimme suunnan kohti Shekin kaupunkia. Matkan varrella pysähdyimme lounaalle. Paikan nimi ei valitettavasti jäänyt mieleen, mutta lounaspaikkana toimi lomamökin näköinen paikka, jonka ison pöydän ympärille asetuimme. Isoilta peltilautasilta tarjottiin erilaisia lihoja ja kasviksia. Yhdelle annos oli liian suuri, joten valitsin listalta pastaa. Se oli todella hyvää.
Matkan varrella kinusimme kahvitaukoa, mutta eipä kahviloita tullut vastaan. Paikalliset ovat enemmän teenystäviä, joten meiltä jäi kahvit saamatta.
Lammaspaimenia ja valmiiksi marinoitua lammasta
Matkan varrella maisemat olivat karunoloiset eikä niissä juuri nähtävää olisi ollut, mutta tiellä harhailevat lehmät, lampaat ja lammaspaimenet tarjoilivat viihdykettä. Mitään aitoja ei ollut, vaan eläimet saattoivat löntystellä vaikka keskellä tietä. Lammaspaimenet kaitsivat laumaansa joko kävellen tai hevosen selästä.
Kun maassa näkyi useammassa kohdassa jotain valkoista, joka muistutti lunta, oli pakko kysyä oppaalta mitä se oli. Paikallisopas kertoi sen olevan suolaa, joka oli noussut suolapitoisen maaperän pintaan. Kun hän mainitsi, että alueella laiduntavien lampaiden lihaa ei tarvitse suolata eikä marinoida, koska ne syövät vuoristossa yrttejä ja suolaa saavat maaperästä. Siinä kohtaa pääsi tyrskähdys, koska se kuulosti niin uskomattomalle.
Historiallinen Shekin kaupunki
Shekin kaupungin juuret ulottuvat yli 2700 vuoden taakse ja se oli vanhan Silkkitien tärkeä kauppakeskus. Me saavuimme Shekin kaupunkiin alkuillasta ja se vaikutti melko uneliaalta paikalta. Kylän raitilla ei juuri ihmisiä näkynyt, mitä nyt Ladat pörräsivät ympäriinsä ja muutamat uteliaat koulupojat ajelivat pyörillään katua edestakaisin. Majoituimme Macera Sheki -hotellissa, joka sijaitsi keskustan tuntumassa. Hotelli näytti uudenkarhealta lähellä oleviin rakennuksiin verrattuna. Huone oli siisti ja ikkunasta oli kivat näkymät vuorille, vaikka sumun vuoksi vuorten huippuja ei näkynyt.
Pienen huilitauon jälkeen lähdimme porukalla syömään ja ennen sitä kävimme armenialaisen kirkon raunioilla. Armenia on Azerbaidzanissa lähes kirosanan asemassa eikä vanhan kirkon raunioita ole ollut kiinnostusta korjata. Kovin lähelle emme päässeet, mutta aidan raosta kurkimme pihamaalle.
Pysähdyimme myös pikaisesti paikallisessa leipomossa. Yksi matkakumppaneista kysyi mitä yhdellä manatilla saisi ja vitriinin takana oleva poika latoi pussiin neljä pullaa. Niitä sitten porukalla maisteltiin ja hyviä olivat.
Erikoinen illallinen Shekissä
Illallispaikaksi valikoitui hyviä arvosteluja saanut Sheki Saray -hotelli. Henkilökunta oli aluksi käännyttämässä meitä pois, koska keittiö oli jo kiinni. Kun näytimme kännykästä, että nettisivujen mukaan ravintolan pitäisi vielä olla auki, tuli paikan omistaja/esimies paikalle. Hän haistoi myynnin mahdollisuuden ja laittoi pojat järjestämään meille pöytää ja lupasi laittaa jotain pientä iltapalaa. Hetken kuluttua pöytään alkoi tulla shipsejä ja voileipätarvikkeita. Naureskelimme, että aamupala taitaa olla seuraavana aamuna siinä hotellissa vaatimaton, koska kaikki aamupalat syötettiin meille.
