Belgia

Brygge – Belgian keskiaikainen helmi

6.2.2018

Kun juna kolkuttelee Brysselistä kohti Bryggeä, katselemme ystävieni kanssa uteliaina ohikiitäviä maisemia. Kaupunkilähiöiden roskaisten radanvarsien vaihduttua vihreisiin maalaismaisemiin, ei voi kuin ihmetellä onko nyt todella tammikuu. Ikkunasta näkyvät maisemat eivät kovin talvisilta näytä.

Ikkunoiden toisella puolella kylmä tuuli tekee kuitenkin pari astetta plussanpuolella olevasta säästä kolean ja talvisen tuntuisen. Kyllä se talvi on täälläkin vihreistä nurmista huolimatta. Edellispäivän vietimme Brysselissä ja tänään on vuorossa noin 100 kilometrin päässä Brysselistä sijaitseva Brygge.

Junamatka kestää noin tunnin ja 20 minuuttia. Junaliput ovat edullisia – ainakin Suomen hintoihin verrattuna. Menopaluulippu maksaa 15,60 €/hlö.

brygge_junalippu

 

brygge

Bryggen keskiaikainen keskusta

Kun kävelemme juna-asemalta kohti Bryggen keskiaikaista keskustaa, sama vihreys ympäröi meitä alkumatkasta jatkuen sitten kapeina mukulakivikatuina. Junasta purkautuneiden matkustajien lisäksi kaduilla ei näy muita ihmisiä. On ihmeen hiljaista ottaen huomioon, että Brygge on yksi Belgian suosituimmista matkailukohteista. Kun pääsemme pienen kävelymatkan jälkeen keskustaan, kapeat kadut täyttyvät turisteista. Emme olekaan siis ainoat ihmiset täällä tänään.

Brygge tarkoittaa flaaminkielellä siltaa ja niitä on kaupungissa vieläkin noin 80. Suurin osa silloista on vanhoja kivisiltoja. Päädymme Bryggen kuuluisimman kirkon The Church of Our Lady (Onze-Lieve-Vrouwekerk) luo ja kurkkaamme sisään. Kirkon torni näkyy kauas, onhan se 115 metriä pitkä ja maailman toiseksi korkein tiilimuurattu torni (korkein löytyy Saksasta). Kirkosta löytyy Michelangelon alkuperäinen Madonna ja lapsi –maalaus. Se jää meiltä kuitenkin näkemättä, koska maalauksen olemassa olo selvisi minulle vasta matkan jälkeen.

brygge

church_of_our_lady_brygge

Les Costumés de Venise -kulkue

Kävelemme kanaalin ylittävälle sillalle ja katsomme turistiveneissä hytiseviä ihmisiä. Kanaaliajelu olisi tosi kiva, mutta nyt ei tee mieli mennä palelemaan. Kun kävelemme sillan toiselle puolelle, huomaamme ison joukon ihmisiä toisella sillalla. He näyttävät odottavan jotain.

Pikaisen googlettelun tuloksena selviää ihmisten odottavan Les Costumés de Venise -kulkuetta. Kyseessä on kansainvälinen ryhmä, johon kuuluu 100 barokkiaikaisiin pukuihin pukeutunutta naista ja miestä. Liitymme muiden seuraan odottamaan kulkueen saapumista sillalle.

brygge

brygge

brygge

 les_Costumés_de_Venise

 Les Costumés de Venise

 Les Costumés de Venise

Bryggen ihanat suklaapuodit

Pukuloiston ihastelun jälkeen pujahdamme lämmittelemään yhteen Bryggen viidestäkymmenestä suklaapuodista. Kylmä tuuli puhaltaa luihin ja ytimiin, vaikka talvipoppanat on päällä. Emme pidä kiirettä, vaan katselemme kaikessa rauhassa suklaapuodin kauniita esillepanoja. Kauppiaan tarjoamat maistiaiset katoavat nopeasti makeannälkäisiin suihin. Belgialainen suklaa on muuten hyvää. Kotiin tarttuu mukaan suklaatuliaisia.

bryssel_suklaata

bryssel_suklaata

Näihin rasioihin tulee pieni puuvasara mukaan, jolla saa levystä paloja

Sadunomainen Markt-aukio

Markt-aukio Bryggen vanhankaupungin sydämessä tuo mieleen satukirjat. Kauniisti entisöidyt, piparkakkutalon näköiset rakennukset kiertävät aukion reunoja.  Täältä löytyy myös Belgian tunnetuin kellotorni, Belfort. Jos kiipeät 366 askelta kellotornin huipulle, sinut palkitaan upeilla näkymillä. Me emme sinne kiipeä, vaan ihailemme korkeaa tornia aukiolta käsin sekä hienonvärisiä taloja.

brygge

brygge_markt_square

brygge_markt_square

Välipalaksi belgialaisia

Nälkä alkaa kurnia jo siihen malliin, että päätämme pistäytyä ranskalaisilla belgialaisilla. Listalta valitsemme perunoiden joukkoon sopivan kastikkeen ja kyytipojaksi oluet.

