Irlanti

10 vinkkiä Dubliniin

24.4.2022
dublin-christ-church-cathedral

Irlannin vilkas pääkaupunki tarjoaa jokaiselle jotakin. Maa tunnetaan pubikulttuurista, musiikista ja upeista luontokohteista. Vietin Dublinissa viisi päivää ja tässä omat vinkkini sinne matkaaville.

1. Hanki Leap Visitor Card

Dublinin keskusta on melko pieni ja sen ottaa helposti haltuun kävelemällä. Jos haluaa lepuuttaa väsyneitä jalkoja, kannattaa ostaa Leap Visitor Card. Niitä myydään muun muassa lentokentällä. Tarkista hinnat ja myyntipisteet täältä. Vaihtoehtoja on yhdelle, kolmelle tai seitsemälle päivälle.

Kortti kannattaa ostaa jo lentokentältä, jolloin sitä voi hyödyntää lentokenttäkuljetuksessa. Dublinin lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta ja matka kestää puoli tuntia ruuhkasta riippuen. Lentokentältä pääsee keskustaan joko bussilla tai taksilla. Bussivaihtoehtoja on muutama; Airlink 747, joka kulkee noin 10 minuutin välein tai Aircoach, joka liikennöi noin 15 minuutin välein. Myös paikallisbussilla pääsee, mutta matkanteko on hitaampaa. Ostin oman matkakorttini lentokentältä WHSmithin kioskista (terminaali 1). Reissuni kesti viisi päivää, joten ostin kolmen päivän (72 h) kortin. Se maksoi 19,50 eur (kevät 2022). Matkakortti kävi bussien lisäksi LUAS-raitiovaunuihin ja DART-juniin. Ennen raitiovaunuun tai junaan nousemista sekä poistuessa korttia näytetään asemalaiturilla olevassa lukulaitteessa. Bussissa kortti ”leimataan” sisällä olevassa laitteessa. Jos ei halua ostaa matkakorttia, asemien ulkopuolella on lipunmyyntiautomaatteja.

Lentokentälle menin taksilla, joka maksoi aikaisin aamulla 22 €. Hinnat kuulemma vaihtelevat ja matkasta voi joutua maksamaan jopa 35 €, jos taksi jää ruuhkiin seisomaan. Hotellin respasta kerrottiin, että 22 € on heidän sopimushinta, mutta taksinkuljettaja laittoi mittarin päälle ja epäilen, ettei hän tällaisesta sopimuksesta mitään tiennyt.

2. Varaa majoitus hyvältä paikalta

Tämän vinkin voisin antaa joka kohteeseen; jos budjetti antaa periksi, varaa majoitus keskeiseltä paikalta, jolloin aikaa ei kulu siirtymisiin. Oma valintani oli Cassidy´s. Hotelli sijaitsi Gate-teatteria vastapäätä O`Connell kadun yläpäässä. Sijainti sai kyllä täyden kympin, koska läheltä löytyi kaikki tarvittava ja tekemieni päiväretkien lähtöpaikat olivat noin 200 metrin päässä.

dublin-cassidys

Sain käyttööni huoneen, jossa oli petipaikat kolmelle. Tilaa oli siis riittävästi yhdelle hengelle. Kylppäri oli myös reilun kokoinen. Se mikä huoneesta puuttui oli minibaari. Olisin kaivannut kylmätilaa, minne olisi saanut esimerkiksi juomia ja eväitä. Nyt piti retkipäivien eväät miettiä sen mukaan mikä säilyi lämpimässä. Miinusta tuli myös kokolattiamatosta, joka taitaa olla siellä päin aika yleinen. Muuten hotelli oli todella kiva, siisti ja henkilökunta ystävällistä.

3. Vieraile Trinity Collegen hienossa kirjastossa

Dublinin sydämessä sijaitseva yliopisto oli ensimmäisenä listallani, kun suunnittelin matkaohjelmaani. Olin nähnyt kuvia sen upeasta kirjastosta ja halusin nähdä sen omin silmin. 1700-luvulla rakennetun kirjaston kohokohtia ovat maailman tunnetuin keskiaikainen evankeliumikäsikirjoitus The Book of Kells ja Long Room.

dublin-bookofkells-kyltti
dublin-bookofkells-nayttely
Book of Kells -näyttely, johon tutustutaan audio-oppaan kanssa ja jossa sai ottaa valokuvia. Book of Kells´a säilytetään vitriinissä ja sitä ei saa kuvata.
dublin-book-of-kells-nayttely

