Intia Nepal Vuoristovaellukset

Hammassärkyä ja myöhässä olevia lentoja Nepalissa

29.1.2017

”Pitipä sattua huonoon aikaan” oli ensimmäinen ajatukseni. Olimme juuri heräilemässä lentokoneessa, joka aloittaisi pian laskeutumisen Delhiin.  Ystäväni oli herättyään huomannut, että hampaasta oli lohjennut paikka. Matka jatkuisi Intiasta kohti Nepalia ja siellä tekisimme viiden päivän vaelluksen Poon Hillille (3200 m). Hammaslääkäreitä ei ihan joka kulman takaa löytyisi, joten hampaalle pitäisi saada väliaikainen paikka ennen sitä.

Synttäreitä juhlimaan Nepalin vaellukselle

Oli vuosi 2010 ja olimme lähteneet ystäväni kanssa syntymäpäivämatkalle. Täytimme molemmat saman vuoden aikana pyöreitä ja mikäs sen mukavampaa, kun lähteä juhlistamaan synttäreitä Nepalin vaellukselle. Ystäväni oli kokeneempi vaeltaja, mutta minulle tämä oli ensimmäinen vaellusmatka. Olin aiemmin tehnyt vain päivävaelluksen Kreetalla Samarian rotkoon, joten aika vähäisellä kokemuksella olin liikkeellä.

Delhin lento oli kolme tuntia myöhässä teknisen vian takia. Kun aamukuudelta laskeuduimme Delhiin, meidät vietiin ensimmäiseksi Radisson hotelliin aamiaiselle. Olimme Kaukoretkien matkassa ja meidän seurueelle (11 hlöä + matkanjohtaja) oli varattu hotellista huoneet. Olisimme voineet käydä niissä siistiytymässä lennon jälkeen, mutta aikaa oli sen verran vähän, että mielummin käytimme sen ajan rauhalliseen aamiaiseen. Kun pikkubussimme ajoi hotellin portista sisään, vartija tutki metallinpaljastimella sen pohjia myöten. Tähän saimme reissun aikana totutella moneen kertaan.

Radisson hotellin aula

Radisson hotellin aula

Delhistä kohti Kathmandua

Aamiaisen jälkeen menimme bussilla takaisin lentokentälle ja varsin perinpohjaisen turvatarkastuksen jälkeen pääsimme odottamaan lentoa Kathmanduun, Nepaliin. Oli maaliskuun loppu ja sää Delhissä oli varsin paahteinen. Lentokentän viileissä tiloissa oli mukava odotella seuraavaa lentoa. Kentällä oli myös hauska seurata ihmisvilinää, jollaista en ollut muualla vielä nähnyt.

Kathmandussa majoituimme Shangri-La hotelliin, joka oli oikein viihtyisä ja siihen kuului viehättävä pieni puutarha. Ehdimme viettää siellä hetken ennen siirtymistä illalliselle. Illalla piti vielä jaotella vaelluksella tarvittavat tavarat reppuun muiden tavaroiden jäädessä matkalaukkuun säilöön hotellille.

Näkymä Shangri-La hotellin ikkunasta. Takapiha oli oikein kaunis eikä olisi uskonut, että muutaman metrin päässä on Kathmandun pölyiset kadut.

Näkymä Shangri-La hotellin ikkunasta. Takapiha oli oikein kaunis eikä olisi uskonut, että muutaman metrin päässä on Kathmandun pölyiset kadut.

Shangri-la hotel NepalBuddha Airilla Pokharaan

Seuraavana aamuna heräsimme klo 6.30 ja aamiaisen jälkeen siirryimme jälleen lentokentälle odottamaan Pokharaan lähtevää lentoa. Se oli noin tunnin myöhässä, mutta pienellä kentällä aika meni nopeasti kun katselimme ihmisiä ja ihmettelimme maailman menoa. Lensimme Pokharaan Buddha Airin 42-paikkaisella koneella. En ollut aikaisemmin lentänyt noin pienellä koneella, joten aluksi hieman jännitti, mutta lento sujui oikein hyvin.

