Gambia

Kohta mennään Gambiaan

22.2.2018

Täällä pakkaillaan aurinkovoiteita, uikkareita ja muita helletamineita matkalaukkuun. On muuten hassua keskellä talvea etsiä vaatehuoneesta kesävaatteita ja miettiä, että parin päivän päästä käyskentelen rannalla hellemekko päällä. Kun ulkona paukkuu pakkanen, ei ranta ja hellevaatteet ole ensimmäisenä mielessä.

Matkakuumeen lisäksi olen potenut tämän viikon myös ihan oikeaa kuumetta. Pakkailut ja muut matkaan liittyvät valmistelut on pitänyt kirjaimellisesti hoitaa lääkkeiden voimalla. Toivon, että kuume laskee pian, koska sairaana ei ole kiva matkustaa. Lentomatka varsinkin voi tuntua ikävältä – tai lähinnä nousut ja laskut – jos nenä on tukossa.

Niin ja mihin me oikein ollaan menossa? No Afrikkaan ja tarkemmin sanottuna Gambiaan, kuten otsikosta jo käy  ilmi. Edellisestä Afrikan matkasta onkin jo aikaa. Vuonna 2013 tein yhdistetyn vaellus- ja safarimatkan Tansaniaan. Se oli todella upea matka, joten odotan innoissani nyt myös Gambian reissua. Kohteen valitsin sillä perusteella, että siellä on takuuvarmasti aurinkoista ja lämmintä. Pari vuotta sitten lähdin tyttäreni kanssa Dubaihin lomalle ja olin kuullut, että sielläkin aina paistaa aurinko ja lämpötila kolkuttelee hellelukemia. Yllättäen siellä ei kovin helteistä ollutkaan. Sinä talvena Dubaissa tuuli poikkeuksellisen paljon ja meidän lomaviikosta meni puolet puolipilvisessä ja tuulisessa säässä. Pitkähihaista olisi kaivannut päälle monta kertaa ja uima-altaalla värjöttelimme pyyhkeiden alla. Onneksi pilvet väistyivät puolenviikon maissa ja loppuloma oli sitten sitä ihanaa paahdetta.

Jos Gambia ei kuulosta tutulta, niin se sijaitsee Länsi-Afrikassa ja on pinta-alaltaan Afrikan pienin maa. Gambialla on yksi naapurimaa, Senegal. Se ympäröi Gambiaa joka puolelta merenrantaa lukuunottamatta. Senegaliin olisi tarkoitus mennä reissun aikana käymään. Jokiristeilyjen suurena ystävänä olen haaveillut myös Gambia-joelle tehtävästä risteilystä. Muita suunnitelmia emme ole tehneetkään, koska hektisen alkuvuoden jälkeen on ihan kiva vaan olla, ladata akkuja ja nauttia lomasta.

Onko Gambia sinulle tuttu? Parhaat vinkit saa laittaa jakoon kommenttiboksiin.

 • Reply
  idahhh
  23.2.2018 at 08:24

  Mahtavaa huomata että moni muukin on lähdössä tänä vuonna Gambiaan. Jopa hoitaja sanoi kun kävin hakemassa rokotuksia alkuvuodesta että hauskaa huomata että tosi moni on menossa Gambiaan. Meillä on edessä matka sinne maaliskuussa ja odotan sitä aika innolla! Meille Gambia osui matkakohteeksi vähän sattumalta. Varmaan aurinkoon piti päästä ja tietenkin mahdollisimman halvalla. Ei löytynyt muita kohteita kilpailijaksi. Hyvää matkaa, palaan tänne heti lukemaan Gambia-kokemuksesi! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2018 at 19:22

   Kiitos kommentista Ida! 🙂 Terkkuja Gambiasta, täällä ollaan. Maan suosio on varmasti noussut suomalaisten keskuudesta. Kun Kanaria ja Thaimaa on nähty ja kaipaa jotain muuta, niin tämä on yksi vaihtoehto. Ihana aurinko hellii, mutta iltaisin on viileää, kun aurinko laskee ja Atlantilta tuulee.

 • Reply
  Suunnaton
  24.2.2018 at 12:15

  Tunnistan niin tuon vaikeuden etsiä kesävaatteita keskellä talvea. On tosi vaikea asennoitua hellevaatteiden pohtimiseen, kun edelliset viikot on saanut lähinnä miettiä, kuinka monet hanskat pitää laittaa päällekkäin, että tarkenee ulkona.
  Taidettiin matkamessuilla jo muutama sana vaihtaakin Gambiasta. Mä pyörittelin sitä jonkin aikaa mielessäni, kun pähkäilin tämänkeväistä reissuani, joka sitten lopulta päätyi Tansaniaan. Joku suomalainen matkanjärjestäjä tarjoaa muutaman päivän kiertoreissuja Senegalissa, joihin sisältyi ainakin jonkinmoinen minisafari sekä kiertelyä Senegalissa ylipäätään. Sellainen voisi olla mielenkiintoinen lisä rantalomaan.
  Mä odotan innolla, että kuulen sun kokemuksiasi Gambiasta. Se voisi olla aika simppeli kohde matkustaa vaikka yksinkin, joten kiva kuulla, mitä kaikkea oheistoimintaa keksitte matkalle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2018 at 19:57

   Vaateongelmat on niin totta ja nythän Suomessa on kuulemma kunnon paukkupakkaset. Täällä on saman verran lämmintä kuin siellä pakkasta. Näin yhden päivän Gambia kokemuksella voin sanoa, että teit oikean valinnan Tansanian suhteen. Ainakin omasta mielestä se oli kivempi Afrikan kohde kuin tämä. Täällä on kyllä turvallista joten siinä mielessä voi yksin reissata. Mutta kun menee hotellialueen ulkopuolelle on heti joku kimpussa kyselemässä mistä olet, ostatko retkiä ja jos et osta niin miksi et jne. Siinä mielessä rasittavaa kun olisi kiva kävellä ja katella rauhassa mutta ei jaksa kun joku haluaa heti tehdä tuttavuutta. Gambialaiset ovat ystävällisiä, mutta suomalaiseen makuun liian tunkeilevia.

   • Reply
    jossus
    28.2.2018 at 22:09

    Minua kiinosta Gambia ja reissaan useimmiten yksin kiva kuulla että on turvallista.

    • Reply
     Merja / Merjan matkassa
     1.3.2018 at 15:06

     Kiitos kommentista Jossus! Turvallista täällä on ja turismi on maalle niin tärkeä, että haluavat pitää hyvästä maineesta huolta. Kun ottaa paikallisen oppaan, niin saa olla muilta rauhassa. Me teimme parin tunnin kävelyretken oppaan kanssa läheiseen krokotiilipuistoon ja ruokatorille. Samalla kuuli paikallisesta elämästä ja näki miten täällä eletään.

Leave a Reply