Italia

Bologna – Italian kätketty helmi

7.1.2023
bologna-piazza-maggiore-kansi

Bologna on Emilia-Romagna -alueen pääkaupunki ja se tunnetaan Italian gastronomian keskuksena sekä monipuolisena kulttuurikaupunkina. Siellä sijaitsee maailman vanhin yliopisto, joka perustettiin vuonna 1088. Bolognassa keksittiin myös sana yliopisto(latinaksi universitas). Vuosisatojen ajan Bolognan yliopiston alumnien joukossa on ollut lukuisia paaveja, Dante ja jopa autonvalmistaja Enzo Ferrari. Katukuvassa näkyy edelleen paljon opiskelijoita. Bolognassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja se on hyvin eläväinen kaupunki.

Me vietimme Bolognassa pitkän viikonlopun lokakuun lopulla. Ehdimme juuri hyödyntää Finnairin kesäajan suorat lennot, jotka päättyivät pari päivää sen jälkeen, kun saavuimme kotiin. Otimme lentokentältä taksin keskustassa sijaitsevaan hotelliimme. Kuljettaja arvioi matkan maksavan 25 euroa, mutta lopulta hinta olikin vain 18 euroa. Ilta-aikaan ei ollut ruuhkaa ja lyhyt matka sujui nopeasti.

Majoitus Hotel Palace Bolognassa

Majoituimme keskustassa Hotel Palace Bolognassa, jonka sijainti oli loistava. Bolognan pääaukiot, Piazza Maggiore ja Piazza del Nettuno, olivat muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Alue oli tunnelmallinen, mutta valitettavasti ilta- ja yöaikaan meluisa, koska lähellä oli useita ravintoloita. Meteli kantautui myös huoneeseen ja yhden aamuyön vietin kuunnellen äänekästä italialaista keskustelua. Huoh! Hotelli oli siisti, henkilökunta ystävällistä ja kahden hengen huone oli yllättävän iso, mutta sisustus jo parhaat päivänsä nähnyt.

italia-bologna-hotel-palace
Hotel Palace Bologna

Huonon äänieristyksen lisäksi miinusta siitä, ettei huoneessa ollut jääkaappia eikä telkkarista näkynyt muuta kuin paikalliset kanavat. Katselimme sitten italiankielisiä uutisia ja naureskelimme tutuille sarjoille, jotka dubattuina kuulostivat hassuille.

Huoneen hintaan kuului aamiainen. Valikoima oli aika perusluokkaa, ei kovin ihmeellinen, mutta kyllä sillä päivän sai hyvin käyntiin. Olisin kaivannut aamupalapöytään jotain ”vihreää” leivän päälle, mutta tarjolla oli vain kinkkua ja juustoa. Aamiaistila oli jaettu kahteen huoneeseen ja ensimmäisenä aamuna olimme sen verran ajoissa, että saimme syödä rauhassa. Muina aamuina menimme myöhemmin ja jouduimme ruuhkan keskelle. Pöytiä ei ollut riittävästi kaikille ja osa joi kahvinsa aulan sohvaryhmillä.

Bologna – milloin sinne kannattaa matkustaa?

Bolognan kevät ja syksy ovat meille suomalaisille miellyttävän lämpimiä. Päivällä voi olla jopa helteistä, kuten meidän matkalla, mutta viileät sadesäät ovat myös mahdollisia. Meitä lämmin sää helli koko loman ajan, mutta iltaisin ilma viileni ja mielellään kaivoi pitkähihaista päälle. Bologna voi olla hyvä vaihtoehto myös talvimatkalle. Silloin ei ole ruuhkia ja kaupungin nähtävyyksistä sekä hyvästä ruoasta voi nauttia rauhassa.

Bologna – nähtävyydet

Ensimmäisenä aamuna lähdin liikkeelle ilman takkia. Hyvin tarkeni, mutta varjopaikoissa tuli vähän vilu. Kävelimme ensin Piazza Maggiorelle ja kävimme Basilica di San Petroniossa, joka on maailman viidenneksi suurin basilikakirkko. Aamusta siellä oli hiljaista ja meidän lisäksemme vain muutamia turisteja. Kirkko oli hieno ja siitä erikoinen, että sen ulkosivu jäi aikoinaan keskeneräiseksi. Kirkkoon ei ole pääsymaksua, mutta valokuvausta varten olisi pitänyt ostaa kahden euron ”photo ticket”.

