Jordania

Jordania – aurinkoa ja eksotiikkaa Lähi-idässä

10.4.2021

Neljä vuotta sitten vietin talviloman aurinkoisessa Jordaniassa tyttäreni kanssa. Matkan alussa oli kaikenlaista sähellystä ja kun ensimmäisenä iltana kuuntelimme paikallisten miesten huutelua ja viheltelyä kadulla kävellessä, mietin oliko ollut virhe valita Jordania lomakohteeksi. Tyttäreni oli kysynyt matkaa varatessa voisimmeko seuraavalla kerralla mennä johonkin ”normaaliin” kohteeseen. Edellisenä vuonna olimme lomailleet Dubaissa ja hänelle taisi itämaiden eksotiikka riittää.

Miksi Jordaniaan?

Jordania valikoitui sattumalta, kun etsin kohdetta, jossa olisi riittävästi aurinkoa ja lämpöä eikä lentomatka olisi kovin pitkä. Muistin myös kuulleeni hyvää palautetta Jordaniassa käyneiltä. Otimme Apollomatkoilta valmiin paketin, johon kuului viiden tunnin suora lento. Kun kiva hotelli irtosi hyvään hintaa, ei valintaa tarvinnut enempää miettiä.

kempinski_aqaba

Näkymä huoneen parvekkeelta

Lue lisää matkakohteen valinnasta: Miksi Jordaniaan?

Mitä tehdä Aqabassa?

Aqaba on Jordanian ainoa rantakaupunki ja siellä viihtyvät turistien lisäksi myös paikalliset. Kirkasvetinen Punainenmeri houkuttelee erityisesti sukeltajia ja snorklaajia.

Aqaban kaupungissa on aika vähän nähtävää, mutta sieltä on näppärä tehdä päiväretkiä Jordanian tärkeimmille nähtävyyksille kuten Petraan tai Wadi Rumin aavikolle.

we_love_aqaba

aqaba_jordan

auringonlasku_jordania

Auringonlasku Double Tree Hiltonin -kattoterassilta.

Aqaban tunnetuin nähtävyys on 130 metriä korkea lipputanko, jossa liehuu arabikapinan aikainen lippu. Se oli aikoinaan maailman korkein, mutta nykyisin korkeimpia löytyy jo muun muassa Dubaista. Vertailun vuoksi Euroopan korkein lipputanko löytyy Haminasta ja siellä lippu liehuu 100 metrin korkeudessa.

Aqaban lipputangon vieressä on Aqaban linnoitus ja kaupungista löytyy myös arkeologinen museo. Historia on vahvasti läsnä ja hotellialueen vieressä pääsee tutustumaan myös muinaisen Aylan kylän raunioihin. Keskustassa oli myös kauniita moskeijoita.

Meille kaupungin mieluisin kohde taisi olla Double Tree Hilton -hotellin kattoterassi, jossa kävimme pari kertaa katsomassa auringonlaskua. Tällä hetkellä (huhtikuu 2021) hotellissa tehdään kunnostustöitä, jotka kestävät lokakuun loppuun saakka.

Lue lisää Aqabasta: Minkälainen lomakohde on Aqaba?

Petra – punainen kalliokaupunki

Petra on yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja Unescon maailmanperintökohde. Vierailu Petraan oli yksi lomaviikkomme kohokohdista. Siellä voi vierailla omatoimisesti tai osallistua valmiille retkelle. Me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, vaikka se kallis olikin.  Yksi syy valmiiseen retkeen helppouden lisäksi oli opas. Hän kertoi kattavasti Petran historiasta ja kiinnitti huomiomme yksityiskohtiin, jotka muuten olisivat ainakin minulta jääneet huomaamatta.

petra_jordan

petra_jordania

merja-petrassa

Huono puoli valmiissa retkessä oli aikataulu. Omaa aikaa meille jäi opastuksen jälkeen kaksi tuntia. Olisin halunnut kiivetä luostarille, mutta oppaan mukaan sinne ei ollut järkevää mennä noin lyhyen aikataulun puitteissa. Lisäksi oli kuuma päivä ja hän taisi pelätä, että pökerrymme sinne. 850 rappusta olisivat vieneet suurimman osan ajastamme emmekä olisi ehtineet nauttia luostarista ja maisemista muuta kuin pikaisesti. Niinpä jätimme kipuamisen väliin ja kiipesimme kuninkaan haudoille, jotka olivat helpommin saavutettavissa.