Kirjastoon kävellessä tuntui kuin olisi astunut toiseen maailmaan. Kattoon asti ulottuvat kirjahyllyt reunustivat käytävän molempia puolia ja vanhojen kirjojen tuoksu tuntui nenässä. Jos halut nähdä Trinity Collegen upean kirjaston, varaa matka pian. Kirjasto menee syksyllä 2023 remonttiin, joka kestää noin 5-6 vuotta. Kaikki kirjat puhdistetaan, paloturvallisuutta parannetaan ja muitakin kirjaston vanhoja rakenteita korjataan. Trinity Collegeen kannattaa varata liput etukäteen, jotta pääsee vierailemaan siellä haluamanaan ajankohtana.

dublin-long-room
dublin-socrates-bok
dublin-shakespeare-bok

4. Maistele olutta Guinness Storehousessa

Maan suosituin nähtävyys esittelee Guinness-oluen valmistusprosessin, entisajan työkaluja, vanhaa filmimateriaalia ja paljon muuta. Näyttely on hyvin tehty ja siihen on kiva tutustua, vaikkei oluen suurin ystävä olisikaan. Vierailun kruunaa yläkerran Gravity Barissa nautittu tuopillinen mustaa kultaa ja upeat maisemat Dublinin kattojen ylle.

Olutpanimon perusti liikemies Arthur Guinness vuonna 1759. Hän vuokrasi vanhan ja huonokuntoisen panimon 45 punnalla 9000 vuodeksi. Guinness halusi haastaa englantilaiset oluet valmistamalla stout-tyyppistä olutta, jonka salaisuutena olivat kuivattu ohramallas ja paahdettu, mallastamaton ohra. Guinnessin valmistuksessa ei käytetä hiilidioksidia, kuten monissa muissa oluissa, vaan typpeä. Se saa aikaan oluen päälle muodostuvan pehmeän vaahdon.

dublin-guinness-kyltti
dublin-guinness-teksti
dublin-guinness-bubbles
dublin-guinness-tynnyrit
dublin-guinness-storehouse-gravitybar
Gravity Bar
dublin-guinness

Vierailu Guinness Storehouseen kannattaa varata etukäteen netistä. Lipun hinta on 22 euroa (kevät 2022). Jos haluat lisää oluenhuuruisia elämyksiä esimerkiksi laskemalla Guinness-oluen oikeaoppisesti hanasta, lipun hinnasta saa pulittaa vähän enemmän. Lippuvaraukset ja aukioloajat löytyvät täältä.

Guinness Storehousen lisäksi kannattaa piipahtaa ainakin yhdessä pubissa. Jos huurteinen ei maistu, tarjolla on muitakin juomia ja pubissa voi nauttia lounaan tai illallisen. Olin varannut oman Guinness-vierailuni iltapäivälle kello kaksi. Koska norkoilin jo yhden maissa rakennuksen ulkopuolella pääsemättä sisälle, minut neuvottiin kulman takana olevaan pubiin odottamaan. Huurteista juodessa oli kiva katsella paikallista pubielämää. Siellä istuivat sulassa sovussa vierekkäin niin vanhat irlantilaismiehet kuin nuoret turistitytöt.

5. Tee päiväretki Howthin kalastajakylään

Howthin viehättävä kalastajakylä on vain puolen tunnin junamatkan päässä Dublinista. Leap Visitor korttia vilauttamalla pääsin DART-junan kyytiin. Oman matkani aloitin Tara Streetin asemalta. Suuntasin asemalta kuusi kilometriä pitkälle Howth Cliff Walk -reitille. Sen jälkeen maistui satamaravintolassa fish and chipsit, jotka ovat parempia kuin Dublinin ravintoloissa.

Päiväretkestäni Howthiin voit lukea lisää täältä.

dublin-howth-cliff-walk
dublin-howth

6. Tutustu Irlannin upeisiin luontokohteisiin

Dublinissa riittää nähtävää monelle päivälle, mutta suosittelen käymään myös kaupungin ulkopuolella ja tutustumaan maan hienoihin luontokohteisiin. Minä tein kaksi päiväretkeä, joista toinen suuntautui länsirannikolle. Jylhä Cliffs of Moher sulatti sydämen ja viehättävä Galway oli kuin Dublin pienoiskoossa. Toisen retken tein Pohjois-Irlantiin, jossa tie vei Giant´s Causewaylle ja sieltä Belfastiin.

