Georgia

Georgian kaupungit: Mtskheta, Uplistsikhe, Gori

2.8.2023

Tbilisissa vietetyn päivän jälkeen tutustuimme kolmeen muuhun Georgian kaupunkiin: Mtskhetaan, Uplistsikheen ja Goriin. Kaupunkien nimet olivat sitä luokkaa, ettei niitä edes viitsinyt yrittää lausua; aikamoinen konsonanttien sekamelska.

Mtskheta – kirkoistaan kuuluisa Georgian entinen pääkaupunki

Ensimmäisenä suuntasimme Mtskhetaan, jonne oli Tbilisista lyhyt ajomatka. Kaupunki tunnetaan kirkoistaan ja se on edelleen Georgian ortodoksisen kirkon pääkaupunki. Mtskheta sijaitsee Aragvi- ja Mtkvari-jokien yhtymäkohdassa. Jokimaisemia pääsimme ihailemaan vehreän kukkulan päällä seisovalta Džvarin luostarilta. Kirkossa oli meneillään kunnostustyöt ja jännityksellä silmäilin työmiesten taiteilua korkeilla telineillä lautapinojen kanssa. Miehillä oli kypärät päässä ja he onneksi pysyivät telineillä putoamatta, vaikka hurjalta se näytti. Remonttitouhujen vuoksi luostarissa ei ollut kovin harras tunnelma eikä naisten huivin käyttämistä valvottu niin tarkkaan. Joihinkin kirkkoihin ei ollut naisilla mitään asiaa, jos huivi ei ollut pään suojana.

aragvi-mtkvari-jokien-risteys
Aragvi- ja Mtkvari-jokien risteyskohta
dzvar-luostari-ulkokuva
Džvarin-luostari
dzvar-luostari
mtskheta-kirkon-tyomiehet
dzvar-luostari-nainen-istuu

Luostarilta ajoimme alas Mtskhetan kylään, jossa vierailimme yhdessä maan hienoimmista kirkoista, Svetitskhovelin katedraalissa. Aikoinaan se oli maan suurin kirkko, kunnes Tbilisiin rakennettiin vielä suurempi.

svetitskhovelin-katedraali
svetitskhovel-katedraali-georgia

Svetitskhovelin katedraali oli valtavan kokoinen, se oli ikään kuin ”kirkko kirkon sisällä”. Sisätiloissa kiertelyyn meni aikaa, mutta oli hyvä, että meillä ei ollut kiire ja saimme rauhassa katsella monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Nykyisin Svetitskhovelin katedraali on Unescon maailmanperintölistalla. Džvarin luostari puolestaan on vielä jonossa.

Täälläkin katedraalin pihalta löytyi paljon erilaisia kojuja ja matkamuistomyymälöitä.

svetitskhovelin-katedraali-piha

Lounaan nautimme Gorin keskustan ulkopuolella. Tilasin listalta chashushulia, joka on georgialainen pataruoka. Lihasta, tomaatista, sipulista ja yrteistä tehty ruoka oli maittava, joskaan ei siitä omaa suosikkia tullut. Ravintola oli aika pömpöösin oloinen eikä siellä meidän lisäksi ollut muita asiakkaita. Ovesta kulki sen sijaan paikallisia, jotka suuntasivat suoraan keittiöön. He näyttivät ihan paikallisilta mafian tyypeiltä tai sitten se oli vain meidän mielikuvituksemme tuotetta.

Gori tunnetaan parhaiten Stalinin synnyinkaupunkina. Se ei kuulunut meidän matkaohjelmaamme alunperin, mutta halusimme nähdä Stalinin kotitalosta tehdyn museon, kun siihen tarjottiin mahdollisuus. Gori ei ole se hyvämaineisin kaupunki. Toinen paikallisoppaamme, Alex, oli asunut siellä lapsena kolme vuotta ja hän kertoi niiden olleen hänen elämänsä pahimmat vuodet. Gorissa on paljon rikollisuutta ja kaupunki näytti muutenkin rähjäiseltä.

