Gambia

Gambian aakkoset

25.3.2018

Gambian matkalta tarttui mukaan kaikenlaista nippelitietoa. Siitäpä tuli mieleen tehdä aakkospostaus, jonka ideana on kertoa joku Gambiaan liittyvä asia kullekin kirjaimelle.

A-Aurinko

Gambia on talvella aurinkovarma kohde. Se sijaitsee lähellä päiväntasaajaa ja aurinko paistaa keskipäivällä todella voimakkaasti. Kunnon auringonsuojavoiteet, aurinkolasit ja päähine mukaan, niin lomasta voi nauttia heti ensimmäisistä päivistä lähtien.

B-Banjul

Banjul on Gambian pääkaupunki ja se sijaitsee Gambia-joen suulla Atlantin rannalla. Kaupunki tunnettiin aikaisemmin nimellä Bathurst ja sen nimen se sai brittiläisen siirtomaatoimiston Henry Bathurstin mukaan. Banjul on Gambian tärkein kaupunkialue ja maan taloudellinen ja hallinnollinen keskus. Tunnetuin nähtävyys on Arch 22, joka on vuonna 1994 sotilasvallankaappauksen kunniaksi pystytetty 35-metrinen riemukaari. Kaaren alta saa ajaa vain presidentti.

gambia_appelsiinit

gambia_arch22

Arch 22 mereltä kuvattuna.

C-Cape Point

Cape Point on yksi Gambian suosituimmista rannoista. Leveä ranta palmuineen houkuttelee auringonottajia. Kun nuoriso pelaa rannalla jalkapalloa tai rantalentopalloa, pienemmistä lapsista on hauska rakentaa hiekkakakkuja rannan tuntumassa. Uimareita näkyi vähän kovan merenkäynnin vuoksi. Uimista suositellaan vain rannan suuntaisesti kovien merivirtauksien takia.

D-Dalasi

Dalasi on Gambian rahayksikkö. Sata dalasia on noin 2 euroa. Rahaa voi vaihtaa jo Suomessa, mutta onnistuu myös Banjulin lentokentällä.

E-Eläimet

Gambia-joella on mahdollisuus nähdä virtahepoja, mutta muuten eläinbongaukset rajoittuvat apinoihin, liskoihin, krokotiileihin ja lintuihin. Lintubongareille Gambia on taivas. Siellä on mahdollisuus nähdä satoja eri lintulajeja. Myös delfiinejä on nähty jokisuulla. Eläimistä kiinnostuneille suosittelen päiväretkeä Senegaliin. Siellä pääsee safarille bongaamaan muun muassa sarvikuonon sekä kirahveja.

lisko_gambia

krokotiilit

gambia_vuohet

Vuohet kävivät hotellin pihassa vierailulla.

F-Fula

Fula on yksi Gambian kahdeksasta heimosta. Jokaisella heimolla on oma kielensä ja kulttuurinsa. Fula-heimo on etnisista ryhmistä toiseksi suurin. Vuonna 2015 suunniteltiin, että vuoteen 2020 mennessä Fulasta tulisi Gambian virallinen kieli ja se syrjäyttäisi englannin. Etsin tästä uutisesta päivitettyä versiota, mutta en sellaista löytänyt. Liekö ajatus hautautunut vuosien saatossa.

G-Gambia

Tähän sopii mikäpäs muu kuin Gambia, joka on Afrikan mantereen pienin valtio. Gambia sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin rannikolla päiväntasaajan yläpuolella. Maan haki virtaa Gambia-joki, joka jakaa maan kahteen osaan. Gambiasta löytyy enemmän tietoa tästä postauksesta.

H-Hintataso

Gambian hintataso on alhainen. Aterian saa noin 300-400 dalasilla (7-9 €), viinilasin parilla eurolla ja oluen hinta vaihtelee alle eurosta pariin euroon riippuen siitä nauttiiko sen hotellin baarissa vai paikallisessa ravintolassa. Tuontiviinit ovat kalliita. Paikalliset tuorepuristetut mehut ovat hyviä ja niiden hinnat vaihtelevat eurosta kahteen. Jos teet ostoksia markkinoilla, muista tinkiä.

gambia_hotellipiha

gambia_citylife

I-Ilmasto

Gambiassa on subtrooppinen ilmasto. Sadekausi kestää kesäkuusta lokakuuhun ja kuiva kausi lokakuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Ihanteellisin aika Gambian matkoille on luonnollisesti kuiva kausi. Sadekaudella tiet ovat huonossa kunnossa ja vettä voi tulvia asuntoihin sisään. Kuivalla kaudella sää on useimmiten aurinkoista ja lämpötila pysyttelee +30 asteen molemmin puolin. Atlantilta puhaltava tuuli tekee säästä viileän varsinkin aikaisin aamulla ja illalla auringonlaskun jälkeen. Jotain pitkähihaista kannattaa myös pakata laukkuun mukaan.

