Belgia

Viisi vinkkiä Brysseliin

20.1.2018

Vietin viime viikonlopun Brysselissä tyttöporukalla. Menimme ystäväni kanssa tapaamaan siellä harjoittelussa olevaa yhteistä ystävää. Tarkalleen vuosi sitten vietimme samalla kokoonpanolla viikonloppua Wienissä. Minneköhän tie vie vuoden päästä?

Bryssel tunnetaan EU:n hallintokeskuksena ja monikulttuurisena sulatusuunina. Joidenkin mielestä kaupunki on tylsä eikä siellä ole mitään nähtävää. Se onkin totta, ettei Brysselissä saa nähtävyysähkyä, mutta tarvitseeko sitä aina saadakaan. Meidän viikonloppumme tärkeintä antia oli viettää aikaa yhdessä ja tutustua lähistöllä oleviin pikkukaupunkeihin. Ei tarvinnut pakonomaisesti juosta patsaalta tai museolta toiselle.

Toki löytyy heitäkin, joiden mielestä Bryssel on ihana ja sinne täytyy päästä ehdottomasti uudestaan. Usein nämä henkilöt ovat lähteneet matkaan ilman ennakko-odotuksia ja ovat yllättyneet miten kiva paikka se itseasiassa on. Bryssel on mielestäni mainettaan parempi ja itseasiassa ihan viihtyisä paikka. Omat mielikuvat kaupungista olivat jotain tylsän ja kivan väliltä. Olin aikaisemmin käynyt vain lentokentällä enkä tiennyt oikein mitä odottaa. Bryssel yllätti minut täysin. Hieman nuhruinen kaupunki piti sisällään kuitenkin kauniita vanhoja rakennuksia ja Grand Place oli suorastaan upea. Retket pieniin lähikaupunkeihin myös vahvistivat mielikuvaa, että Belgialla on matkailijoille paljon annettavaa. Sille täytyy vaan antaa mahdollisuus.

1. Tutustu Euroopan parlamenttiin

Bryssel on Euroopan unionin pääkaupunki ja siellä pääsee tutustumaan parlamentin toimintaan. Huikeaa ajatella, että siellä päätetään asioista, jotka koskettavat yhteensä viittämiljoonaa EU-kansalaista. Me aloitimme tutustumisen istuntosalikäynnillä. Vierailuja oli tasatunnein ja tähtäsimme klo 11  kierrokselle. Saimme passintarkastuksen jälkeen multimediaoppaan, joita oli tarjolla kaikilla EU-maihin kuuluvilla kielillä. Sitä kuuntelemalla menimme istuntosaliin ja istuskelimme hetken lehterillä kuunnelleen opastusta.

Vierailua ei tarvitse varata etukäteen, kunhan tähtää johonkin tasatunnein alkavista vierailuajoista. Ryhmille on tarjolla opastusta myös henkilökunnan avustuksella, mutta se täytyy varata etukäteen.

Istuntosalin vierailuajat
Ma-to klo 9.00-11.00 ja 14.00-16.00 (tasatunnein)
Pe 9.00-11.00 (tasatunnein)
Viikonloppuisin suljettubryssel

bryssel_euroopan_parlamenttiIstuntosalikäynnin lisäksi kannattaa tutustua Parlamentariumiin, joka löytyy Willy Brandt -rakennuksesta. Se on vierailukeskus, jossa multimedialaitteen avustuksella tutustutaan Euroopan parlamentin historiaan ja toimintaan. Interaktiivisten multimedianäyttöjen avulla tarinat on hienosti toteutettu. Vierailuun kannattaa varata aikaa 1,5 tuntia. Tarjolla on myös lyhyempi tunnin mittainen kierros. Parlamentium sopii myös lapsille.

Parlamentarium aukioloajat
Ma 13.00-18.00
Ti-pe 09.00-18.00
La-su 10.00-18.00

Euroopan parlamenttiin pääsee helposti julkisilla tai kävellen. Lähimmät metroasemat ovat Maelbeek ja Trône. Parlamentin luona pysähtyy myös useita busseja ja jos tulet junalla, jää pois Luxembourg-asemalla. Keskustasta on noin 20 minuutin kävelymatka.

