Kaukasian kiertomatkan kohteista Tbilisi oli se, jonka näkemista odotin eniten. Eikä se pettymystä tuottanut. Georgian sympaattinen pääkaupunki hurmasi. Oli kiehtovaa kävellä vanhankaupungin kapeilla kujilla ja aistia sen historiaa.
Tbilisin saa parhaiten haltuun kävelemällä. Mekin aloitimme tutustumisen kävelykierroksella, joka alkoi Vapaudenaukiolta (Freedom Square). Sen katseenvangitsijana toimi Pyhän Yrjön valtava patsas. Jos aiempina päivinä sää oli vaihdellut laidasta laitaan, Tbilisissa saimme nauttia aurinkoisen lämpimästä säästä.
Vapaudenaukiolta sukelsimme syvemmälle vanhankaupungin kaduille. Vastaan tuli katutaidetta, parhaat päivänsä nähneitä rakennuksia ja kauniita värikkäitä puutaloja. Kaikki olivat sulassa sovussa ja loivat yhdessä vastakohtien sekamelskan.
Futuristisia rakennelmia ja gondolihissikyytiä
Georgian entinen presidentti Mikheil Saakašvil oli ihastunut moderniin arkkitehtuuriin ja hän rakennutti mitä kummallisimpia pömpeleitä kansalaisten harmiksi. Huippusuunnittelijoiden rakennelmat eivät olleet halvimmasta päästä ja kansan mielestä rahat olisi voitu käyttää järkevämmin. Rike-puistosta vanhaan kaupunkiin johtava, Kurajoen ylittävä Rauhansilta on yksi näistä futuristista rakennelmista.
Kurajoen nimi hymyilytti. Suomen kirkkaisiin vesiin tottuneille, joen vesi näytti likaiselta. Rike-puistossa unohduimme valokuvaamaan milloin mitäkin ja opas hoputteli meitä eteenpäin, ettemme jäisi aikataulusta.
Ei päivää ilman kirkossa käyntiä. Ensimmäinen kirkkovierailu oli ortodoksien Metekhi St. Virgin -kirkkoon. Sytytimme kirkossa kynttilöitä ja hiljennyimme hetkeksi mietteisiimme. Kirkon viileydestä oli mukava palata takaisin aurinkoon.
Joen toiselle puolelle kulkee gondolihissi ja siihen menikin hyppäsimme. Matkalla ihastelimme joen ja vanhaankaupungin hienoja maisemia. Nousimme kyydistä Nariqala linnoituksen lähellä. Oli hauska katsella näköaloja nyt vuorostaan toiseen suuntaan. Tbilisi avautui edessämme ja maisemat olivat kauniit. Äiti Georgia -patsas kohosi kukkulan päällä ylväänä. Kaksikymmentä metriä korkea alumiininen patsas pitää oikeassa kädessään miekkaa ja vasemmassa viinilasia. Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja erilaisia myyntikojuja ja kahviloita oli kujan varrella useita. Jätskinälkä iski ja ostimme hedelmillä, marjoilla, suklaalla ja jäätelöllä täytettyjä rullamunkkeja. En ollut moisia missään ennen nähnyt ja olihan se valtava pötkylä. Rullamunkki maksoi 7 euroa, joten taisi olla elämäni kallein jäätelö.
Tbilisi – kylpylöitä ja rakkauslukkoja
Kukkulalta laskeuduimme portaita pitkin Abanotubanin alueelle, jossa sijaitsee useita kylpylärakennuksia. Jo muinaiset Silkkitien kulkijat rentoutuivat kylpylöissä ja siihen aikaan rakennuksia oli yli 60. Nykyisin vanhoja kylpylöitä on jäljellä enää muutama. Rakennukset eivät ole ulkoapäin kovin ihmeellisen näköisiä, mutta sisältä ne ovat kuulemma kauniita. Kylpylässä käynti olisi houkutellut mutta muuta ohjelmaa oli niin paljon, ettei sille jäänyt aikaa.
