Espanja

Viikonloppu Barcelonassa

21.6.2017

Olen täällä blogissa hehkuttanut Madridin erinomaisuutta moneen kertaan, mutta eipä Espanjan toinen suosikkikaupunki Barcelona siitä kauaksi jää. Barcelona on monelle suomalaiselle tutumpi – näin uskallan väittää – ja usealle se on Espanjan kaupungeista se ensimmäinen minne mennään.

Naisporukalla Barcelonaan

Kaksi vuotta sitten ”Ryhmä Rämä” – kuten äitini kutsuu meidän perheen naiskolmikkoa – lähti Barcelonaan viikonlopun viettoon. Minullahan oli Barcelonasta peräti muutaman tunnin kokemus, kun kävin siellä eksymässä muutamia vuosia sitten.  Ensimmäinen Barcelonan matkani ei mennyt ihan putkeen, ja osa nähtävyyksistä jäi näkemättä, koska tosiaan eksyin muusta porukasta ja siinä häröilyssä kului aikaa. Nyt olisi tilaisuus korjata se tilanne.

Äitini oli nähnyt televisiosta dokumentin, jossa esiteltiin muun muassa Barcelonan kauniita kukkatoreja ja niitä hän halusi päästä paikan päälle katsomaan. Me emme siskoni kanssa olleet ihan kärryillä missä kukkatorit sijaitsevat, mutta se ei matkapäätöstä hidastanut.

Siispä vamos!

La Ramblalta löytyi nämä ihanat kukkaset.

Businessluokassa Barcelonaan

Matka Barcelonaan alkoi fiinisti Finnairin businessluokassa. Finskin pisteitä oli kertynyt sen verran, että korotimme niillä meidän kolmikon matkustusluokat. Äidille se oli ensimmäinen kerta ja ei tehnyt heikkoakaan nauttia viinilasillista Ultima Thulesta ja syödä kolmen ruokalajin illallinen. Ei tehnyt meillekään.

Nautimme täysillä lentomatkasta. Busineksessä oli mahtava espanjalainen stuertti ja äitini töni minua vähän väliä ja pyysi kertomaan tälle nappisilmälle kaikenlaista. Ihan jokaista asiaa en osannut espanjaksi vääntää, mutta sitten otettiin englanti käyttöön. Koneesta poistuessamme hän kätteli meidät ja toivotti mukavat viikonloput. Enpä muista näin hyvää palvelua saaneeni aikaisemmin edes businessluokassa.

Majoitus keskustan tuntumassa

Siskoni huolehtii yleensä meidän reissuilla hotellivaraukset. Tällä kertaa hän oli valinnut hotelliksi Sixtytwon. Tämä viehättävä boutique-hotelli sijaitsee erinomaisella paikalla Passeig de Gràcia kadun varrella, lähellä yhtä Gaudin taloista Casa Batllóa.

Barcelonan kuuluisa pääkatu, La Rambla, oli kävelymatkan päässä hotellilta. Päätimme aloittaa lauantaiaamuna nähtävyyksien koluamisen sieltä. Ramblalla moni pääsee käsilaukustaan tai lompakostaan eroon, koska katu on taskuvarkaiden paratiisi. Käsilaukkuja puristaen mekin etenimme kohti La Boqueriaa, joka on tunnettu kauppahalli.

Kadun varrelta löysimme myös kauniita kukkakimppuja ja harmittelimme kun niitä ei voinut kotiin asti viedä. Kauppahallissa riitti ihmeteltävää. Erilaisia kaloja, lihoja, mereneläviä, vihanneksia ja hedelmiä oli tiskikaupalla silmänkantamattomiin. Nappasimme herkulliset vastapuristetut mehumukit janoa sammuttamaan.