Cliffs of Moherin retkestä voit lukea täältä.
Pohjois-Irlannin päiväretkestä voit lukea täältä.

dublin-cliffs-of-moher
Cliffs of Moher
ireland-giants-causeway
Giant´s Causeway

7. Nauti Liffey-joen alueesta

Liffey-joki virtaa Dublinin läpi itä-länsisuunnassa. Jokivartta pitkin on mukava kävellä. Yksi Dublinin nähtävyyksistä on joen ylittävä kävelysilta Ha´Penny Bridge. Nimensä se on saanut puolen pennyn maksusta, joka kaupunkilaisten oli pulitettava sen ylittämisestä. Maksu poistettiin käytöstä vuonna 1919. Liffey-joen ylittäviä siltoja on yhteensä yhdeksän, joista kaksi ovat kävelysiltoja. Kesäaikaan pääsee jokiristeilylle, jossa kaupunkia näkee eri näkökulmasta. Minun käyntini aikaan jokiristeilyjä ei vielä ollut tarjolla.

dublin-ha-penny
dublin-liffyn-ranta

8. Levähdä hetki puistossa

Keskustan St. Stephen’s Green puisto on paikka missä paikalliset viettävät mielellään aikaa. Puiston ympärillä on kauniita vanhoja rakennuksia. Polkujen varrella on lampia, joissa joutsenet ja muut vesilinnut viihtyvät. Puistosta löytyy näiden lisäksi kauniita kukkaistutuksia, patsaita ja lapsille oma leikkipaikka. Puiston penkille on kiva istahtaa hetkeksi ihailemaan vehreyttä ja katselemaan ohikulkevia ihmisiä.

dublin-st-stephens-park
dublin-st-stephens-park-flowers

9. Vieraile The Little Museum of Dublinissa

St. Stephen’s Green puiston läheltä löytyy vuonna 2011 avattu museo, joka on omistettu 1900-luvun historialle. Se sisältää yli 5000 esineen kokoelman, joka on kerätty paikallisten tekemistä lahjoituksista. Esillä on muun muassa taidetta, valokuvia, mainoksia ja kirjeitä, jotka kertovat Dublinista sekä sen asukkaista. Yksi näyttelyistä on omistettu U2-yhtyeelle ja se oli syy, miksi halusin käydä museossa.

dublin-the-little-museum-of-dublin
little-museum-of-dublin
little-museum-of-dublin-u2

Lipun hinta on varsin kohtuullinen 10 €. Sen hintaan sisältyy puolen tunnin mittainen opastettu kierros, jolle kannattaa osallistua. Meidän kierroksen veti Emma ja hän oli huikea. Kierrokselta ei puuttunut laulua, tanssia eikä teatteria. Yksi parhaimmista museokierroksista, joille olen koskaan osallistunut.

10. Poikkea Temple Barissa

Voisin melkeinpä väittää, että jokainen turisti löytää tiensä Temple Barin alueelle. Se on Dublinin kuuluisa turistialue, jonka punainen pubi on suosittu kuvauskohde. Temple Barin alueella on paljon ravintoloita ja pubeja, mutta sen kapeilta kujilta löytää myös viehättäviä pikkuliikkeitä, joista voi tehdä kivoja löytöjä.

dublin-temple-bar

Oletko käynyt Dublinissa? Kerro omat parhaat vinkkisi kaupunkiin!

 • Tellu/Parimatkaa
  24.4.2022 at 19:17

  Ihana reissu sinulla ollut, juuri sellainen josta itse haaveillut jo muutaman vuoden. Muutaman kerran jo Dublinin liput olleet plakkarissa,mutta sitten tullut muutos suunnitelmiin. Jään innolla odottamaan päiväretkijuttuja😊

  • Merja / Merjan matkassa
   26.4.2022 at 15:37

   Kiitos Tellu ja kiva kuulla, että tykkäsit jutusta! Lisää on tulossa, kunhan ehdin kirjoittamaan. 🙂 Minullakin Dublin ja Irlanti pyöri moneen otteeseen suunnitelmissa, mutta aina joku muu kohde meni ohi. Mutta hyvää kannattaa odottaa, pidin todella paljon ja toivottavasti pääsen joskus uudestaan.

 • Ne Tammelat
  24.4.2022 at 19:55

  Ehditkö käydä Bonon ja kumppaneiden omistamassa The Clarence -hotellissa & Octagon-baarissa? Melkoinen savotta tulee olemaan tuon kirjaston remppaus, se oli kyllä niin hieno ja mekin pidimme kovasti myös Howthista, ihanan rauhallinen paikka ihan pienen matkan päässä Dublinin hulinasta.

  • Merja / Merjan matkassa
   26.4.2022 at 15:39

   Kiitos Tammelat! Enpä siellä ehtinyt käymään. Muistaakseni luin tuosta paikasta ennen matkaa, mutta totta puhuen unohdin koko jutun. Täytyy laittaa korvan taakse! 🙂 Kirjaston remontti kuulosti aikamoiselta, kun juttelin siitä yhden siellä olevan työntekijän kanssa.