Leghvtakhevin kanjoni vesiputouksineen oli myös listallani ja ilokseni kävimme siellä. Olin luullut kanjonin sijaitsevan kauempana kaupungin ulkopuolella, mutta se olikin kätevästi kävelymatkan päässä vanhassakaupungissa. Putouksen lähellä oleva Bridge of love -silta notkui rakkauslukkojen painosta. Minne tahansa kävelimme katse porautui lukuisiin pieniin yksityiskohtiin. Vanhankaupungin värikkäitä puutaloja oli kunnostettu, mutta kulmana takana saattoi tulla vastaan rapistuneita rakennuksia, jotka näyttivät lyhistyvän millä hetkellä hyvänsä. Rakennusten, porttien ja ovien lisäksi juuri kukkaan puhjenneet pensaat ja kasvit olivat kaunista katseltavaa.
Kävelimme Meidan-basaarin läpi ravintolakadulle. Vilkuilimme valikoimaa, mutta suurimmaksi osaksi se näytti olevan matkamuistojen, viinien ja paikallisten herkkujen myyntiä. Vatsa kurni jo siihen malliin, että oli kiva pysähtyä lounaalle. Hatsapuri ja olut maistuivat ja oli hyvä päästä lepuuttamaan jalkoja monen tunnin kävelyn jälkeen. Lounaan jälkeen matka jatkui kohti Zion katedraalia, joka on yksi Tbilisin vanhimmista kirkoista.
Väsynyt tunnelma kansallismuseossa
Kävelykierroksen päätteeksi vierailimme kansallismuseossa. Jalkoja särki enkä olisi jaksanut enää keskittyä museon tarjontaan. En ollut ainoa, joka näin ajatteli. Pikkuhiljaa porukkamme pieneni ja olisin itsekin halunnut livetä takavasemmalle muiden perään, mutta en kehdannut lähteä. Museon opas kertoi kärsivällisesti meille vitriineissä olevista esineistä. Lopulta hänkin huomasi, ettemme olleet kovin vastaanottavaisessa mielentilassa ja ilmoitti kierroksen päättyneeksi.
Museon jälkeen piipahdimme hotellilla, mutta väsymyksestä huolimatta ei sinne malttanut jäädä, vaan Tbilisiä piti saada lisää.
Bussilla ympäri Tbilisiä
Muutaman ryhmäläisen kanssa suunnistimme lähellä olevalle aukiolle, jossa turistibussi oli juuri lähdössä kierrokselle. Ostimme 16 euron hintaiset liput ja hyppäsimme kyytiin. Lipun hintaan sisältyi viinitarjoilu ja liveopastus. Paikallinen viini oli ihan juotavaa, mutta yksi lasi riitti. Kun bussi nytkähti liikkeelle, lippuja myynyt kaveri tuli luoksemme ja alkoi selostaa ohikiitävien nähtävyyksien tarinoita.
Kierros kesti puolitoista tuntia, josta osa kului siihen, että olimme kadun varressa parkissa ja omatoimisesti olisi voinut käydä kävelemässä. Bussissa ei meidän lisäksemme ollut muita turisteja, joten saimme oppaan täyden huomion. Juuri ennen kierroksen päättymistä alkoi sataa vettä ja opas viritteli päämme päälle katosta. Kyseessä oli onneksi vain lyhyt kuuro, joka ehti päättyä ennen kuin olimme takaisin aukiolla.
Illalla kävin oppaan ja yhden ryhmäläisen kanssa vanhassakaupungissa syömässä. Ennen ravintolaan menoa päätimme mennä katsomaan vinoa kellotornia. Pysähdyimme matkan varrella lukuisia kertoja kuvaamaan vanhoja puutaloja. Yhden sellaisen edessä oli mies tupakalla ja hän pyysi meitä sisälle. Kun hetken epäröimme, hän kertoi juuri avatusta hostellista ja kutsui meidät tutustumiskäynnille. Sisältä paljastui värikkäät yhteistilat, viihtyisät huoneet ja kirsikkana kakun päällä iso parveke, jolta avautui upeat näköalat. Huokailimme ihastuksesta ja olimme tyytyväisiä, että otimme kutsun vastaan. Kun vihdoin pääsimme kellotornin luokse, tasatunnein esitettävä ”circle of life” esitys oli jo päättynyt. Käännyimme kannoillamme ja menimme etsimään illallispaikkaa.
