Irlanti

Päiväretki Dublinista: Pohjois-Irlanti

30.6.2022
giants-causeway-cover

Toinen päiväretki Irlannin matkallani suuntautui maan pohjoisosaan. Varasin reissun PaddyWagonilta ja se maksoi vähän alle 60 euroa. Lähtö oli taas aikaisin aamulla ja Discover Islandin toimiston edessä parveili paljon retkelle lähtijöitä. Bussi oli vähän myöhässä ja aluksi kaikki ryntäsivät sen ovelle huolimatta siitä mille retkelle olivat menossa. Kuski ohjaili heitä oikeisiin busseihin, jotka olivat tulleet toimiston eteen hänen vanavedessään. Bussi tuli taas täyteen, kuten Cliffs of Moherin retkellä. Viereeni istahti espanjalainen Ruen, joka oli myös ensimmäistä kertaa Irlannissa. Kuskina ja oppaana meillä toimi Richard ja hän piti heti alussa meille palopuheen aikataulun tärkeydestä. Myöhästelijät jätetään bussin kyydistä ja saavat omin avuin palata Dubliniin. Tiedä sitten oliko se vitsi, mutta kaikki (tai no, pari intialaista kokeili onneaan Belfastissa) noudattivat päivän aikana annettuja aikatauluja eikä kukaan jäänyt matkasta.

Richard oli huumorintajuinen kaveri, joka heti alkumetreillä juksautti meitä kysymällä onhan meillä passit mukana. Vilkaisimme Ruenin kanssa toisiamme emmekä oikein tieneet oliko tämä vitsi vai ei. Minulla ei ollut passia, koska olin tarkistanut, ettei sellaista tarvita. Hetken hiljaisuuden jälkeen Richard remahti nauramaan ja kävi ilmi, että tämä oli yksi hänen lempivitseistään. Pohjois-Irlantiin ei siis tarvita passia tai viisumia eikä rajan ylitystä edes huomaa.

Dark Hedges

Ensimmäinen pysähdys oli noin 40 minuutin ajomatkan päässä oleva huoltoasema, jossa ehti ostaa kahvit ja käydä vessassa. Bussissa ei ollut vessaa, joten juomisten kanssa piti olla tarkkana. Pisimmät ajotaipaleet olivat noin kahden tunnin mittaisia. Sieltä matka jatkui Game of Thrones -faneille tuttuun paikkaan: The Dark Hedges. Richard kyseli onko kyydissä sarjan faneja. Pari kättä nousi. Myönnän, etten ole katsonut yhtään jaksoa kyseisestä sarjasta. Myöskään Ruen ei ollut, joten odotimme jännityksellä mitä oli tulossa. Pyökkipuiden reunustama tie oli kaunis enkä ihmettele, että siinä on tullut suosittu nähtävyys. Ruenin kanssa pohdimme, että ennen seuraavaa Irlannin matkaa täytyy katsoa edes yksi jakso GoT:a niin tietää mistä puhutaan.

ireland-dark-hedges-kuja
ireland-dark-hedges
merja-dark-hedges

Richard kertoi meille päivän aikana Pohjois-Irlannin verisestä historiasta. Hän oli kotoisin pohjoisesta ja oli lapsuudessaan ja nuoruudessaan joutunut todistamaan väkivaltaisia yhteydenottoja. Richard näytti meille paikkoja, joissa oli ollut sotilaita valvomassa rajanylitystä. Hurjalta se kuulosti, varsinkin kun tapahtumista ei kuitenkaan ihan niin pitkä aika ole.

Pohjois-Irlannin maisemat vetivät vertoja parin päivän takaiselle Länsi-Irlannin kierrokselle. Pysähdyimme Ballintoyn lähelle katsomaan maisemia ja pienestä tihkusateesta huolimatta ne olivat upeita. Sää oli irlantilaiseen tapaan hyvin vaihteleva; välillä paistoi aurinko ja hetken päästä tuli kaatamalla vettä.

pohjois-irlanti-ballintoy
pohjois-irlanti-ballintoy-view

Lounaan nautimme The Giant´s Barn Cafe´ssa. Siellä oli muutama vaihtoehto tarjolla ja tein lopullisen päätöksen vasta kun tuli oma vuoro. Richard oli suositellut irlantilaista lammaspataa (Irish Stew)ja jälkiruoaksi Irish Coffeeta. Yllytyksestä päädyin tilaamaan ne molemmat. Lammaspata oli iloinen yllätys, koska se oli hyvää eikä maistunut lampaalle. Siinä voi olla lampaan lihan tilalla myös naudanlihaa, joten on mahdollista, että se maistui minulle sen vuoksi. Irish Coffee sen sijaan jäi juomatta, koska se oli niin vahvaa ja pahaa, ettei mennyt alas edes suomalaisella sisulla. Lounasseurana oli Ruenin lisäksi kaksi saksalaista tyttöä, jotka olivat serkuksia ja heidän kanssa höpötellessä tauko sujui mukavasti.