 • Eveliina / Reissukuume
  25.4.2022 at 06:34

  Hyviä vinkkejä, ja toi kirjasto on kyllä mieletön!! 😮

  Dublin on mullakin ollut aina toisinaan suunnitelmissa, mutta jotenkin lippujen osto on aina jäänyt ja lykkääntynyt ”kiinnostavampien” kohteiden tieltä. Nyt olen kuitenkin lueskellut tosi monesta paikasta Irlannista, joten voi olla, että lento vihdoin vie sinne asti 😀

  • Merja / Merjan matkassa
   26.4.2022 at 15:41

   Kiitos Eveliina! Mulla oli sama homma Dublinin kanssa. Aina joku muu kohde meni edelle. Viimeisempänä ennen koronaa taisin löytää itseni Hongkongista Dublinin sijaan. 🙂

   • Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
    26.4.2022 at 21:32

    Mieheni mielestä Dublin on tylsä ja ruma🤭. En ole itse ollut Irlannissa, häntä en varmasti kaveriksi saa… Ehkä osui huono sää hänelle

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  25.4.2022 at 20:18

  Viidessä päivässä saa kyllä selvästi huikeasti enemmän irti Dublinista, kuin kolmessa tunnissa! 😀 https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2017/06/01/kolme-tuntia-dublinissa-mita-siina-ajassa-ehtii-nahda/ Esimerkiksi Tritinityn kirjasto jäi sattumoisin siitä syystä väliin, mutta ehdin kyllä kävellä Temple Barin ohi ja Stephen’s Greeninkin liepeillä. Kiva kuulla, että puolen tunnin päässä löytyy myös tuollainen cliff walk -paikka. Cliffs of Moher oli kyllä vaikuttava omastakin mielestä. Dublin on kyllä ehdottomasti paikka, jossa täytyisi päästä käymään uudestaan kunnolla. Pohjois-Irlanti kiinnostaa myös.

  • Merja / Merjan matkassa
   26.4.2022 at 15:43

   Kiitos Sonja! Luin ennen matkaani sinun pikavisiitista. Hyvin olit ehtinyt kolme tuntia käyttää. 🙂 Vaikka ehdin paljon nähdä viidessä päivässä, silti tuntuu että myös paljon jäi näkemättä ja kokematta. Jäi siis hyvä syy palata.

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  26.4.2022 at 06:52

  Hyvä tietää Trinity Collegen kirjaston remontista. Tuo kirjasto kiinnostaisi nimittäin minuakin. Siinä on aikamoinen työ putsata kaikki kirjat. Monipuolisen reissun sait räätälöityä, päiväretkikohteesi kiinnostavat.

  • Merja / Merjan matkassa
   26.4.2022 at 15:47

   Kiitos Marika! Kirjaston rempasta tulee aikamoinen. Jo pelkästään niiden tuhansien kirjojen ottaminen hyllyiltä ja putsaus vie aikaa. Remppaa oli suunniteltu aloitettavan jo ennen koronaa, mutta pandemia muutti suunnitelmat ja ilmeisesti ollut myös jotain rahoitusjuttuja minkä vuoksi aloitus on venynyt. ”Kirjaston täti” kertoi, että nyt on lyöty ensi vuoden syksy lukkoon.

 • Pirkko / Meriharakka
  26.4.2022 at 09:18

  Lisävinkki, vieraile EPIC-museossa, joka kertoo irlantilaisten emigranttien tarinaa todella kiinnostavalla tavalla. Irlantilaisethan ovat lähteneet sankoin joukoin maastaan eri aikoina, joten ansaitsevat kyllä museonsa ja tarinansa kerrottuna!
  Stephens Greenillä pieni kaunis Ardilaun Lodge on paikka, johon olemme jokaisella Dublinin käynnillämme palanneet.
  Molemmista kohteista, jos sallit, löytyy jotain tästä jutusta: https://meriharakka.net/2018/08/22/dublin-jotain-uutta-ja-jotain-vanhaa/

  • Merja / Merjan matkassa
   26.4.2022 at 15:50

   Kiitos vinkistä ja linkistä Pirkko! Täytyypä tutustua paremmin. EPIC-museosta muistan lukeneeni, mutta ei ollut sitten aikaa siihen tutustua. Tarkoitus oli käydä myös kirjoittajien museossa (Writer´s museum), joka olisi ollut lähellä hotellia, mutta eipä aika riittänyt sinnekään.

