Espanja

Madrid – viikonloppu Espanjan sydämessä

15.9.2016
madrid-kilometre-zero

Madridia sanotaan Espanjan sydämeksi eikä suotta. Kaupunki otti meidät lämpimästi vastaan, kun myöhään torstai-iltana astuimme lentokoneesta ulos. Lämpöasteita oli vielä pitkälti yli 20, vaikka aurinko oli jo melkein laskenut.

Olin matkalla tyttäreni kanssa ja reissu oli alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Meidät upgradattiin business luokkaan koneen ylibuukkauksen vuoksi. Nautimme business luokan herkuista koko matkan ajan ja ihmettelimme hyvää tuuriamme.

Lentokentällä hyppäsimme metroon ja parin aseman vaihdon jälkeen tulimme Madridin keskustaan. Hotellimme Santo Domingo sijaitsi lähellä Madridin pääkatua Gran Viaa ja pienen suunnistuksen jälkeen löysimme perille. Hotellin sijainti oli loistava, ja se vaikutti oikein mukavalta muutenkin. Huone oli melko pieni, mutta siisti. Alunperin olimme ajatelleet mennä vielä illalliselle, mutta koska söimme koneessa eikä ollut nälkä, emme jaksaneet lähteä enää minnekään. Pitkä päivä kuitenkin takana.

Bussilla ympäri Madridia

Perjantai-aamuna ostimme hotellin aulasta liput Hop on – Hop off bussiin ja suuntasimme sen jälkeen aamupalalle läheiseen kahvilaan. Espanjalaiset eivät arvosta aamiaista samalla tavalla kuin esimerkiksi me suomalaiset. Heille aamiainen on päivän vähiten tärkein ateria. Se näkyi myös kahvilan valikoimassa, mutta leipä ja kahvi riitti meillekin.

Madridissa on kaksi erilaista turistibussi reittiä; historiallinen ja moderni. Näiden lisäksi on vielä By night, jossa näkee samat kohteet iltavalaistuksessa.  Aloitimme ykköslinjasta, joka kiersi historiallisesti merkittäviä kohteita. Nousimme kyytiin hotellin läheltä, Gran Vialta.

Madrid – eläväinen Puerta de Sol

Puerta de Solilla jäimme kyydistä, koska halusimme nähdä ”Kilometre Zero” laatan kellotornin juurella olevalla jalkakäytävällä. Laatta näyttää nollakohdan, josta mitataan etäisyydet Madridista muualle Espanjaan sekä Latinalaiseen Amerikkaan.

Puerta de Sol on Madridin vilkkain aukio, ja siellä oli nytkin paljon turisteja, katusoittajia sekä myös paikallisia. Aukion laidalta löytyy myös patsas, jossa seisaalleen kohottautunut karhu on vasten mansikkapuuta. Karhu on Madridin symboli ja mansikkapuu seudulle tunnusomainen kasvi.

Matka jatkui bussilla eteenpäin ja seuraavaksi jäimme kyydistä Plaza de Cibeleksen kohdalla. Aukion keskellä on suihkulähde, mutta se oli huollossa eikä sen kauneus näyttäytynyt nyt meille.

Kävelimme aukion reunalla olevassa puistossa ja suuntasimme CentroCentron kulttuurikeskukseen, jossa on näköalatorni. Tähän saimme vinkin Maailman äärellä -blogista. Kyseisestä näköalatornista ei edes mukana ollut matkaopas -kirjanen tiennyt mitään, joten kyllä matkablogien lukeminen kannattaa.

madrid-kuninkaanlinnamadrid-centerYlhäältä oli hienot näköalat ja aikamme ihailimme aurinkoisia maisemia. Tämän jälkeen oli aika istahtaa kahvilaan syömään ja juomaan. Tankkaustuokion jälkeen nousimme taas bussin kyytiin ja suuntasimme Kuninkaanpalatsiin, Palacio Realille. Palatsiin oli sisäänpääsymaksu 11 €, joten emme menneet sisälle, vaan ihailimme palatsia ulkopuolelta.

