Iso-Britannia

Vinkkejä Lontooseen

31.10.2019
buckinghamin-palatsi

Lontoo on suomalaisille tuttu kaupunki. Se ihastuttaa monipuolisuudellaan ja tekemistä sekä näkemistä löytyy aina. Minulle toissaviikkoinen Lontoon matka oli neljäs, mutta tälläkin reissulla tuli koettua paljon kaikkea uutta. Tässä muutama vinkki ja suositus teille, kun seuraava Lontoon matka alkaa häämöttämään.

1. Vaihda Oyster-card lähimaksuun

Ennen Lontooseen lähtöä luin matkablogeista hieman epäuskoisena vinkkejä siitä, ettei Oyster Cardia enää tarvita julkisen liikenteen matkojen maksamiseen. Maksut hoituvat kuulemma kätevästi omalla maksukortilla, jossa on lähimaksuominaisuus. Koska tämän uudistuksen puolesta ei puhunut yksi vaan useampi bloggaajakollega, aloin uskomaan, että kai siinä jotain perää on.

Meillä ei ollut aikaisemmilta Lontoon matkoilta jäänyt Oystereita laatikon pohjalle, joten jos olisimme halunneet sitä käyttää, olisi pitänyt ensin ostaa kortti (5 puntaa) ja sen jälkeen ladata siihen saldoa. Lähimaksulla maksaminen oli huomattavasti helpompaa. Sitä käytettiin samalla tavalla kuin Oysteria eli ennen metroon menemistä ja sieltä poistuessa käytit korttia portin lukulaitteessa. Bussissa maksukorttia käytettiin lukijassa vain sinne noustessa.

Liikuimme metrolla ja bussilla pääosin keskustassa ja päiväkohtainen veloitus oli noin 4 €. Metromatka lentokentältä (Heathrow) keskustaan oli 8,60 € / suunta. Lähimaksulla maksettaessa on samanlainen päivittäinen ”maksukatto” kuin Oysterissa. Kun raja tulee täyteen, loppupäivän matkustaa ilmaiseksi. Jos käyttää vyöhykkeitä 1-2 keskustan alueella, päivittäinen maksukatto on 7 puntaa (tilanne 10/2019)

Kerran poistuin kotoa -blogin Noora on kirjoittanut kattavan postauksen metrolla liikkumisesta Lontoosta. Sieltä löytyy lisätietoa myös lähimaksulla maksamisesta.

2. Valitse hotelli hyvien kulkuyhteyksien varrelta

Yövyimme tällä reissulla The Chamberlain-hotellissa lähellä Tower Bridgea. Heathrown lentokentältä hotelliin pääsi metrolla yhdellä vaihdolla. Oli kyseessä sitten Lontoo tai joku muu suurkaupunki, valitsen hotellin aina hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Jos majoitus on lähellä keskustaa, se on myös aina plussaa.

Jos viipyy kaupungissa vain pitkän viikonlopun, ei kannata säästää väärässä paikassa ja valita edullista majoitusta keskeltä-ei-mitään, josta pääsee hyvällä tuurilla ehkä kerran tunnissa keskustaan. Tällaisiä valintoja on joskus tullut tehtyä, esimerkiksi ensimmäisellä Kroatian reissulla ja silloin harmitti, kun siirtymisiin meni paljon aikaa.

The Chamberlainia voin suositella muutenkin. Sijainnin lisäksi plussaa tuli moderneista ja siisteistä huoneista. Miinusta antaisin kokolattiamatosta, joka valitettavasti tuntuu olevan aika yleistä lontoolaisissa hotelleissa sekä ankeasta näköalasta sisäpihalle.

3. Jos vahdinvaihto on nähty, miten olisi kuningattaren henkivartijan vaihtoseremonia

Buckinghamin palatsin edusta kuhisee aamupäivisin väkeä, kun turistit kilpailevat parhaista paikoista missä seurata vahdinvaihtoa. Omat kokemukseni vahdinvaihdosta ulottuvat 80-luvulle, jolloin kävin ensimmäistä kertaa Lontoossa ja tottahan toki silloin piti päästä katsomaan tuota legendaarista seremoniaa. Nyt olisi ollut kiva mennä verestämään muistoja, mutta vahdinvaihtoa ei ollut lauantaina. Päivät vaihtelevat jonkin verran, joten kannattaa tarkistaa ajankohdat virallisilta sivuilta. Vahdinvaihto alkaa yleensä klo 11.

Pääsimme sen sijaan seuraamaan kuningattaren henkivartijan vaihtoseremoniaa (Changing The Life Guard Ceremony). Tämä tapahtuu päivittäin klo 11, paitsi sunnuntaisin klo 10. Tämä seremonia ei ole niin tunnettu kuin palatsin edustalla tapahtuva vahdinvaihto, joten väkeä ei ollut läheskään niin paljon paikalla. Ratsailla olevia vartijoita pääsi näkemään lähes kosketusetäisyydeltä, koska aluetta ei oltu rajattu aidoilla.