Vatsat täynnä jatkamme Bryggen kapeiden kujien kiertelyä ja välillä pistäydymme jossain kivannäköisessä putiikissa. Ilta alkaa jo hämärtyä kun kävelemme takaisin rautatieasemalle.

belgialaiset

brygge

Brygge oli juuri niin viehättävä kaupunki kun olin olettanutkin. Sinne olisi ihanaa palata kesäaikaan. Silloin haluaisin ehdottomasti kanaaliristeilylle, haahuilemaan uudestaan kapeille mukulakivikaduille ja tietysti jollekin kivalle terassille viinilasilliselle ja katselemaan ohikulkijoita.

Brygge – kohtaammehan vielä?

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Viisi vinkkiä Brysseliin
Päiväretki Gentiin

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  6.2.2018 at 22:28

  Oijoijoi! Nyt tuli hyvä postaus! Mä olen suunnitellut tälle keväälle/kesälle yksinmatkaa ja kohteeksi alkaa valikoitua Bryssel ja Brygge. Brygge-innostukseni on jo vuosien takaa, kun näin In Bruges – Kukkoilijat -leffan. Mä ehdottomasti siis aion myös nousta kellotorniin!

  Nuo suklaapuodit! Belgialaiset! Olut! Terassit! Kanaalit! Mä olen ihan varma, että tykkään.

  • Reply
   Hanneli/ duunireissaaja
   7.2.2018 at 07:33

   Mä haluan myös. Onko se yksin matkustamista, jos samassa paikassa onkin yhtäkkiä joku tuttu?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.2.2018 at 16:06

   Kiitos Kati, kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä 🙂 Bryssel ja Brygge sopivat hyvin vaikka sooloreissulle (tai jos sattuu tuttuja kävelemään vastaan, niin ei varmasti haittaa:) Mä uskon myös, että tykkäät.

  • Reply
   Aki
   31.8.2018 at 16:13

   WOW!!! Sun kommentti sisälsi kaikki asiat mitä itse ajattelin tähän vastata! 😮

 • Reply
  traveldreamer17
  7.2.2018 at 12:11

  Brygge näyttää todella kivalta paikalta. Harmitti, kun en Brysselin reissulla pari vuotta sitten ehtinyt käydä Bryggessä. Mutta työmatka. Kesä olisi varmasi ihanaa aikaa Bryggessä, sillä muistan miettineeni myös Brysselissä marraskuussa, että vuodenaika ei ollut ihan nappi. Mutta ne suklaapuodit ja vohvelit!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.2.2018 at 16:11

   Brygge oli tosi viehättävä ja kesä varmasti paras aika matkustaa sinne. Turreja siellä saattaa olla silloin paljon, kun niitä oli nyt tammikuisena viikonloppunakin, mutta missäpä ei olisi. Suklaapuodit oli ihania. Sieltä ei olisi malttanut lähteä pois. Ja kaikille teenystäville löytyy myös ihania teekauppoja.

 • Reply
  Satu
  11.2.2018 at 14:25

  Arkkitehtuuri ihan huikeaa, voisi ahmia näitä kuvia loputtomiin.

 • Reply
  espanjaan
  11.2.2018 at 15:24

  Brygge on ihana! Olen käynyt siellä parikin kertaa, vähän myöhemmin keväällä ja alkukesästä. Toivottavasti pääset sinne uudelleen vähän paremmalla säällä. Noita katuja ja kanaaleja voisi kulkea loputtomiin. Myös ympäristössä on kaikkea kivaa. Aika vaikuttavia olivat esimerkiksi maailmansodan muistomerkit ja sotilashautausmaat maaseudulla.