Ykkösreittiä oli tässä vaiheessa ajettu jo melkein kaksi kertaa ympäri pysähdysten takia, joten oli aika siirtyä modernille kakkosreitille. Reitit kiersivät osittain samoja paikkoja. Kakkosreitillä mielenkiintoisin oli mielestäni Santiago Bernabéu -jalkapallostadion, jonka fanit tuntevat Real Madridin kotikenttänä.

Kun reitti oli ajettu läpi, sai nähtävyydet siltä päivältä riittää. Illalla suuntasimme syömään hotellimme lähellä olevaan ravintolaan, jonka nimi ei jäänyt mieleen. Ruoan jälkeen teimme vielä pienen kävelykierroksen ja yllätyksekseni löysimme itsemme Puerta de Solin aukiolta. Bussissa se tuntui olevan kaukana, mutta itseasiassa se oli hotellilta lyhyen kävelymatkan päässä.

Köysirata-ajelu ja auringonlasku, jotka olisimme halunneet nähdä

Seuraavana aamuna söimme kahvilassa aitoon madridilaiseen tapaan churroja. Ne olivat hyviä, mutta kaukana terveellisestä aamupalasta. Mietimme siinä samalla, mitä tekisimme päivällä. Tyttäreni halusi ostoksille, mutta koska emme koko päivää jaksaisi kauppoja kierrellä, pitäisi muutakin ohjelmaa keksiä.

Ohiajavan bussin kyljessä oli mainos Teleférico de Madridista eli köysiradasta, joka kulkee 40 metrin korkeudessa. Kysyimme aukion laidalla olevasta infokioskista missä köysirata on ja miten sinne pääsee, koska tästäkään nähtävyydestä ei mukana olevassa matkaoppaassa ollut mitään mainintaa.

Ostoskierroksen jälkeen lähdimme metrolla kohti Teleféricoa. Jouduimme ajamaan kolmella eri metrolla ennenkuin olimme Argüellesin asemalla. Paikka oli karttamme ylälaidassa ja sen ympäristössä olevien katujen nimiä ei oltu kunnolla merkitty. Lähdimme kyllä oikeaan suuntaan kävelemään, mutta hetken päästä en enää tiennyt missä olimme.

Jalkakäytävällä olevalla penkillä istui vanhempi nainen ja menin kysymään häneltä tietä köysiradalle. Tässä kohtaa kiitin onneani, että olin opiskellut espanjaa, koska nainen ei osannut sanaakaan englantia. Hän antoi meille hyvät ohjeet, joiden avulla löysimme perille.

Lippuluukulla oli lappu, jonka mukaan lipunmyynti alkaisi vasta 50 minuutin kuluttua. Päätimme jäädä odottamaan, koska olimme sinne asti tulleet. Paikalle tuli muitakin ja hetken kuluttua meille tultiin sanomaan, ettei köysirata-ajeluja järjestetä enää sen päivän aikana. Köysiradan vaunut olisivat loppupäivän huollossa. Voi ei, kyllä harmitti! Harmituksen poistoon ostimme jäätelöt ja menimme taksilla takaisin keskustaan.

Circulo de Bellas Artesin kattoterassi – jos haluat nähdä auringonlaskun, ole ajoissa paikalla

Hotellimme katolla oli uima-allas ja se oli alkuillasta klo 17-19 auki. Menimme sinne ottamaan aurinkoa ja uimaan hetkeksi ennenkuin lähdimme metrolla kohti Circulo de Bellas Artesin kattoterassia. Tähänkin saimme vihjeen Heidin blogista.

Kun pääsimme perille, meitä vastassa oli pitkä jono. Hetken mietimme ovatko nämä kaikki menossa kattoterassille vai jonottavatko he rakennuksen muihin tiloihin. Kysyin edessämme olevilta ihmisiltä minne he jonottavat ja heillä oli sama osoite kuin meilläkin.

Yli puoli tuntia jonotimme ennenkuin pääsimme ostamaan liput ja hissillä ylös. Mutta odotus kannatti. Aurinko oli jo ehtinyt laskea, mutta kaupungin valot olivat upeat ja niitä ihastelimme kuohuviiniä samalla siemaillen.