4. Aamiainen Sky Gardenissa

Sky Gardenista on tullut Lontoon in-kohde ja sinne haluavat nyt kaikki. Walkie Talkie -pilvenpiirtäjän 37.kerroksessa oleva puutarha ihastuttaa upeilla näköaloillaan. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta liput tulee varata hyvissä ajoin netistä. Varausikkuna Sky Gardeniin on auki aina kolme viikkoa eteenpäin. Voit myös kokeilla onneasi ilman varausta, mutta sisäänpääsy on epävarma ja huonoimmassa tapauksessa et pääse ala-aulaa pidemmälle.

Joko mennään -blogin Rosalta sain kullanarvoisen vinkin miten Sky Gardeniin pääsee ilman, että tarvitsee kyttäillä aikaikkunoita ja vapaita lippuja verkkosivulta. Kun tekee pöytävarauksen Sky Pod baariin, pääsee samalla varauksella myös Sky Gardeniin. Varauksesta saa vahvistuksen sähköpostiin sekä ohjeet saapumiseen. Tein meille pöytävarauksen sunnuntaiaamuksi klo 9.30.

Olimme paikalla hyvissä ajoin ja pääsimme hissillä ylös jo ennen puolta. Halusimme aluksi katsella paikkoja ja nousimme portaat ylös. Siellä oli meneillään aamujooga, joten osa tilasta oli suljettu nauhoilla. Kierroksen jälkeen menimme tutustumaan kahvilan tarjontaan. Kahvihammasta kolotti jo sen verran, ettei juomavaihtoehtoa tarvinnut kauaa miettiä. Kahvikupillinen sai kaveriksi panniinin. Tarjoiluja sai jonkin aikaa odotella. Palvelu oli aika hidasta.

Sky Gardenin näköalat ovat huikeat ja kevyeen aamiaiseen se on ihan suositeltava paikka. Jos kaipaat tuhdimpaa vaihtoehtoa, niin sitten kannattaa aamupala nauttia jossain muualla ja ottaa Sky Pod baarissa vaikka päivän ensimmäiset kuohuvat tai jotain makeaa.

5. British museum ja muut ilmaiset museot

Lontoo on tunnettu museoistaan ja mikä parasta, suurimpaan osaan niistä pääsee ilmaiseksi sisälle. Me valitsimme vierailukohteeksi British Museumin, joka on yksi maailman suurimmista sekä myös vanhimmista museoista.

Kokoelmista löytyy aarteita maailman eri kolkista ja sitä on kartutettu vuosien varrella lahjoituksilla sekä ostoilla. Minua kiinnosti eniten muumiot ja niitä menimme katsomaan ensin. Pidin myös antiikin Kreikan ja muinaisen Egyptin veistoksista sekä Lähi-Idän osastosta, jossa oli kauniita esineitä. Museon kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat muumioiden lisäksi hieroglyfien sanakirja Rosettan kivi sekä Lindowin mies, joka löytyi Cheshiren seudulta suosta. Hän oli kokenut yli 2000 vuotta sitten rituaalimurhan.

British Museumin miljoonia esineitä ei ehdi päivässä eikä kahdessa katsoa, mutta museon voi ottaa haltuun pieni pala kerrallaan. Ensi kerralla haluaisin istahtaa hetkeksi lukusaliin, jossa aikoinaan myös Karl Marx ja Mahatma Gandhi viettivät aikaa.

6. Piipahda Camden Townin markkinoilla

Camden Townin markkinat ovat aikamoista hulabaloota, mutta ehkä juuri sen vuoksi, ne kannattaa käydä katsomassa omin silmin. Markkinakojuista voit tehdä mitä ihmeellisimpiä löytöjä ja ruokakojut kutsuvat luokseen herkullisilla tuoksuilla. Valinnan varaa on runsaasti, pidät sitten thaimaalaisesta, intialaisesta tai Britannian omasta herkusta fish & chipsista. Vegaaneille näytti myös olevan hyvin tarjontaa. Olimme paikalla sopivasti lounasaikaan ja kiertelimme kojuja vesi kielellä. Kylmä tuuli ajoi meidät kuitenkin sisätiloihin syömään.

Camden Town oli mielenkiintoinen paikka ja se toi etäisesti mieleen Tallinnan Telliskiven ja kyllä sieltä löytyi ripaus Berliiniäkin.

