Espanja

Vinkkejä Madridiin matkustaville

18.9.2016
madrid-kellotorni

Vietin viime viikonlopun Madridissa ja ajattelin koostaa teille nyt matkavinkkipostauksen. Viikonlopun aikana kaupungista saa jo hyvän käsityksen, mutta jos aikaa on enemmän käytettävissä, niin aina parempi.

Miten mennä Madridiin?

Finnair lentää päivittäin suoria lentoja Madridiin. Lähtö Helsingistä 16.55 ja paluu Helsinkiin 15.30 (tilanne 9/2016). Norwegianilla pääsee myös, mutta osa heidän lennoistaan on välilaskullisia Tukholman tai Kööpenhaminan kautta. Lentoaika 4:30 tuntia.

Millä pääsee Madridin lentokentältä keskustaan?

Barajasin lentokentältä on keskustaan matkaa noin 16 kilometriä. Terminaaleja lentokentällä on neljä ja sieltä hoidetaan sekä koti- että ulkomaan lennot. Finnairin lennot saapuivat ja lähtivät terminaalista 4.

Lentokentältä pääsee keskustaan bussilla, metrolla tai taksilla. Bussi kulkee vuorokauden ympäri ja niitä lähtee 15-20 minuutin välein. Päivällä bussilla pääsee Atochan asemalle ja yöaikaan Plaza de Cibelesille. Matka kestää 30-40 minuuttia riippuen mistä terminaalista lähtee kyytiin. Terminaali 4 on kauimmaisin, joten sieltä kestää 40 minuuttia. Lipun hinta on 5 € ja se maksetaan käteisenä bussiin noustessa.

Me käytimme lentokentän välille metroa, joka oli saman hintainen kuin bussi. Koska jouduimme vaihtamaan metroa kolme kertaa, meni meiltä aikaa lähes saman verran kuin bussilla. Metrolla pääsimme kuitenkin lähemmäksi hotellia.

Metroliput saa ostettua kätevästi automaatista ja hinta määräytyy kohteen mukaan. Taksit ovat Madridissa myös edullisia ja matka lentokentältä keskustaan maksaa noin 20-35 € riippuen määränpäästä ja ajankohdasta. Sunnuntaisin hintaan lisätään pyhälisä.

Diego de Leonin metroasemalla

Diego de Leonin metroasemalla

Madrid – missä majoittua?

Hotelleja Madridista löytyy jokaisen makuun. Myös Airbnb:n kautta voi tehdä löytöjä. Minulla tärkein kriteeri oli sijainti. Halusin hotellin keskustasta, jolloin aikaa ja rahaa ei mene hotellin ja keskustan välin kulkemiseen.

Turistialueilta kuten Puerta del Solilta, Gran Víalta, Paseo del Pradolta sekä Chuecasta löytyy hyviä hotelleja. Me asuimme Santo Domingo -hotellissa, joka oli Gran Vían lähellä. Santo Domingon metroasema oli hotellia vastapäätä. Hotellissa oli ilmainen wifi kaikissa huoneissa.

Aamiainen ei kuulunut hintaan, kuten se ei useimmissa muissakaan Madrin hotelleissa kuulu. Sen olisi saanut ostaa erikseen muistaakseni 14 €/hlö, mutta koska hotellin lähellä oli kivoja kahviloita, söimme aamiaisen mielummin niissä.

Hotellimme kattoterassilla oli uima-allas, ja se oli mukava bonus. Allasalue oli tosin pieni ja sen aukioloa oli rajoitettu. Ehdimme loppujen lopuksi käydä siellä vain lauantaina, jolloin se oli auki parin tunnin ajan klo 17-19.

Santo Domingo - meidän hotelli

Santo Domingo – meidän hotelli

Mitä Madridissa kannattaa nähdä?

Madridissa on nähtävyyksiä kuten muissakin suurkaupungeissa, mutta ne eivät ole niin tunnettuja kuten esimerkiksi Pariisin Eiffel-torni tai Barcelonan Sagrada Familia. Nähtävyydet kuitenkin sijaitsevat lähellä toisiaan ja ne ehtii käydä läpi hyvin parissa päivässä.

Yksi hyvä tapa on hypätä Hop on – Hop off bussin kyytiin, jolloin saat hyvän läpileikkauksen kaupungista yhden päivän aikana. Lisää Madridin Hop on – Hop Off reiteistä voit lukea täältä.