 • Reply
  Sari
  11.2.2018 at 15:33

  Brygge on aivan mahtava paikka. Meidän käynnistä on aikaa. Sallinet, että jaan linkin omaani. https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2016/11/29/brugge/
  Voisin kyllä palata kaupunkiin vielä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.2.2018 at 16:18

   Se on kyllä todella ihana. Pidin kovasti myös Gentistä, missä kävimme toisena päivänä. Siitä on tulossa piakoin myös oma postaus. Kiitos linkistä, käyn lukemassa 🙂

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  11.2.2018 at 15:44

  Brugge on jo pari vuotta ollut pitkällä haavelistallani. Voi olla, että vihdoin tulevana kesänä käydään siellä, mutta se on vielä epävarmaa. Kuulostaa erittäin houkuttelevalta kaupungilta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.2.2018 at 16:24

   Suosittelen, menkää ihmeessä! Kesäaikaan siitä saa vielä enemmän irti. Kanavaristeily olisi ollut todella kiva, mutta oli liian kylmä sellaiseen.

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  11.2.2018 at 17:16

  Yksi hyvä puoli tammikuisessa Bryggessä varmasti on, nimittäin vähemmän turisteja. Brygge on kaunis kuin mikä, mutta syyskuulla siellä käyneenä, turistimäärä oli järkyä. Tuntui, että kaikki mielenkiintoinen ja kaunis peittyi kaduilla vellovaan ihmismassaan. Bryggestä jäi mieleen myös yksi kaikkien aikojen kallein olut siinä keskustan aukiolla. Haluaisin mennä sinne uudelleen, mutta ehdottomasti hiljaisempaan aikaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.2.2018 at 16:29

   Se on totta, että kesällä kadut on kansoitettu turisteilla. Oli niitä nytkin, mutta ei sellaista määrää mitä voisin kuvitella kesäaikaan olevan. Turistipaikoilla oluen hinta on varmasti tupla ellei tripla siihen mitä syrjemmässä.

 • Reply
  Elina Marjaana Travel Blog
  11.2.2018 at 18:41

  Mä tykkäsin myös Bryggestä tosi paljon, kun kävin siellä kolmisen vuotta sitten. Kaupunki on todella paljon siistimpi kuin esimerkiksi Brysseli ja sinne on helppo tehdä vaikka vain päiväretki. Ihastuin erityisesti kapeisiin vaaleisiin mukulakivikatuihin, ne oli herttaisia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 19:41

   Ne kapeat mukulakivikujat oli söpöjä. Bryggeen mennessä ei ollut onneksi porukkaa vielä niin paljon liikkeellä, niin sai kuvia joissa ei tuhatta turrea yhtäaikaa 🙂

 • Reply
  Sofia / Project Forever
  12.2.2018 at 03:18

  Olisin kovasti halunnut yhdistää Bryggen Brysselin vierailuun, mutta koska Brysselissäkin oltiin vain yksi yö, en saanut mitenkään mahdutettua molempia sillä kertaa aikatauluun. Kaihertamaan on kyllä jäänyt, että seuraavalla kerralla täytyy ehtiä Bryggeen asti.

 • Reply
  Emma
  12.2.2018 at 13:47

  Olin näköjään pari viikkoa sun jälkeen Bruggessa! 😀 Kelit oli yhtä harmaat, mikä oli mälsää, mutta muuten kaupunki on kyllä aivan hurmaava! Hirveesti tekisi mieli mennä Bruggeen uudestaan kesällä, mutta niinkuin joku jo tässäkin kommentoi, niin se turistien määrä ei kyllä houkuta yhtään. Hitto, miksi Bruggen pitää olla niin ihana että kaikki muutkin haluaa sinne 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 19:47

   No niin huomasin, että peräkkäin vierailtiin Bryggessä 🙂 Kesällä olisi kyllä tosi kiva päästä tuonne, niistä lukuisista turisteista huolimatta.

 • Reply
  Ne Tammelat
  16.2.2018 at 07:50

  Mahtava kaupunkipäivä! Melkein, kuin olisi ollut mukana tarinaa lukiessa 🙂 Juuri tuollaisia päiviä mekin tykätään viettää reissussa ja mennä spontaanisti sinne, missä on mielenkiintoista nähtävää. Kaunis kaupunki ja etenkin nuo viimeisten kuvien talot julkisivuineen ovat todella kiehtovia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 19:49

   Kiva kuulla, että tykkäsit 🙂 Siellä oli niin ihania taloja, että niitä olisi voinut kuvailla vaikka koko päivän. Yritin kuitenkin hillitä innostusta, ettei reissukaverit kyllästyneet odottamaan.