Giant’s Causeway

Päivän pääkohde oli Giant’s Causeway. Se on 40 000 basalttipylväästä koostuva rantakaistale, joka on syntynyt tulivuoren purkauksesta ja siitä tulleesta laavavirrasta. Giant’s Causeway on yksi Pohjois-Irlannin kuuluisimmista nähtävyyksistä ja UNESCO:n maailmanperintökohde. Tarun mukaan alue on syntynyt miljoonia vuosia sitten, kun jättiläinen nimeltä Finn Mc Cool rakensi sillan Skotlantiin, jotta pääsisi kohtaamaan vihollisensa Benandonnerin. Kun Finn tajusi Benandonnerin olevan jättiläisen kokoinen, hän pakeni takaisin Irlantiin. Skottijätti lähti hänen peräänsä, mutta Finnin vaimo naamioi miehensä vauvaksi, ja vihollinen pakeni kotiin. Jos vauva oli noin valtava, minkä kokoinen mahtoi hänen isänsä olla? Paetessaan Benandonner rikkoi sillan ja jäljelle jäi vain pieni pätkä Giant’s Causeway´ta.

giants-causeway-matka
pohjois-irlanti-giants-causeway
giants-causeway-basalttipylvaat

Giant’s Causeway´lle ei ole sisäänpääsymaksua, joten sinne voi lampsia milloin vain katsomaan maisemia. Alueella on vierailukeskus, jonne olisi ollut 13 punnan sisäänpääsy. Richard ei sitä suositellut ja minulle jäi hieman epäselväksi mitä siellä edes olisi ollut. Se ei kiinnostanut kuitenkaan niin paljon, että olisin mennyt katsomaan.

giants-causeway-kivet
giants-causeway-people
people-at-giants-causeway

Richard oli varoitellut meitä koko alkumatkan siitä, että Giant’s Causeway´lla on kylmä. Siis niin kylmä, ettei kukaan meistä ole sellaista aikaisemmin kokenut. Kylmä tuuli puhaltaa Atlantilta ja sateen kanssa se tuntuu epämukavalle. Suomalaisena olen tottunut kylmyyteen, joten odotin jännityksellä millainen sää meitä paikan päällä odottaisi. Sadetta ja vähän tuultakin oli, mutta kylmyydestä ei onneksi ollut tietoakaan. Matka parkkipaikalta rannalle meni sateenvarjon kanssa taiteillessa. Onneksi sade loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin eikä tarvinnut varoa kameran kastumista. Meillä oli puolitoista tuntia aikaa tutustua kivipilareiden valtaamaan rantaan. Aika oli minulle ihan riittävä ja siinä ehti hyvin kävellä ja katsella ympärilleen.

Kohti Belfastia

Giant’s Causeway´lta matka jatkui kohti Belfastia. Sitä ennen pysähdyimme katsomaan etäältä Dunlucen linnan raunioita, jotka seisovat rantakallion reunalla. Osa linnasta on sortunut mereen 1600-luvulla ja se on ollut asumaton siitä lähtien. Linnaan liittyy traaginen rakkaustarina ja huhutaan, että siellä kummittelee.

dunluce-castle

Minulla oli Belfastista mielikuva, että se on likainen teollisuuskaupunki, jossa ei ole turisteille oikein mitään nähtävää. En tiedä mistä tällainen ajatus oli päähäni tullut, mutta Belfast oli kaikkea muuta. Keskusta oli pieni, mutta vihreä eikä ollenkaan ankean näköinen. Meillä ei ollut kovin paljon aikaa tutustua kaupunkiin, joten kävelimme Ruenin kanssa ympäriinsä ja päädyttiin lopulta kahville. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin halunnut käydä Titanic-museossa. Sinne olisi toki päässyt, jos olisi valinnut erilaisen retkiohjelman, mutta piti tehdä valintoja ja halusin nähdä Giant’s Causeway´n.