Pokharasta jatkoimme matkaa 1,5 tuntia bussilla Naya Puliin. Tavarat lastattiin bussin katolle ja sinne taisi mennä osa kantajistakin kyytiin. Bussimatka vei meitä ”slummialueiden” läpi. Pyykkejä kuivateltiin nurmikolla ja lehmät maleksivat siellä sun täällä.

Kathmandun katukuvaa

Kathmandun katukuvaa

 

Kathmandun lentokentän check-in tiskit

Kathmandun lentokentän check-in tiskit

Buddha Air

Kohta mennään, jaiks!

Kohta mennään, jaiks!

Kuva: Google Maps

Kuva: Google Maps

Pokhara airport
Pokhara, Nepal

Pokhara

Vaellus alkoi vesisateessa

Naya Pulista aloitimme vaelluksen. Vettä alkoi sataa saman tien kun lähdimme, joten piti kaivaa heti repusta sadevaatteet sekä repun suojus. Reitti kävi välillä 1600 metrissä ja oli sen verran kivinen, että piti katsoa tarkasti mihin astuu. Lounaan aikana ukkonen alkoi jyrisemään ja välillä tuli vettä ja välillä rakeita. Sade loppui onneksi pian, eikä tarvinnut loppumatkaa sadeviitan alla kulkea. Matkan varrella näimme myös todella kauniita vesiputouksia. Kuuden jälkeen illalla olimme perillä Tirkhedhungan kylässä (1577 m).

Pokhara

Trekking in Nepal

Trekking in Nepal

Vihdoin perillä. Kuvassa aurinkoinen apuopas majatalon edessä.

Vihdoin perillä. Kuvassa aurinkoinen apuopas majatalon edessä.

Mites ystäväni hampaalle kävi?

Ensimmäinen vaelluspäivä oli takana ja neljä vielä edessä. Niin ja mites ystäväni hampaalle kävi.

Hän pääsi Kathmandussa hammaslääkäriin. Olimme tulleet juuri hotelliin, kun opas tuli sanomaan, että paikallisopas veisi hänet moottoripyörällä lähimmälle hammaslääkäriasemalle. Moottoripyöräkyyti Kathmandussa ei kuulostanut houkuttelevalta, mutta kun vaihtoehtoja ei ollut, niin kypärä päähän ja menoksi. Hammaslääkäriasema oli ollut todella siisti ja hammaslääkäri oli puhunut hyvää englantia. Hampaaseen saatiin väliaikainen paikka eikä se onneksi vaivannut matkan aikana. Eipä sitä moni ole Kathmandussa hammaslääkärissä käynyt, joten ystäväni sai salkkuunsa aikamoisen kokemuksen.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Auringonnousu Poon Hillillä
Viimeiset vaelluspäivät Nepalissa
Yöjunalla kohti Ranthamborea

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Merituuli
  29.1.2017 at 16:27

  Mulle on kaksi kertaa juuri ennen reissua viisaudenhammas käynyt vihottelemaan, mutta ne on ehditty hoitaa ennen reissua. Hammaslekuri Kathmandussa kuulostaa kyllä eksoottiselta.

  • Reply
   mertsik
   1.2.2017 at 17:55

   Multa poistettiin myös viisaudenhammas vuosia sitten juuri ennen Lapin matkaa. Hammaslääkäri oli vihainen, kun en ollut kertonut hänelle, että lähden saman päivänä pohjoiseen. Hän kirjoitti varmuuden vuoksi särkylääkereseptin ja käski hakea lääkkeet apteekista ennen lähtöä. En niitä onneksi reissussa tarvinnut, mutta jos hammas olisi kipeytynyt, niin lääkkeet olisivat olleet lähellä. Lapissa kun ei apteekkeja ihan joka kulmalla ole.

 • Reply
  reissaaja1
  30.1.2017 at 12:25

  Iik, kylläpä oli pieni kone! Vähänkö kyydissä jännittäisi. Apteekista muuten saa väliaikaista paikka-ainetta, jota ostan aina mukaan kun ollaan menossa joko pidemmäksi aikaa reissuun tai hieman kehittymättömään maahan. On helppo käyttää ja kestää hyvin, mikäli vaan antaa aineen rauhassa jähmettyä. Huono puoli on se, että aine on aika kallista ja jähmettyy itsekseen puolessa vuodessa, joten sitä on ostettava aina vaan uudestaan. Hyvä puoli on se, ettei reissussa tarvitse miettiä hammaslääkäriä.