Päädyimme syömään samalle kadulle, jossa olimme nauttineet lounasta. Tarjoilu oli hidasta ja tarjoilija näytti siltä, ettei työnteko olisi voinut vähempää kiinnostaa. Se ei meidän tunnelmaa haitannut. Illallisen jälkeen kävelimme takaisin kellotornille ja pääsimme vihdoin näkemään enkelin, joka soittaa kelloa.
Pimeiden kujien halki suunnistimme takaisin hotellille. Pitkä, mutta antoisa päivä oli takana. Mitähän huominen toisi tullessaan?
20 Comments
Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
18.6.2023 at 18:54En tiedä miten tummaa ”kuraoja” oli, mutta löytyyhän Suomestakin tummia järviä, esim Tampereen toinen isoista järvistä eli Pyhäjärvi on savipohjaisena tumma. Nyt asun sen rannalla ja lapsuudesta tuttuja ovat Satakunnan pikkujärvet, jotka ovat kaikki tummia.
Merja / Merjan matkassa
19.6.2023 at 16:42Kiitos Mari! Kurajoki ei ollut tumma, vaan sen vesi oli enemmän vihertävänruskeaa. En tiedä minkälainen pohja siinä. Savi- tai mutapohja voi näyttää veden likaiselta, vaikkei se sitä olisikaan.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
18.6.2023 at 19:16Tbilisista olenkin kuullut paljon hyvää, ja haluaisin päästä käymään siellä. Kävellen saa usein kaupungista paremman kuvan kuin vain autolla liikkuessa, ja mekin pyrimme aina kävelemään varsin paljon. Noita rullamunkkeja muuten oli ainakin Prahassa tarjolla runsaasti. Ja jopas muuten noita lukkoja onkin tuolla Bridge of love -sillalla paljon.
Merja / Merjan matkassa
19.6.2023 at 16:43Kiitos Mikko! Ai, Prahassakin on rullamunkkeja. Luulin, että olivat jotain Gerogian erikoisuuksia. Siinä oli paljon syötävää enkä kaikkea jaksanutkaan, mutta hyvää oli. 🙂
Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
18.6.2023 at 19:46Georgia kiinnostaa, kiinnostus syntyi ruuan pohjalta 🤩 ehkä joskus pääsen Georgiaan. Pitääkin katsoa noita sinun muitakin tämän matkan postauksia.
Merja / Merjan matkassa
19.6.2023 at 16:46Kiitos Tanja! Georgia on kaunis maa ja siellä on monipuolisesti tekemistä. Kaupungeista löytyy mielenkiintoisia kohteita ja luonnossa on paljon vaellusreittejä. Ruoka on hyvää ja viini maittavaa. Tykkäsin todella paljon. 🤩
Eveliina / Reissukuume
18.6.2023 at 21:45Huhhei, onpa tuolla sillalla paljon lukkoja! Hyvä, että pysyy ehjänä 😀 Virossahan jouduttiin (ainakin) yksi silta purkamaan, sillä se ei lopulta kestänyt näiden rakkauslukkojen painoa!
Mutta siis Georgia kiinnostelee isosti! Ja Tbilisiin tuli katsottua lentojakin 🙂 Enää tarvitsee muuttaa suunnitelma teoiksi!
Merja / Merjan matkassa
19.6.2023 at 16:47Kiitos Eveliina! Rakkaussillalla oli todella paljon lukkoja. Saa nähdä kuinka kauan se pysyy pystyssä niiden painon alla. Hei, mahtavaa kuulla, että kiinnostuit Tbilisista. Uskon, että tykkäisit! 😀
Anne | Elämää Nomadina
19.6.2023 at 14:34Georgia on ihan mahtava ja todella monipuolinen matkailumaa, ja me tykättiin Tbilisista kaupunkina myös. Meidän syksystä Kaukasuksella tulee jo pian viisi vuotta (apua kuinka aika rientää!), joten johan tässä alkaisi olla aika suunnitella uutta reissua sinne päin, kun paljon kaikkea kiinnostavaa jäi vielä näkemättä!