Henkilökunta puhui heikosti englantia, mutta meidän porukassa oli pari venäjänkielentaitoista ja he hoitivat puhumisen siinä vaiheessa kun englanti alkoi tyrehtyä. Pizzakin mainittiin, mutta lopulta pöytään kannettiin kansallisruoka ”piti”, joka on paikallisten lihakeitto. Maistoin sitä, mutta koska lihakeitto ei lempiruokiani ole, jäi se syömättä. Muista tarjoiluista sai vatsan täyteen. Koko lysti maksoi 10 €/hlö ja poislähtiessä poseerattiin vielä tarjoilijan kanssa, koska hän oli niin innoissaan meidän ”kansainvälisestä” ryhmästä.
Shaki Khansin palatsi
Seuraavana päivänä pääsimme tutustumaan paremmin nähtävyyksiin. Ensimmäinen kohteemme oli upea Shaki Khansin palatsi, joka toimi kuningasperheen kesäasuntona. Sen rakennutti 1797 Muhammed Hasan Khan. Palatsin erikoisuutena olivat värikkäät ikkunamaalaukset, joissa ei käytetty liimaa eikä nauloja. Myöhemmin pääsimme näkemään miten niitä tehdään. Sisätiloissa ei saanut kuvata, mutta palatsi oli kuvauksellinen myös ulkoapäin. Shaki Khansin palatsi on Unescon maailmanperintökohde.
Palatsin lisäksi tutustuimme samalla alueella toimivaan paikkaan nimeltä Abad, joka on valtion tukema tila paikallisille käsityöläisille, missä he voivat työskennellä ja myydä käsitöitään. Pääsimme myös katsomaan miten ikkunamaalauksia tehtiin. Lounaan jälkeen olikin aika sanoa heipat Azerbaidžanille ja siirtyä kohti Georgian vastaista raja-asemaa.
26 Comments
Kohteena maailma / Rami
14.5.2023 at 19:38Mielenkiintoinen maa ja reissukohde. Varsinkin Baku on kiinnostanut itseäni pidempään, mutta onhan tuollainen reissu antoisampi, kun näkee useita eri paikkoja.
Merja / Merjan matkassa
15.5.2023 at 15:44Kiitos Rami! Baku on se Azerbaidžanin ykköskohde, mutta jos aika antaa myöten, kannattaa retkeillä myös muualla maassa.
Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
14.5.2023 at 20:28” Tällaisia soivia kiviä ei ole muualla maailmassa,”. Löytyy mm. Suomen saaristosta Nötöstä. Niillä on aikoinaan viestitetty kalastajille vaikka sumun keskeltä suuntaa kotisaarta kohden. Toki voivat olla erilaisia, mutta edelleen soivat upeasti
Merja / Merjan matkassa
15.5.2023 at 15:47No kappas! Liekö niissä jotain eroa Nötön kiviin, koska meille vakuuteltiin, ettei moisia muualta löydy. Mutta kun kaivoin Youtubesta videon Nötön kivistä, niistä kuuluva ääni oli samanlainen kuin Gobustanissa. 🙂
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
14.5.2023 at 20:45Mielenkiintoisia paikkoja. Soivat kivet erityisesti kuulostavat uniikilta jutulta!
Merja / Merjan matkassa
15.5.2023 at 15:48Kiitos Kati! Gobustan oli hieno kohde ja vanhat kalliopiirustukset mielenkiintoisia. Soivat kivet olivat myös hauskoja, mutta Mari tuossa aiemmin kertoi, että Suomestakin niitä löytyy. 🙂
Elli /Mamman matkalaukku
14.5.2023 at 23:17No nyt on kyllä sellainen reissukohde, ettei taida olla paljon turisteja.
Merja / Merjan matkassa
17.5.2023 at 16:37Kiitos Elli! Turistit tulevat suurimmaksi osaksi naapurimaista, mutta ei ole tosiaan mikään ”turistirysä”. 🙂
Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
15.5.2023 at 08:31Tämä on kiinnostava kohde. Tuolla alueella olisi kiva käydä. Tuollainen ryhmänatka lienee melko turvallinen vaihtoehto!
Merja / Merjan matkassa
15.5.2023 at 15:50Kiitos Tanja! Kaukasuksella oli turvallista matkustaa, kun piti maalaisjärjen matkassa. Ryhmämatka on se helpoin vaihtoehto, mutta omatoimisestikin tuonne pääsee.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
15.5.2023 at 08:48Gobustanin kansallispuisto kuulostaakin kiinnostavalta ja nuo soivat kivet, enpä ollut niistä aiemmin kuullut. Minua myös kiinnostaisi ilman muuta tutustua maahan pääkaupunkia laajemmin.
