Italia Vatikaani

Viikonloppu Roomassa – onko neljäs kertaa liikaa?

14.5.2017
rooma-colosseum

Rooma on yksi Euroopan tunnetuimmista kaupunkikohteista. Reilun neljän miljoonan asukkaan kaupunki vetää turisteja puoleensa joka vuosi useita miljoonia. Kompaktin kokoinen kaupunki on hyvä kohde viikonloppulomalle ja sinä aikana ehtii koluta kaupungin tärkeimmät nähtävyydet läpi.

Suunnittelimme viime talvena siskoni kanssa viikonloppureissua, jonka tarkoituksena oli juhlia äitimme syntymäpäiviä. Siskoni ehdotti Roomaa, joka oli hänen lempikaupunkinsa. Olin käynyt siellä kolme kertaa ja neljäs kuulosti jo vanhan kertaukselta. Koska en parempaakaan vastaehdotusta keksinyt ja äitikin innostui, päätin lähteä Roomaan vielä kerran.

Lord Byron hotelli

Asuimme viehättävässä Lord Byron hotellissa Villa Borghesen puiston laidassa. Hotellin vieressä oli USA:n suurlähetystö ja sen ulkopuolella vartijat liikkuivat rynnäkkökivääreiden kanssa. Totesimme olevamme turvallisissa käsissä, kun ”pojat” vartioivat ulkona. Hotellilta oli noin 15 minuutin matka Piazza del Popololle. Ensimmäisenä päivänä kävelimme sinne, mutta muina päivinä kuljimme taksilla, koska äiti ei jaksanut pitkiä matkoja kävellä.

lord-byron

lord-byron-roomKaupunkimatkoilla on ihan parasta istuskella kahviloissa ja terasseilla katselemassa ihmisiä. Samalla voi nauttia capuccinon tai lasin proseccoa. Rooman kevät oli huhtikuussa jo pitkällä ja piazzan laidalla sai istuskella ilman takkia. Aurinko lämmitti mukavasti ja siinä vaiheessa viikonloppumatka Roomaan ei tuntunutkaan enää hullulta ajatukselta.

galleria-nazionale-darte-moderna

Galleria Nazionale d’Arte Moderna

rooma-fontana-di-treviroomaPiazzalla istuskelun jälkeen kävelimme Fontana di Treville. Siellä oli tungokseen saakka muitakin turreja, joten otimme nopeasti muutamat valokuvat ja jatkoimme matkaa. Espanjalaiset portaat olivat harmiksemme remontissa, joten tällä kertaa ei nähty sitä hienoa kukkaloistoa, joka siellä yleensä on.

Rooman nähtävyydet hop on – hop off bussilla

Kaupunkilomilla on kätevää mennä nähtävyyksiltä toiselle hop on – hop off bussilla. Roomassa nähtävyydet ovat Vatikaania lukuunottamatta kävelymatkan päässä toisistaan, mutta nyt tulimme siihen tulokseen, että bussi olisi meille järkevin vaihtoehto. Äiti ei jaksaisi kävellä koko päivää, varsinkin kun lämpötilakin alkoi päivän mittaan nousta. Lauantaina otimme heti aamusta taksin keskustaan ja ostimme liput hop on -hop offiin. Liput maksoivat noin 28 €/hlö. Lippuihin on mahdollista yhdistää pääsymaksuja esimerkiksi Colosseumille tai Vatikaaniin, mutta meille riitti ihan perusliput. Hyppäsimme kyytiin ja jäimme ensin pois Colosseumin kohdalla.

rooma-colosseum-jonot

rooma-vittorio-emanuele

Il Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II -monumentti, jota roomalaiset haukkuvat kermakakuksi

Colosseum ja Vatikaani

Colosseum ei esittelyjä kaipaa. Jykevä amfiteatteri on Rooman symboli, jonka historia on raaka erilaisine taisteluineen. Varsinkin eläintaistelut kuulostivat niin pahalta, etten ymmärrä miksi joku on halunnut sellaisia mennä vapaaehtoisesti katsomaan. Kävelimme Colosseumin ympäri, mutta emme menneet sisälle. Sinne alkoi jo kertyä jonoa, joten suuntasimme takaisin bussipysäkille ja jatkoimme matkaa. Seuraava pysähdys oli Vatikaanissa.rooma-matkalla-vatikaaniin

vatikaani

vatikaani-paavi

Siellä, siellä se paavi on.. (kuva vuodelta 2009)

Emme olleet suunnitelleet Vatikaanin museoihin menemistä, vaan päätimme vasta paikan päällä, jäämmekö tutustumaan niihin tarkemmin. Pietarinkirkon edustalla olevalle Pietarinaukiolle kiemurteli pitkä jono ja jonottajista päätelleen kaikkien lähiseutujen opiskelijat olivat siellä. Taisimme olla liikenteessä suosituimpaan luokkaretkiaikaan. Sikstuksen kappelin olisin halunnut äidille näyttää, mutta emme jaksaneet jäädä jonottamaan sinne.