belfast-kaupungintalo
belfast-katukuvaa
belfast-puisto

Alussa mainitsin, että aikataulumme piti hyvin, mutta Belfastissa intialainen perhe heittäytyi hankalaksi, kun perheen naisille selvisi, ettei heillä olekaan enää aikaa hakea kahvia. Olimme odottaneet perhettä kyytiin jo tovin, ja kun he vihdoin tulivat, naiset ilmoittivat käyvänsä vielä ostamassa kahvit. Richard kertoi heille kärsivällisesti, että jos nyt menette, koko bussilastillinen ihmisiä joutuu odottamaan ja se ei ole ollenkaan hyvä juttu. Naiset lopulta nöyrtyivät ja tulivat bussiin naamat nyreinä ilman kahveja. Ennen Belfastista poislähtöä, kävimme katsomassa rauhanmuuria, joka on täynnä maalauksia ja kirjoituksia. Sinne voi halutessaan jättää myös oman rauhankirjoituksensa. Muuri jakaa kansan (protestantit ja katolilaiset) vielä tänäkin päivänä kahtia. Muurin portti lukitaan yöksi ja jos olet ”väärällä puolella” et pääse toiselle puolelle ennen kuin seuraavana aamuna. Tämä kuulosti aika hurjalle.

belfast-rauhanmuuri
belfast-rauhanmuuri-kuvia

Paluu Dubliniin kului musiikkia kuunnellen ja osan aikaa nukkuen. Päivä oli ollut pitkä ja bussin tasainen hyrinä teki olosta unettavan. Dublinissa olimme vasta puoli kahdeksan aikaan illalla. Hyvästelin reissukaverit ja kävelin kaupan kautta hotellille.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  30.6.2022 at 22:06

  Upeita maisemia! Itse ymmärrän kyllä täysin, että myöhästelijät jätettäisiin pois kyydistä. Niin pitäisikin olla; ei ole oikein, että kaikki muut odottavat myöhästelijöiden takia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   4.7.2022 at 16:50

   Kiitos Mikko! Maisemat olivat vertaansa vailla. Aikataulu piti ihmeen hyvin ottaen huomioon, että kyseessä oli iso bussi täynnä matkustajia. Kukaan ei halunnut ottaa riskiä, että jäisi matkan varrelle.

 • Reply
  Ismo / for Take Off
  3.7.2022 at 20:03

  Hienoja maisemia kyllä. Dublinista pohjoiseen en ole käynytkään, saati Pohjois-Irlannissa. Samaa mieltä siitä, että myöhästelijöiden odottaminen on turhauttavaa.
  Irish stew on kyllä hyvää. Takavuosien suomalaisen villasukkalampaan pelästyttämät suomalaiset yllättyvät usein maailmalla huomatessaan, että lammas onkin herkullista 😊

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.7.2022 at 16:04

   Kiitos Ismo! Täälä yksi villasukkalammasta aikoinaan syönyt ja sen jälkeen ei ole mieli tehnyt. Irish stew oli siinä mielessä iloinen yllätys. 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  4.7.2022 at 13:10

  Me matkustimme joku vuosi sitten Belfastiin oikeastaan vaan Titanic-museon takia – ehkä kannattaa harkita sinne palaamista sen takia, sillä se on kyllä upea kokonaisuus 🙂 – mutta kieltämättä, siinä vaiheessa olimme jo käyneet Giant’s Causewaylla.
  Majoituksen voi silloin katsoa museon vierestä Titanic-teemaisesta hotellista, jossa aikoinaan sijaitsi piirustuskonttori, jossa Titanickin suunniteltiin.
  https://meriharakka.net/2018/09/05/titanic-museo-belfast/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   4.7.2022 at 16:52

   Kiitos Pirkko hyvästä vinkistä! Jos joskus vielä Belfastiin menen, on Titanic-museo ensimmäisenä listalla. 🙂 Nyt piti tehdä valintoja, koska sellaista retkeä en löytänyt, jossa olisi päässyt käymään sekä museossa että Giant´s Causewaylla.

