Azerbaidzan

Baku – Azerbaidžanin moderni metropoli

1.5.2023
baku-by-night

Pimeyden keskeltä pilkotti valoa, joka kasvoi mitä lähemmäksi pääsimme. Kurkistelin lentokoneen ikkunasta uteliaana ja huokaisin helpotuksesta, kun kohta olisimme perillä Bakussa, Azerbaidžanin pääkaupungissa. Päivä oli ollut pitkä. Suomesta ei ole suoria lentoja Azerbaidžaniin ja tulimme Varsovan kautta. Siellä oli kahdeksan tunnin odotus ennen Bakun koneen lähtöä ja se jos mikä oli ollut puuduttavaa.

Kentällä opas oli meitä vastassa ja hyppäsimme bussin kyytiin, joka vei meidät Central Park – hotelliin. Matka kesti onneksi vain puoli tuntia. Kaikki odottivat huoneisiin pääsyä ja mielessä oli vain päästä nukkumaan. Opas huikkasi vielä perään, että lähdetään aamulla kaupunkikierrokselle klo 11, joten saisimme nukkua aamulla pitkään.

baku-central-park-hotelli
Kiertomatkan ensimmäinen hotelli
baku-central-park
Central Park -hotellihuone
baku-nakyma-central-parkista
Näkymä hotellin parvekkeelta

Kuinkas minä sitten Azerbaidžaniin päädyin? Olin haaveillut itse asiassa Georgian matkasta jo pidemmän aikaa ja eri vaihtoehtoja tutkiessa tuli mieleen, että voisihan sitä samalla reissulla kiertää muutkin Kaukasian maat. Kun Mandala Travelilta löytyi sopiva kiertomatka, ilmoittauduin mukaan ja siellä sitä nyt oltiin. Matka alkoi siis Azerbaidžanista, sieltä menimme Georgiaan ja lopuksi Armeniaan. Mutta palataanpa takaisin tuuliseen Bakuun.

Bakun nähtävyydet

Liekkitornit

Bakussa tuulee usein ja me saimme osaksemme todella kylmän ja kovan tuulen, joka sai kaiholla muistelemaan kotona naulakkoon jäänyttä talvitakkia. Onneksi olin hoksannut aamulla laittaa kevättakin alle villatakin, joka suojasi pahimmilta puuskilta.

Aloitimme kaupunkikierroksen kuuluisien Liekkitornien (flame towers) luota. Ne symboloivat Azerbaidžania tulen maana, joka kuvastaa maan huomattavia öljyvaroja. Pilvenpiirtäjien ryhmittymä kohosi edessämme ja niskat kenossa yritin saada mahtumaan niitä kuvaan. Liekkitorneja oli huomattavasti kivempi kuvata kauempaa, koska silloin niiden muodot pääsivät paremmin esille. Torneissa on asuntoja, toimistotiloja ja yhdessä tornissa sijaitsee viiden tähden Fairmont Baku -hotelli.

Marttyyrien kuja

Jätimme liekkitornit taaksemme ja siirryimme kävelemään leveää kävelytietä pitkin, jonka toisella puolella oli piikkisuorassa rivissä muistomerkkejä. Marttyyrien kuja kunnioittaa niiden noin 15 000 ihmisen muistoa, jotka menettivät henkensä 90-luvun taisteluissa neuvostoarmeijan hyökätessä kaupunkiin. Kujalle on haudattu myös Vuoristo-Karabahin sodan uhreja. Kujan päässä meitä vastaan tuli marttyrien moskeija.

baku-marttyyrien-kujalla
Marttyyrien pitkä kuja

Marttyyrien kuja suojasi tuulta vastaan, mutta moskeijan viereisellä näköalatasanteella tuuli ujelsi taas ja takkia piti kietoa tiukemmin ympärille. Näköalapaikalle pääsee myös funikulaarilla, jonka asema on moskeijan vieressä. Tasanteelta avautui hienot näkymät Bakun ylle ja ihastelimme kaupungin lukuisia pilvenpiirtäjiä ja muita erikoisia rakennuksia. Sydneyn oopperataloa muistuttava ostoskeskus aiheutti hymähdyksiä. Siellä olisi ollut hauska käydä, koska jäin uteliaana pohtimaan miltä se mahtoi näyttää sisältä.

baku-flame-towers
Liekkitornit hallitsevat kaupungin näkymää

Vanhakaupunki

Vaikka Bakun uusi ja moderni kaupunkikuva näytti hienolta, odotin eniten tutustumista vanhaankaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Vanhaakaupunkia ympäröivät muurit on rakennettu 1100-luvulla. Sen kuuluisin rakennus on Neitsyttorni (Maiden Tower), joka joidenkin arvioiden mukaan on peräisin 600–500-luvuilta eaa. Tornin nimen historiaa ei varmaksi tiedetä, mutta sen uskotaan tulevan siitä, että entisaikaan rakennettiin torneja, jonne vaimot ja tyttäret saatiin turvaan sotajoukoilta.