Uplistsikhen kiveen kaiverrettu kaupunki

Ennen Stalinin museota suuntasimme kuitenkin tutustumaan Uplistsikhen kiveen kaiverretun kaupungin raunioihin. Uplistsikhe on yksi Georgian vanhimmista kaupunkimaisista asutuskeskuksista. Se oli aikoinaan merkittävä poliittinen ja uskonnollinen keskus. 300-luvun alussa Uplistsikhe menetti merkittävän asemansa ensin Mtskhetalle ja myöhemmin Tbilisille. Myöhemmin se nousi uudestaan keskeiseksi linnoitukseksi islamilaisen valloituksen aikoihin 700- ja 800-luvuilla. Kaupungin taru päättyi kuitenkin mongolien hyökkäykseen 1300-luvulla. Se hylättiin ja sitä käytettiin vain satunnaisesti suojana muiden maiden hyökkäyksiltä. Kallioille kiipeämistä varten oli rakennettu portaat, mutta ne eivät kattaneet koko paikkaa ja jouduimme taiteilemaan kivenmurikoiden päällä.

axel-ja-elina
Akseli ja Elina, ei vaan paikallisopas Axel ja suomalainen opas Elina. Huomatkaa Axelin hieno t-paita ” Lapualaisista en tykännyt”.
uplistsikhe-portaat
uplistsikhe-kivikaupunki
uplistsikhe-kalliot
maisema-uplistsikhesta
uplistsikhe
uplistsikhe-ulos
Tunnelia ja portaita pitkin alas kivikaupungista
lampaita
Joen rannassa odotti lauma lampaita ja vuohia

Gori ja Stalinin museo

Luolakaupungista palasimme takaisin Goriin ja matkalla näimme muun muassa kaupungin vuokrataloja, joiden parvekkeille oli laitettu samanlaiset tekokukat. Koska museo ei kuulunut matkaohjelmaan, halukkaat maksoivat itse pääsymaksun, joka oli 15 laria (noin 5 euroa). Museokompleksi avattiin vuonna 1957. Museoalueeseen kuului Stalinin synnyinkoti, joka oli suojattu isolla katoksella, junanvaunu ja kaksikerroksinen rakennus, jossa on pysyvä näyttely Stalinin elämästä.

gori-stalin-museo
Stalinin museo
stalin-portaikossa
stalin-museo-nayttely
stalin-museo

Kiertelimme punaista samettia, kattokruunuja ja parkettilattioita sisältävässä museossa omaan tahtiin. Vaikka Stalin oli karmea julmuri, oli museon anti minusta yllättävän mielenkiintoinen. Siellä oli paljon valokuvia ja muuta materiaalia hänen elämästään. Museo on suosittu käyntikohde, mutta nyt osuimme sellaiseen hetkeen, ettei siellä meidän lisäksemme ollut kuin pari muuta ihmistä. Lopuksi kävelimme Stalinin käyttämän junanvaunun läpi. Pihalla minut pysäytti kaksi nuorta naista, joista toinen kysyi oliko museo ollut käymisen arvoinen. Hänellä ei ollut rahaa pääsylippuun ja hän halusi tietää menettikö jotain, kun ei päässyt sisälle. Museon antia oli vaikea selittää lyhyesti, mutta yritin parhaani ja kerroin myös itse tykänneeni siitä.

stalin-kotitalo
Stalinin kotitalo
stalin-juna

Gorista ajoimme takaisin Tbilisiin. Osuimme alkuillan ruuhkaan ja viimeiseen 11 kilometriin kului aikaa noin 40 minuuttia. Illalla kävin ostamassa tuliaisia ja päädyin yhden ryhmäläisen kanssa vegaanikahvilaan iltapalalle. Kahvilan tarjonta oli niukkaa. Moni listalla ollut ruoka ja juoma oli loppu. Saimme lopulta munakoisoleivät, lasit viiniä ja jälkkäriksi kakkupalat. Hinta oli vain 11 euroa. Ihanan edullista!

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    3.8.2023 at 05:22

    En tiennytkään että Stalin on syntynyt Georgiassa. Kyseinen museo voisikin olla erittäin kiinnostava kohde. Mielelläni itsekin sisällyttäisin sen ohjelmaan. Ilmeisesti museo tarjosi realistisen vaikutelman Stalinista eikä kovin värittynyttä kuvaa? Osaatko muuten sanoa, mitä Georgiassa yleisesti ajatellaan Stalinista?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:12

      Kiitos Mikko! Tuo tieto tulee monelle yllätyksenä, minäkään en sitä tiennyt ennen tätä reissua. 🙂 Venäjämieliset viettävät vuosittain Stalinin syntymäpäiviä isoin menoin ja vanhempi väestö on myös ”stalinmielistä”. Gorissa asuu paljon vähävaraisia ja kouluttamattomia ihmisiä, joihin propaganda puree. Stalinin museo tuo paljon kaupungille tuloja, joten kannattajia löytyy.

  • Reply
    Eila / Metkaamatkustelua
    4.8.2023 at 22:28

    Olipa kiva päästä juttusi mukana takaisin Georgiaan. Olen joskus ennenkin maininnut, että luen mielelläni blogijuttuja sellaisista kohteista joissa olen itse päässyt käymään, jutut tuovat mieleen mukavia muistoja.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:14

      Kiitos Eila ja mukava kuulla! Näinhän se on, että sellaisia juttuja lukee eri silmällä missä itsekin on käynyt. Oma matka muistuu mieleen, ja on kiva katsoa tuttuja kulmia.