2. Maistele Brysselin herkkuja

Bryssel on kuin mikä tahansa eurooppalainen pääkaupunki, jossa ravintoloita ja kahviloita riittää moneen makuun. Ennen matkaa listallani oli kaksi asiaa, joita piti ainakin syödä ja ne olivat ranskalaiset (tai oikeastaan pitäisi kutsua niitä belgialaisiksi frittiperunoiksi, koska Belgiassa ei syödä ”ranskalaisia”) sekä vohvelit. Niitä oli kehuttu niin vuolaasti, että pakko oli testata. Belgialaiset olivat herkullisia. Niitä myydään esimerkiksi hampurilaispaikkojen yhteydessä ja voit valita pitkältä listalta sinulle maistuvan kastikkeen perunoiden kaveriksi.

belgialaiset

Vohveli oli sen sijaan pieni pettymys. Niitä voi ostaa kadulta vohvelikojuista halvimmillaan kahden euron hintaan. Me etsimme Gentissä vohvelipaikkaa ja päädyimme moderniin kahvilaan, jossa hinta oli moninkertainen katukioskeihin verrattuna. Maku ei ollut kovin ihmeellinen ja totesin tekeväni itse parempia vohveleita ja halvemmalla. Ehkä vohvelikojusta ostettuna se olisi ollut parempaa.

Belgialaiset oluet ovat myös hyviä ja valinnan varaa riittää. Ne ovat myös vahvoja. Sääntö-Suomessa menisi palikat sekaisin, jos meidän ruokakaupoissa myytäisiin 11 % vahvuista olutta. Brysselissä siinä ei ole mitään ihmeellistä, tosin siellä on myös viinit ja muutkin alkoholijuomat kaupan hyllyllä sulassa sovussa muiden tuotteiden kanssa.

como como tapastapaksia

Vinkki: jos pidät tapaksista, varaa pöytä Como Como Tapas -ravintolasta. Tapakset pyörivät liukuhihnalla ja sieltä valitset mieleisesi. Eri vaihtoehdot (kalat, lihat, kasvis, makea jne.) tunnistat lautasten väristä. Maksat joko lautasten mukaan tai otat paketin, jossa saat syödä niin paljon tapaksia kuin jaksat. Jos pääset valitsemaan pöytää, ota paikka keittiön edestä. Saat parhaimmat palat ja näet miten tapaksia valmistetaan.

3. Tutustu lähikyliin

Brysselistä pääsee näppärästi junalla lähellä sijaitseviin ihaniin pikkukyliin. Me kävimme viikonlopun aikana sekä Bryggessä että Gentissä. Molemmat olivat kauniita ja ehdottomasti vierailun arvoisia kohteita. Antwerpen on myös tunnin junamatkan päässä. Belgia on pieni maa, joten kaikki on lähellä.brygge

4. Ostoksia ja tuliaisia moneen makuun

Bryssel on loistava shoppailukaupunki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Pyörähdimme muutamissa vaatekaupoissa, mutta paremmin viihdyimme ihanissa suklaapuodeissa. Sieltä löytyi helposti myös tuliaiset kotiin. Suklaakaupoissa pääset myös maistelemaan suklaita, joten varmat suklaaähkyt saa kun kiertää puodista toiseen.bryssel_suklaata

Jos kotona on oluen ystäviä, niin Brysselistä löytyy helposti viemisiä. Belgiassa on noin 800 omaa olutmerkkiä ja niistä suosituimpia myydään ruokakaupoissa. Oluenystävien taivas on De Biertempel -kauppa, josta löytyy useita satoja eri olutmerkkejä.

Keskustan Rue Neuvelta löydät kaikki mahdolliset ketjuliikkeet ja luksusliikkeet Avenue Louiselta. Kirpputori tarjontaa on myös runsaasti ja sunnuntaisin useimmissa kaupunginosissa on omat markkinat.