bologna-palazzo-del-podestàlla
Aamuhetki Piazza Maggiorella
bologna-piazza-maggiore
Basilica di San Petronio
bologna-basilica-di-san-petronio

Kirkossa vierailun jälkeen ostimme 12 euron liput aukion laidalta lähtevään minijunaan, jolla pääsi vierailemaan San Lucan pyhäkössä (Sanctuary of San Luca). Matkaa sinne kertyi noin neljä kilometriä. Matkan varrella näkyi reippaita kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Pyhäkköä lähestyttäessä pitkä ylämäki vei mehut kokeneiltakin pyöräilijöiltä, mutta kukkulan päällä maisemat palkitsivat joka hikipisaran. Bologna tunnetaan katetuista jalkakäytävistä eli portiikeista ja nämä ulottuvat San Lucaan asti. Yhdessä kaupungin muiden portiikkien kanssa ne kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

bologna-minijuna
Minijuna San Lucan pyhäkköön
bologna-san-luca
San Lucan pyhäkkö
bologna-san-luca-pyhakko

Lisämaksusta olisi päässyt vuonna 2017 avatulle panoraamaterassille, josta saisi ihailla 180° näkymiä kaupungin suuntaan. Hienoja maisemia näki myös maksuttomilta terasseilta ja portaikoista. San Lucan pyhäkkö oli todella kaunis ja viehättävä paikka. Jos aika antaa myöten, siellä kannattaa pistäytyä.

bologna-maisemat-san-lucasta
Upeita maisemia sai ihailla myös maksutta
bologna-san-luca-torni
Kaunista arkkitehtuuria
bologna-san-luca-haapari
Hääpari San Lucan kauniissa puutarhassa

Bolognassa oli keskiajalla yli sata tornia, joiden tarkoitus oli suojata varakkaita perheitä vihollisilta. Tänä päivänä torneista on jäljellä Via Rizzolin alkupäässä vielä kaksi, joista käytetään nimitystä Le Due Torri. Korkeampi torni on nimeltään Torre degli Asinelli. Se on lähes 100 metriä (97 m) korkea ja se rakennettiin 1100 -luvun alkupäässä. Huipulle vie 500 askelmaa ja sinne pääsee kiipeämään viiden euron pääsymaksua vastaan. Toinen huipuista on Torre Garisenda, jolla on korkeutta vain 47 metriä. Torni on kallellaan Pisan tavoin eikä sinne saa kiivetä. Me kävimme torneilla heti ensimmäisenä päivänä. Emme päässeet torniin, koska emme olleet ostaneet lippuja ennakkoon. Kerrallaan sinne pääsee vain tietty määrä ihmisiä ja lippua ostaessa saa kellonajan, jolloin pitää olla paikalla. Ostin netistä lipun saman tien ja sain sen vasta viimeiselle reissupäivälle.

Tornille piti mennä noin 15 minuuttia ennen omaa aikaa. Olin hyvissä ajoin paikalla ja seurasin sivusta isoa ryhmää, joka tuli paikalle vähän myöhässä. Ovivahti oli tiukkana ja uhkasi, etteivät pääse ollenkaan, kun eivät tulleet ajoissa. Uhkailusta huolimatta porukka pääsi minun jälkeeni sisälle, koska olimme samaan aikaan tornin huipulla. Kiipeäminen meni hyvin, kun piti rauhallista tahtia ja malttoi vetää henkeä tasanteilla. Ylhäältä oli hienot näkymät kaupungin ylle ja olihan ne jokaisen hikipisaran arvoiset. Alaspäin meno oli huomattavasti nopeampaa. Matkaa hidasti vain ylöspäin kiipeävien odottelu.

bologna-nakymat-tornista
Upeat näköalat palkitsivat porrastreenin jälkeen
bologna-nakymat-torre-asinelli
Huh, korkealla ollaan
bologna-nakymat-asinelli-tornista

Bologna – Italian ruokapääkaupunki

Bologna on kuuluisa hyvästä ruoasta. Matkan aikana emme törmänneet missään huonoihin vaihtoehtoihin, vaan paikassa kuin paikassa ruoka oli uskomattoman hyvää. Suotta ei Bolognaa kutsuta Italian ruokapääkaupungiksi. Ensimmäisenä iltana kävimme syömässä hotellin lähellä pizzat. Jopa tavallinen pizza oli todella maukasta. Bolognassa kuuluu maistaa edes kerran ragùa eli meillä bolognesena tunnettua jauhelihakastiketta, jota tarjoillaan pastan kanssa. Pysähdyimme Osteria del Podestà -ravintolan terassille lounaalle ja eteeni tuotu höyryävä ragù oli taivaallisen hyvää.