J-Julbrew

Paikallinen olut, joka maistui myös tällaiselle ei-niin-usein-olutta juovalle.

K-Katchikallyn krokotiilipuisto

Katchikallyn krokotiilipuistossa asustelee noin 100 krokotiilia. Erikoista puistossa on se, että krokotiilejä voi silittää. Puiston vanhin asukas on Charlie, jonka puiston työntekijät erottavat kymmenistä muista krokotiileistä. Puiston keskellä olevan lammen veden uskotaan sisältävän parantavia voimia ja perheenlisäystä toivovilla naisilla on altaalla omat rituaalinsa.

gambia_krokotiili

gambia_lentokenttä

Banjulin kansainvälisellä lentokentällä on ulkoterassi, jossa voit nautiskella virvokkeita tai syödä odotellessasi koneen lähtöä.

L-Luonnonpuistot

Gambiassa on useita luonnonpuistoja, joista suurin on Kiang West National Park. Se sijaitsee Gambia-joen eteläpäässä ja puistossa voit bongailla yli 300 lintulajia. Gambia onkin lintubongaajien paratiisi, koska monet linnut talvehtivat siellä. Voit helposti nähdä eri lintulajeja esimerkiksi jokiristeilyllä tai vaikkapa hotellin terassilla. Meidän terassilla viihtyi kuningaskalastajan näköinen lintu, joka tykkäsi varastella lounaalla ranskanperunoita. Kotona googletin, että lintu olikin abessiinian sininärhi. Olen nähnyt Nepalissa kuningaskalastajan ja muistaakseni se oli todella arka. Sillä ihmettelin tätä Gambian lajitoveria, joka tuli todella lähelle ihmistä.

M-Mandinka

Mandika on Gambian suurin heimo. Jopa 42 % gambialaisista kuuluu siihen. Vaikka etnisiä ryhmiä maasta löytyy useita, heimojen välillä ei ole riitoja. Toisten kulttuuria kunnioitetaan ja eletään sulassa sovussa.

N-Nähtävyydet

Gambian nähtävyydet eivät ole mitenkään tunnettuja enkä osannut nimetä ensimmäistäkään, kun sinne lähdin. Jos pidät markkinoista suuntaa joko Banjuliin Albert Marketin markkina-alueelle tai Serekundaan, josta löytyy myös suuri markkina-alue. Krokotiilejä pääsee silittelemään Kacikallyn krokotiilipuistossa ja Bijilo National Parkissa voit tehdä tuttavuutta apinoiden ja liskojen kanssa. Gambia-jokiristeilyllä voi hyvällä tuurilla nähdä delfiineja, virtahepoja sekä erilaisia lintuja. Senegalin puolella kannattaa käydä Fathalan luonnonpuistossa. Safariauton kyydissä voit bongata sarvikuonon, seeproja sekä kirahveja.

gambia_abessiinian_sininarhi

Abessiinian sininärhi, joka varasti lautaselta ranskalaisia

gambia_pelikaanit

O-Opetus

Gambian kouluissa opetus on ilmaista, mutta perheiden kustannettavaksi jää koulupuvut, kynät ja kirjat. Tämän vuoksi noin viidesosa lapsista ei käy koulua. Kouluihin on mahdollista päästä vierailulle ja haluttuja tuliaisia ovat kynät, kumit ja kirjat. Rahalahjoitukset luonnollisesti myös kelpaavat.

P-Pähkinät

Suurin osa gambialaisten elintarvikkeista tuodaan ulkomailta. Parhaiten tunnettu viljelykasvi on maapähkinä, jota viljellään niin paljon, että siitä riittää myös vientiin. Maapähkinöitä käytetään paljon myös ruoanlaitossa. Jos olet pähkinäallergikko, kannattaa ravintolassa tarkistaa, ettei niitä ole lisätty ruokaan.

