Intia Senegal Tansania

Viisi safaria, kolme maata

16.6.2018

Seepralaumoja, lempiviä leijonia, norsunpoikasia emon hellässä huomassa ja vedessä köllötteleviä virtahepoja. Kaikkea tätä ja paljon muuta voit nähdä safarimatkoilla. Minulla oli pitkään haaveena päästä Itä-Afrikan savanneille katsomaan eläimiä. Unelmat kävivät toteen ja loppujen lopuksi olen päässyt näkemään safarielämää kolmessa eri maassa; Intiassa, Tansaniassa sekä Senegalissa.

Miten safarit eroavat toisistaan vai eroavatko? Mistä pidin, mistä en? Minne menisin uudestaan? Nämä kaikki selviävät tästä jutusta.

Ranthamboren  kansallispuisto – Intia

Rajasthanin osavaltiossa sijaitseva Ranthamboren kansallispuisto toimi ensimmäisen safarimatkani näyttämönä vuonna 2010. Matkalle en tosin lähtenyt siitä syystä, että pääsen safarille, vaan suurimpana syynä olivat vaellus Nepalissa ja Taj Mahal Intiassa. Matkaohjelmaan kuului myös safari ja pidin sitä lähinnä mukavana lisänä matkaohjelmaan. Kun kerroin käyväni Intian matkalla myös safarilla, oli moni tuttavani ihmeissään onko siellä muka safareitakin. Myönnän, että minäkään en sitä aikaisemmin tiennyt.

Meidän safarimatka alkoi epäonnisesti, kun suurin osa seurueesta jäi junaan (lue lisää tästä) ja tämän sähläyksen seurauksena saavuimme hotelliin useita tunteja myöhässä ja menetimme aamuisen puistoajelun. Ryhmästämme vain kolme ennätti ulos junasta ennenkuin se lähti uudestaan liikkeelle. Näistä kolmesta yksi oli bongannut aamusafarin aikana tiikerin. Ranthamboren kansallispuisto onkin paras paikka Pohjois-Intiassa nähdä tämä maan kansalliseläin. Eikä tarvitse välttämättä odottaa aamu- tai iltasafareita, niitä voi nähdä myös päiväsaikaan.

Intialainen safarikulttuuri oli mielestäni aika äänekästä ja ihmettelin että ylipäänsä näimme mitään eläimiä safariautojen torvien soidessa ja oppaiden puhuessa kovaäänisesti. Maasto oli paikoitellen metsämäistä, jolloin puiden oksistojen läpi oli vaikea erottaa mitään. Siitä huolimatta bongasimme paljon eläimiä: riikinkukkoja, apinoita, erilaisia lintuja ja sambarhirviä. Isot kissaeläimet – tiikerit ja leopardit – meiltä harmikseni jäivät näkemättä.

ranthambore

monkeys_ranthambore

ranthambore

Jos liikut Pohjois-Intiassa, niin Ranthamboressa kannattaa käydä. Puistossa on myös kauniita vanhoja suojeluksessa olevia raunioita. Pelkästään Ranthamboren takia en itse lähtisi Intiaan, mutta nämä ovat makukysymyksiä.

Ranthamboren viralliset sivut

Lue lisää: Safarilla Ranthamboren kansallispuistossa Intiassa

Tarangiren kansallispuisto, Tansania

Vuonna 2013 lähdin Kilimanjarolle ja samalla reissulla pääsin myös haaveilemalleni safarimatkalle. Olin ystävältäni kuullut ja nähnyt valokuvia Ngorongorosta ja se näytti juuri unelmieni safarilta. Kävimme kolmessa eri kansallispuistossa ja niistä ensimmäinen oli Tarangire. Se on perustettu vuonna 1970 ja on Tansanian kuudenneksi suurin kansallispuisto. Puiston keskellä virtaavan Tarangire joen ansiosta maisema on vehreää ja eläimistö on runsasta ympäri vuoden. Puisto tunnetaan erityisesti norsulaumoista ja niitä näimmekin useaan otteeseen ajelun aikana. Reissun ensimmäiset leijonatkin bongattiin kiikarilla tihrustaen. Sen verran kaukana ne olivat.