Lue lisää Petran retkestä: Petra – se punainen kalliokaupunki

Wadi Rumin punainen aavikko

Ennen Jordaniaan lähtöä olin ollut kahden vaiheilla teemmekö retken Wadi Rumin aavikolle vai ei. Epäröinti johtui osittain edellisvuoden Dubain aavikkoretkestä, joka oli ollut pettymyt. Onneksi annoin Wadi Rumille mahdollisuuden, koska se oli todella upea.

Korkeat vuoret ja hiekka hallinnoivat aavikkomaisemaa ja tuntui kun olisimme olleet toisessa maailmassa. Ei siis ihme, että Wadi Rumissa on kuvattu useampi elokuva.

wadi_rum

merja-seven-pilars

wadi_rum_camel

wadi_rum

Wadi Rumin aavikko on suojeltu ja se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Siitä huolimatta beduiinit saavat järjestää turisteille maastoauto- ja kamelisafareita. Heidän majoissaan on myös mahdollista yöpyä.

Wadi Rumissa vierailimme myös valmiilla retkellä. Aqabasta oli noin tunnin matka aavikkomaisemiin. Aluksi siirryimme lava-autojen kyytiin ja ajoimme korkean hiekkadyynin juurelle. Kengät pois ja mars dyynin huipulle, kaikui oppaan komento. Oli todella raskasta tarpoa hiekassa, mutta huipulla maisemat palkitsivat kaikkien hikipisaroiden vuodattamisen.

Täydellistä auringonlaskua emme valitettavasti onnistuneet näkemään pilvien vyöryessä auringon eteen. Pientä esimakua saimme kuitenkin. Kun aurinko oli vetäytynyt mailleen tuli nopeasti kylmä. Onneksi kassissa oli pitkähihaista mukana. Illallinen beduiinien teltassa oli hieman turistinen, mutta siitä huolimatta kiva kokemus. Yritimme ennen paluuta tiirailla tähtiä, mutta leirin kirkkaassa valaistuksessa tähtitaivas ei päässyt oikeuksiinsa.

Lue lisää Wadi Rumin aavikkoretkestä: Wadi Rum – upea aavikko Jordaniassa

Jordanian turvallisuus

Jordanian turvallisuus puhututtaa, koska naapurimaissa on ollut paljon konflikteja, varsinkin Irakissa ja Syyriassa. Jordanian hallitus haluaa panostaa turismiin ja toivoo sen elpyvän sitten kun matkustaminen on taas mahdollista koronan vuoksi .

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Jordanian turvallisuustilanne on vakaa, mutta naapurimaiden mahdollisten konfliktien takia se voi muuttua nopeasti. Myös levottomuudet Länsirannalla ja Gazassa saattavat vaikuttaa Jordanian tilanteeseen.

Tarpeetonta matkustamista tulee toistaiseksi välttää, mutta kun tilanne kohenee, Jordania kannattaa painaa mieleen. Voisin matkustaa sinne uudestaankin, koska meiltä jäi näkemättä muun muassa Kuollutmeri sekä Wadi Mujibin kauniit kanjonit.

Oletko käynyt Jordaniassa?

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  10.4.2021 at 17:18

  Jordania kuulostaa kiinnostavalta matkakohteelta. Erityisesti Petra ja Kuollutmeri olisi kiinnostavaa päästä näkemään. Toki samalla matkalla tulisi varmaan sitten käytyä myös esimerkiksi Wadi Rumin aavikolla. Millä tavalla tuo aavikkoretki oli muuten parempi kuin Dubaissa kokemanne?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 18:51

   Kiitos Mikko! Dubain aavikkosafari ei tehnyt kovin suurta vaikutusta. Sielläkin ajeltiin dyynejä ylös ja alas, mutta retki tehtiin aika lähelle asutusta ja siellä ei päässyt sellaiseen tunnelmaan, että olisi ollut keskellä ei mitään. Siitä jäi aika turistinen vaikutelma. Wadi Rum oli vaikuttavampi ja aavikkomaisema oli todella upea. Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta Wadi Rum oli enemmän minun mieleen.