Loman aikana nautimme tortelliineja, lasagnea, lisää pizzaa ja yhtenä iltana kävimme meksikolaisessa syömässä. Unohtamatta gelatoa, joka oli herkkua kaupungilla vaeltelun lomassa. Jos olet suklaan ystävä, pistäydy Venchin myymälässä. Se on täynnä mitä ihanampia herkkuja ja sieltä lähti myös meidän mukaan suklaatuliaisia. Keskustassa on useita myymälöitä ja yksi niistä löytyy pääkadun varresta Via dell’ Independenza 8r.

bologna-pizza
Pizza maistui kaupungilla kiertelyn jälkeen

Bolognan keskusta on kompakti ja se on aika nopeasti nähty. Niinpä vuokrasimme yhdeksi päiväksi auton ja hurautimme San Marinoon sekä piipahdimme Riminillä. Jutun voit lukea täältä: Päiväretki San Marinoon

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7.1.2023 at 19:16

  Bolognassa olisi joskus hauska päästä käymään. Myös paikallinen ruoka kiinnostaa, vaikka varsinaisesti ruoan perässä emme yleisesti matkustakaan. Ja ruoan lisäksi kaupunki vaikuttaa kyllä muutenkin kiinnostavalta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.1.2023 at 16:39

   Kiitos Mikko! Hyvän ruoan lisäksi Bologna oli muutenkin kiva kaupunki. Ja lähistöltä löytyy monia päiväretkikohteita. Valinnan varaa olisi ollut vaikka millä mitalla, mutta halusin käydä San Marinossa.

   • Reply
    Laura
    15.1.2023 at 19:04

    Me ei olla italiassa koskaan oltu, pitääkö se paikkaansa et englannilla ei pärjää ja ihmiset ovat töykeitä? Itse halusin ihan vaan sen pizzan takia sinne ja mies pastojen 😁😁

    • Reply
     Merja / Merjan matkassa
     18.1.2023 at 18:52

     Kyllä siellä englannilla pärjää eikä ihmiset ole töykeitä – tai ainakaan omilla Italian reissuilla en ole sellaiseen törmännyt. Huonolla tuurilla voi saada huonoa asiakaspalvelua kuten missä maassa tahansa. Rohkeasti vaan Italiaan! 🙂 Kiitos Laura kommentista!

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  8.1.2023 at 18:57

  Terkkuja Venetsiasta! 🙂 Bologna vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta! Kiva myös kuulla, että ruoka oli joka kerralla hyvää! Täällä se on ollut vähän niin ja näin..

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.1.2023 at 16:41

   Kiitos Eveliina kommentista ja terkuista! Venetsia on mulla vielä bucket-listalla, mutta siihen saattaa tulla tänä vuonna muutos. 🙂 Toivottavasti teillä on muuten ollut kiva reissu, vaikkei ruoka ole ollut aina niin hyvää. Harvoin muuten sellaista reissua on, että kaikki maistuisi, mutta Bologna teki poikkeuksen.

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  9.1.2023 at 12:19

  Nälkähän tässä tuli lukiessa 🙂 Italiassa on kyllä ihanaa käydä ulkona syömässä. Bolognassa en ole käynyt, mutta vaikuttaa varsin kivalta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.1.2023 at 16:42

   Kiitos Anne! Italia on ihana ja ruoka usein hyvää. Bologna oli tosi kiva, suosittelen! 🙂

 • Reply
  Raija / Kohti avaraa maailmaa
  10.1.2023 at 11:49

  Taas yksi paikka lisää, mihin pitäisi päästä. Huikeat näkymät oli tornista. Italia on todella alkanut kiinnostaa, en ole sinne vielä eksynyt ollenkaan. Aika lailla taitaa tulla valinnan vaikeutta…

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  10.1.2023 at 21:25

  Omnom. Tuonne kun pääsisi herkuttelemaan.