  • Reply
    Laura
    6.8.2023 at 16:16

    Mielenkiintoisia paikkoja

  • Reply
    Tanja for Takeoff
    6.8.2023 at 18:18

    Olipa mukava lukea Georgiasta myös Tbilisin ulkopuolella. Meidän piti mennä Georgiaan maaliskuussa -20 ja se reissu on edelleen tekemättä. Nuo vanhat kirkot ja luostarit ovat kiehtovia ja meillä tietysti on ykkösenä mielessä georgialainen ruoka ja viinit. Kieltämättä tuo käymänne ravintola ei vaikuta kovin kiinnostavalta. Luultavasti tuolla vietetään isoja juhlia, kuten häitä. Stalinin synnyinkotia ei kyllä voisi jättää väliin!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:16

      Kiitos Tanja! Georgia oli ollut omissa haaveissa myös monta vuotta ja nyt oli kiva vihdoin päästä sinne. Maa tarjosi kauniita paikkoja, hyvää ruokaa ja viiniä.

  • Reply
    Mari
    6.8.2023 at 19:49

    Mahtavatkohan paikalliset vierailla paljonkin Stalin-museossa, vai onko enemmän ulkolaisten turistien suosiossa? Mielenkiintoisia paikkoja. Omat kokemukseni noilta seuduilta ovat vanhempieni diakuvat Tbiliisistä 1980-luvulta – eri täysin erilaiset.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:25

      Kiitos Mari! Luulen (en siis tiedä varmaksi), että suurimmat turistivirrat Stalinin museoon tulevat muualta kuin paikallisista. Museo on Georgian ”pimeän turismin” suosituin nähtävyys ja löysin netistä tiedon, että vuonna 2018 siellä oli käynyt 162 000 vierailijaa. 80-luvun Tbilisi on varmasti näyttänyt aika erilaiselta kuin tänä päivänä. 🙂

  • Reply
    Sari / matkalla lähelle tai kauas
    6.8.2023 at 20:45

    Kiva lukea juttuja muistakin Georgian kaupungeista kuin Tbilisistä.
    Varmasti mielenkiintoisia nuo kaikki käymänne kohteet. Mikä ruoka tuolla olikaan parasta?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:35

      Kiitos Sari! Georgialainen ruoka on lihapitoista. Usein pöytään tuli erilaisia ruokalajeja, jotka jaoimme. Se oli kiva, niin pääsi maistelemaan kaikkea erilaista. Hatsapureista tykkäsin ja mausteisella lihalla tai kasviksilla ja juustolla täytetyt khinkalit (lihanyytit) olivat myös ok.

  • Reply
    Raija / Kohti avaraa maailmaa
    7.8.2023 at 10:07

    Mielenkiintoista, joskin vähän ankea olo tulee kuvailemistasi paikoista. Mitenkähän matkassa pärjää, jos ei osaa lausua paikkojen nimiä? Aikamoista konsonanttiviidakkoa tosiaan!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:44

      Kiitos Raija! Hyvin siellä pärjää, vaikkei osaisi paikkojen nimiä lausua. Georgian kielestä löytyy sanoja, joissa on kahdeksan konsonanttia ja yksi vokaali. Lausupa siinä sitten! 🙂

  • Reply
    Reissu-Jani
    7.8.2023 at 20:48

    Tuttuja paikkoja joissa on tullut ensimmäisen kerran käytyä 2015. Se mikä kiinnitti huomiota itselleni Svetitskhovelin katedraalissa oli se, että siellä oli kirkon seinällä pyöreä horoskooppi-taulu laajennetuna kristillisiin kuviin. Vinkkinä myös muille että tämä kannattaa etsiä kirkosta. Gorissa Stalinin museo oli myös erittäin mielenkiintoinen vaikka paikallinen ”opas” tuli perässä ja sytytti ja sammutti valoja sitä mukaan kun museon huoneissa liikuttiin. Stalinin saamien lukuisten lahjojen joukosta löysimme myös Suomen antaman Kaleva-aiheisen esineen. Georgia on kyllä kiva paikka – ja kävin siellä viime kesänä eritysesti Svanetin aluetta tutkimassa.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:50

      Kiitos Jani! Mulla on hämärä mielikuva, että meille esiteltiin tuo horoskooppi-taulu tai sitten muistan väärin. Kävimme nin monessa kirkossa ja Armenian puolella kiersimme luostareita, että niistä alkoi jo mennä sekaisin mitä oli missäkin. 🙂 Georgia oli mukava paikka ja sinne voisin mennä uudestaankin.