Q-Quote

Hmm, tämä on hankala. Laitetaanpa tähän vaikka Gambia aiheinen lainaus eli quote: Have no fear, the gambian is here.

gambia_katukuvaa

gambia

R-Rantapummit

Rantapummit eli bumsterit ovat gambialaisia nuoria miehiä, jotka tarjoutuvat turistioppaiksi korvausta vastaan. Näihin kavereihin voit törmätä niin rannalla kuin kaduillakin. Usein he päivystävät hotellien lähellä ja lähestyvät turisteja tuttavalliseen sävyyn. Bumsterit ovat harmittomia kavereita, jotka ymmärtävät sanan ”ei” ja jättävät rauhaan. Silti moni turisti kokee heidät riesaksi. Bumsterit ovat usein kotoisin maalta köyhistä oloista ja helpon rahan toivossa tulevat sinne, missä turistit liikkuvat.

S-Serekunda

Serekunda on Gambian suurin kaupunki. Siellä järjestetään isot markkinat, joilta voi ostaa kaikkea mahdollista aina sohvista vuohiin. Serekunda on kaupunkimaisempi kuin Banjul ja sieltä löytyy ravintoloita ja kauppoja myös länsimaalaiseen makuun.

T-Tinkiminen

Tinkiminen on tärkeä osa kaupantekoa Gambiassa. Hinnoista lähtee helposti 50 % pois alkuperäisestä. Kaupan hyllyllä olevissa tuotteissakaan ei hintalappuja välttämättä ole. Läheisessä minimarketissa oli osa tuotteista merkitty hintalapuilla ja osa ei. Koin tämän ärsyttäväksi, koska monen tuotteen hintaa piti kysyä erikseen. Lentokentällä hinnat oli merkitty Englannin puntina. Se taitaa olla ikiaikainen jäänne siirtomaan ajoilta.

gambia_city

gambia_horse

U-Uskonto

Suurin osa gambialaisista on muslimeja (90%),  kristittyjä 8 % ja perinteisiä uskontoja 2 %. Vaikka Gambia on muslimimaa, ei se siellä juuri näy. Hotellimme lähellä ei ollut minareetteja, joten rukouskutsuja en kuullut kertaakaan. Muutaman kerran meiltä kysyttiin kadulla olemmeko kristittyjä, mutta silläkään ei tainnut olla sen suurempaa tarkoitusta. Se oli yksi kysymys mistä maasta tulet ja mikä nimesi on -kysymysten joukossa.

V-Valuutanvaihto

Rahaa voi vaihtaa lentokentän ja hotellien lisäksi rahanvaihtopisteissä, joita löytyy helposti kaupungilta. Niissä on myös parempi kurssi kuin esimerkiksi hotellissa. Hotellimme lähellä Cape Pointissa oli Mr.Fixit, jota suositeltiin rahanvaihtoon hyvän kurssin takia. Osa seteleistä on todella huonokuntoisia; repeytyneitä ja likaisia. Rahaa vaihdettaessa kannattaa olla tarkkana, että saat oikean summan takaisin. Minulle annettiin yhdessä rahanvaihtopisteessä tukku rahaa käteen enkä tiennyt paljonko siinä pitäisi olla, koska tiskin takana ollut nainen ei sanonut sanaakaan. Oikea summa siinä oli, kun vertasin mitä olin edellisessä vaihdossa saanut. Muista, ettet koskaan vaihda rahaa kadulla, koska siellä sinua huijataan.

W-Wassut

Wassun kivikehät on pystytetty 500-1000 -luvulla. Tarkempaa tietoa pystyttäjistä ei ole, mutta lähes 30 000 kivisen paaden on epäilty olevan hautapaikkoja. Youtubesta löytyy video, josta saa hyvän käsityksen kivikehistä.

gambia_markkinoille

Paikallisilla markkinoilla

gambia_mausteet

X-Xema Sabini

Seuraavaksi lintutietoutta: Xema Sabini eli tiiralokki on yksi Gambiassa talvehtivista linnuista. Xema sabini on lajin vanha latinankielinen nimi. Nykyinen on Larus Sabini.

Y-Yahya Jammeh

Yahua Jammeh on Gambian entinen presidentti. Adama Barrow voitti hänet joulukuussa 2016 pidetyissä vaaleissa. Jammeh hallitsi Gambiaa kovin ottein vuodesta 1994 lähtien. Vallanvaihto ei sujunut suotuisissa merkeissä, koska Jammeh ei aluksi suostunut luopumaan vallasta. Maahan julistettiin poikkeustila ja turistit evakuoitiin maasta. Lopulta pattitilanne laukesi ja Barrow pääsi palaamaan takaisin kotimaahansa Senegalissa viettämänsä kriisiajan jälkeen. Kun kysyin krokotiilipuistossa oppaanamme olleelta kaverilta mitä hän piti uudesta presidentistä, hän hymyili ja totesi olevansa tyytyväinen. Tyytymättömyyttäkin on ollut. Moni odotti asioiden paranevan saman tien kun uusi presidentti astuu virkaansa.