Palasimme metrolla Gran Vialle ja menimme italialaiseen Di Boccaan syömään pizzat. Ruoan jälkeen kävelimme hotelliin nukkumaan. Seuraavana aamuna kello herätti 6.30. Pakkasimme tavarat ja metrolla kohti lentokenttää ja koti-Suomea.

Mitä pidin Madridista?

Kuten tässä postauksessa kirjoitin, Madrid on jäänyt Barcelonan varjoon. Barcelona on tunnetumpi ja moni tietää nimeltä kaupungin nähtävyyksiä, vaikka ei olisi siellä koskaan käynyt. Madridista en osannut itsekään nimetä muita nähtävyyksiä kuin taidemuseot.

Ajattelin kirjoittaa Madridista vielä pienen vinkkipostauksen. Kahden kokonaisen päivän aikana ehtii kaupungista saada jo jonkinlaisen yleiskuvan, mutta parempaan tutustumiseen tarvitaan huomattavasti pidempi aika.

Pidin Madridista ja sen historiallisesti upeista rakennuksista ja söpöistä pienistä kujista. Menkää tekin tutustumaan Espanjan pääkaupunkiin – se on yhden askeleen päässä taivaasta, kuten paikallinen sanonta kuuluu!

 • Reply
  Heli / Heli voyage
  18.9.2016 at 20:55

  Madrid on kyllä sympaattinen kaupunki. Kuten sanoitkin on se jäänyt ehkä vähän Barcelonan varjoon.

  Lohdutuksen sanana mielestäni Telefericossa ette paljoa menettäneet, se on toki kiva keino päästä Casa de Campolle tai eläintarhaan, mutta ihan pelkästään ajeluna ei mielestäni kovin kiinnostava.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.9.2016 at 20:29

   Kiitos Heli kommentista! Madridista jäi hyvä mieli. Kuulostaa hassulta, mutta samanlainen tunnetila, joka minulle jää aina Pariisista. Sitä ei oikein osaa selittää. Okei, nyt ei Teleférico harmita enää niin paljoa 🙂

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  19.9.2016 at 15:22

  Madrid vaatisi minultakin ehdottomasti uuden vierailun, vuosia sitten tehty biletysmatka kavereiden kanssa ei jättänyt kummempia muistoja, heh. Ja munkin pitäis alkaa suosimaan noita kiertobusseja, on kyllä tehokas tapa nähdä kaupunkia ja säästää jalkoja. Ja kiva, että olet nyt itsekin bloggaajana kokenut hyötyneesi jonkun muun kirjoittamista jutuista. Niin me muutkin täällä hyödytään sun jutuista, jos reissukohteet sattuu yksiin! Matkaoppaissa ei tosiaan ole kaikkea.

 • Reply
  mertsik
  22.9.2016 at 20:34

  Kiertobussit on todella käteviä. Tosin jos paikallisliikenteen reitit sattuvat kiertämään suosituimmat nähtävyydet, kuten Berliinissä, niin silloin ei hop on – hop offia tarvita. Mutta harvassa paikassa niin käy. Berliini on toistaiseksi ainoa, missä olen moiseen törmännyt. Luin matkablogeja innokkaasti jo ennenkuin aloin itse sellaista kirjoittamaan ja mm. Nizzan reissulle parisen vuotta sitten sain hyviä vinkkejä. Matkaoppaista saa ne perusjutut, mutta blogeista löytyy sellaista tietoa, mitä ei muualla ole tai ei osaa etsiä. Kiitos Meri kommentista 🙂

 • Reply
  salaine
  22.9.2016 at 21:25

  Mielenkiintoinen tuo köysirata. Harmi kun ette sinne päässeet. Ajattelen Espanjassa ei ole vielä käyty. Suuri aukko matkalistalla. Barcelona on ykkössijalla.

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:01

   Köysirata jäi harmittamaan, varsinkin kun menomatkaan kului aikaa. No, tulipa käytyä sitten silläkin puolella Madridia 🙂 Mene ihmeessä Espanjaan! Sieltä löytyy vaikka mitä. Muullakin vielä paljon näkemättä.