  • Reply
   mertsik
   1.2.2017 at 17:57

   Muakin aluksi jännitti tuossa koneessa, mutta onneksi kaikki meni hyvin. Myöhemmin tuli lennettyä vielä pienemmällä 🙂 Hyvä vinkki tuo apteekista saatava väliaikainen paikka-aine. Olen siitä kuullut, mutta ei käyttökokemusta. Reissussa ei tosiaan ole kiva miettiä hammaslääkäriä tai potea särkyjä.

 • Reply
  Emma
  1.2.2017 at 08:28

  Onneksi hampaalle saatiin onnellinen loppu! Tuo Buddha Air on kyllä ihanan sympaattinen 🙂

  • Reply
   mertsik
   1.2.2017 at 17:58

   Niinpä! Onneksi ystäväni reissu ei mennyt pilalle tuon takia. Buddha Air oli aika symppis <3

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  1.2.2017 at 15:15

  Hammassärky ja matkustaminen on kyllä niiiiiin sanonko mistä 😀 Mulla on viisaudenhampaat ruvennut ilmoittamaan muutaman kerran tulostaan juuri reissun päällä 😀 Kerran kävin Thaimaassa saarella pienessä hammaslääkärissä, mutta operoitavaksi en ikinä joutunut 😀

  • Reply
   mertsik
   1.2.2017 at 18:00

   Matkalla sairastaminen on aina harmillista ja varsinkin jos iskee hammassärky. Se on kamalaa. Kävin itse asiassa juuri tänään hammaslääkärissä, kun hampaasta oli lähtenyt paikka. Onneksi sain sen hoidettua ennen viikonlopun työreissua 🙂

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  1.2.2017 at 19:55

  Tuleeko tälle jatkoa? Hienoa päästä tuollaiselle vaellukselle. Vaikka minunkin kyllä pitäisi alkaa ensin siitä Samarian rotkosta HIH. Senkin me laiskimukset jätimme väliin ollessamme Kreetalla eräänä keväänä.

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:35

   Kyllä tälle Sari tulee jatkoa muutaman postauksen verran 🙂 Kiva kuulla, että kiinnostaa. Tämä vaellus sopii ihan ensikertalaiselle, jos ei polvivaivoja ole. Portaita joutuu kiipeämään ylös ja alas, joten siinä oli jalat koetuksella.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  1.2.2017 at 23:55

  No on tosiaan kokemus käydä moottoripyörän kyydillä Kathmandussa hammaslääkärissä! Hyvä, ettei hammas enää vaivannut. Olisi reissu ollut muuten aika kurja.

  Me muuten yritettiin aikanaan silloisen puolison kanssa Samarian solalle, mutta edellisenä päivänä oli ollut niin kova vesisade, että pääsy sinne oli kielletty. Käytiin patikoimassa paljon lyhyempi reitti, kaunis sekin oli. Nimeä en vaan enää muista…

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:37

   Ystäväni muistaa tuon hammaslääkärireissun varmasti lopun ikänsä 🙂 Meillä oli Samarian rotkossa silloin sama pelko, koska yöllä oli satanut vettä ja aamu näytti kovin sumuiselta. Onneksi keli kirkastui ja päästiin matkaan.

 • Reply
  Katja/jumalainenseikkailu
  2.2.2017 at 16:16

  Olipa hyvä otsikko! Herätti uteliaisuuden. Mutta tuohon Buddha Air-koneeseen en olisi varmaan itse uskaltautunut.

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:38

   Kiitos Katja 🙂 Buddha Airin kone oli pieni, mutta kaikki toimi moitteettomasti. Kyllä minuakin aluksi jännitti.