seeproja_tarangire

norsu_tarangire

tansania_maramboi

Kun auringon laskiessa sanoimme heipat puistolle, maisema värjäytyi kauniin keltaoranssiksi. Sitä näkymää olisi voinut tuijotella vaikka kuinka kauan. Yöksi meidän porukka jakaantui kahteen eri majapaikkaan, joista minulle valikoitui Maramboi. Sain ison safarilodgen kokonaan itselleni ja ennen nukkumaan menoa kuuntelin ulkoa kuuluvia eläinten ääniä.

Lue lisää: Tarangiren kansallispuistossa

Lake Manyaran kansallispuisto, Tansania

Lake Manyaran kansallispuisto on perustettu vuonna 1960. Se sijaitsee Serengetin kansallispuistoon johtavan tien varrella ja rajoittuu länsireunalta Manyara järveen. Jos Tarangire on tunnettu suurista norsulaumoista, niin Lake Manyara on tunnettu puuhun kiipeilevistä leijonista. Me emme silti onnistuneet leijonia näkemään, vaikka kuinka tähyilimme puiden latvoihin.  Apinoita ja norsuja sen sijaan oli paljon liikkeellä. Manyarassa on myös mielenkiintoisia puita kuten makkarapuu ja sateenvarjopuu. Puisto on pieni ja ajelimme siellä vain 1,5 tuntia. Sieltä matka jatkui kohti Ngorongoron suojelualuetta.

lake_manyara_norsut

lake_manyara

lake_manyara_apina

Ngorongoron suojelualue, Tansania

Ngorongoron suojelualue sijaitsee Serengetin kansallispuiston vieressa. Ngorongoron suojelualue eroaa muista puistosta siten, että siellä paikalliset masai-heimolaiset saavat asua, jos noudattavat heimoon kuuluvia elämäntapoja. Niihin kuuluu esimerkiksi karjan laiduntaminen. Kraatterin eläimistö on valtava. Siellä asuu noin 30 000 eläintä, joista suurin osa on seeproja ja erilaisia antilooppeja. Paikan kuninkaisiin kuuluu kuitenkin leijonat. Ne eivät turistien tiirailuista piittaa, vaan saattavat innostua vaikka lemmenleikkeihin, jos siltä tuntuu. Kirahveja ja norsuja siellä ei sen sijaan näe, koska ne eivät laskeudu kraatterin pohjalle. Ngorongoron suojelualue kuuluu Unescon perintökohteisiin.

Ngorongoro

Ngorongoro

ngorongoro_leijonat

ngorongoro_merja

Opas jakoi meille ennen safariajelua eläinten bongauslistan. Laitoimme rastin ruutuun aina kun näköpiiriin tuli uusi eläin. Tietysti piti ottaa toisen safariauton kanssa pikku kisa, kummat näkevät enemmän. Ensivaikutelma kraatterin reunalta Ngorongoroon oli huikea. Tuntui kun olisimme tulleet toiselle planeetalle. Kaksi miljoonaa vuotta sitten romahtaneet tulivuoren kraatterista oli tullu aikojen saatossa tuhansien eläinten koti ja niitä me olimme tulleet nyt ihmettelemään. Ajelimme kraatterin pohjalla ristiin rastiin ja näimme valtavasti eläimiä; seeproja, antilooppeja, hyeenoja, leijonia, erilaisia lintuja ja virtahepoja. Ngorongoro tarjosi parastaan ja oli näistä kolmesta safarista minun mielestäni paras. Sinne voisin mennä uudestaan.

Lue lisää: Vehreä Lake Manyara ja Ngorongoron parittelevat leijonat

Fathalan luonnonpuisto, Senegal

Viime talvena vietimme talvilomaa Gambiassa ja kun ennen matkaa selvittelin mitä kaikkea siellä voisi tehdä, huomasin että naapurimaa Senegaliin on mahdollista päästä tutustumaan paikalliseen luonnonpuistoon. Se kuulosti retkeltä, jota ei voi jättää väliin ja niinpä varasimme retkipaketin jo Suomesta käsin.