 • Reply
  lena / london and beyond
  22.9.2016 at 21:48

  Mä en ole valitettavasti Madridiin vielä päässyt. Haaveissa tosin olisi. 🙂 Mutta hei, eipä tyttöjen viikonlopulle juuri parempaa aloitusta voi olla kuin upgrade businessluokkaan.. siinä kelpaa fiilistellä tulevaa reissua! Itselle käynyt muutaman kerran näin ja on sitä ilmaista kuplivaa tullut hyödynnettyä 😀

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:14

   Menkää ihmeessä Madridiin! Teiltä vielä suht lyhyt matka 🙂 Upgrade oli kyllä tosi kiva ylläri. Ei haittaa, vaikka osuis kohdalle useamminkin.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  23.9.2016 at 13:58

  Lyhyestä Madridin vierailusta kauan sitten on jäänyt erityisesti mieleen Pradon museo, jonne halusimme ehdottomasti, mutta ainoa mahdollinen päivä sattui olemaan museon ilmaispäivä ja jonot olivat mahtavat. Miten silloin toivoimmekaan, että olisi ollut mahdollisuus maksaa lipusta ja päästä sisään vähän nopeammin 🙂

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:17

   Museoihin näytti nytkin olevan jonoa, tosin en tiedä oliko ilmaispäivä vai oliko ihmiset muuten vaan aikaisin liikkeellä. Tuossa tilanteessa mielellään vaikka maksaisi pikkuisen extraa, että pääsisi nopeasti sisään.

 • Reply
  Kaisa
  23.9.2016 at 14:51

  Olen käynyt kaksi kertaa Madridissa – ensimmäisen kerran keskikesällä millon oli helvetillisen kuuma. Pitkiä matkoja ei jaksanut kävellä ja liikuttiin pääasiassa metrolla. Toisen kerran olin uutena vuotena ja keli tuntui Suomen keväältä 🙂 kävelimme ja kiersimme paljon ja kaupungista tuli paljon parempi ja kattavampi kuva! Ihastuin toisella reissulla enemmän. Teilläkin taisi olla sopiva lämpötila kaupunkilomaan 🙂

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:32

   Sää oli aika lämmin, reilut 30 astetta. Ei se kuitenkaan liikaa ollut. Otettiin siitä kaikki irti, kun tietää, että Suomessa saa odottaa vajaan vuoden ennenkuin on taas yhtä lämmintä.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  24.9.2016 at 01:08

  Huippua kyllä tuo upgreidaus, miksei meille koskaan käy noin! 🙂 Sen sijaan meidät on kyllä jätetty koneesta kokonaan ylibuukkauksen vuoksi. Me ei olla Madridissa vielä käyty, mutta jos se on vähääkään kuin Barcelona niin veikkaisin että tykkäisin. Lähtisin sinne varmaan vaan syömään tapaksia. 🙂

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:34

   Upgrade oli kyllä huippu juttu! Uskon, että tykkäisitte myös Madridista 🙂

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  24.9.2016 at 08:46

  Alkoipa reissu kivasti bisnesluokassa! Mä aina toivon et se upgrade osuisi kohdalle, mutta ei vielä…

  Olipa harmi tuo köysiratajuttu. :-/

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:36

   Mäkin olen vaan kuullut tarinoita upgradesta, joten aika uskomatonta kun se omalle kohdalle sattui. Köysirata jäi harmittamaan, mutta minkäs teet.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  24.9.2016 at 09:12

  En ole koskaan käynyt Madridissa, se on tosiaan jäänyt Barcelonan varjoon. Niin moni on siellä juuri tänä kesänä käynyt, että on tullut itsekin katseltua lentoja sinne. Vielä tosin ne on jäänyt ostamatta.
  Jäätelö auttaa kyllä harmitukseen kuin harmitukseen 🙂

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:40

   Moni käy ensin Barcelonassa ja sitten menee Madridiin. Ainakin moni tuttavapiiristä tehnyt niin. Jätski auttaa aina 😉

 • Reply
  Noora
  24.9.2016 at 10:58

  Minäkin olen kaupungissa vieraillut nuorempana, mutta paljoa en muista, joten ehdottomasti pakko päästä uudestaan käymään tuolla! Ihanan näköstä on!:)

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:42

   Suosittelen! Madrid oli kyllä tosi kiva ja näkemistä jäi meillekin vielä toiseen kertaan.