Z-Zikavirus

Gambia kuuluu alueeseen, jossa on tavattu zikaviirusta. Raskaana olevia naisia kehoitetaan välttämään Gambiaan matkustamista. Virus leviää hyttysten välityksellä, joten on syytä suojautua pistoilta vaatuksella ja karkotteilla. Zikavirus tarkoittaa suurimmalle osalle ihmisistä lievää infektiota, eivätkä kaikki saa edes oireita. Lisätietoja löytyy THL:n sivulta.

Ä-Äiti

Äidille tulee lähetettyä joka matkalta kortti, mutta nyt täytyy myöntää, että Gambiasta ei ole postia luvassa. Anteeksi äiti, kun en saanut aikaiseksi ostaa postikorttia ja -merkkiä. Yritän parhaani ensi kerralla <3

Ö-Ötökät

Gambiassa on hyttysten lisäksi kaikenlaisia ötököitä, mutta me emme niitä reissun aikana nähneet. Hotellihuone oli siisti eikä siellä ollut kutsumattomia vieraita. Pihalla näin jonkun isoa koppakuoriaista muistuttavan ötökän, johon en halunnut lähempää tuttavuutta tehdä. Liskoja oli paljon, mutta ne ovat mielestäni kivoja enkä laske niitä ötököiksi. Hyttyset lähtevät liikkeelle iltaisin. Silloin kannattaa varustautua pitkähihaisella ja -lahkeisella sekä käyttää karkotteita.

Lisää Gambia aiheisia juttuja:

Kohta mennään Gambiaan
Minkälainen lomakohde on Gambia?
Ajanvietettä Gambiassa – jokiristeily ja krokotiilipuisto

  • Reply
    sari/ matkalla lähelle tai kauas
    25.3.2018 at 19:32

    Kivasti keksitty tarinat aakkosten ympärille. Tästähän syntyy ns maa-aakkoset, joita voi hyödyntää muissakin maissa osittain.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      31.3.2018 at 20:21

      Kiitos Sari! Samaa ideaa voisi hyödyntää muihinkin maihin. Tiettyjen kirjainten kohdalla joutuu vaan aivonystyröitä vaivaamaan enemmän 🙂

  • Reply
    Suunnaton
    25.3.2018 at 20:09

    Olipa kiva tapa koota kohteen nippelitieto yksiin kansiin! Monesti reissuilta jääkin paljon pikkutietoa, joka ei tunnu oikein istuvan mihinkään postaukseen. Tässä oli paljon sekä hyödyllistä että nice-to-know -tietoa 🙂
    Millä tavoin kouluvierailuille pääsee? Voiko kouluun kävellä ihan itsekseen, vai vaatiiko se järjestetyn retken?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      31.3.2018 at 20:39

      Kiitos Suunnaton! 🙂 Me emme kouluvierailulla käyneet, mutta Tjäreborgilla oli retki, jossa yhtenä käyntikohteena oli paikallinen koulu. SOS-lapsikyläjärjestöllä on Gambiassa kouluja, joten heiltä voi myös tiedustella mahdollisuutta kouluvierailulle. En usko, että niihin sopimatta pääsee. Paikalliset oppaat ovat myös avuliaita, joten hekin osaavat varmasti auttaa.

      • Reply
        Siru
        5.12.2018 at 22:33

        Pikkukoululainen toivotti meidät vierailulle kouluunsa, kun kuljimme sen ohi. Emme ehtineet sillä kertaa ottamaan kutsua vastaan, mutta uskoisin, että vierailu järjestyisi helposti, jos on lahjoja vietäväksi.