Retki alkoi lauttamatkalla Gambian pääkaupungista Banjulista Barraan ja sieltä siirryimme autolla rajan yli Senegaliin. Fathalan luonnonpuistoon ei ollut onneksi pitkä matka, joten melko pian pääsimme siirtymään safariautojen kyytiin. Luonnonpuiston ovat perustaneet eteläafrikkalaiset liikemiehet. Länsi-Afrikan villieläinkanta on metsästetty olemattomiin ja luonnonpuiston tarkoituksena on palauttaa eläinkantaa takaisin.

Safarikierros kesti 1,5 tuntia. Maasto oli kuivan ja paikoitellen karun näköistä. Minulle tuli maisemista mieleen Intian Ranthamboren kansallispuisto. Jotain samaa niissä oli. Eläimiä näimme mukavasti muun muassa seeproja, antilooppeja, apinoita, kirahveja sekä sarvikuonon. Luonnonpuistossa oli aiemmin ollut myös toinen sarvikuono, mutta se oli menehtynyt muutamia vuosia sitten.

fathala_nature

fathala_kirahvi

fathala_animals

fathala_sarvikuono

Fathalan luonnonpuistosta voin sanoa samaa kuin Ranthamboresta. Jos liikut sielläpäin – esimerkiksi olet Gambiassa lomalla – kannattaa sinne päiväretki tehdä. Mutta niin upea kokemus se ei ollut, että Fathalan takia matkustaisin Senegaliin.

Lue lisää: Senegal – Päiväretki Fathalan luonnonpuistoon

Monta safaria on tullut nähtyä, mutta safarinälkä ei vieläkään ole kaikonnut. Serengeti Tansanian ja Kenian rajalla olisi upea kokemus ja Etelä-Afrikan safarit kiinnostaisivat myös. Jos haaveilet safarimatkasta, suosittelen Itä-Afrikkaa oman kokemuksen perusteella. Ngorongoro oli upea ja Serengetista olen kuullut myös paljon hyvää.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on safarimatkoista? Jaa omat vinkkisi tai blogilinkkisi kommenttiosioon.

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Suunnaton
  16.6.2018 at 13:14

  Ihan jännityksellä luin tätä postausta, että mikä safarikohteista on sinun suosikkisi 🙂 Täytyy sanoa, että Ngorongoro ei tullut lainkaan yllätyksenä – niin monet siitä pitävät.
  Mun suosikkini pohjois-Tansanian puistoista on Serengeti. Sitä laajuutta ja great migrationin käsittämättömän valtavia eläinlaumoja ei voita mikään <3 Toki osansa on varmasti myös sillä, että Serengeti oli itselleni ensimmäinen safarikohde.
  Osin tuosta syystä Ngorongoro ei säväyttänyt niin paljoa. Kraateriin laskeutuminen ja sieltä nouseminen oli upeita kokemuksia. Myös eläimiä ole ehkä tiheämmässä kuin Serengetissä. Mutta niin safariautojakin… Mutta hieno paikka sekin, en kiistä lainkaan.
  Näistä sun esittelemistäsi puistoista Lake Manyara oli mun lempparini. Oli ihanaa vaihtelua päästä viileään metsän siimekseen ihastelemaan apinoiden temppuilua. Manyarasta jäi sellainen kevyt ja hauska fiilis 🙂
  Tulen vielä itsekin kirjoittamaan noista puistoista enemmän blogiin. Tällä hetkellä kokemuksia on lähinnä tässä (sulle jo tutussa) postauksessa: http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2018/03/05/safari-ja-rantaloma-tansaniassa/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.6.2018 at 04:21

   Mun suosikki oli varmasti helppo arvata 🙂 Serengeti on mulla käymättä enkä tiedä tuleeko sinne koskaan mentyä, mutta kiinnostaisi kyllä koska monet ovat sitä kehuneet.