Madrid City Tour

Madridista löytyy lukuisia aukioita, joiden reunamilla oleviin katukahviloihin voi mennä istuskelemaan, nauttimaan kupin kahvia tai lasillisen viiniä ja katsomaan ihmisvilinää. Plaza Mayor on yksi tunnetuimmista. Aikoinaan siellä on nähty juhlakulkueita, härkätaisteluita ja jopa oikeudenkäyntejä ja teloituksia. Aukion rakennuttajan, Filip III:n, patsas on paraatipaikalla.

Plaza Puerta del Sol on aukioista vilkkain ja siellä mekin kävimme päivittäin, kun se oli hotellistamme kävelymatkan päässä. Aukion reunalla on kellotorni, jonka juurella on laatta ”Kilometre Zero”. Se näyttää nollakohdan, josta mitataan etäisyydet Madridista muualle Espanjaan sekä Latinalaiseen Amerikkaan. Uudenvuodenaattona aukiolle kokoontuu tuhansia madridilaisia odottamaan puoltayötä. Kun kello lyö kaksitoista, he nielaisevat tusinan viinirypäleitä, joka tuo onnea tulevalle vuodelle.

Kellotorni

Kellotorni ja sen alla Casa de Correos, joka on aluehallinnon käytössä oleva rakennus Puerta del Solilla.

Palacio Real eli kuninkaanpalatsi rakennettiin 1700-luvulla. Palatsi on täynnä taidetta ja historiaa. Kierros sisältää vain pienen osan palatsin 2000 huoneesta, mutta sieltä nähtyjen kuvien perusteella, huoneet ovat todella upeita.

Kuninkaallisten vartiosotilaiden vaihtoa voi seurata joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 12 (ei elo-syyskuussa, eikä huonolla säällä). Kierros palatsissa maksaa 11 €/hlö.

Kävimme ihailemassa palatsia vain ulkoapäin. Kierrokselle olisi ollut myös kiva mennä, mutta hinnan nähtyämme, päätimme jättää sen väliin.

Palacio Real

Palacio Real

Templo de Debod on muinainen egyptiläinen temppeli, jonka Egypti lahjoitti Espanjalle kiitokseksi avusta Assuanin padon rakentamisessa.  Se sijaitsee Plaza de Españan eteläpuolella olevassa Parque del Oestessa, joka on suosittu paikka ihailla auringonlaskua. Näimme temppelin vain bussin ikkunasta, mutta seuraavalla Madridin reissulla olisi hienoa käydä paikan päällä kävelemässä.

Auringonlaskua voi ihailla myös kulttuurikeskus Círculo de Bellas Artesilla. Seitsemännen kerroksen kattoterassilta on huikeat näkymät Madridin ylle. Sisäänpääsymaksu kattoterassille on 4 €. Kannattaa olla ajoissa paikalla, jos haluaa nimenomaan nähdä auringonlaskun. Me olimme siellä noin klo 20 ja jonotimme puolisen tuntia, jonka aikana aurinko ehti jo laskea. Kattoterassilla on myös baari, jossa voi nauttia vaikka lasillisen cavaa samalla kun ihailee maisemia.

Madrid by nightTaiteen ystävien kannattaa suunnata kulkunsa Paseo del Pradolle, josta löytyy taidemuseoiden kultainen kolmio. Museo del Pradossa on espanjalaisten taideaarteiden lisäksi italialaisia sekä flaamilaisia töitä. Pradon taidekokoelma on valtava; maalauksia on noin 8600, mutta niistä vain 2000 voidaan yhdellä kertaa asettaa näytille.

Museo Thyssen-Bornemisza löytyy Pradoa vastapäätä. Näytteillä on yli 800 maalausta 1200-luvulta aina nykypäivään saakka.

Reina Sofíasta löytyy taidetta 1900-luvun alusta nykypäivään. Merkittävin siellä oleva teos on Guernica, joka on suojattu luodinkestävällä lasilla. Picasso maalasi sen Espanjan sisällissodan riehuessa vuonna 1937. Näiden kolmen taidemuseon lisäksi alueelta löytyy myös pienempiä museoita. Kaikkiin taidemuseoihin on sisäänpääsymaksu.