5. Mene Brysseliin

Yksinkertainen toteamus. Bryssel ei ole toki niin houkutteleva kohde kuin vaikka Lontoo, Pariisi tai Rooma, mutta anna kaupungille tilaisuus. Yllätyin kauniista keskustasta, jossa oli hienoja vanhoja rakennuksia ja kapeita mukulakivikatuja. Iltavalaistuksessa moni vanha rakennus näytti upealta. Päivänvalossa huomasi rakennusten olevan paikoitellen rappeutuneita ja rähjäisen näköisiä.

bryssel_by_night

Jos Bryssel ei maineensa puolesta houkuttele, ei se sitä tee myöskään lentohintojen kanssa. Olin yllättynyt miten kalliit lennot sinne on, vaikka lentoaika on alle kolme tuntia. Me saimme lennot alle 300 €/hlö, kun ostimme ne pari kuukautta ennen matkaa. Brysselin hintataso hipoo Suomen hintoja, joten sekään ei tee kaupungistä houkuttelevaa.

Nähtävyyksiä Brysselissä ei juuri ole. Kun Grand Place aukion hienot rakennukset on ihasteltu ja Manneken Pis -patsas on löytynyt, voit rauhassa keskittyä shoppailuun, ravintoloihin tai kävellä ympäriinsä ja eksyä pienille kujille. Manneken Pis on muuten oikeasti niin pieni, että sen ohi voi kävellä onnellisen tietämättömänä. Tiesittekö muuten, että Manneken Pisillä on tyttöystävä Jeanneke Pis? Se löytyy sivummalta osoitteesta Impasse de la Fidélité 10-12.

 • Reply
  lena
  21.1.2018 at 13:07

  Tätä oli kuva lukea! Asutaan niin lähellä Brysseliä, että on ihan synti etten ole siellä lähes 10 vuoteen ollut. 🙂 Toki se ei ole nin kiehtova kuin moni muu kaupunki tässä lähellä, mutta silti Euroopan pääkaupungissa varmasti riittää tekemistä – ja etenkin ruoka- ja olutmatkalle paikka lienee varsin hyvä. Itseä kiinnostaisi juurikin tuo Bryggen kaupunki, sitä on kehuttu todella paljon. Oliko kohtuuhintaiset lentoliput muuten? Düsseldorf ja Bryssel kärsivät samasta syndroomasta koska harva lentää tänne omakustanteisesti – liput ovat joskus olleet jopa yli 600e.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 20:58

   Bryssel on kiva kohde, joten tehkää ihmeessä sinne viikonloppureissu. Keskusta varsinkin oli kaunis kapeine mukulakivikatuineen. Brygge on viehättävä pikkukaupunki, joten sinne kannattaa mennä. Gent on hyvä valinta, jos haluaa paikkaan, jossa ei niin paljon turisteja. Aion kirjoittaa näistä pikkukaupungeista vielä oman postauksen. Me saatiin lentoliput alle 300 eurolla, mutta olen kuullut että hurjimmillaan yritykset maksavat Brysseliin turistiluokan lipuista jopa 900 euroa. Huh!

 • Reply
  Ansku BCN
  21.1.2018 at 17:56

  Bryssel on kyllä mielipiteitä jakava kohde. Asuin siellä aikoinaan vuoden ja sen jälkeen olen käynyt pari kertaa, ja löysin sieltä paljon kivoja ja kauniita paikkoja ja tykkään, mutta onhan se vähän nuhjuinen kaupunki. Haluaisin mennä joskus piakkoin uudestaan, ihan turistina, kaupunki saattaisi näyttää eriltä nyt.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 21:14

   Huomasin ennen reissuun lähtöä, kun luin kokemuksia Brysselistä, että mielipiteitä oli laidasta laitaan. Yhteistä niille oli se, että moni yllättyi miten kiva kaupunki se loppujen lopuksi oli. Ennakko-odotukset eivät juuri kellään olleet korkealla. Onhan se vähän rähjäinen ja varsinkin radan varret olivat roskaisia, mutta tykästyin tosi paljon keskustaan. Sieltä löytyi kauniita rakennuksia ja viehättäviä pikkukatuja. Mene ihmeessä käymään ja tee sitten postaus minkälaista oli 🙂

 • Reply
  Elina Marjaana Travel Blog
  21.1.2018 at 21:32

  Olipa kiva lukea Brysselistä! Asuin siellä puolisen vuotta kolme vuotta sitten ja aika harvoin sen jälkeen on tullut luettua kaupungista. Katselin juuri tällä viikolla kuvia läpi ja kirjoitinkin yhden postauksen Brysselin puistoista. Niitä voin kyllä suositella lämmöllä! Brygge oli myös ihana, todella suloinen kaupunki.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 21:28

   Kiitos! 🙂 Tämäpäs sattui, kun näin moni on asunut Brysselissä. Se on tosiaan kaupunki, josta ei usein postauksia näe. Täytyykin käydä lukemassa sun juttu puistoista. Me ei niihin valitettavasti ehditty tutustua.