Muurien sisäpuolella historian havinan melkein kuuli ja se tarjosi täysin erilaisen tunnelman kuin aiemmin näkemämme moderni kaupunki. Löysimme suojaisan paikan missä kuuntelimme paikallisoppaan tarinoita vanhasta Bakusta. Vanhankaupungin alue on pieni, joten sen ehtii kiertää hyvin päivän aikana. Ydinalue sijoittuu neitsyttornin ympärille. Ennen siihen tutustumista kävimme miniatyyrikirjamuseossa, jonne oli koottu lähes kaikista maailman maista miniatyyrikirjoja. Paikka oli viehättävä ja kaltaiseni kirjallisuuden opiskelija oli haltioissaan nähdessään pikkuruisia kirjoja. Etsimme heti museon suomenkieliset versiot ja kurkistelimme niitä vitriinistä.

baku-vanhankaupungin-muurit
Vanhankaupungin komeita muureja
baku-vanhakaupunki-patsas
Runoilija Aliaga Vahidin patsas
baku-old-town
Vanhankaupungin hienoja näkymiä

Shirvanshahin palatsi

Vanhankaupungin korkeimmalle kohdalle 1400-luvulla rakennettu palatsi oli upea taidonnäyte entisajan rakentamisesta. Shirvanshahin palatsissa asui islamilainen Širvanšaahien hallitsijasuku, joiden ansiosta Bakusta aikoinaan tuli maan pääkaupunki. Palatsin alueella on moskeijoita, šaahien asuintiloja, hautaholveja sekä vanhan kylpylän rauniot.

Minua kiehtoi avoimet ovet ja oviaukot ja jäin usein porukan viimeiseksi kuvailemaan niitä. Paikallisoppaamme oli tiukan puoleinen kaveri ja hän ei arvostanut, kun joku kulki omia polkujaan. En antanut hänen tuiman ilmeensä kuitenkaan häiritä.

shirvanhansin-palatsi-koraani
Koraani
shirvanhansin-palatsi-kylpyla
Kylpylän rauniot

Palatsialueelta kävelimme Neitsyttornille. Matkan varrella oli vaikka mitä mielenkiintoista kuvattavaa ja letkamme venyi pitkäksi. Vastaan tuli myös houkuttelevan näköisiä kauppoja ja pieniä putiikkeja, joiden tarjonta ylitti jopa mielikuvituksen. Mattoja, samovaareja, matkamuistoja…

baku-muraali
Bakussa oli monia hienoja muraaleja
baku-vanhankaupungin-kaduilla
Kauniita, vanhoja rakennuksia

Halukkaat pääsivät kiipeämään Neitsyttorniin maisemia katsomaan. Opas maksoi meidät sisälle ja kiipesimme portaat tornin huipulle. Tuuli riepotteli yläilmoissa, joten kovin kauaa siellä ei viitsinyt maisemia katsella. Liekkitornit tuntuivat hallitsevan näköalaa, mistä tahansa sitä katseli.

baku-maiden-tower-nakoalat
Maisemia Neitsyttornista
baku-neitsyttorni-maisemat
Liekkitornit matalien talojen taustalla
baku
Vaikka tornissa puhalsi kylmä tuuli, oli hauska katsella Bakua korkeuksista

Ennen lounasta piipahdimme matkamuistoja myyvässä kaupassa ja sieltä tarttui ensimmäiset pienet tuliaiset matkaan. En ollut ehtinyt vaihtaa rahaa, mutta eurot kelpasivat ja takaisin sain manatteja. Lounasta söimme ravintola Dolmassa, joka on arvioitu yhdeksi Bakun parhaimmista ravintoloista. Paikallista ruokaa tarjoileva kellariravintola oli sisustukseltaan viihtyisä ja ruoka oli todella hyvää sekä edullista. Söin kanaa ja otin lasin viiniä. Ne maksoivat yhteensä 11 euroa.

baku-formulakatsomot
Formulakisat olivat kahden viikon päässä ja katsomoiden rakentaminen oli jo alkanut

Ilta Bakussa

Illalla kävimme Marian kanssa kävelyllä Fountain Parkissa, jonka arvelen olevan kesällä todella kaunis ja viihtyisä. Etsimme illallispaikkaa ja kävimme kääntymässä muutaman ravintolan ovella ennen kuin menimme hotellin kanssa samalla kadulla olevaan georgialaiseen perheen pyörittämään Miminoon. Tarjoilija ei osannut englantia ja me halusimme kysyä ruoista, koska niiden nimet tai kuvat eivät kertoneet paljoakaan. Neuvokas tarjoilija kaivoi kännykästään käännösohjelman ja sen avulla kommunikoimme. Lasagnen tyyppinen ruoka ja lasit punaviinit maistuivat ja paikasta jäi sympaattinen kuva.