 • Reply
  Tanja for Takeoff
  10.1.2023 at 22:43

  Meillä Bologna tuntuu aina vain jäävän läpikulkupaikaksi, suunnitelmista huolimatta, mutta kyllä sinne pitää vielä päästä kunnon ruokamatkalle. Joskin täytyy tunnustaa, että omat suosikkikeittiöni löytyvät Italiassa pääasiassa Roomasta etelään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.1.2023 at 18:54

   Kiitos Tanja! Kannattaa pysähtyä Bolognassa, jos aikataulut sen sallivat. Minulla taas on Italia suurimmaksi osaksi näkemättä Roomasta etelään. Lähes aina on tullut pyörittyä pohjoisessa.

 • Reply
  Ne Tammelat
  12.1.2023 at 08:51

  Bologna näyttää kyllä tosi viehättävältä kaupungilta. Hauskaahan on se, että olen käynyt Bolognassa, mutta en ole viettänyt hetkeäkään kaupungissa vaan meitä kyyditettiin pitkin maaseutua autoilla majoituspaikan, koiratapahtumien ja ravintoloiden välillä ja se oli kyllä oikein ikimuistoinen reissu 🙂

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  14.1.2023 at 21:37

  Bologna ei olekaan yhtään tuttu, laitoin korvan taakse että muistan sen hyvän ruoan vaikka emme mekään ikinä ruoan perässä matkusta. Onhan se kuitenkin mukavaa plussaa jos saa hyvää ruokaa matkalla 😀 Näkikö tuolta tornista ollenkaan kiivetessä ulos noista pienistä ikkunoista, tuntui kyllä hirveän korkealta kiipeilyltä mutta todellakin kiipeämisen arvoista!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.1.2023 at 19:02

   Kiitos Elina! Hyvä ruoka on iso plussa, mutta ei mekään ruoan perässä matkusteta. Tornista ei kiivetessä nähnyt mitään. Katse piti pitää tiukasti portaissa, koska ne olivat paikoitellen kapeat ja jyrkät.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  15.1.2023 at 04:07

  Voihan gelato! Olispas ihanaa päästä taas Italiaan syömään gelatoa ja ylipäätään ihan kaikkia ihania ruokia. Bolognassa en ole käynyt joten kiva lukea siitä. Olipa harmittava tuo hotelli, itsekin inhoan kuunnella yöllä kaikenlaista örinään. Luonnon äänissä jotenkin kummasti voi nukkua hyvin mutta heti kun ihmisten tuottamia ääniä, niin ei onnistu.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.1.2023 at 19:08

   Kiitos Paula! On ikävää herätä keskellä yötä puheensorinaan, jota oli aluksi vaikea paikallistaa mistä se tuli. Jos meteli olisi kuulunut naapurihuoneesta, olisin mennyt kiukuissani koputtelemaan oveen, mutta nyt oli aluksi vaikea saada selville mistä äänet tulivat. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että ne kuuluivat kadulta. Sinne en viitsinyt lähteä kiukuttelemaan keskellä yötä. 🙂

 • Reply
  Aila ja Juha
  15.1.2023 at 13:30

  Hei, kiitos postauksesta. Olemme pyörineet noilla seuduilla, Milano, Venetsia, Rooma, San Marino, mutta emme vielä Bolognassa. Aila on mieltynyt kiipeilemään torneihin kameran kanssa, joten tässäc tuli yksi varteenotettava vihje seuraavan matkan etapiksi.
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.1.2023 at 19:09

   Kiitos kommentista Juha! Hienoa, että saitte tästä matkavinkin ja Bolognassa riittää muitakin torneja kiivettäviksi. Minulle riitti tuo yksi. 🙂

 • Reply
  Koopee
  19.5.2023 at 06:00

  Suosittelen lämpimästi Bolognaa. Olen ollut parikin kertaa kielikurssilla perheessä asuen vaikka en osaa italiaa kovin hyvin.

  Nähtävyyksien lisäksi jos ruoka kiinnostaa, tarjolla kokkauskursseja. Paikallisia herkkuja voi ostaa Mercato Ritrovato – torilta. Mortadellaa suositelen myös. Piadineista saa edullisen lounaan. Montagnola Bologna- puistossa paljon ilmaistapahtumia.

  Pizzaa kannatta mennä syömään kaoottiseen Napoliin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2023 at 12:19

   Kiitos Koopee vinkeistä ja kommentista! Kokkauskursseista en ole kovin kiinnostunut, mutta hyvissä ravintoloissa viihdyn. 🙂 Bolognassa oli kyllä poikkeuksellisen hyvää ruokaa.

Leave a Reply