Jos olisimme menneet Pietarinaukiolle sunnuntaina, olisimme ehkä päässeet kuulemaan paavin puhetta. Näin kävi muutamia vuosia sitten, kun olin mieheni kanssa Roomassa. Kävimme Vatikaanissa kahtena päivänä peräkkäin ja sunnuntaiaamuna  ihmettelimme isoja näyttöjä aukiolla sekä väenpaljoutta. Pian selvisikin, että kohta paavi pitää puheen. Jäimme kuuntelemaan ja onnistuimme myös näkemään silloisen paavin ikkunassa.

Lauantai iltana menimme siskoni kanssa illallisen jälkeen hotellin viinibaariin. Äiti oli sen verran väsynyt päivän ohjelmasta, että hän meni jo yöpuulle. Tarjoilija oli kovin ilahtunut asiakkaista, koska siellä ei ollut ketään muita meidän lisäksi. Koska kello ei vielä ollut paljoa, päätimme tilata pullon kuohuviiniä. Tarjoilija tarkisti meiltä pari kertaa, tarkoitimmeko siis oikeasti koko pulloa vai kahta lasillista. Viinin lisäksi hän toi meille kerrostarjottimen, joka oli täynnä erilaisia pieniä voileipiä. Koska olimme juuri syöneet, ei ollut nälkä, mutta pitihän niitä suolapaloja maistella ja ne olivat todella hyviä. Myöhemmin hän toi meille uuden tarjottimen, jossa oli erilaisia suklaapaloja.

Roomassa nähtävyyksiä riittää; Pantheon, Piazza Navona..

Sunnuntaina oli vielä koko päivä aikaa ennen iltalentoa kotiin. Menimme aluksi Pantheonille ja sinne me sitten jäimmekin. Siellä oli alkamassa lapsikuoron konsertti, jota jäimme kuuntelemaan. Konsertti olisi kestänyt noin 1,5 tuntia, mutta tunnin jälkeen päätimme jatkaa matkaa. Päädyimme Piazza Navonalle ja menimme piazzan laidalla olevalle terassille nauttimaan capuccinot sekä seuraamaan aukion kuhinaa.

rooma-pantheon

Konsertti alkamassa Pantheonilla

rooma-piazza-navona

Piazza Navona

Rooma tarjosi tälläkin reissulla uusia elämyksiä ja näin kaupungin ihan uusin silmin. Rooma huokuu historiaa enemmän kuin mikä muu näkemäni paikka. Kadut ovat täynnä toinen toistaan hienompia rakennuksia enkä nyt tarkoita palatseja, vaan niitä vanhoja kauniita taloja. Joka kadunkulma tarjosi silmiä hivelevää historiaa ja viehättäviä mukulakivikatuja. Vaikka olin suurimman osan nähtävyyksistä nähnyt jo aikaisemmin, ei niidenkään hohto ollut himmentynyt. Historialliset monumentit kestävät useammankin käyntikerran. Fontana di Treviin en kuitenkaan heittänyt kolikkoa, olisikohan pitänyt?

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  14.5.2017 at 21:23

  Hyvässä seurassa fiilistellen ja nautiskellen kohteella ei oikein edes ole väliä. Mieluusti itsekin lähtisin vaikka neljännen kerran samaan paikkaan, kun tietää reissusta kuitenkin tulevan hyvän. Ja kuulostaa kyllä onnistuneelta neljänneltä kerralta Roomassa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 09:56

   Minä taas mielummin näkisin uusia kohteita, mutta toki nämä tietyt kaupungit kestävät monta käyntikertaa kun niitä ei ehdi kunnolla koluta läpi ensimmäisellä tai edes toisella kertaa. Rooma tökki ehkä sen vuoksi, että edellisistä reissuista ei ollut kulunut montaakaan vuotta ja olivat tuoreessa muistissa. Tosi onnistunut reissu meillä oli ja ihastuin Roomaan tällä kerralla uudestaan. Hyvä seura on yksi onnistuneen matkan elementeistä 🙂

 • Reply
  Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
  14.5.2017 at 22:05

  Ei kuulosta ollenkaan siltä, että neljäs kerta olisi ollut liikaa 🙂 Itse olen käynyt Roomassa vain kerran ja siitä on piiiiitkä aika.
  Minäkin tykkään istuskella terasseilla ja katsella kaupungin kuhinaa. Sitten jaksaa taas kierrellä kun huilaa välillä, eikä lomalla saa liian kiire olla 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:00