7. Nauti kauniista Hyde Parkista

Hyde Park on Lontoon kauneimpia puistoja. Siellä risteilee kävelyteitä kauniiden kukkaistutusten ja pensaiden välissä. Kävelimme aluksi puiston keskellä olevalle tekojärvelle, jonka edustalla oleva kahvila houkutti puoleensa. Ehdotinkin miehelle, että pitäisikö istahtaa hetkeksi. Olimme kuitenkin matkalla katsomaan prinsessa Dianan muistoksi tehtyä suihkulähdettä ja askeleet veivät vauhdikkaasti siihen suuntaan ja kahvila jäi.

Vaikka oli syksyisen viileä päivä, näkyi järvellä useita polkuveneitä. Voi vaan kuvitella, miten ihanaa siellä olisi veneillä aurinkoisella kesäsäällä. Prinsessan muistolle tehty suihkulähde löytyi vihdoin, vaikka sinne oli aikamoinen kävelymatka. Se muistutti enemmän kahluuallasta kuin suihkulähdettä ja pienet lapset tepastelivat siellä paljain jaloin.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  3.11.2019 at 12:37

  Todella hyviä vinkkejä ja Lontoo vaikuttaa kyllä niin upealta must see -kohteelta! Tämä tuli myös hyvään saumaan, sillä meillä on ensi vuoden alusta matka sinne edessä hieman puoli pakolla, koska ystävämme kutsuivat meidät luokseen ja he sattuvat Lontoon lähellä asumaan. 🙂 Hyvä vinkki myös tuo lähimaksulla maksaminen, sitä en tiennytkään!

  Nauratti myös tuo kokolattiamatto -asia, sillä itse olen aina myös inhonnut niitä. Tämä inho vaihtui kuitenkin huvitukseksi ja jopa pieneksi ihastumiseksi toukokuisella San Franciscon kodinvaihtomatkallamme, kun kodissamme oli vaalea muhkea kokolattiamatto. Aluksi naurahdin sille, mutta aloin tykätä siitä päivien myötä, sillä olihan se vaan niin lämmin ja pehmeä jalkojen alla, heh. Hyvää vaihtelua Espanjan kotimme kylmille kivilattioille ja Suomen kotimme sukkien alla suhiseville laminaateille. 😀

  • Merja / Merjan matkassa
   14.11.2019 at 19:00

   Kiitos Tiina kommentista! Kiva, että vinkit kuulostivat hyödyllisiltä. Pääsetkin niitä testaamaan tulevalla Lontoon matkalla 🙂 SF:n kokolattiamatto kuulostaa ihanalta. Onhan se paljaan jalan alla mukava. Meillä oli lapsuudenkodissani aikoinaan kokolattiamatto. Näin jälkikäteen ajateltuna se oli aika kamala, mutta siihen aikaan todella yleinen. Nykyisin niitä ei Suomessa juuri missään enää näe. Lontoossa sen sijaan lähes joka paikassa.

 • Laura Laakso
  3.11.2019 at 21:54

  Oli pakko tulla katsomaan kuvia Lontoosta, sillä juuri haaveilin tänään, että milloin pääsisin uudelleen tuohon sykkivään kaupunkiin.

 • Tiia/ReiseReise
  4.11.2019 at 14:29

  Ihana Lontoo! Aina jotain uutta. Mietin tätäkin juttua klikatessani, olisiko jotain uutta, mutta tietysti kyllä vain, tuosta Prinsessa Dianan muistomerkistä en tiennyt. Tosin aika vaatimattomalta se näyttää, mutta kenties sopii juuri hänelle.
  Oma vinkkini Lontooseen on musikaali, aivan upea kokemus! Olin katsomassa viime joulukuussa Wickedin ja voisin ehdottomasti mennä toistekin. 🙂

  • Merja / Merjan matkassa
   14.11.2019 at 19:02

   Kiitos Tiia! Musikaalit tästä puuttui, koska sellaiseen ei nyt ehditty. Aikaisemmilla reissuilla olen käynyt ja ne on ihan huippuja. Toivottavasti seuraavalla reissulla pääsisi taas.

 • Sini
  4.11.2019 at 16:53

  Lontoossa vain tammikuussa käyneenä tekisi mieli mennä sinne pian uudestaan. Kuvat vihreästä ja valoisasta Lontoosta näyttävät paljon kivemmilta kuin tammikuun harmaus ja loska. 😊

  • Merja / Merjan matkassa
   14.11.2019 at 19:03

   Kiitos Sini! Kaikki kaupungit näyttävät kivemmilta auringon valossa 🙂 Tämän olen todennut mm. Vilnan ja Wienin kohdalla. Jos myöhään syksyllä tai talvella haluaa kaupunkilomalle, niin silloin vastassa on todennäköisesti vesisadetta ja harmautta.