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  24.1.2018 at 11:06

  Belgia kuuluu niihin käymiini maihin, joissa pääkaupunki on jäänyt (juna-asemaa ja lentokenttää lukuunottamatta) näkemättä. Haluaisin kyllä joskus käydä Brysselissäkin, koska Bruggen ja Antwerpenin perusteella Belgia on ollut tosi miellyttävä maa, jota voi hyvin pitää aliarvostettuna matkakohteena. Välillä on kiva käydä paikoissa joissa ei ole liikaa pakollisia nähtävyyksiä ja Belgiassahan tämä tarkoittaa vain sitä, että on enemmän aikaa nauttia niin suklaasta kuin oluestakin 🙂 Näkyykö terrorismin uhka muuten edelleen katukuvassa jotenkin?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 21:32

   Brysselissä kannattaa käydä, mutta täytyy sanoa ettei se Bryggen tasolle yllä. Antwerpenissä en ole käynyt, mutta sekin kuulemma kiva paikka. Terrorismin uhka ei näkynyt katukuvassa. Lentokentällä ja rautatieasemalla toki vahvasti aseistettuja kavereita turvatoimissa, mutta muuten en huomannut mitään erityistä. Belgia on suklaan ja oluen ystävien paratiisi 🙂

 • Reply
  Teea | Curious Feet
  24.1.2018 at 12:38

  Kehotan itsekin käymään Brysselissä, yllätyin mukavasti kun siellä vierailin vaikkei se suosikkikaupunkeihini kuulukaan. Pitää tosin myöntää, etten olisi ihan heti Suomesta asti lähtenyt Brysseliin, sinne kun ei tosiaan edullisia lentoja ole jatkuvasti tarjolla. Itse kävin kaupungissa kun asuin Saksassa ja bussiliput maksoivat vain joitakin euroja. Bryssel on kuitenkin helppo yhdistää yhden tai useammankin muun kaupungin kanssa samalle reissulle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 21:46

   Totta, että Brysselin saa kivasti yhdistettyä muiden kaupunkimatkojen kanssa samalle reissulle. Keski-Euroopassa kaikki tuntuu olevan niin lähellä ja junalla pääsee ihanan edullisesti matkustamaan. Lentoliput Brysseliin ovat yllättävän kalliita. Meillä taisi käydä tuuri, kun saimme liput alle 300 €:lla.

 • Reply
  Emma
  24.1.2018 at 14:47

  Mä lähden ensi viikolla työmatkalle Bruggeen ja ehdin viettää myös yhden vapaaillan Brysselissä. Parlamenttiin en ikävä kyllä ehdi, mutta taidan lähteä tuolle herkuttelulinjalle 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 21:48

   Nauti Bruggesta, se on ihana. Herkuttelulinja kuulostaa hyvältä plänilta. Mukavaa matkaa! 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  25.1.2018 at 21:25

  Aikoinaan tuli työkuvioiden myötä käytyä kaupungissa aika taajaankin, mutta siitä on nyt jo aikaa, joten kertausvierailu kaupunkiin onkin suunnitelmissa ja tänä keväänä. Samalla reissulla on tarkoitus myös poiketa Bruggessa, sen verran sitä on eri yhteyksissä hehkutettu!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2018 at 21:49

   Bryssel postauksia siis luvassa 🙂 Brugge on kyllä kaikkien kehujen arvoinen. Tykkäsin tosi paljon.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  26.1.2018 at 00:19

  Itse tykästyin ensisilmäyksellä Brysseliin. Tietysti kaupungin oluttarjonta (erinomainen olut kuvassa muuten ;-)), Itse tykästyin isoihin sarjakuvamaalauksiin: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/sarjakuvakaupunkikavely-brysselissa/ Olihan Brysselissä kaikkea muutakin kivaa eli peukku viitoskohdalle!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.1.2018 at 15:22

   Kiitos Rami! 🙂 Arvelinkin, että oluenystävänä arvostat Brysseliä. Sarjakuvamaalauksia näimme lähinnä junan ikkunasta ja ne olivat hienoja. Jos aikaa olisi ollut enemmän, niin noita Tintti-maalauksia olisi ollut kiva käydä bongailemassa. Ehkäpä ensi kerralla!