Merja / Merjan matkassa
15.5.2023 at 15:51Kiitos Mikko! Ilman muuta kannattaa kierrellä muuallakin kuin Bakussa, jos aika vain riittää. Minusta oli kiva päästä näkemään maaseutua ja tietysti Gobustan oli näkemisen arvoinen.
Eila / Metkaamatkustelua
16.5.2023 at 11:02Nyt taisi selvitä Shekin illallisen arvoitus. Ehkä meille ehdotettiin alkujaankin ”pitiä” eikä ”pizzaa”. Kuulimme ruokalajin nimenä sen, mitä halusimme kuulla. En ole aikaisemmin lukenut piti-keitosta, mutta postauksesi innoittamana googlasin piti-soup ja löytyi reseptikin. Aina sitä oppii uutta, jopa lukemalla blogipostausta samalta reissulta, johon on itse osallistunut. Kiitos siis tästä tiedosta!
Merja / Merjan matkassa
17.5.2023 at 16:40Minulle tuli sama ajatus mieleen, kun kuulin sen keiton nimen. Ehkä tarjoilija tosiaan tarkoitti pitiä eikä pizzaa. 🙂 Aiotko kokeilla keittoa kotona? Kiitos Eila, kun kommentoit.
Eila / Metkaamatkustelua
17.5.2023 at 22:28Taitaa jäädä piti kotona kokeilematta vaikka aivan syötävää olikin 🙂 .
Merja / Merjan matkassa
21.5.2023 at 16:51🙂
Stacy Sofia Siivonen
17.5.2023 at 19:52Hieman kiinnostavampi maa. Minustakin on vähän tylsää käydä joka vitriinillä. Ehkä minä olen kärsimätön nettiajan ihminen, jonka huomio hyppii kohteesta toiseen.
Merja / Merjan matkassa
21.5.2023 at 16:54Kiitos Stacy! Olen huomannut itsessäni saman kärsimättömyyden. Yhteen asiaan keskittyminen on ponnistelun takana.
Sari/ matkalla lähelle tai kauas
17.5.2023 at 20:10Varmasti mielenkiintoinen maa. Piti lihakeitto näytti oudolta. Mitä tuo valkoinen siinä olikaan?
Merja / Merjan matkassa
21.5.2023 at 16:56Kiitos Sari! Keitossa oli perunaa sekä läskistä lihaa. Kuvassa näkyvä iso valkoinen on läskiä. Pienempi pala vieressä on perunaa.
Eveliina / Reissukuume
19.5.2023 at 08:49Soivat kivet ja kansallispuisto vaikuttavat mielenkiintoisilta! 🙂 Mulla olis hirveä polte päästä kiertelemään nimenomaan kansallispuistoja Suomen rajojen ulkopuolelle.
Merja / Merjan matkassa
21.5.2023 at 17:04Kiitos Eveliina! Gobustan oli hieno kohde ja kalliopiirrokset mielenkiintoisia.
Pirkko / Meriharakka
20.5.2023 at 17:14Vähän eksoottisemmissa kohteissa, kuten vaikka tuollakin, taukopaikat saattavat olla harvassa ja nekin mitä on, eivät välttämättä sovellu länsimaisille turisteille, joko valikoimansa tai sitten ihan hygeniatasonsa takia.
Merja / Merjan matkassa
21.5.2023 at 17:05Kiitos Pirkko! Taukopaikkoja oli tosiaan tuolla välillä harvassa ja kun opas kävi parissa paikassa tiedustelemassa kahvia, ei sitä ollut saatavilla.
Paula - Gone with the Gastons
21.5.2023 at 06:46Tämä on kyllä ollut mielenkiintoinen reissu. Aika hauska tuo tarina tuolta ravintolasta ja kuinka omistaja olikin lopulta ylpeä, että sai kansainvälisiä asiakkaita. Molemmin puolin taisi jäädä hyviä muistoja. Lukiessa tätä ihan tunsin tuon kahvitauon puuttumisen tuskan.. huh, itsekin aina olen vaikeuksissa jos matkakohteessa ei ole tarjolla kahvia.
Merja / Merjan matkassa
21.5.2023 at 17:07Kiitos Paula! Shekin illallinen oli mieleenpainuva ja vaikka ruoka (keitto) ei ollut omaan mieleen, ilta oli siitä huolimatta hauska. 🙂