Jordania

Miksi Jordaniaan?

26.3.2017

Tulevan matkakohteen valinta on ainakin omassa päässäni sellainen häkkyrä, että siinä voisi aivotutkijat olla ihmeissään. Siihen vaikuttavat niin monet asiat; ajankohta, kuinka kauan voi olla reissussa – viikon lomakohteet ovat ihan eri listalla kuin kahden viikon, matkojen saatavuus ja tottakai hinta. Jos matkaan lähtee perhe tai ystävät mukaan, niin heidänkin mielipiteet tulee ottaa huomioon. Kun lähtee yksin, on valittavien kohteiden määrä suurempi.

Huomenna olen lähdössä tyttäreni kanssa Jordaniaan viikoksi. Minulta on kysytty viime viikkojen aikana monta kertaa miksi päädyin juuri Jordaniaan. Se ei kuitenkaan ole ihan tavanomainen lomakohde. Melko hyvä kysymys, eikä siihen kovin yksiselitteistä vastausta ole. Jos nyt kelataan taaksepäin alkuvuoteen ja siihen ajankohtaan kun aloin katselemaan matkatoimistojen sivuja, niin Jordania ei ollut ensimmäisenä listalla. Ensin kurkin varovasti Dominikaaniseen suuntautuvia matkoja, mutta kun lomaa on vain viikko, niin tuntui turhalta lähteä sinne asti niin lyhyeksi aikaa. Toinen pitkään mielessäni pyörinyt kohde oli Israel. Eilatiin löytyi viikon matkoja, mutta kohteena se ei tuntunut niin kiinnostavalle. Tel Aviv kiinnostaisi huomattavasti enemmän. Siinä matkasivuja selaillessa osui sitten silmiini Jordania. Muistelin lukeneeni matkablogeista juttuja sieltä ja sitä oli kehuttu kovasti. Kun myös siskoni kehaisi sen olevan todella kiva paikka, aloin kiinnostua paikasta enemmän.

Kuva: europamundo.com

Kuva: europamundo.com

Viikossa siellä ehtisi nähdä jo vaikka mitä ja lomakohteestamme Aqabasta olisi kohtuullinen matka Petraan – kadotettuun kalliokaupunkiin, joka on ihan must-see kohde Jordaniassa. Viiden tunnin suora lento ja hyvä hotelli, eipä siinä sen enempää mietitty, vaan painoin ”varaa matka” -nappia.

Kuva: National Geographic

Kuva: National Geographic

Petran retken lisäksi emme ole suunnitelleet muuta ohjelmaa viikon varalle. Minulla on edellisestä kunnon lomasta aikaa lähes 8 kuukautta ja hektinen alkuvuosi on imenyt kaikki energiat. Mieli tekee vaan olla ja rentoutua. Mukaan lähtee hyvä kirja ja paljon aurinkorasvaa. Jos auringossa köllöttely alkaa kyllästyttää, niin snorklausretki tai Wadi Rumin autiomaa ovat hyviä vaihtoehtoja.

Kuva: pinterest.com

Kuva: pinterest.com

Turvallisuudesta olen myös saanut kyselyjä. Jordania on rauhallinen kohde ja sitä on kutsuttu myös Lähi-Idän Sveitsiksi. Nykypäivänä ei kuitenkaan voi koskaan tietää mitä missäkin tapahtuu, siitä hyvänä esimerkkinä viime viikon Lontoon iskut. Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Jordanian turvallisuustilanne on heikentynyt rajanaapureiden Syyrian sekä Irakin konfliktien vuoksi. Tästä huolimatta en lähde pelonsekaisin ajatuksin matkaan.

Jos sinulla on antaa hyviä vinkkejä Jordaniaan tai olet kirjoittanut niistä matkablogiisi, laita linkki tai kommentti tulemaan. Kaikki neuvot otetaan ilolla vastaan!