 • Reply
  Elsa
  17.6.2018 at 17:38

  Mielenkiintoinen postaus? Itse olen ollut Etelä Afrikassa Krugerin kansallispuistossa Safarilla ja tykkäsin kovasti. Syksyllä onkin juurikin Tansanian kansallispuistot vuorossa ?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.6.2018 at 04:23

   Kiitos Elsa! 🙂 Kruger kiinnostaisi kovasti niinkuin Etelä-Afrikka ylipäänsä muutenkin. Mahtavaa, että syksyllä olet menossa Tansanian safareille. Minkälaisesta reissusta on kyse?

 • Reply
  espanjaan
  17.6.2018 at 21:49

  Joskus kymmeniä vuosia sitten kouluaikoina koulussa näytettiin filmi Serengetistä. Jo silloin tiesin haluavani joskus jonnekin, mutta vasta muutama vuosi sitten minulle tarjoutui mahdollisuus safarille Keniassa. Serengeti vielä näkemättä. Näistä vaihtoehdoistasi Tansania tuntuu mielenkiintoisimmalta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.6.2018 at 04:26

   Serengeti kiinnostaisi minuakin, mutta kuten tuolla yllä jo kirjoitinkin, en tiedä tuleeko tuonne päin Afrikkaa enää palattua. Siellä kun niitä safareita olisi muuallakin, esim. Etelä-Afrikassa.

 • Reply
  Janni / Lentopelko
  18.6.2018 at 11:17

  Safarilla käyminen on ollut haaveissa jo pitkään! Olisi ihana päsätä bongaamaan näitä eläimiä niiden omassa elinympäristössä. Tässä tuli paljon hyviä vinkkejä muutamasta eri safarista, jos lähteminen tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina niin pitää tulla lukemaan uudestaan. Tansania kiinnostaisi muutenkin, kai sinne on joskus lähdettävä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.6.2018 at 04:30

   Safarit ovat mahtavia kokemuksia ja näistä esitellyistä voin Tansaniaa lämpimästi suositella. Minullakin safarimatkat oli pitkään haaveena ja nimenomaan Afrikan safarit. Yllättäen näitä reissuja on kertynyt jo näin monta 🙂

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  19.6.2018 at 10:46

  Safarit kiinnostaisivat kovasti ja sen olen jo päättänyt, että joskus vielä istun jeepissä kiikarit kädessä safarin eläimiä bongaillen. Tästäpä sai monia vinkkejä minne kannattaa suunnata. 🙂

 • Reply
  Ne Tammelat
  19.6.2018 at 12:32

  Todella hyvä kooste puistoista! Mielenkiintoista kuulla, mitkä ovat olleet missäkin hyviä ja huonoja puolia. Mielettömiä seikkailuja varmasti jokainen! Toivottavasti saamme jossain vaiheessa toteutettua tällaisen matkan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   29.6.2018 at 23:36

   Kiitos! 🙂 Safarireissut on elämyksiä, joten jos ne kiinnostavat niin menkää ihmeessä.

 • Reply
  matkalla
  19.6.2018 at 20:09

  Hyvä kooste luonnonpuistoista eri maissa. Miten uskalsitkaan nousta autosta tuossa puistossa, missä näitte leijonia? Yhdelläkään safarilla ei ole tullut käytyä mutta jospa joskus. Olen lukenut niin Intian kuin Sri Lankan luonnonpuistoista ja niissäkin olisi kiva käydä! Ei siis pelkästään Afrikassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   29.6.2018 at 23:39

   Kiitos! 🙂 Tarkoitat varmaan Ngorongoroa. Ei siellä saanut nousta safariautosta. Minusta otettu kuva on näköalapaikalta safarilta poistuttaessa.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  19.6.2018 at 21:33

  Intia ja Gambia ovat safarikohteina vielä kokematta – ja Gambia maanakin. Tansanian mainitsemissasi puistoissa onkin tullut käytyä. Serengeti ja Masai Mara ja Botswanan Chobe laittaisin ehkä ykköskokemuksiksi, mutta ei Ugandan Kasanen kanavakaan huono ollut, päin vastoin. Ruandan vuoristogorillat ovat sitten kokemuksena ihan omaa sarjaansa. Itse lähtisin ehkä seuraavaksi Okavangoon Botswanassa tai Namibiaan, mutta juuri nyt ei ole safarireissuja lähiaikojen suunnitelmissa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2018 at 02:51

   Kiitos Pirkko! Teillä on huikeita luontokohteita jo nähtynä. Afrikka tarjoilee tosiaan paljon muutakin kuin Tansaniaa tai Etelä-Afrikkaa, jotka ovat monille ne tunnetuimmat Afrikan safarikohteet.