Barcelonan hop-on hop-off

Barcelonan nähtävyydet ovat sen verran hajallaan ympäri kaupunkia, että päätimme turvautua hop-on hop-off kiertoajeluun. Äiti ei olisi muutenkaan jaksanut kävellä koko päivää, joten bussi oli hyvä vaihtoehto. Liput maksoivat noin 25 €/hlö ja sillä pääsi ajamaan päivän aikana kolmea eri reittiä. Barcelonassa on ainakin kaksi bussiyhtiötä, jotka tekevät hop-on hop-off ajeluita. Turistikauden ollessa kuumimmillaan, bussin kyytiin saattaa joutua jonottamaan pitkiäkin aikoja. Meidän matka ajoittui aikaiseen kevääseen, jolloin ei ruuhkaa ollut vielä jonoksi asti.

Yksi Gaudin taloista: Casa Milà , jota myös la Pedreraksi kutsutaan

Aloitimme Barcelona Bus Turisticin ajelun siniseltä reitiltä ja jäimme Sagrada Familían kohdalla pois kyydistä. Gaudin tunnetuin elämäntyö, jota on rakennettu yli 130 vuotta, on Barcelonan tunnetuin kirkko. Kävin Sagradassa myös edellisellä reissulla ja onhan se vaikuttava pytinki.

Sagrada Família

Siinä Sagrada Familíaa tuijotellessa tuli puhetta kauppojen aukioloajoista. Seuraava päivä oli sunnuntai ja olimme ajatelleet silloin käydä ostoksilla. Jostain tuli mieleen, ettei kaupat välttämättä olekaan auki. Tämä täytyisi tarkistaa, mutta miten.

Puhelimella ei päässyt nettiin, kun ei ollut wifiä eli ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kysäistä asiaa joltain. Minä sitten rohkaisin mieleni ja marssin läheiselle kioskille kysymään asiaa myyjältä. Espanjaksi sain väännettyä ymmärrettävän lauseen ja kun vielä ymmärsin vastauksenkin, niin olin tyytyväinen itseeni (ei se aina paljoa vaadi)

Lopputulos ei kuitenkaan ollut hyvä, koska isot kauppakeskukset olivat sunnuntaisin kiinni, ainoastaan pienet kaupat saattoivat olla auki. Emme voineet ostoksia kuitenkaan niiden varaan jättää eli piti muuttaa suunnitelmia lennosta.

Ajelimme sinisen reitin loppuun ja jäimme Katalonian aukiolla (Plaça de Catalunya) bussista pois. Oli lounasaika ja päätimme mennä Hard Rock Cafén aurinkoiselle terassille syömään. Emme olleet ainoat, joilla oli nälkä siihen aikaan. Hetken aikaa saimme odotella pöydän vapautumista.

Tästä portista pääsee FC Barcelonan kotikentälle Camp Nou -stadionille

Ostoksilla

Katalonian aukiolla on iso espanjalainen tavaratalo El Corte Inglés. Lounaan jälkeen suunnistimme sinne ja löysin kivoja housuja ja mekkoja, jotka eivät edes maksaneet paljoa. Olin ostoksiini tyytyväinen ja halusin jatkaa kiertoajelua.

Siskoni halusi kuitenkin jäädä vielä ostoksille, joten me jatkoimme äidin kanssa Barcelonan nähtävyyksien katselua ja sisko jäi shoppailemaan. Valitsimme äidin kanssa punaisen reitin, joka kiersi muun muassa Port Olímpic satama-alueen ja Montjuïcin kautta. Kierros kesti lähes puolitoista tuntia ja olimme sen päätyttyä aika läkähdyksissä. Yksi turistipysäkeistä oli hotellimme vieressä, joten jäimme siinä pois, niin ei tarvinnut kävellä paahtavassa auringossa.

Taas mennään!

Museu Nacional d’Art de Catalunya Montjuïcin kukkulalla

Satama-alue

Palmusunnuntain pääsiäiskulkue

Seuraavana päivänä astelimme taas tuttuun tapaan kohti La Ramblaa. Ihmettelimme pyhäpäivän väenpaljoutta sekä hevosia ja niiden selässä olevia hienoihin asuihin pukeutuneita miehiä. Ihmisiä kerääntyi kadun varteen enemmän ja enemmän. Lähes kaikilla oli palmunlehviä kädessään. Jotain oli selvästi tapahtumassa. Olisiko tällä jotain tekemistä palmusunnuntain kanssa?