        • Reply
          Merja / Merjan matkassa
          6.12.2018 at 14:22

          Kiitos tiedosta Siru! Kouluihin varmasti pääsee vierailulle, jos haluaa. Luulen, että etukäteen sopimalla se onnistunee parhaiten. Mutta jos joku heittää spontaanin kutsun, niin tuskin siellä ovella käännytetään 🙂

  • Reply
    Jenni
    27.3.2018 at 17:02

    Kiva yhteenveto maasta, josta en rehellisesti sanottuna tiennyt yhtään mitään 😀 Ja monella maalla olisi selvästi opittavaa Gambiasta: ”Vaikka etnisiä ryhmiä maasta löytyy useita, heimojen välillä ei ole riitoja. Toisten kulttuuria kunnioitetaan ja eletään sulassa sovussa.” <3

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      4.4.2018 at 20:53

      Kiitos Jenni! 🙂 Heimojen keskinäisen kunnioituksen lisäksi Gambiassa on tehty jotain, mistä me suomalaiset voitais ottaa oppia. Siellä on kielletty muovipussit. Maailma hukkuu muoviin, joten hienoa että yksi köyhimmistä maista on ottanut tällaisen edistysaskeleen.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    28.3.2018 at 19:44

    Mukava juttu Gambiasta, joka onkin vielä kokematta. Odotin kovasti, että kohdassa S olisi ollut Senegal, sillä jos sille suunnalle päätyisin, niin haluaisin ainakin päiväretken verran käydä myös Senegalissa 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      4.4.2018 at 20:59

      Kiitos Pirkko! 🙂 Senegal oli ehdolla S-kirjaimen kohdalle, mutta päätin sitten laittaa siihen kaupungin, joka ei kovin monelle niin tuttu. Senegaliin kannattaa tehdä päiväretki, jos Gambiaan menee. Nyt blogista löytyykin jo juttua Senegalista.

  • Reply
    Eeva / Eevagamunda.com
    30.3.2018 at 23:25

    Huippu idea! Sivistävää ja viihdyttävää samalla kertaa. Gambia-ummikko sai elävän kuvan maasta.

  • Reply
    Teija / Lähdetään Taas
    23.4.2018 at 09:23

    No onpa kattava postaus Gambiasta. Tämä oli tosi hyvä, kiitos! Kohde on ollut niin tapetilla, että kiinnostaisi lähteä itsekin.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      23.4.2018 at 21:52

      Kiitos Teija! 🙂 Gambia on herättänyt kovasti kiinnostusta ja miksei kiinnostaisi; talvella lämmintä ja takuuvarma aurinko, kivoja luontokohteita ja ystävällisiä ihmisiä.

  • Reply
    Karoliina Kazi
    24.4.2018 at 14:18

    Mahtava idea rakentaa postaus aakkosten ympärille – kiitos kattavasta tietoiskusta Gambiaan, tätä oli ilo lukea!

  • Reply
    Mimmu Tuomi
    24.4.2018 at 22:52

    Ihan mahtava idea!!!
    Täytyypä ottaa käyttöön tuo samainen aakkostus!! Kesäaakkoset oon tehnyt, mutta yhdestä maasta en!!

    Ja tykkäsin tästä!
    Gambia ei oo mulle mitenkään ollut tuttu maa, mitä nyt uutisista jotain lukenut.
    Mielenkiintoisia yksityiskohtia, kivan elävä ja informatiivinen postaus!

    Jos en olisi sinun postaukseen osunut niin en usko että olisin maasta muuten mennyt varta vasten lukemaan, koska ei ole ajankohtainen kohde itselle, mutta oli loistava tietoisku maasta, nyt tiedän pääkaupungin, heimoista, muutenkin kulttuurista jne.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.4.2018 at 13:29

      Kiitos Mimmu! 🙂 Aakkospostauksella saa tuotua esiin sellaisia asioita kohteesta, jotka ei muihin postauksiin oikein istu. Joidenkin kirjainten kohdalla vaan on hieman miettimistä kuten Z, X jne.

  • Reply
    Anna
    28.4.2018 at 22:08

    Gambia olisi kyllä ykköskohde Afrikassa. Sinne on joskus kyllä päästävä, toistaiseksi on koko maanosa vielä käymättä. Kiitos näistä tiedoista! Minulla kun on pienet lapset niin jotenkin vähän pelottaa heitä viedä Afrikan maihin. Tokihan turvallisuustilanteet vaihtelevat eri maissa. Mutta ehtiihän sitä myöhemminkin!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.4.2018 at 13:33

      Kiitos Anna kommentista! Gambia vaikutti turvalliselta kohteelta ja lapsiakin meidän hotellissa näkyi. Ymmärrän toki turvallisuusnäkökulman. Afrikasta löytyy maita, joihin ei ole menemistä. Gambia taitaa olla sieltä turvallisemmasta päästä.

Leave a Reply