baku-park
Iltakävelyllä Bakussa
baku-kaupunkikuva
Bakun katukuvaa
baku-puisto
Puistossa oli hiljaista

Ennen huoneisiimme vetäytymistä hiippailimme pimeään aamiaishuoneeseen ottamaan valokuvia liekkitorneista, jotka välkehtivät eri väreissä kaukana kaupungin toisella puolella.

baku-flame-towers-by-night

Mietteitä Bakusta

Baku on monelle tuttu formuloista tai euroviisuista. Meidän käyntimme aikaan formulakisoihin oli pari viikkoa aikaa ja paikkoja rakennettiin vinhaa vauhtia. Kisa-aluetta suojaamaan tarkoitetut aidat olivat haitaksi ainakin meille jalankulkijoille, jotka jouduimme kävelemään pitkiäkin matkoja, jotta saimme aidat kierretyksi. Ymmärtääkseni paikalliset eivät ole kovin innoissaan formulan kaupunkiradasta, joka haittaa heidän jokapäiväistä liikkumista kisojen aikana.

Bakuun ehtii hyvin tutustua päivässä tai kahdessa. Vaikka mielenkiintoisia paikkoja näimmekin, jäi kaupungista hieman kylmä vaikutelma. Osaksi siitä voisi syyttää kylmää tuulta, joka meni luihin ja ytimiin, mutta kun myöhemmin pääsimme tutustumaan Georgian ja Armenian pääkaupunkeihin, oli tunnelma niissä ihan toinen.

Pohdin sään merkitystä. Jos se olisi ollut aurinkoinen ja lämmin, olisi Baku saattanut jättää toisenlaisen kuvan. Olisin varmasti viehättynyt kauniista kukkaistutuksista ja suihkulähteistä, jotka eivät vielä olleet päällä. Ja olisihan se ollut myös hauska istahtaa terassille nauttimaan kylmistä juomista ja auringonpaisteesta. Ne jäivät nyt haaveeksi.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  1.5.2023 at 16:55

  Onpa maukkaan näköinen tuo lounas! Moni kaverini on käynyt Bakussa ja tykästyneet kaupunkiin. Varmasti säällä on kuitenkin tosiaan suuri merkitys. Ja voin muuten hyvin kuvitella, että formulakisojen järjestäminen on toden totta sellainen asia, joka jakaa paikallisten mielipiteitä – jotkut varmasti tykkäävät, joitain harmittaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.5.2023 at 17:25

   Kiitos Mikko! Ruoka oli todella hyvää ja myönnän, että yllätyin siitä. Tuollapäin syödään paljon lihaa, mutta valikoimissa oli myös hyviä salaatteja ja kasvisruokia. Formulat tuntuivat jakavaan mielipiteitä ja ymmärrän sen täysin, kun katuja suljetaan ja työmatka kestää pidempään kuin normaalisti.

 • Reply
  Anna
  1.5.2023 at 19:39

  Bakussa asuvana on aina mielenkiintoista lukea postauksia Bakusta.

  F1-kisasta sen verran, että valmistelut kaduilla alkavat 2,5 kuukautta ennen kisaa. Järjestelyjen purkamiseenkin menee joitakin viikkoja.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   8.5.2023 at 18:02

   Kiitos Anna! Mielenkiintoista kuulla. Niin, eipä niitä kisoja varmasti ihan hetkessä pystyyn laiteta. Kiva kun kommentoit. 🙂

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  1.5.2023 at 19:59

  Onpa hauskaa lukea toisen bloggaajan tarinoita samalta kiertomatkalta ja huomata, kuinka saatoimme kiinnittää huomiota hieman erilaisiin asioihin, toki samoihinkin. Ennen kaikkea oli mukavaa tavata ja päästä myöhemmin samaan valokuvaankin 🙂 .

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.5.2023 at 17:27

   Oli kiva tavata ja meillä oli todella hauska reissu! Olen aiemmin huomannut ystäväni kanssa matkustaessa, että valokuvista jo huomaa miten toinen kiinnittää huomiota eri asioihin (tai eri kuvakulmiin) kuin itse. 🙂 Kiitos, kun kommentoit Eila! 🙂

 • Reply
  Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
  2.5.2023 at 22:11

  Minä olen tutustunut kollegoihin Bakusta komennukseni aikana, joten olisi kiva päästä näkemään paikkaa omin silmin. Vaikka olen itse asiassa käynyt Azerbaidzanissa, en ole ollut missään lähelläkään pääkaupunkia.