Pääsiäinen on espanjalaisille tärkeä juhlapyhä ja palmusunnuntai avaa pyhän viikon. Silloin nähdään ympäri Espanjaa pääsiäiskulkueita. Kulkueissa on mukana kaikenikäisiä aina lapsista vaariin saakka. Niin tässä meidänkin näkemässä. Ensin tuli lasten kulkue ja heidän jälkeensä lavetilla kannettiin pyhäinkuvia. Ilmassa oli kansanjuhlan tuntua, vaikka moni näyttikin liikuttuvan kuvista ja halusi koskettaa niitä. Lavetit oli koristeltu kauniisti erivärisillä kukilla ja ne olivat toinen toistaan näyttävämpiä.

Loppupäivän kiertelimme Barcelonan vanhan kaupungin kujilla. Löysimme myös muutaman pienen putiikin, jotka pitivät oviaan auki turisteille. Yhdessä putiikissa tapasimme suomalaisen tytön, joka oli kyseissä kaupassa töissä. Hän kuuli meidän keskustelevan huivien väreistä ja tuli esittäytymään. Hauska sattuma!

Kujilla samoilun jälkeen oli ihanaa istahtaa aurinkoiselle terassille, tilata tapaksia ja lasi viiniä sekä katsella ohikulkevia ihmisiä. Sitä tunnetta vaalin vielä kotimatkalla lentokoneessa ja melkein tunsin auringonsäteiden lämmön käsivarrellani. Barcelona, toivottavasti tapaamme vielä!

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Iltapäivä Barcelonassa, joka ei mennyt kuin Strömsössä
Viikonloppu Espanjan sydämessä
Neljä päivää Pariisissa

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  25.6.2017 at 16:00

  Kiva kaupunkihan Barcelona on, mutta juuri satuin lukemaan Hesarista, että jo viidesosa kaupunkilaisista pitää turismia kaupungin suurimpana ongelmana!
  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005267030.html

  Mekin olemme ”syyllistyneet” jopa kahdesti kaupungin kiusaamiseen, toisella kertaa tosin vaan risteilyllä yhden päivän verran, josta siitäkin pääosan vietimme Montserratissa.

  Te sentään asuitte hotellissa ettekä AirBnb:ssä :-), joka lienee yksi suurimpia mörköjä tuolla viedessään asuntoja pois paikallisten ulottuvilta turisteille ja turistihintoihin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2017 at 21:09

   Huomasin saman artikkelin, kun joku oli sen Facebookiin linkittänyt. Aluksi ihmettelin barcelonalaisten mielipidettä, mutta tarkemmin ajateltuna onhan se ymmärrettävää, että hintojen kallistumiset, ruuhkat ja melu alkavat harmittaa. Me käymme siellä turisteina vain kääntymässä, mutta he joutuvat sietämään sitä ympäri vuoden.

 • Reply
  Jaakko / Lomalla Viimeinkin
  25.6.2017 at 16:44

  Kivasti kirjoitettu ? Pääsiäinen on kyllä itsellekin parhaita aikoja matkustaa ja keski- ja Etelä-Euroopassa on silloin jo kesäistä ?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2017 at 21:10

   Kiitos Jaakko 🙂 Pääsiäisenä on monessa paikassa Etelä-Euroopassa jo lämmintä, kun Suomessa todennäköisesti kylmää (sitä kun riittää nyt ihan kesäkuulle saakka) ja kun siinä vielä pitkä vapaa, niin hyvä aika reissata.

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  25.6.2017 at 18:06

  Kyllähän siellä ajan saa kulumaan 🙂 Olen syönyt parhaat tapakseni viimeisimmällä Barcelonan-reissulla. Viihdyin myös futismatsissa. Viime syksynä työ vei Calellaan ja sama Calella-Girona sekä nyt myös Barcelona koittaa Menorcan jatkeeksi lokakuussa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2017 at 21:11

   Futismatsia olisi kiva päästä katsomaan. En kyllä erityisemmin ole futiksen ystävä, mutta isoilla areenoilla on fiilis jo sellainen, että se olisi hauska päästä kokemaan.