 • Reply
  Karoliina
  17.2.2018 at 09:01

  Oi miten ihanan näköinen paikka, just mun tyylinen 🙂 Tosi kauniilta näyttää sun kuvien välityksellä tää kaupunki, täytyykin ryhtyä tutkailemaan lisää, josko laittaisi omallekin reissulistalle 🙂 Ja ilmeisesti ei siis syyskuussa, siellä jos silloin turisteja riittää!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 19:52

   Tykkäsit varmasti 🙂 Kesällä taitaa olla eniten turisteja ja ilmeisesti myös alkusyksystä. Nytkin oli porukkaa liikkeellä, mutta kaupungilla mahtui hyvin liikkumaan. Kahviloihin mennessä tungoksen sitten huomasi.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  17.2.2018 at 13:30

  Brygge jätti meikäläiselle vähän kaksijakoiset fiilikset. Kävin viime syyskuussa ja turistien määrä oli kyllä aika överi. Mutta onhan se hemmetin kaunis paikka, ei siitä pääse mihinkään. Toisaalta kun käveli pikkusen kauemmaksi ihan keskustan ytimestä niin löytyi jo vähän rauhallisempiakin kulmia. Meillä vaan jatkuva sade vähän jarrutti menoa ettei ihan iltaa asti jaksettu pyöriä, päiväretkellä kun olimme mekin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 19:58

   Voi harmi, että teille sattui sateinen sää. Jos turisteja on ruuhkaksi asti, niin siinä kyllä maku menee paikasta kuin paikasta. Muistan yhden Rooman reissun helteisenä heinäkuun päivänä, jolloin Fontana di Trevillä ei meinannut eteenpäin päästä, kun väkeä oli niin jumalattomasti. Siinä alkoi jo ahdistaa.

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  17.2.2018 at 23:12

  Tässä on ehdottomasti yksi Euroopan upeimmista kaupungeista! Arkkitehtuuri, kanavat, suklaa ja olut, siinähän ne tärkeimmät tulivatkin 🙂 Olen ollut tuolla kahdesti, myös kesäaikaan, jolloin kanavaristeily oli hyvä kokemus. Jostain syystä turistien määräkään ei häirinnyt, toisaalta tuli kierreltyä vähän syrjemmälläkin. Suosittelen viipymään vaikka pari yötä, koska aamu ja myöhäisilta ovat parhaita aikoja kaupungilla kävelyyn, ei ole päiväretkeläisiäkään silloin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 20:01

   Hyvin luettelit ne tärkeimmät 🙂 Suurin osa turisteista varmaan on päiväretkeläisiä, joten aikaisin aamulla ja illalla on kaupungilla rauhallisempaa. Tuo kanavaristeily kyllä houkuttelisi..

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  18.2.2018 at 18:42

  Brygge on kyllä ehdoton must kaupunkikohteista, vielä en olekaan siellä käynyt! Ihan hyvä idea tosiaan yhdistää samaan syssyyn Brysseli. Mä olen sitä vähän ylenkatsonut ja ajatellut sen olevan sellainen tylsä EU-kaupunki, mutta oon käsittänyt, että ne mielikuvat ei ihan vastaa todellisuutta. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2018 at 20:07

   Mulla oli Brysselistä aluksi samanlaiset mielikuvat, mutta täytyi sitten muuttaa mielensä. Vanhakaupunki on kaunis. Tykkäsin erityisesti kapeista mukulakivikaduista ja rakennuksista. Osa niistä oli parhaat päivänsä nähnyt, mutta iltavalaistuksessa ei näyttänyt niin pahalta 🙂 Mutta Brygge oli viikonlopun parhainta antia Gentin ja hyvän seuran lisäksi.

 • Reply
  Maisemaonnellinen Johanna
  4.3.2018 at 11:31

  Olen joskus kauan sitten autolomalla nähnyt Bryggen vanhan kaupungin kesäasussaan. Valtavat riippapelargonit ryöppysivät parvekelaatikoista kauniiden, vanhojen talojen julkisivuissa. Siinä asussaan Brygge on varmasti koko Euroopan kaunein kesäkaupunki!

  Eikä se noin talviasussaankaan näytä yhtään hassummalta. Jos harrastaisin kaupunkilomia, tuossa olisi hyvä kohde 🙂

Leave a Reply