 • Reply
  Panu / Panun matkat
  24.9.2016 at 14:04

  Madrid ei ole minulle tuttu, mutta yliopiston espanjanopettaja suositteli kaupunkia kovasti matkakohteeksi ja kehotti tekemään päiväretken Toledoon. Espanjan opinnoistani on jo aikaa, mutta nuo suositukset ovat jääneet mieleeni. Olen varma, että Madrid on enemmän mieleeni kuin paljon suositumpi Barcelona. Madridissa on miellyttävän näköisiä rakennuksia ja historiaa – ja valitsen sen varmasti vielä joskus kohteeksi sitten, kun Espanjan aika tulee. Kiitos reissurapsasta, vilkaisen myös vinkkisi!

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:45

   Kiitos Panu! Madridin lähellä on tosiaan kivoja päiväretkikohteita. Mun espanjan ope suositteli niitä myös, mutta nyt ei ehditty kauemmaksi kuin Madridissakin riitti nähtävää.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  24.9.2016 at 19:04

  En ole koskaan käynyt Madridissa mutta se on ehdottomasti listalla. Ja moni muukin Espanjan kaupunki. Olen jo pidempään miettinyt sellaista Espanjan kiertomatkaa. Siellä on niin paljon näkemistä, tekemistä ja historiaa.

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:46

   Espanjan kiertomatka olisi aika huippu. Siellä tosiaan riittää näkemistä ja kokemista.

 • Reply
  hannele
  9.10.2017 at 10:30

  Minäpä olen lähdössä Madridiin parin viikon päästä, joten oli tosi mukava lukea blogiasi. Olemme olleet Barcelonassa ja Madrid on ollut matkustuskohteena mielessä jo pitkään. Innolla odotan sieltä kaikkea!! Ja kelikin näyttää lupaavalta☺

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.10.2017 at 18:40

   Kiitos Hannele kommentista 🙂 Voi sinua onnellista, kun pääset Madridiin. Tykkäsin siitä kovasti ja toivottavasti tekin pidätte. Siellä varmasti onkin vielä lämpimät säät. Nauttikaa!

 • Reply
  clio
  23.10.2017 at 12:08

  Edessä marraskuinen viikonloppu Madridissa. Kaupunki on minulle täysin tuntematon entuudestaan. Nähtävää on varmasti paljon ja kun aikaa on vähän niin parasta ottaa vain rennosti:) kiitos hyvistä vinkeistä kaikille. Jos jollakin olisi hyvä vinkki edullisesta hotellista ja siitä kuinka pääsee ko hotellista lentokentälle. Norwegianin lento lähtee maanantaiaamuna nimittäin jo klo 8.00, joten kentällä pitäis olla jo noin klo 6.00. Kuinkahan se onnistuu?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.10.2017 at 11:09

   Kiitos kommentista Clio! 🙂 Hotellivinkkejä ei valitettavasti ole muita kuin tuo, missä asuimme. Se oli hintatasoltaan keskihintainen. Metroasema oli ihan vieressä joten sillä pääsi näppärästi kentälle. Mukavaa Madridin matkaa!

