Belgia

Päiväretki Gentiin

26.2.2018

Mietimme kavereiden kanssa tammikuisen Belgian reissumme alussa käymmekö viikonlopun aikana Bryggessa vai Gentissä. Brysselin nähtävyydet ehtisimme katsoa ensimmäisen päivän aikana ja lauantaille voisi päiväretki olla paikallaan. Lyhyen pähkäilyn jälkeen päädyimme siihen lopputulokseen, että käymme molemmissa. Lento Helsinkiin lähtisi vasta sunnuntai-iltana, joten meillä olisi päivä aikaa käydä Gentissä. Bryggelle kun pyhitimme lauantain.

Kolmen koon Gent

Viehättävä Gentin kaupunki sijaitsee Belgian pohjoisosassa. Brysselistä sinne pääsee näppärästi junalla noin puolessa tunnissa. Rautatieasemalta on matkaa keskustaan sen verran, että aikaa säästäksemme menimme sinne raitiovaunulla. Pysäkki oli aseman lähellä ja automaatista sai ostaa ratikkalipun. Keskustassa meitä oli vastassa kolme koota; keskiaikaiset katedraalit, kävelykadut ja kanavat.

gent_belgia

gent_old_centre

gent_belgia

Gent ei ole turistien keskuudessa niin tunnettu kuin Brugge ja sen huomasi myös katukuvassa. Turisteja oli toki liikkeellä, mutta ei läheskään niin paljon kuin edellispäivänä Bruggessa. Opiskelijoita sen sijaan näkyi, koska Gent on suosittu opiskelukaupunki. Sieltä löytyvä Gentin yliopisto on antanut opetusta hollannin kielellä vuodesta 1916 lähtien ja se sijoittuu säännöllisesti maailman 150 parhaimman yliopiston joukkoon.

Sunnuntaijuhlat gentilaiseen tapaan

Kiertelimme kapeita kujia, kävelimme kanavan vartta pitkin ja ihastelimme kauniita rakennuksia. Keskustassa törmäsimme isoon ihmisjoukkoon. Aluksi luulimme, että siellä oli sunnuntaimarkkinat. Mietimme, pitäisikö kulkea siitä eteenpäin, niinkuin olimme ajatelleet vai kiertää tämä ihmismassa kauempaa. Siinä vaiheessa ihmismäärä ei näyttänyt niin suurelta, joten päätimme oikaista. Emme kuitenkaan huomanneet, että hulinat jatkuivat vielä siitä eteenpäin. Ihmisiä olikin yhtäkkiä tungokseen asti. Aukion reunalla bändi soitti katoksessa ja ihmisillä oli olutmukit kädessä. Osa oli ostanut ne aukion laitamilla olevista kojuista ja osa oli kaivanut ne esiin omista repuista yhdessä muiden eväiden kanssa. Ihmispaljoudesta huolimatta juhlinta vaikutti rauhalliselta. Eteneminen tungoksen keskellä oli kuitenkin hidasta ja vaikeaa. Pian pääsimme aukion reunamalle ja siitä pieniä kujia pitkin pois juhlahumun keskeltä.

Kesäisin gentiläiset kuulemma järjestävät joka lauantai juhlia. Ihmiset tanssivat kaduilla elävän musiikin tahdissa ja ryystävät olutta. Vaikka nyt olimme kaukana kesästä ja oli kaiken lisäksi sunnuntai, oli jostain syystä laitettu bileet pystyyn.

gent_belgia

merja_gentissä

gent_belgia

Miltä maistui belgialaiset vohvelit?

Kun Belgiassa ollaan, siellä täytyy syödä vohveleita. Ne olivat vielä syömättä, joten päätimme etsiä käsiimme vohvelikojun. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty. Tuntui, että kaikki vohvelipaikat katosivat maan alle heti kun aloimme etsiä niitä. Pian vastaan tuli kahvila, jonka edustalla myytiin vohveleita. Koska olimme hieman kylmissämme, päätimme mennä sisälle  lämmittelemään ja nauttimaan herkuista. Palvelu oli hidasta, vaikka meidän lisäksi kahvilassa ei aluksi ollut muita asiakkaita. Vohveleita oli tarjolla laidasta laitaan. Valitsin omani suklaakastikkeella. Kun vihdoin saimme vohvelit nenän eteen, ne näyttivät herkullisimmilta kuin oikeasti olivat. Totesin, että osaan itse tehdä parempia. Ehkäpä pienissä kojuissa myytävät vohvelit olisivat olleet paremman makuisia.

cappuccino_vohveli

gent_belgia

gravensteen_castle_gent

Gravensteenin linna

gent_belgia

Kiertelimme keskustassa vielä jonkin aikaa, kunnes kello alkoi olla niin paljon, että piti lähteä takaisin Brysselin suuntaan. Raitiovaunulla rautatieasemalle ja siellä hetken odottelimme Brysseliin menevää junaa. Muutaman tunnin retki Gentiin oli oikein sopiva. En voinut taaskaan olla miettimättä, miten kaunis kaupunki olisikaan kesällä. Silloin olisi mahtavaa käydä kanava-ajelulla ja istuskella viehättävissä katukahviloissa. Tätä samaa haaveilin myös Bryggen jälkeen. Jos tänne vielä joskus palaan, niin ajankohta on ehdottomasti kesä.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Viisi vinkkiä Brysseliin
Brygge – Belgian keskiaikainen helmi