   Terasseilla on kiva istuskella ja katsella ihmisiä. Kaupunkimatkoilla tulee aina käveltyä paljon ja jalkoja pitää lepuutella, niin mikäpä parempaa kun istahtaa hetkeksi. Totta, että lomalla ei saa olla kiire. Sitä riittää arjessa ihan tarpeeksi.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  14.5.2017 at 22:31

  Olisit voinut antaa mulle yhden Rooma-käynnin! Mutta samaa mieltä olen kuin Teija, että hyvässä seurassa itse kohde ei olekaan pääosassa. Vaikka oikein kivoja juttuja saitte Roomasta irti edelleen. Pisteet kuoharipullosta! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:11

   Kiitos! 🙂 Tarjoilija ei selvästikään ollut tottunut siihen, että kaksi naista tilaa kuohuviinipullon. Kai me siinä jotain hänelle selitettiin myöhemmin, että olemme Suomesta 😉 Rooma kestää useamman käyntikerran, mutta täytyy myöntää että jos joku ehdottaisi nyt viikonloppureissua sinne, tekisin vastaehdotuksen jostain muusta kohteesta.

 • Reply
  Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
  15.5.2017 at 16:18

  No ei oo – ei todellakaan oo 🙂 Se on klassikko ihan syystä ja sieltä löytyy aina jotain uutta <3

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  16.5.2017 at 14:54

  Minä olen käynyt Roomassa vain kaksi kertaa, mutta uskaltaisin väittää, ettei neljäskään kerta voi mitenkään olla liikaa. Minä olen kahdella kerralla onnistunut juuri ja juuri kahlaamaan läpi ne ”pakolliset” nähtävyydet – paitsi Sikstuksen kappeliin en ole onnistunut pääsemään vieläkään – joten seuraavat kerrat omistaisin ehdottomasti pelkälle oleilulle, helpolle elämälle ja puistoille. Ne ovat vielä täysin kokematta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:15

   Roomassa riittää näkemistä, se on totta! Minua taisi kohde tökkiä sen vuoksi, ettei edellisistä reissuista ollut kulunut vielä riittävän pitkä aika. Sikstuksen kappeli on todella kaunis ja sinne voisin mennä uudestaan, jos joskus vielä Roomaan päädyn. Chillailu ja puistot kuulostaa hyvältä suunnitelmalta 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  17.5.2017 at 18:23

  Herää minulla tietysti kysymys, pitäisikö joskus mennä, vaikka todellakin kaikki paikat ovat täynnä turakaisia ja Rooma sen takia on saanutkin moitetta matkaajilta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:18

   Kyllä sinun täytyy Roomaan mennä. Löytyisiköhän sieltä geokätköjä? Turreja siellä on paljon, meni milloin tahansa mutta ehkä Rooman kaduilta löytyy myös rauhallisempia paikkoja, joita ei ole täytetty turisteilla.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  17.5.2017 at 19:20

  Ilmankos Espanjalaisilla portailla oli hilaista. Remppa. Tuo välillä latistaa, kun joku kohde on remontin alla. Kyllä Roomassa voi käydä vaikka kuinka usein, ei kai sillä ole väliä. Voi kun itsekin pääsisin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:20

   Rempat tosiaan ärsyttää, mutta tokihan niitäkin on tehtävä jotta paikat pysyy kunnossa. Viime syksyisellä Istanbulin matkalla yksi moskeijoista oli huputettu remontin vuoksi ja sekin harmitti, mutta minkäs teet.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  19.5.2017 at 00:48

  Neljäs kerta ei tosiaan ole Roomassa liikaa! En tosin itse ole käynyt vasta kuin kerran, mutta tykkäsin tosi paljon. Siitä huolimatta, että nuo nähtävyydet, varsinkin tuo suihkulähde, oli aivan täynnä ihmisiä. Mutta kun sitä nähtävyyksien kiertämistä tasapainottaa rentoutumisella, hyvällä ruoalla ja viinillä niin ei Roomasta silloin voi olla pitämättä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:22

   Juuri näin; nähtävyyksiä, hyvää ruokaa ja viiniä kivassa seurassa. Sillä kombolla pärjää missä vaan 🙂

 • Reply
  miraorvokki
  19.5.2017 at 15:12

  Rooma on aina hyvä idea <3 Vaikkakin väenpaljous ahdistaa meikäläistä, niin on se silti ihana. Hyvää ruokaa, viiniä ja ah, niin ihana Rooma. Ihanaa kun aurinko paistaa ikkunasta ja luen tätä postausta – haluaisin ostaa nyt just lennot Roomaan 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:26