 • Martta / Martan matkassa
  28.4.2022 at 19:27

  Ai että! Dublin on ollut pitkään haaveissani ja olipa todella kiva lukea tätä postausta. Tässähän tulee paniikki, sillä tuo kirjasto kiinnostaa kovasti, eli täytyykö pitää kiirettä, ettei tarvitse odottaa 5-6 vuotta sen uudelleen avaamista… Paljon olet ehtinyt nähdä ja kokea, hyviä vinkkejä, täytyy pistää takataskuun! Jään mielenkiinnolla odottamaan postauksia päiväretkistä.

  • Merja / Merjan matkassa
   2.5.2022 at 16:49

   Kiitos Martta ja kiva kuulla, että tykkäsit jutusta! <3 Kannattaa käydä vuoden sisällä Trinity Collegen kirjastossa, koska se menee ensi vuoden syyskuussa kiinni ja sitten ovet on säpissä pitkään. Remontti kuulosti aikamoiselta projektilta, mutta valmistuttuaan on paikka on varmasti todella hieno.

 • Anne | Elämää Nomadina
  29.4.2022 at 13:10

  Kiva kooste! Juuri muuta tuttua ei ollut kuin Temple Bar ja Guinness-tuopit, eli kovin oli pikainen ja pintapuolinen oma visiittini Dubliniin muutama vuosi sitten 😀 Tuo kirjasto oli varmasti elämys, näyttää upealta! Ja päiväretket tietysti myös, vaikka itse kaupungissakin varmasti riittää muutamaksi päiväksi nähtävää.

  • Merja / Merjan matkassa
   2.5.2022 at 16:52

   Kiitos Anne! Pubielämään tutustuminen kuuluu olennaisena osana Irlannin reissuun. 🙂 Minä kävin pubissa vain kerran, vaikka tarkoitus oli piipahtaa useammassa eri paikassa.

 • Paula - Gone with the Gastons
  1.5.2022 at 03:23

  Hyviä vinkkejä! En ole käynyt Dublinissa mutta se on haaveissa kyllä. Varsinkin nuo rantamaisemat kiinnostaa kovasti, ihan upean näköistä siellä! Giant Causeway olisi mahtavaa nähdä joskus. En ole oluen ystävä mutta ehkä joku pakollinen pubi käynti täytyisi tehdä. Miehen iloksi tietenkin. Eiköhän mekin jossakin vaiheessa päästä Dublinissa käymään.

  • Merja / Merjan matkassa
   2.5.2022 at 16:55

   Kiitos Paula! Minäkään en ole oluen suuri ystävä, mutta pubissa käynti kuuluu Irlannin matkaan ja saahan sieltä tilattua muutakin. Irlannin rantamaisemat olivat upeita ja ehdottomasti kannattaa lähteä Dublinin ulkopuolelle tutustumaan eri paikkoihin.

 • Maapalloilija
  1.5.2022 at 08:13

  Todella hyvät vinkit, voin allekirjoittaa myös näin tuoreena Dublinin kävijänä 🙂

 • Milla / Miffa´s
  1.5.2022 at 09:50

  Dublin on vielä näkemättä, mutta vähän houkuttelisi loppuvuodesta mennä, kun saadaan ilmeisesti suora lento Rovaniemeltä joulukaudelle. Ja nyt kun kerroit tuosta kirjaston rempasta, niin reissu kiinnostaa entistä enemmän, jos sitten ei taas pitkään aikaan olisi siellä mahdollista vierailla.

  • Merja / Merjan matkassa
   2.5.2022 at 16:59

   Kiitos Milla! 🙂 Oho, siis Rovaniemeltä suora lento Dubliniin? No sitten kannattaa varata matka ja tosiaan, jos kirjasto kiinnostaa, sinne pitää mennä vuoden sisään. Muuten tulee pitkä odotus.

 • Howth - päiväretki viehättävään kalastajakylään - Merjan matkassa
  27.5.2022 at 12:19

  […] junamatkan päässä olevaan Howthin kalastajakylään. Suuntasin aamulla Tara Streetin asemalle ja Leap Visitor Cardia vilauttamalla hyppäsin DART-junan kyytiin. Junassa oli mukavan väljää ja matka kului maisemia […]

 • XX
  29.5.2022 at 19:32

  Rynkky tosiaan aloittaa muistaakseni lokakuussa suorat lennot täältä Dublinista Rovaniemelle. Tiedätkö muuten, mikä on irlantilainen aamiainen?

  No sehän on puoli tusinaa ostereita ja pintti Guinnessia! parhaalta se on maistunut Howthin asemaravintolassa joskus.

  Terkuin nykyinen Dublinin asukki The Embassy Beltiltä.