 • Pirkko / Meriharakka
  5.11.2019 at 10:01

  Edellisestä Lontoon reissusta alkaa olla sen verran aikaa, että pakko kurkistaa mitä kaupungista siellä nyttemmin käyneet kirjoittavat. Vähän on ollut mielessä kevätreissu Lontooseen ja mahdollisesti samalla päiväretki Stonehengeen, kun sekin on alkanut vuosien mittaan vähän uteloittamaan 🙂

  • Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:39

   Kiitos Pirkko! Stonehenge kiinnostaisi ja sinne taitaa olla vain lyhyt ajomatka Lontoosta. Ehkä pitäisi ottaa se ohjelmistoon ensi kerralla. Nyt halusin nähdä Greenwichin ja sinne onneksi pääsimme 🙂

 • Maarit- niceMatkaaja
  5.11.2019 at 16:05

  Lontoo on juuri siitä syystä niin ihana ja upea matkakohde, että se tarjoaa aina jotain uutta. Itse olen käynyt siellä varmaan 10 kertaa, mutta ihastun aina uudestaan. Ehdoton lempikaupunkini! Ja ensi kerralla sitten metromatkat lähimaksulla 😊, kiitos vinkistä. Omat vinkkini viime reissulta maaliskuulta löytyvät täältä: http://www.maaritmaailma.com/lontoo-rakkautta-ensisilmayksella/

  • Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:41

   Kiitos Maarit! Ooh, sinä olet kokenut Lontoon matkaaja. Sieltä tosiaan löytyy paljon nähtävää ja uutta tulee koko ajan.

 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  6.11.2019 at 17:08

  Hyvät täsmätärpit Lontooseen. Olen itse kerran jossain kuninkaallisessa paraatissa päässyt näkemään itse kuningattarenkin, vahingossa tosin. 🙂 En ole mikään suurkaupunkien fani, mutta Lontoo on ihan kiva kaupunki käydä ohimennen, varsinkin jos onnistuu löytämään jotain rauhallisempaa menoa niiden perinteisten ostos- ja nähtävyyskatujen vilskeen ulkopuolelta.

  • Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:43

   Kiitos Eveliina! Wau, kuningatarta ei moni ole nähnyt. Se olisi aika siisti kokemus 🙂 Ruotsin kuninkaallisia olen nähnyt, mutta en ainuttakaan Englannista.

 • Outi / Maa Quzuu-matkablogi
  7.11.2019 at 15:06

  No en ole käynyt! Lontoo ei ole koskaan kiinnostanut niin paljon että olisin jaksanut nähdä vaivaa sinne matkustamisen suhteen, mutta nyt sille on käymässä samoin kuten Jenkeille. Kiinnostaa kovasti! Kuulostaa muuten tosi näppärältä tuo julkisissa liikkuminen

  • Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:44

   Kaikki eivät pidä Lontoosta ja myönnän, että olin aluksi itsekin vähän ”plääh” kun sovimme menevämme sinne. Mutta mitä lähemmäksi matka tuli, sitä enemmän innostuin siitä ja paikan päällä olin ihan fiiliksissä. Julkisilla liikkuminen on tosi kätevää kun voi käyttää lähimaksua. Kiva kun kommentoit 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  9.11.2019 at 10:39

  Hyviä vinkkejä sulla. Sky Garden listalta vielä käymättä. Toi lähimaksun käyttö busseissa on hyvä vinkki, jota en itse asiassa tiennyt. Useampi vuosi on vierähtänyt edellisestä Lontoon reissusta, joten olis kyllä jo korkea aika vähän päivittää kokemuksia.

  • Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:46

   Kiitos, kiva kuulla että vinkeistä hyötyä 🙂 Sky Garden oli hieno, mutta luulen että tuo yksi käyntikerta riitti. Ensi kerralla maisemia voisi katsella sitten jostain muualta.

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi
  9.11.2019 at 18:40

  Olin keväällä ekaa kertaa Lontoossa ja ihastuin kyllä täysin! Toi lähimaksu oli kyllä super kätevä tuolla. Tuosta löytyi monta suosikkia, mutta lisäisin tuohon ainakin Kew Gardenin – upea paikka.

  • Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:47

   Kiitos Veera! Hyvä kun mainitsit Kew Gardenin. Sinne ei nyt ehditty enkä ole aiemminkaan käynyt, mutta ehdottomasti joskus. Kuvien perusteella näyttää upealta.

 • Teija/ Parimatkaa
  24.8.2020 at 22:01

  Olipa hauska lukea lähes samoista asioista, mistä itse kirjoitin muutama viikko sitten. Sinun otteesi on vain huomattavasti ammattimaisemmat, minä vasta aloittelen tätä kirjoittamista. Viime Lontoon matkamme oli marraskuussa /19 joten hyvin samoilla vinkeillä minäkin menin😊