 • Reply
  Clio
  14.11.2017 at 17:00

  Viikonloppu Madridissa on takana. Kaupunki yllätti väkimäärältään todellakin. Ihmisiä oli niin paljon kaikkialla pe-su, ettei täällä ole edes vappuna tuollaista. Minkäänlaista häiriökäyttäytymistä tai turvattomuutta emme kuitenkaan kokeneet. Meillä oli hotelli tai pikemmnkin hostelli aivan Puerta del Sol aukiolla, joten sen keskustammassa ei kai voi asua. Meidän huoneestamme pääsi terassille (sellainen useamman huoneen yhteinen), johon aurinko paistoi lämpimästi ja josta oli näkymät Puerta del Sol aukiolle. Terassilla ei näkynyt kertaakaan ketään muita, joten saimme ottaa aurinkoa rauhassa. Koska hostelli oli siis keskustassa, niin kaikki oli kävelymatkan päässä mm metron sisäänkäyntiin n 50 metriä. Metrolla ajoimme yhden pätkän ihan vain kokemuksen vuoksi. Itseasiassa metro oli ainoa paikka missä ei ollut tungosta:) Meillä oli paluulento maanantaina klo 8.00, joka aiheutti päänvaivaa, koska lentokentällä piti olla jo klo 6.00. Metrot eivät tuohon aikaan kulje ja lentokenttäbussitkin lähtevät eri paikasta klo 24 – 5.30 välisenä aikana. Eli jos olisi tähdännyt klo 5.30 bussiin, niin olisi saattanut käydä niin, ettei siihen olisi mahtunut ja seuraava bussi olisi lähtenyt ihan eri paikasta. Ratkaisimme ongelman jo kotimaassa. Käytimme hotellin varaukseen booking.com systeemiä ja sen kautta tilasimme privaattitaksin kentältä hotellille ja takaisin hotellilta kentälle. Palvelun tuotti Mozio ja tämä osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Kun kone oli laskeutunut, kävelimme suoraan ulos (meillä oli vain käsimatkatavarat) ja uloskäynnin luona oli näitä nimilappu kädessä-miehiä. Sieltä löytyi myös oma nimeni ja todella ystävällinen kuljettaja. Kävi vain niin, että siellä Madridissa on kaksi melkein samannimistä hotellia/hostellia ja kuljettajalla oli juurikin se väärä tieto. Asia korjautui helposti ja hän vei meidät oikeaan osoitteeseen turvallisesti ja nopeasti. Minua alkoi vain sitten askarruttamaan se maanantaiaamun lähtö, että kummastakohan hotellista kuljettaja (jos on eri kuljettaja) tulee hakemaan? Laitoin sähköpostia sinne Mozio firmaan ja pienen viestittelyn (Mozio-paikallinen palveluntuottaja-minä) jälkeen asia oli kunnossa, erinomaista toimintaa! Maanantai aamuna kuljetus oli sovittu klo 5.30 ja kun menimme ulos noin 5.15, niin auto ja sama kuljettaja kaarsi ovelle. Kuljettaja oli ehkä hieman varautuneen oloinen edelliseen kertaan verrattuna, mutta kaikki sujui kuitenkin kuin tanssi. Harmitti vain todella paljon, että jos hän oli saanut shittiä siitä ensimmäisestä kerrasta, vaikka se ei varmasti ollut hänen vikansa. Voin todella suositella tätä vaihtoehtoa jos tekee vastaavan pe-ma matkan Madridiin Norwegianilla. Privaattitaksi heittää suoraan kentältä hotellille silloin pe iltana ja näin jää aikaa muuhunkin kuin metrolla matkustamiseen (kolme vaihtoa?) ja säätämiseen. Samoin maanantaiaamuna jää kaikki säätö pois aikaisesta lähdöstä. Aamun ruuhkat alkavat maanantaina kulettajan mukaan vähän ennen kuutta, joten tällä tavalla ehti juuri alta pois. Itse matka oli meille vain rentoutumista ja kuljeskelua keskustassa, ilman mitään sen tarkempia suunnitelmia. Ai niin, tuo privaattitaksi maksoi 32 euroa sivu, eli yhteensä 64 euroa. Voi tuntua kalliilta, mutta oli se ehdottomasti sen arvoista. Hinta on ymmärtääkseni sama 1-4 henkilöltä? Vamos!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.11.2017 at 18:40

   Kiitos Clio ihanan pitkästä kommentista 🙂 Todella kiva kuulla, että teillä oli onnistunut reissu. Privaattitaksit ovat todella käteviä, niin ei mene aikaa julkisilla ihmettelyyn ja pääsee suoraan hotellin oven eteen. Madridissa en ole käyttänyt mutta muun muassa Lissabonissa ja Roomassa. Meitäkin oli useampi henkilö, niin hinta ei tuntunut pahalta.

Leave a Reply