  • Reply
    Mari/Maailma kotins
    7.8.2023 at 23:16

    Jotenkin ankea fiilis tuli. Olitko pidempään? Miten riitti tekemistä?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:55

      Harmi, jos tuli ankea fiilis, koska ei tuolla ankeaa ollut. Gori oli tylsä, mutta Stalinin museo pelasti hieman. Se oli mielenkiintoinen. Muut päivän kohteet sen sijaan olivat oikein kivoja. Nähtävää riitti hyvin eikä aika tullut pitkäksi, päinvastoin.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    9.8.2023 at 08:39

    Tuo palanen Stalinin historiaa yllätti minutkin kun olimme noille kulmille menossa. Noita kirkkoja ja luostareita riitti kiitettävästi niin Georgiassa kuin Armeniassa 🙂

  • Reply
    Terhi
    9.8.2023 at 09:27

    Gorissa parasta antia (ehkä ainoa) oli todellakin Stalinin museo joka oli yllättävän mielenkiintoinen. Georgia itsessään on ehdottomasti käymisen arvoinen.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 16:59

      Kiitos Terhi! Olen kanssasi samaa mieltä. Stalinin museo oli mielenkiintoinen ja sen vuoksi Gorissa kannattaa käydä. Muuta nähtävää siellä ei ollut. Georgia sen sijaan oli todella kiva ja sinne voisi mennä uudestaankin.

  • Reply
    Anna | Tämä matka -blogi
    10.8.2023 at 10:19

    Tuo Stalinein museo oli yllättävän hyvä. Positiivinen kokemus, jos nyt niin voi sanoa itse henkilön ollessa niin karmea.
    Georgian ruuhkat yllättivät minutkin. Välillä liikenne soljui hyvin ja sitten välillä oltiinkin ruuhkassa, mikä ei liikkunut yhtään mihinkään.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 17:09

      Kiitos Anna! Iltapäiväruuhka oli ihan älytön. Tbilisiin on vain yksi ”sisääntulotie” ja se ruuhkauttaa liikenteen nopeasti.

  • Reply
    Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
    11.8.2023 at 14:06

    Kiitos tästä erittäin kiinnostavasta postauksesta 🤩 Mtskheta näyttää kyllä tällaisen lukihäiriöisen silmään ihan painajaismaiselta nimeltä, sen sijaan vierailukohteena se ja nuo muutkin vaikuttivat todella kiinnostavilta. Ehkä noissa sun muissa Georgia-postauksissa olikin sanottu, mutta miten sä matkustit Georgiaan? Ryhmämatkako?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 17:13

      Kiitos Tanja! Olin Kaukasian kiertomatkalla, jossa Georgian lisäksi kävin Azerbaidžanissa ja Armeniassa. Kyseessä oli ryhmämatka.

  • Reply
    Sanna I Seven Seas
    11.8.2023 at 15:43

    Sama, että en lähtisi kyllä lausumaan noita kaupunkien nimiä, hehehe… 😉
    Mielenkiintoinen tuo kiveen louhittu kylä ja tuntuu kyllä, että vähän kuin paikasta kuin paikasta löytyy aina jotain mielenkiintoista mistä ei ole etukäteen tiennyt välttämättä lainkaan.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 17:15

      Kiitos Sanna! Georgian kielessä on noita painajaismaisia sanoja, joissa konsonantteja monta peräkkäin eikä mitään hajua miten ne lausutaan. 🙂

  • Reply
    Stacy Sofia Siivonen
    11.8.2023 at 18:55

    Olen itsekin työkseni keikkunut korkealla ollessani nuori, eikä se ollut kivaa, mutta pakko oli rahaa tienata elääkseen. Stalin on kyllä sellainen, että hän johtajana varasti huomion kaikelta muulta, mitä Neuvostoliitossa ikinä tapahtui. Toisaalta, jos Venäjällä ei olisi mitään pahaa, niin sitten se paha väkisin keksitään. Ihme, että lustraation aallossa moinen museo on säilynyt.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      14.8.2023 at 17:18

      Kiitos Stacy! Niin, saa nähdä miten Stalinin museo käy, kun häntä ihaileva vanhempi väestö nukkuu pois. Löytyykö nuoremmasta polvesta innokkaita stalinismin ylläpitäjiä? Vaikea sanoa, mutta koska museo on Gorin kaupungille tärkeä tulonlähde, uskoisin sen siellä pysyvän.

Leave a Reply