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  19.6.2018 at 22:03

  Teimme aikoinaan häämatkamme Keniaan safarille ja ihan huikea kokemus tuo oli. Kierrettiin neljä puistoa ja nähtiin niin paljon. Tansania kiinnostaisi. Pystytkö sanomaan mikä noista mainitsemistasi kansallispuistoista oli mielestäsi paras?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2018 at 02:56

   Safarit ovat häämatkakohteina ihan parhaita. Minä tykkäsin eniten Ngorongorosta. Muut Tansaniassa käydyt puistot olivat pienempiä. Serengeti on kuulemma myös todella hyvä.

 • Reply
  Terhi/Fammo matkalla
  19.6.2018 at 23:28

  Olen ollut safarilla Intiassa, Senegalissa ja Etelä-Afrikassa. Uskoakseni parhaat safarit ovat kuitenkin Tansaniassa. Näytää aika upealta. Nyt en ole sinne lähdössä, mutta ehkäpä joskus myöhemmin. Tässä postaus Intiasta, onni ei oikein ollut puolellamme. https://fammomatkalla.blogspot.com/2016/11/tiikeria-etsimassa.html

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2018 at 02:58

   Kiitos Terhi! Käyn lukemassa teidän Intia kokemukset. Meilläkään ei kaikki mennyt ihan putkeen 🙂

 • Reply
  Emma
  20.6.2018 at 12:46

  Safari (nimenomaan Afrikassa siis) on kyllä jotain mikä kaikkien pitäisi saada kokea kerran elämässään. Oma kokemukseni on vain päiväsafarilta Etelä-Afrikasta, mutta jo se oli jotain niin huikeaa, että menen edelleen kananlihalle sitä muistellessa. Ja siitä lähtien, siis jo yli 10 vuotta, olen kyllä halunnut tehdä ihan kunnon safarimatkan ajan kanssa.

 • Reply
  Heta | Hetamentaries
  21.6.2018 at 10:55

  Ai, että odotan kyllä taas safaria. Viime vuoden Maasai Maran retki oli ihan uskomaton <3 Tansaniaan ollaan menossa 2019, joten näitä on tarkoitus silloin käydä katsomassa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2018 at 03:01

   Ooh, mahtavaa että teillä Tansanian reissu edessä päin. Masai Mara on varmasti ollut hieno.

 • Reply
  Jaakko / Lomalla viimeinkin
  21.6.2018 at 17:03

  Oletpa laajasti käynyt safareilla! ?? itseäkin kiinnostaa kyllä safarit vaikka ei ole kokemuksia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2018 at 03:02

   Kiitos Jaakko kommentista! No, näin on päässyt käymään 😉 Safarit on kyllä huikeita, suosittelen!

 • Reply
  Sini
  22.6.2018 at 13:47

  Minulla vielä safarit kokematta, mutta olen lukenut niistä paljon juttuja ja eniten kiinnostaisi tällä hetkellä Kenia. Mukava lukea vertailuja eri safarikohteista.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.7.2018 at 03:07

   Kiitos Sini! 🙂 Keniasta löytyy myös hienoja safarikohteita. Masai Mara ja Amboseli ovat kuulemma hienoja. Minulla ei niistä kokemusta, mutta bloggaajakollegoilta ole kuullut niistä pelkkää hyvää.

 • Reply
  Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  24.6.2018 at 08:33

  Monia tuttuja maisemia tässä listauksessa 🙂 Safarit ovat kyllä aivan mahtava tapa päästä näkemään maan luontoa ja eläimiä!

Leave a Reply