Mainittakoon vielä köysirata Teleférico de Madrid, jonne pääsee metrolla (lähin asema Argüelles) tai helpoin tapa on mennä taksilla. Metroasemalta radalle on noin 10-15 minuutin kävelymatka. Reitti menee Paseo de Rosalesilta Casa de Campoon ja takaisin. Aukioloajat kannattaa tarkistaa. Meille kävi niin, että paikka oli laitettu loppupäiväksi kiinni ja selitys oli, että vaunut ovat huollossa. Köysirata ajelun hinta on noin 6 €/hlö.

Teleférico

Flamencon ystäville Madrid on taivas. Flamencoklubeja on ympäri kaupunkia. Netistä voi tutkia tarjontaa jo ennen matkaa ja lippuja voi ostaa valmiiksi teattereihin ja konserttisaleihin. Esitysaikoja voi katsoa myös sanomalehdistä tai kysyä neuvoa hotellin respasta. Keskustan infokioskeissa osataan myös neuvoa minne kannattaa mennä nauttimaan upeista tanssiesityksistä. Meillä ei tällä kertaa aika riittänyt flamenco esitykseen, mutta ehkäpä ensi kerralla.

Minne ostoksille?

Gran Vían varrelta löytyy kaikki isoimmat vaatteiden ketjuliikkeet sekä lähistöltä suurimmat tavaratalot. Liikkeistä voi tehdä hyviä löytöjä, mutta esimerkiksi Desigualin vaatteet olivat lähes samaa hintatasoa kuin Suomessa. Heillä on Callaossa hieno viisikerroksinen liike. Ylimmäisessä kerroksessa outlet, jossa alennukset noin 30-50 %. Fuencarralilta löytyy trendikkäimmät espanjalaiset merkit ja luksusmerkit Chuecalta.

Sunnuntaiaamuisin kannattaa mennä tutkimaan Rastron katukauppa valikoimia. Sieltä löytyy muun muassa antiikkia, kirjoja ja muotia. Ole ajoissa paikalla ja varo taskuvarkaita. Me emme Rastroon päässeet, kun lento lähti sunnuntaiaamuna.

Fruites en el mercado

Madridin ravintolat

Ravintoloista voi todeta saman kuin hotelleista. Niitä on paljon ja jokainen löytää varmasti mieluisan ja omalle kukkarolle sopivan vaihtoehdon. Madridilaiset syövät lounaan ja illallisen myöhemmin kuin muualla on totuttu. Lounasta nautitaan yleensä 14.30 alkaen ja illallista 21.30. Me solahdimme aika nopeasti tähän myöhäiseen ateriarytmiin.

Tekemistä ja näkemistä oli niin paljon, että syöminen melkein unohtui. Ruokailujen välillä käydään tapas-baareissa syömässä välipaloja. Tapakset ovat hyviä ja usein baareilla on tarjouksia esimerkiksi kaksi tapasta ja olut/mehu 5€.

Tapasten, churrojen ja ilmakuivatun kinkun lisäksi emme paikallisia erikoisuuksia syöneet, vaan mieltymysten mukaisesti etsimme ravintolan, josta sai italialaisen keittiön herkkuja. Gran Vían varrella sijaitsevan Di Boccan pizzat olivat todella hyviä. Paikalliset viinit olivat myös hyviä ja edullisia. Viinilasillinen maksoi 2-3 €.

Tapas y la cerveza

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä Madridin matkan suunnitteluun ja itse matkalle.

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Stacy Siivonen
  20.9.2016 at 16:37

  Minä olen huono nauttimaan taiteesta, mutta Guernica on kuitenkin aika kovan luokan nähtävyys. Ylipäätään tuntuu siltä, että Madridissa helposti kengän pohjat kuluvat ja kukkaro kevenee, häkellyttävän paljon nähtävää ja koettavaa. Pitäisiköhän vihdoinkin Espanja korkata.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.9.2016 at 20:38

   Olen nähnyt Guernicasta kuvia ja se näyttää todella vaikuttavalta. Miltä se sitten näyttääkään livenä. Suosittelen Espanjan korkkaamista 🙂