 • Reply
  GAMIL
  10.4.2021 at 17:52

  Joo. Vuonna 1991 matkustin Aqabaan ja jätin sinne sieluni.
  Wadi Rumin hiljaisuus huusi korviin. Petra oli suuri elämys.
  Viikon matkalla en ehtinyt Kuolleen meren äärelle 😣
  Rakastin rukouskutsuhuutoja!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 18:54

   Kiitos kommentista Gamil! Hienoja kokemuksia sinullakin. Kuollutmeri jäi meilläkin näkemättä, siinäpä tavoitetta ensi kertaan 🙂

 • Reply
  Anna | Muuttolintu
  12.4.2021 at 03:09

  Jordania on meillä aika korkealla haavelistalla. Haluaisin ehdottomasti nähdä Petran ja Wadi Rumin aavikon, mielellään myös pysähtyä Kuolleenmeren rannalla. Aqabakin jäi kiinnostamaan 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 18:56

   Kiitos Anna! Jordaniassa on paljon nähtävää. Petra oli minun haavelistallani korkealla ja oli hienoa päästä näkemään se ”livenä”.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  12.4.2021 at 15:07

  Jordania kiehtoisi kyllä kovasti. Etenkin tuo Petra. Pari vuotta sitten olin jo varaamassa matkaa Israeliin, mistä olisi helposti päässyt käymään Petrassa, mutta lopulta Malediiveille pääsi niin paljon edullisemmalla, että vaihdoin lomasuunnitelman sinne. Petra vielä odottaa. Tuo miesten huutelu ei tosin nyt laita yhtään houkuttelevaksi kohdetta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:01

   Kiitos Teija! Ymmärrän hyvin, että Malediivit vei voiton 🙂 Israelista pääsee tosiaan päiväretkelle Petraan. Pitkä päivä siitä kuulemma tulee, mutta on mahdollista. Minuakin kiinnostelisi Israel ja Tel Aviv. Nekin saavat vielä tovin odottaa.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  12.4.2021 at 15:17

  Vierailimme Jordaniassa joitakin vuosia sitten paikallisen oppaan/autonkuljettajan kanssa: lensimme Aqabaan, jossa olimme muutaman yön ja jatkoimme sitten yhdeksi yöksi Wadi Rumiin ja sieltä yhdeksi yöksi Petraan. Wadi Rumin yöpyminen oli kyllä elämys. Olihan siellä vähän askeettista, mutta toisaalta se ei nyt varsinaisesti tullut yllätyksenä. Petrassakin yöpyminen oli sikäli hyvä idea, että aikaa Petraan jäi enemmän kuin päiväretkellä. Petrasta jatkoimme sitten Ammaniin, josta lensimme seuraavaan kohteeseen. Taitavat niin Wadi Rum kuin Petrakin olla päiväretkillä vähän liian tiukkoja kohteita, eli aikaa kohteessa jää kovin vähän.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:06

   Kiitos Pirkko! Wadi Rumilla yöpyminen olisi varmasti hieno kokemus, mutta aikaisin keväällä se ei kai ollut mahdollista kylmien öiden vuoksi. Muistaakseni opas mainitsi jostain tällaisesta. Päiväretki Petraan oli aika tiukka, koska matkoihin jo meni paljon aikaa. Toisaalta kaksi päivää siellä voisi olla liikaa – ainakin minulle. Mutta omatoimisesti tuota vierailuaikaa pystyisi itse säätelemään.

 • Reply
  Mari / Kodinvaihtaja
  12.4.2021 at 21:25

  Wow, upea kohde. Olisi muuten minuakin harmittanut, että en olisi päässyt portaita kävelemään ylös!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:08

   Kiitos Mari! Portaiden kiipeäminen jäi kaivelemaan, koska olin päättänyt ennen Petraan menoa, että sinne haluaisin. Tytär saattoi olla tyytyväinen, kun se jäi väliin 🙂

 • Reply
  Hanneli /toisiinmaisemiin
  14.4.2021 at 20:26

  Petra on ollut haavelistalla vuosia, mutta vielä en ole sinne asti päässyt. Luulen, että itsekin tulisi lähdettyä tuonne pakettimatkana ja tehtyä nuo samat retket. Ne kun on just ne, mitkä kiinnostaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:11

   Kiitos Hanneli! Pakettimatka oli helppo ja hyvä ratkaisu. Olin sinä keväänä todella väsynyt töiden vuoksi, joten oli ihana ottaa rennosti ja mennä valmiille retkille. Ei tarvinnut selvitellä eikä suunnitella. Vaikka kivaahan sekin välillä on, mutta aina ei vaan jaksa.