 • Reply
  Marianne/Heavy Metal Traveler
  26.1.2018 at 08:48

  Bryssel on kyllä ihana ruokakaupunki, ravintolatarjonta on mainiota. Heti tuli mieleen simpukoiden maku 😀 Ja tosiaan, onhan se yksi olutharrastajien ykköskohteita. Brügge on mulla vielä näkemättä, mikä hivenen harmittaa. Mutta toisaalta onpahan tuo samalla yksi hyvä syy lisää lähteä uudestaan Belgiaan 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.1.2018 at 15:24

   Kuulinkin, että tuolta saa herkullisia simpukoita. Koska en ole merenelävien ystävä, ne jäivät meiltä väliin. Brugge oli todella viehättävä, joten sinne kannattaa ehdottomasti mennä seuraavalla Belgian matkalla.

 • Reply
  Anni
  27.1.2018 at 20:44

  Ihanaa lukea Euroopan postauksia! Olen nyt hirveästi innostunut Euroopan kohteista ja todella kiva tutustua näihin kohteisiin 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.1.2018 at 15:26

   Kiva kuulla Anni, että nämä kiinnostaa 🙂 Mulla on just työn alla juttu blogin luetuimmista postauksista ja sieltäkin käy selkeästi ilmi, että Euroopan kohteet ovat niitä suosituimipia. 🙂

 • Reply
  Joanna Sormunen
  11.3.2018 at 19:01

  Todella kivoja kuvia ja tuntuu että matka on ollut mukava. Itse olen käynyt Brysselissä joskus -93 tai -94. Ehkä pitäisi vierailla uudelleen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2018 at 20:43

   Kiitos Joanna! 🙂 Meillä oli oikein hauska reissu. Ihan parhautta kun kaupungissa asuu ystävä (ei asu kyl enää kun harjoittelu päättyi) joka toimii paikallisoppaana ja jonka luona voi yöpyä.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  11.3.2018 at 19:45

  Medän Brysselin matkasta on jo vuosia. Silloin harmitukseksi jätimme euroopan unionin käymisen väliin ja lähdimme Bruggeen. Ehkäpä siinä on syy joskus vielä palata Brysseliin vaikka täytyy myöntää, että Belgiassa on muitakin hienompia kaupunkeja.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2018 at 20:46

   EU-rakennuksissa kannattaa käydä, jos aikaa vain riittää. Myönnän, et jos munkin olis pitänyt valita EU:n ja Bryggen välillä, niin olisin valinnut Bryggen 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  12.3.2018 at 10:09

  Mene Brysseliin … joo, joo, mennään. Huhtikuun lopulle on jo lennot (Amsterdamiin, mutta jatkamme sieltä myös Brysseliin) varattuna. Hyvä tieto, että lyhyellä reissulla kävitte niin Gentissä kuin Bruggessa, ehkä mekin siis ehtisimme!

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  12.3.2018 at 13:52

  Täytyy kyllä sanoa, että Brysseliin en ihan ensimmäisenä olisi into piukeana menossa, mutta tämän perusteella se ei kyllä kuulosta ollenkaan niin tylsältä kuin mielikuvani ajattelevat. Hmm. Täytyypä laittaa mieli avoimemmaksi Brysselin osalta – nuo tapakset ainakin kiinnostaisivat 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2018 at 20:51

   No, kuule aika harvalla Bryssel keikkuu bucketlistin kärjessä ? Multa olis myös jäänyt nyt käymättä, ellei ystävä olis asunut siellä. Tapaspaikka oli ihan huippu.

 • Reply
  Joanna Sormunen
  18.3.2018 at 16:20

  Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva Maailmalta – Link Up Partyyn! Onnittelut Yleisön Suosikki palkinnon voittajalle! Toivottavasti näen sinut uudelleen huhtikuussa.

Leave a Reply