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  4.7.2022 at 15:00

  Kiehtovan näköinen tuo Dunlucen linna! Itse olen käynyt Pohjois-Irlannissa osana pidempää kiertelyreissua Briteissä ja Irlannissa, mutta Giant’s Causewaylle ei tuolloin ehditty, eikä oikeastaan muuallekaan Belfastin ulkopuolelle. Belfastin linnalla käytiin, ja sen viereisessä Cave Hill Country Park -puistossa, jonka kukkuloilta avautuu upeat maisemat yli kaupungin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   4.7.2022 at 16:54

   Kiitos Anne! Belfastissa olisi voinut pysähtyä pidemmäksikin aikaa. Linna ja sen viereinen puisto kuulostavat kivoilta käyntikohteilta. Piti ihan googlata miltä näyttävät.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  5.7.2022 at 05:48

  Onpas teillä ollut kiva retkipäivä täynnä nähtävää ja koettavaa! 🙂 Myös kuski/opas Richard vaikuttaa hauskalta tapaukselta, joka varmasti antaa tietynlaista lisäarvoa reissulle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.7.2022 at 16:07

   Kiitos Eveliina! Oli kiva päivä ja Richard oli myös huipputyyppi. Hauskaa myös, että sain vierustoverin, joka oli yllättävän puhelias. Kerroin hänelle osaavani jonkun verran espanjaa, mutta en niin paljon, että sillä syvällisiin keskusteluihin yltäisi. Hän näytti hetken pelästyneeltä ja sanoi, ettei osaa opettaa espanjaa, johon minä rauhoittelin, ettei ole tarviskaan, heh!

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  6.7.2022 at 14:11

  Mun kärsivällisyys ei kestä isompia kuin muutaman hengen porukoita, kun koko ajan odotellaan jotakuta, kun ihmiset ei edes osaa pitää pissataukoa silloin kun muut pitää😅

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.7.2022 at 16:08

   Kiitos Mari! Molemmilla päiväretkillä aikataulut piti todella hyvin ja ihmiset olivat ajoissa paikalla. Minäkin kieltämättä yllätyin, koska noin isossa porukassa olisi voinut olla suurin osa myöhästelijöitä. Kuskien ja oppaiden pelottelut kyydistä poisjäännistä ilmeisesti tepsivät. 🙂

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  7.7.2022 at 23:28

  Irlannissa tuntuu olevan tosi huumorintajuista sakkia, etenkin bussikuskit osaavat viihdyttää matkustajia! 🙂 On kyllä upeita maisemia! Noista myöhästelijöistä tuli mieleen tilanne Dubaista, kun odottelimme aavikkosafarikuskin kanssa yhtä aasialaista pariskuntaa aamulla. Olivat tilaamassa kahveja vielä sillon kun meidän oli jo tarkoitus olla matkalla. Kuski huokaili todella syvään, siinä matkaseuralaisen kanssa todettiin, että kyllä suomalaiset osaa vaan olla todella jämptejä aikataulujen suhteen. Monissa kulttuureissa kun ei aikataulut edes oo tärkeitä.

 • Reply
  Sanna | Seven Seas
  8.7.2022 at 07:19

  Mulla on muuten samanlainen nuhjuinen mielikuva jostain syystä, elokuvista varmaan. Olipa kiva siis lukea tämä postaus ja nähdä kuvia sieltä! Aurinkoisella kelillä oikein viihtyisän näköistä. 😉 Myös tuo Titanic-museo kiinnostaisi itseäni.

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  10.7.2022 at 06:31

  Hitto, ei pitäis lukee näitä postauksia. Ollaan todennäköisesti lähdössä Lontooseen syksyllä ja oli tarkoitus olla Dublinissa kaks yötä. Nyt lentoihin tuli muutos, joten saavutaan Dubliniin vasta illalla, joten sinne jää ainoastaan yks kokonainen päivä aikaa. Täytynee pysyä kaupungin alueella, kun ei ole aikaa lähteä tutkimaan noita luontokohteita :/

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  10.7.2022 at 07:19

  Kuulostaa tosi hauskalta retkeltä. Oppaalla on aika iso merkitys tällaisella päivän kiertoajelulla ja mikäs sen parempaa kuin että sattuu hyvä sellainen. Maisemat siellä on kyllä upeita ja olen usein haaveillut matkasta Pohjois-Irlantiin juurikin näihin paikkoihin. Minäkään en ole katsonut Game of Thronesia mutta paikka vaikuttaa silti hienolta pysähdyspaikalta.

Leave a Reply