 • Reply
  Taina
  15.4.2021 at 01:18

  Luen aina Jordaniaa käsittelevät blogijutut suurella mielenkiinnolla. Asuin Jordaniassa yhdessä vaiheessa vuoden verran, joten maa tuli tutuksi. Suurimmaksi osaksi tosin olin Ammanissa, joten noista turistikohteista minulla ei ole yksittäisiä käyntejä enempää kokemusta. Ammanista jäi paljon hyviä muistoja, vaikkei se ehkä mikään maailman kauneinen kaupunki olekaan, mutta noista muista hieman ristiriitaiset fiilikset: kaikki upeita kohteita, mutta varsinkin yksin matkatessani kohtasin aika paljon kaikenlaista ahdistelua, joten se vei kyllä energiaa kohteista nauttimiselta (Ammanissa häiritsevä käytös oli paljon harvinaisempaa). Silti nuo ovat ainutlaatuisia paikkoja ja en ketään kehottaisi olemaan menemättä, pitää vaan ainakin yksin matkaavana naisena olla varautunut kohtaamaan erilaisia tilanteita, valitettavasti.

  Nuo lopuksi mainitsemasi Wadi Mujib ja Kuollutmeri kuuluivat mun suurimpiin suosikkeihin ja ehdottomasti suosittelen 🙂 Itse yövyin Kuolleellamerellä jordanialaisen luonnonsuojeluliiton ekoretriitissä kaukana isoista hotelleista ja se oli kyllä ihan mahtava vaihtoehto se. Wadi Mujibin kanjonit olivat taas todella hauska ja märkä elämys 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:18

   Kiitos Taina pitkästä kommentista! Jordania on sinulle sitten tuttu 🙂 Kiva kuulla, että Wadi Mujib ja Kuollutmeri ovat oikeasti käymisen arvoisia. Meidän hotellilta muutamat kävivät Kuolleellamerellä retkellä ja heidän palautteensa ei ollut kovin mairitteleva. Kritiikki taisi enemmän kohdistua matkatoimiston retkijärjestelyihin kuin itse kohteeseen, mutta muistan miettineeni että ”hyvä, kun ei lähdetty”. Ahdistelu kuulostaa ikävälle. Vaalea tyttäreni sai paljon katseita osakseen, mutta minun läsnäolo taisi hieman rauhoittaa tilannetta.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  16.4.2021 at 19:05

  Jordaniassa en ole koskaan käynyt, eivätkä Arabimaat ole meidän matkustuslistan kärkisijoilla Dubaissa käynnin jälkeen. Se kun ei ollut meidän mielestämme lopulta kovin kummoinen – tiedän, ettei sen perusteella kannata vetää johtopäätöksiä kaikista! Tahtoisin kyllä ehdottomasti nähdä Petran! Ja kyllähän Wadi Rum näyttää hienolta myös. Näitä matkakertomuksia on nyt jotenkin ihana lukea, vuosi sitten ei hirveästi tehnyt mieli. Ehkä tässä alkaa pikku hiljaa toivo elää normalisoitumisesta… 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:21

   Kiitos Sonja! Arabimaat jakaa mielipiteitä. Dubain ja Aqaban jälkeen minäkin suuntasin mielelläni toisaalle, mutta joskus olisi kiva palata katsomaan muita Arabikohteita. Mulla on aika sama matkakertomusten kanssa. Vuosi sitten ei kiinnostanut yhtään, kun tiesi ettei minnekään pääse. Nyt on ollut rohkaisevia uutisia ja hennosti uskaltaa toivoa, että loppuvuodesta voisi päästä jo jonnekin.

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  17.4.2021 at 11:06

  Jordania on mullakin haavelistalla, ja oonkin sen tiimoilta lukenut joskus noita sun aiempia postauksia. Erityisesti kiinnostaa Petra ja Wadi Rumin aavikko. Punaisessameressä olis kans kiva sukeltaa. Oon nähny sieltä upeita korallikuvia 🙂 Lisäks oon joskus kattonut vapaaehtoistöitä Jordaniasta. Tarjolla oli ainakin töitä oliivitilalla maan pohjoisosassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.4.2021 at 19:22

   Kiitos Cilla Maria! Jordaniassa on paljon hienoja kohteita, joten sitten kun sinne on turvallista matkustaa, ehdottomasti kannattaa lähteä. Oliivitila kuulostaa ihanalle 🙂

Leave a Reply