 • Reply
  Katariina
  1.3.2018 at 15:37

  Ihanan näköistä rakennuskantaa! Nuo piparkakkumaiset talot näyttävät niin suloisille 🙂 Itselle päiväreissu tuntuu aina kovin työteliäältä ja niitä harvoin lyhyemmillä reissuilla tuleekaan tehtyä, vaikka mitä ilmeisimmin pitäisi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.3.2018 at 13:40

   Kiitos kommentista Katariina! Gentin talot olivat todella söpöjä. Edellispäivänä Bruggessa tuli vastaan samanlaisia. Ehkä meiltäkin olisi päiväretket jääneet väliin, jos Brysselissä olisi ollut enemmän näkemistä. Viikonloppu on tosiaan niin lyhyt, että pitää valita miten ne tunnit käyttää.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  4.3.2018 at 15:53

  Viehättävän näköistä! Gent on omalla listalla juurikin kesäkohteeksi, ja mahdollisesti matka sinne olisi toteutumassa jo ensi kesänä. Toiveissa olisi tehdä pieni autoreissu ja käydä mm. sekä Bruggessa että Gentissä. Tämän postauksesi perusteella se ei olisi ollenkaan huono idea. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.3.2018 at 18:01

   Menkää ihmeessä! Uskon, että tykkäät 🙂 Belgiassa välimatkat ovat lyhyet ja autolla hurauttaa nopeasti kohteesta toiseen. Antwerpen olisi myös kiinnostava, mutta se jäi nyt toiseen kertaan.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  5.3.2018 at 14:42

  Mekin olemme keväällä suuntaamassa Brysseliin. Taidankin juuri lisätä Gentinkin suunnitelmaani! Kiitos vinkistä ja jutusta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.3.2018 at 18:04

   Kiva kuulla Pirkko, että jutusta oli hyötyä. Suosittelen Gentiä, se on todella viehättävä kohde. Siellä ei myöskään turisteja niin paljon kuin Bryggessa.

 • Reply
  Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
  6.3.2018 at 13:36

  Gent on kyllä tosi viehättävä! Söpö ja arvokas yhtaikaa. Tosin kun itse kävin siellä, satoi tietenkin kaatamalla, enkä ihan sydämeni kyllyydestä päässyt kiertelemään. Teillä näkyy olleen parempi tuuri sään suhteen, minulla ehkä vohvelien suhteen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.3.2018 at 18:06

   Sää suosi meitä, mutta vohvelipaikan suhteen ei mennyt nappiin 🙂 Sateella ei mistään paikasta saa oikein mitään irti.

 • Reply
  sari / matkalla lähelle tai kauas
  8.3.2018 at 21:45

  Bryggessa onkin käyty mutta ei Gentissä vaikka sitä ja myös Antwerpeniä on kovin kehuttu. Jossain vaiheessa siis syytä tehdä retki.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.3.2018 at 18:07

   Antwerpen jäi meiltä myös näkemättä. Siihen ei vaan aika enää riittänyt. Jos menet noille huudeille, niin käy ihmeessä Gentissä. Tykkäsin tosi paljon.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  3.4.2018 at 20:22

  Kauniita nuo Gentin talot. Antwerpen ja Gent kiinnostaisi kovin. Ja muuten vohvelitkin juuri kojusta maistuisi mutta kuinka voi käydä juuri niin kuin kerrot, niitä ei ole mailla halmeilla, kun niitä tarvittaisiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   4.4.2018 at 20:43

   Gentin talot olivat hurmaavia ulkoapäin. Mietin vaan minkälaista niissä olisi asua. Mahtavatko olla talviaikaan sisältä kylmiä ja kosteita, kuten monet talot Keski-Euroopassa. Se on muuten kumma juttu, kun etsit jotain (kuten me vohvelikojuja) niin niitä ei löydy mistään. Sitten kun et etsi, niitä on joka nurkalla.

 • Reply
  Satu
  4.4.2018 at 08:34

  Tosi kaunis paikka ja mukavasti hyvien yhteyksien päässä. Opiskelijoita siellä riittää!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   4.4.2018 at 20:46

   Belgiassa kaikki on mukavasti lähellä. Viikonlopun aikana ehtii käydä parissakin kaupungissa. Toki ne ovat aika pintapuolisia käyntejä, mutta fiilikseen ehtii päästä 🙂

 • Reply
  Eeva / Eevagamunda.com
  4.4.2018 at 22:46

  Nuo Belgian piparkakkutalot ovat kyllä niin söpöjä! Belgiassa olen ollut monta kertaa, mutta Gentissä en ole vieraillut. Näyttää ihanalta kaupungilta, mutta kuten kirjoititkin, minäkin suuntaisin sinne mieluummin kesällä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.4.2018 at 06:45

   Kesä on parasta aikaa käydä tuolla (kuten monessa muussakin kaupungissa). Nyt ei tietty ollut ruuhkaa muiden matkailijoiden osalta mutta sää oli auringosta huolimatta talvisen viileä.

 • Reply
  Hanna / Parasta matkalla
  7.4.2018 at 17:56

  En tiennytkään, että Belgiassa on tuollaisia piparkakkutaloja! Moni Euroopan kaupunkikohde olisi varmasti ihana kesällä, mutta jostakin syystä niissä tulee aina vierailtua keväisin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.4.2018 at 21:42

   Se on muuten totta, että keväällä (tai syksyllä) useimmiten tulee lähdettyä kaupunkilomille. Sää on tietysti silloin miellyttävämpi, kun ei ole niin kuuma kuin keskikesällä voi olla. Belgian kaupunkeihin; Bryggeen ja Gentiin olisi kiva mennä kesällä, niin pääsisi sinne jokiristeilylle 🙂

Leave a Reply