   Ostitko? 😉 Rooma on ihana, sitä ei käy kieltäminen. Olin tehnyt reissut omasta mielestäni lyhyen ajan sisään, niin sillä joku muu kohde olisi kiinnostanut enemmän. Mutta tämä reissu sai minut rakastumaan Roomaan vielä enemmän. Kannatti lähteä 🙂

 • Reply
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  20.5.2017 at 20:28

  Ei ole sellaista asiaa kuin ”liian usein Roomassa” 🙂

  Ikuisen kaupungin fiilis on kyllä aivan uskomaton, ja se kaikki ruoka… Oih. Me löysimme sieltä taannoin ravintolan, josta sai aivan mielettömän hyvää gluteenitonta pastaa, ja sen jälkeen meistä tulikin vakioasiakkaita. Viimeksi omistaja tuli kädestä pitäen tervehtimään, vaikka edellisestä reissusta oli jo vierähtänyt reilu vuosi. Ihana kaupunki, ihanaa ruokaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:29

   Kun löytää hyvän ravintolan, kannattaa laittaa nimi ja osoite muistiin seuraavaa kertaa varten. Minä en usein itse muista tehdä sitä ja sitten ihmetellään, että missäs se yksi kiva ravintola olikaan.. Roomassa on kyllä mielettömän hyvää ruokaa ja se viini.. 🙂

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  20.5.2017 at 22:41

  Minulla on jostain syystä vielä Rooma kokonaan käymättä. Tämä juttu sai taas miettimään, joko olisi aika 😀 Minä voisin Münchenin kohdalla pohtia samaa, että onko xx:s kerta liikaa ja tulisin samaan päätökseen, ei 🙂 Joissain kaupungeissa vaan ei ole liikaa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:38

   Eiköhän Heidi nyt olisi aika 🙂 Jotkut kaupungit kestävät vaikka kuinka monta käyntikertaa, mutta itse haluaisin pitää käyntien välissä useamman vuoden. Kun ei kuitenkaan jatkuvasti pysty olemaan reissussa, niin mielellään kävisi myös uusissa kohteissa.

 • Reply
  sarrrri | La Vida Loca 2.0
  21.5.2017 at 17:06

  Musta on hirvittävän huutava vääryys, etten ole vielä koskaan käynyt Roomassa, vaikka Italiassa kylläkin useammankin kerran. Tosin Rooman kanssa voisi käydä jopa niinkin, että pettyisin siihen ladattuani sille hirvittävät odotukset – tai sitten päin vastoin, ja matkustan minäkin sinne useita kertoja, kuten sinä. Pakko se on käydä ottamassa tästäkin asiasta selvää, toivottavasti pian!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:42

   Minulla oli Lontoota kohtaan suuret odotukset, kun menin sinne teinityttönä. Ei se sitten niin fantsu ollutkaan. Lontoo on kolahtanut uudestaan vasta aikuisiällä, nyt kun sitä kohtaan ei ollut mitään odotuksia. Kyllä sun täytyy selvittää miten Rooman kanssa käy, kerro sitten 🙂

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  22.5.2017 at 08:31

  Rooma on ihana! Kaksi kertaa vasta olen käynyt, mutta aion mennä uudelleen jo ensi syksynä. Italia muutenkin sykähdyttää ihan älysti ja sitä pitää päästä kiertelemään enemmänkin. Upee maa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.5.2017 at 10:46

   Italia on upea maa ja siellä riittää näkemistä vaikka kuinka. Ehkä sen takia Rooma ei nyt meinannut iskeä, kun siellä oli tullut käytyä jo useamman kerran. Kiva olisi ollut nähdä jotain uutta, mutta täytyy myöntää ettei Rooma pettänyt tälläkään kertaa. Kiva kuulla syksyllä sinun Rooma kuulumisia 🙂

 • Reply
  Merja
  6.6.2017 at 20:47

  Rooma on aina Rooma. Olen kiertänyt läntisen Euroopan suurkaupungit/pääkaupungit läpi tässä 20 vuoden aikana ja Rooma sekä Pariisi ovat kaupunkeja, joihin voisin jopa muuttaa joksikin aikaa. Nähtävyydet on jo koluttu, on ihana mennä vain kävelemään ja löytämään uusia puistoja, ravintoloita, bistroja ja kauppoja. Jutella paikallisten ihmisten kanssa ja aistia hivenen paikallista kulttuuria. Näihin asioihin ei juuri ensikäynneillä riitä aikaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   8.6.2017 at 20:48

   Kiitos kommentista Merja! Se on totta, että rauhalliseen fiilistelyyn ei ensimmäisellä eikä ehkä toisellakaan kerralla riitä aika. Sitten kun halutut nähtävyydet on käyty, niin voi keskittyä muuhun.

Leave a Reply