  Sää vaikuttaa aika tavalla matkakokemuksiin. Joten on vaikeaa sanoa, mikä oli syynä: itse Baku vai kehnot ilmat.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.5.2023 at 17:33

   Kiitos Nadine! Azerbaidzanissa on muutakin näkemistä kuin Baku. Seuraava postaus tuleekin toisesta kohteesta missä kävimme. Olen samaa mieltä, että sää vaikuttaa reissufiiliksiin.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  4.5.2023 at 21:07

  Kuten niin monissa kaupungeissa, niin minusta Bakussakin tuo vanha kaupunki oli kyllä kivan tunnelmallinen – historiaa monessa kerroksessa.
  Pidin kuitenkin myös modernimmasta arkkitehtuurista, Heydar Aliyev -keskuksesta mm. – ja yleensäkin kaupungin modernista keskustasta. Bakusta löytyi jopa ihan kivoja putiikkeja, länsimaalaisittainkin!
  Hotellikuva näytti jotenkin tutulta – siinä määrin, että piti oikein kaivaa vanhat matkadokumentit esille, ja niinhän tuon näyttää olleen, että olimme samassa hotellissa tuolla Bakussa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.5.2023 at 17:35

   Kiitos Pirkko! Hauska sattuma, että ollaan majoituttu samassa hotellissa. Mitäs te tykkäsitte siitä? Se olisi minusta ihan ok, mutta kun matkan muut majoitukset olivat parempia alkoi Bakun hotelli tuntua nuhruiselta. Bakun vanhakaupunki oli minusta ihan parasta kaupungissa, kiva tunnelma ja kauniita vanhoja rakennuksia.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  5.5.2023 at 02:04

  Olipas mielenkiintoista lukea paikasta, josta ei itsellä ole kovin paljoa tietoa. Ruoka näyttää kyllä kuvassa erittäin maukkaalta. Ja muutenkin olette päässeet näkemään ihan kivoja paikkoja. Itseaäni kiinnostaa nuo Unescon perintökohteet aina.

  Tuommoinen kahdeksan tunnin välilasku vie kyllä mehut. Muutaman kerran on tullut kokeiltua ja nykyään vain pakon edessä varaan sellaisen lennon.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.5.2023 at 17:37

   Kiitos Paula! Bakussa riitti paljon mielenkiintoista nähtävää ja kuten edellä Pirkolle kommentoin niin vanhakaupunki oli oma suosikkini. Kahdeksan tunnin välilasku oli aika horroria. En ole sellaista aikaisemmin kokenut ja pyrin kyllä jatkossa välttelemään jos suinkin mahdollista.

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  6.5.2023 at 09:42

  Luulen myös, että säälläkin on ollut vaikutusta. Nimittäin tuollaisessa luihin ja ytimiin käyvässä tuulessa on kyllä vaikea nauttia maisemista… Mutta olipa kiva päästä kurkkaamaan kuvia ja tunnelmia paikasta mihin ei itse osaisi ihan heti matkustaa. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   8.5.2023 at 18:03

   Kiitos Sanna! Olen samaa mieltä, että säällä on aina oma vaikutuksensa viihtyvyyteen. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  6.5.2023 at 10:54

  Yllättävän monipuolinen tuo Baku kuitenkin, vaikka jättikin kylmäksi. Tehtiin yhellä opintojaksolla kyselytutkimus matkailijoille, ja vastauksista kävi ilmi, että kohteen sää ja paikallisten asenne vaikutti todella merkittävästi siihen, millainen yleisfiilis kohteesta jäi. Joten hyvinkin tuolla kylmällä säällä saattoi olla vaikutus.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   8.5.2023 at 18:05

   Kiitos Cilla! Bakussa riitti nähtävää eikä kaikkea edes ehditty katsella. Voin hyvin allekirjoittaa tuon tutkimustuloksen.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  6.5.2023 at 17:47

  Olipa mielenkiintoista lukea ja katsella kuvia paikasta, jonne ei ehkä ihan ensimmäiseksi tulisi mieleen matkustaa! 😀 Harmi, että sää ei ollut teidän puolella. Omasta mielestäni se vaikuttaa paljon muistijälkeen, mikä paikasta jää.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   8.5.2023 at 18:07

   Kiitos Eveliina! Baku ei ole ihan perinteinen turistikohde eikä siitä taida koskaan sellaista tullakaan. 🙂

 • Reply
  Krista/Kristallinhohtoa
  6.5.2023 at 21:47

  Kiitos näistä matkavinkeistä! Itselleni ihan uusi kohde ja kuulostaa mielenkiintoiselta.

Leave a Reply