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  21.9.2016 at 14:07

  Madrid on super ihana! Vietin siellä koko viime syksyn, ja vaikka aiemmilta Madridin-reissuilta oli jäänyt aika ikäviä kokemuksia, tämä syksy muutti kaiken ja nyt vain kaipaan takaisin Madridin värikkääseen syksyyn. Syksy onkin paras aika matkustaa Madridiin. Kirjoitin viime syksyn aikana useitakin juttuja Madridista, mutta tässä linkki yhteen, jossa minun vinkkini. Muutama sama kuin sinulla mutta myös monta muuta ihanaa: https://maailmanaarella.com/2016/02/27/madridin-parhaat-nahtavyydet-ja-elamykset-top-10/

  • Reply
   mertsik
   22.9.2016 at 20:42

   Kuule Heidi, sinun blogistasi osa näistä hyvistä vinkeistä on peräisin. Linkitin blogisi toiseen Madridista tekemääni postaukseen. Voi sinua onnellista, kun sait viettää siellä koko syksyn. Ihana paikka 🙂

 • Reply
  Johanna Hulda
  22.9.2016 at 03:39

  Olen käynyt Madridissa parin pitkän välilaskun verran, ja kaupunki oli kyllä hurmaava! Jossain vaiheessa täytynee palata sinne ainakin pariksi päiväksi. Tykkäsin myös tavasta, että kuppilassa juoman tilatessaan sai automaattisesti eteensä myös jotain suolaista naposteltavaa. Mihin tuolla kaapelikärryllä oikein pääsee?

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:56

   Minä pidin myös tavasta tarjota pientä suolaista juoman kyytipojaksi. Italiassa olen törmännyt samaan. Miten Suomeen saisi tällaisen kulttuurin? Köysiradalla olisi päässyt Paseo Rosalesilta Casa de Campoon ja takaisin.

 • Reply
  Johanna Hulda
  22.9.2016 at 03:41

  Ja piti vielä kommentoida, että vähän pisti hymyilyttämään tuo että kuninkaalliset vartiosotilaat eivät suorita vaihtoaan huonolla säällä, vaikka se on vain kerran kuukaudessa. 😀

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 21:58

   Niinpä 🙂

 • Reply
  Anna / 270 degrees
  22.9.2016 at 13:09

  Mä en ole koskaan käynyt Madridissa, mutta haluaisin kyllä kovasti ja toivon mukaan joskus lähivuosina pääsisinkin vielä sinne! Harmi, että teillä jäi auringonlasku ihailematta, mutta kovin kaunishan tuo öinenkin kaupunki on 🙂

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 22:01

   Suosittelen, oli kiva kaupunki! Meillä ei lauantaina oikein mennyt putkeen, kun köysirata jäi kokematta huollon takia ja auringonlasku meni jonottaessa 🙂 Mutta kannatti jonottaa, näkymät öiseen kaupunkiin olivat upeat.

 • Reply
  Teppo/Tämä matka
  24.9.2016 at 08:51

  Hyvät käytännön vinkit. Se taidemuseokolmio on kyllä upeimpia tällä pallolla. Vaihtuvista näyttelyistä kannattaa ottaa selvä ennalta ettei kävele jonkin helmen ohi. Livemusiikkia löytyy helposti mm. Cafe Centralista Santa Anan aukiolta. Jazzahtavia bändejä rennosti ja edullisesti.

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 22:04

   Kiitos Teppo! Ensi kerralla täytyy mennä johonkin niistä kolmesta taidemuseosta. Guernica olisi hienoa nähdä livenä. Kiitos musiikkivinkeistä!

 • Reply
  Veera Bianca
  24.9.2016 at 18:37

  Kiitos hyvistä vinkeistä, olenkin juuri miettinyt että haluaisin ensi keväänä matkustaa Madridiin, joten vinkit tuli tarpeeseen ja tallensin ne tuonne kansioon 🙂

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 22:06

   Kiitos Veera! Kiva, jos näistä on hyötyä 🙂

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  24.9.2016 at 22:44

  I <3 Madrid entinen kotikaupunkini! Hauska sattuma olimme kaupungissa samaan aikaan, oma juttuni on vielä kirjoittamatta!

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 22:07

   Haha, eikä! Käyn lukemassa sitten sun jutun, kun se on valmis. 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  25.9.2016 at 21:43

  Hyvä tiivis paketti, tällaisista on aina hyötyä ennen matkaa! Tajusin juuri, että Madrid itsellä edelleen käymättä.

  • Reply
   mertsik
   28.9.2016 at 22:08

   Kiitos Rami! Nyt vaan lentoja varaamaan 🙂

Leave a Reply