Merja / Merjan matkassa
19.6.2023 at 16:50Kiitos Anne! Georgia oli kyllä kaikkien niiden kehujen arvoinen mitä olin siitä kuullut. Syysaika on siellä varmasti kaunista värikkäine luontoineen. Nyt kaikki oli puhkeamassa tai puhjennut kukkaan ja ihanan vihreää joka paikassa.
Eila / Metkaamatkustelua
21.6.2023 at 12:45Sinullapa oli kivan tuntuinen iltapäivä ja ilta Tbilisissä. Tbilisin kellotorni jäi valitettavasti näkemättä, näyttä hauskalta. Ehkä sitä pitää mennä joskus katsomaan, sillä kaupunki ansaitsee kyllä uuden käynnin.
Merja / Merjan matkassa
25.6.2023 at 16:50Kiitos Eila! Harmittelin oppaalle, kun emme käyneet kellotornilla päivän kierroksen yhteydessä. Se oli näkemisen arvoinen ja kaiken kruunasi ”enkelin kellonsoitto”. 🙂
Elina / elinanmatkalaukussa
21.6.2023 at 16:16Paljon ehditte nähdä ja kokea päivän aikana, ymmärrän et jalat oli jo väsyneet. Äitini ja siskoni kävi muutama vuosi sitten Tbilisissä ja itseä harmitti sillon tosi paljon, etten jostain syystä päättänyt lähteä heidän mukaansa. Joskus haluaisin sielläkin päästä käymään. Nuo rullamunkit on kyllä ihan hirmu hyviä!
Merja / Merjan matkassa
25.6.2023 at 16:51Kiitos Elina! Päivän aikana nähtiin paljon ja infoähky tuli illalla + jalat olivat tosi poikki. Perus ”kaupunkipäivä” 🙂
Hannele/ Hipaisuja maapallolla
22.6.2023 at 15:25No tässähän voisi olla sellainen viikonlopun kohde käväistäväksi lomalla! Georgia. Yhdistän heti hyvään ruokaan ja hyvän ruoan yhdistän onnistuneeseen reissuun. Täytyypä tutkia lentoja ja hotelleja ….
Merja / Merjan matkassa
25.6.2023 at 16:53Kiitos Hannele! Georgiaan ei valitettavasti ole suoria lentoja, mutta yhdellä pompulla pääsee. Toki se aina pidentää matka-aikaa, mutta pidennetty viikonloppu noissa maisemissa kuulostaa hyvälle.
Paula - Gone with the Gastons
23.6.2023 at 21:34Tämä on varmasti ollut tosi mielenkiintoinen reissu ja paikka. Ja paljon olette ehtineet siellä myös näkemään. Aika erikoinen muuten tuo jäätelö, oliko siellä munkin sisällä myös jätskiä? En ole ennen moisesta kuullutkaan. On ollut kyllä mielenkiintoista päästä mukanasi näihin maisemiin.
Merja / Merjan matkassa
25.6.2023 at 16:54Kiitos Paula! Rullamunkin sisällä oli jäätelöä marjojen ja hedelmien lisäksi. Se oli tosi hyvää.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
25.6.2023 at 10:36Tbilisi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja monipuolisesta paikalta, ja Georgia ylipäänsä kuuluu ehdottomasti kiinnostavien maiden joukkoon. Georgialainen ruoka on todella hyvää, ja riittäisi jo yksistään syyksi matkustaa sinne. 🙂
Merja / Merjan matkassa
25.6.2023 at 16:55Kiitos Kati! Georgialainen ruoka on hyvää. Olen aiemmin syönyt sitä Pietarissa. Suomestakin löytyy georgialaisia ravintoloita, mutta eipä ole tullut käytyä.