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  25.6.2017 at 18:18

  Ollaan oltu Tepon kanssa Barcelonassa useaan kertaan, mutta tätä lukiessa yksi ikimuistoinen kerta palasi heti mieleen. Hop-on hop-off-bussi on tosi kiva, paitsi jos tuulee ja lämpötila on +5C. Istumme toppatakit päällä yläkerrassa ja yritimme näytellä, että suomalainen ei palele. Tinttasimme konjakkipullon siinä kierroksen aikana tyhjäksi ja hoipuimme hotelliin nukkumaan. Että sellainen turistikierros se 😉

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2017 at 21:14

   Haha, voi teitä! Turistibussin yläkerrassa tulee nopeasti kylmä, jos on tuulista eikä asteet yllä hellelukemiin. Meillä oli lämpöisempää mutta jos bussi pysähtyi varjoon, niin siinä tuli hieman vilu kun meilläkin sattui olemaan tuulta mukana. Suomalaiset ei anna periksi 🙂

 • Reply
  Ne Tammelat
  26.6.2017 at 15:35

  Oi miten herkullisen näköisiä hedelmätiskejä. Makee idea myydä pitaijoita halkaistuna lusikan kanssa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2017 at 21:15

   Kauppahallista löytyi vaikka mitä ihanaa. Siellä olisi saanut nopeasti vatsan täyteen, kun olisi kaikenlaista maistellut.

 • Reply
  Ansku BCN
  27.6.2017 at 09:33

  Barcelona-postauksia on aina kiva lukea ja nähdä sitä kautta oma kotikaupunki lomalaisen silmin :). Hyvin ehditte kiertää nähtävyyksiä ja vielä jäi näkemistä tulevillekin kerroille!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2017 at 21:18

   Niin, sinä onnellinen asut siellä. Oletko muuten huomannut barcelonalaisten ärtymyksen turisteja kohtaan (mistä kommenttikentän alussa Pirkon kanssa puhetta)? Uhmaan ärtymyksestä huolimatta kohtaloa vielä joskus ja palaan katsomaan niitä paikkoja, jotka nyt jäivät vähemmälle huomiolle.

 • Reply
  Emma
  28.6.2017 at 08:06

  Mä kävin Barcelonassa juuri ensimmäistä kertaa (ja näin jälkikäteen ajatellen en ymmärrä miksi se ei ole aiemmin houkutellut mua yhtään – sehän oli aivan ihana kaupunki!). Pääsin samalla reissulla Katalonian turistitoimiston kutsumana tutustumaan paremmin koko Katalonian alueeseen ja vaikka Barcelona onkin upea, niin suosittelen lämpimästi myös päivän tai parin retkiä sieltä lähialueille. Kirjoittelen juttuja kokemuksistani enemmänkin pian, nyt vasta ensimmäinen juttu on ulkona: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/06/26/leppoisa-pyoraretki-katalonian-viinialueilla/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2017 at 13:06

   Teillä on varmasti ollut hieno reissu. Barcelonan ympäristöstä löytyy kivoja päiväretkikohteita ja ensi kerralla voisi keskittyä niihin. Espanjan kieli on lähellä sydäntä ja ihan jo senkin takia himottaisi reissu noille seuduille 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  28.6.2017 at 09:24

  Barcelona on upea kaupunki, joskin turisteja siellä on kyllä nykyään liikaa. Minkäs sille oikein voi, kun niin kiva kohde ja vetää puoleensa. Tässä omat taiteiluni viime kuulta Barcelonasta: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/gaudin-barcelona-48-tunnissa/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2017 at 13:08

   Näinhän se on ja paikalliset ovat hermostuneet turisteista ihan tosissaan. Täytyypä käydä lukemassa sun postaus 🙂

Leave a Reply