 • Reply
  Johanna Hulda
  2.2.2017 at 17:27

  Aivan ihana, tai ”ihana”, Buddha Airin potkurikone 😀 Ja kivoja maisemia. Himalajalla vaeltaminen on haaveeni, mutta tähän mennessä olen tehnyt vain pieniä päiväretkiä Intian puolella. Ja onni että hammashoito järjestyi helposti ja säryltä kuitenkin vältyttiin! Juuri tuon takia olen usein käynyt hammaslääkärissä ennen pidempiä matkoja.

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:41

   Buddha Air oli aika symppis 🙂 Himalajalle haluaisin uudestaan vaeltamaan. Siellä oli niin makeita maisemia, ettei mitään rajaa. Onneksi ystäväni pääsi hammaslääkäriin ennen vaelluksen alkua. Olisi ollut ikävää, jos se olisi vaivannut kesken vaelluksen, kun apua ei olisi saanut mistään.

 • Reply
  Pirkko / Schildt
  2.2.2017 at 17:39

  Tämäpä sattui, Nepaliin ja Kathmanduun olemme menossa runsaan kolmen viikon päästä. Onneksi kyllä Dohan eikä Delhin kautta – eikä vaeltamaan, vaan olemme Kathmandussa ja lähiseudulla yhteensä 3 päivää osana varsinaisesti Bhutaniin suuntautuvaa matkaamme, mutta kiva silti katsoa näitä kuvia Nepalista muutaman vuoden takaa juuri nyt!

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:50

   Muistelinkin, että teillä reissu Nepaliin lähenee. Kathmandu oli kaksijakoinen kaupunki – pölyä, likaa ja katulapsia, mutta toisaalta siellä oli myös hienoja temppeleitä ja puutarhoja hieman keskustan ulkopuolella. Bhutan kuulostaa mielenkiintoiselta.

 • Reply
  Outi
  3.2.2017 at 23:03

  Ihana Nepal, ihana Kathmandu, ihana vuoristovaellus! Ikävöin niin Nepaliin! Kathmandun lentokenttä oli mielenkiintoisen pieni. Olisikohan siellä ollut yksi kioski, en muista ainakaan enempää. Tasottavaa olisin kaipaillut kun pienoisessa krapulassa suunnattiin lennolle kohti Kuala Lumpuria. Oli edellinen ilta äkkiarvaamatta hiukan venähtänyt. Jäi tasurit saamatta ja lennostahan tuli ihan karmiva..

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:52

   Oi voi, krapulassa on ikävä lentää. Kokemusta tosin vain Kuopio-Helsinki lennolta kauan sitten, mutta kamalaa se oli. Nepalista tykkäsin kovasti, mutta Kathmandu ei oikein sytyttänyt.

 • Reply
  Mira Jalomies
  4.2.2017 at 12:05

  Vaellus Nepalissa, Kathmandun laaksossa kohti Everestiä, oli niin ikimuistoinen. Tuollaisella pikkukoneella mekin lensimme, ja pelkäsin – lentokenttä Luklassa päättyi toisella puolen vuoren seinämään, toisella puolella syvään rotkoon 😉

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:55

   Kävit ilmeisesti Everestin perusleirissä? Se reissu kiinnostaisi kovasti, jos vaan olisi mahdollisuus lähteä kolmen viikon vaellukselle. Luklasta olen kuullut ja nähnyt kuvia/videota. Aika hurjaa touhua!

 • Reply
  Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
  5.2.2017 at 01:46

  Nepal ja Himalaja <3 kaveri reissaa siellä parasta aikaa ja ah, miten tekisikin mieli päästä sinne!

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:55

   No kyllä! Sinne voisin lähteä uudestaan milloin vaan 🙂

 • Reply
  Janne
  15.2.2019 at 17:49

  Kun näitä mukavia matkakertomuksia lukee,niin alkaa itselläkin tehdä mieli varata jokin matka,Kreikka kiinnostaa minua.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.2.2019 at 21:48

   Kiitos Janne kommentista! Kiva kuulla, että olet viihtynyt matkajuttujeni parissa 🙂 Kreikka on mukava kohde. Minullakin haaveissa päästä joskus Ateenaan. Kreikan saaret ovat myös kivoja lomakohteita.

Leave a Reply