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Ensimmäisen maailman ongelmia matkalla Aqabaan
Minkälainen lomakohde on Jordanian Aqaba
Jordanian Petra – se punainen kalliokaupunki
Wadi Rum – upea aavikko Jordaniassa

 

 • Reply
  Suunnaton
  26.3.2017 at 18:00

  Ihanan matkakohteen olette valinneet! Aqabasta kannattaa ehdottomasti tehdä vähintään päiväreissut Petraan ja Wadi Rumiin. Petrasta olenkin jo jotain ehtinyt blogiin kirjoittaa, ja ainakin yksi juttu on sieltä vielä ensi viikolla tulossa.Wadi Rumin ja Aqaban jutut ovat tuloillaan, mutta eivät ehdi teidän reissuunne mennessä valmiiksi.

  Wadi Rumissa me tehtiin vuorokauden mittainen jeeppisafari. Ostettiin se Bedouin Directions -nimiseltä yritykseltä. Voin suositella sitä lämpimästi. Wadi Rumia ei todellakaan kannata jättää välistä – niin upeita maisemia siellä saa ihastella. Kannattaa kuitenkin katsoa, mistä Wadi Rumin reissun ostaa, sillä jotkut yritykset eivät vie Wadi Rumiin, vaan jonnekin sen laitamille.

  Aqabassa kävimme laitesukeltamassa, kumpikin meistä ensimmäistä kertaa. Oli upea kokemus, eikä ensikertalaisuus haitannut yhtään. Me valitsimme sukelluksemme Aqaba’s Anchor -firmasta. Sieltä saa ilmeisesti myös snorkkelisukelluksia. Me käytiin ensimmäisenä päivänä laitesukeltamassa, ja toisena ensin sukeltamassa ja sen perään vielä snorkkeloimassa.
  Aqabasta pitää vielä suositella Al Shami -ravintolaa. Ihanaa ruokaa, ja talo tarjoaa lisäksi sekä alkupaloja että jälkiruokaa. Sisäänkäynti on vähän hankala hahmottaa, mutta ravintola on oikein siisti ja mukava.

  Tässä näin sekalaisesti vinkkejä niistä paikoista, joita en ole vielä ehtinyt blogissa avata. Laita viestiä blogiin tai somen kautta, jos kaipaat vielä jostain vinkkejä 🙂

  Ihanaa reissua!

  • Reply
   mertsik
   27.3.2017 at 09:02

   Kiitos paljon hyvistä vinkeistä 🙂 Käynkin nyt lukemassa sun postaukset Petrasta. Sinne on tosiaan retki jo varattu. Wadi Rumin reissun ajattelin ostaa paikan päältä, jos sinne lähdemme. Kuvista päätellen sekin upea paikka.

 • Reply
  Soile
  26.3.2017 at 19:04

  Olin Jordaniassa vuonna 2008. Oli tosi kiva reissu! Reissupostaus tässä:
  http://soilenblogi.blogspot.com/2010/01/unohtumaton-jordanian-matka.html?m=1

  • Reply
   mertsik
   27.3.2017 at 09:13

   Kiitos Soile linkistä! Kävin lukemassa sun postauksen ja tehän ennätitte tehdä siellä vaikka mitä. Harmi, ettei Aqaban kokemukset hyviä. Toivottavasti meidän hotellissa ilmastointi pelaa, kun sinne on luvattu lähemmäs 30 astetta lämmintä 🙂

 • Reply
  Terhi/ Fammo matkalla
  26.3.2017 at 20:13

  Olin muutama vuosi sitten Jordaniassa ja pidin todellakin kovasti. Petra oli mukava kohde, sitä nyt ei kannata jättää väliin, mutta ehkä vielä enemmän pidin Wadi Rumista. Olimme siis jeeppisafarilla autiomaassa, halutessaan sai myös vaeltaa kamelin selässä. Keitaassa oli illallinen, rosvopaistia mikä syötiin beduiiniteltassa.

  • Reply
   mertsik
   27.3.2017 at 09:17

   Kiitos vinkistä Terhi 🙂 Wadi Rumia kehutaan niin paljon, että kai meidän pitää sinne mennä. Olimme viime vuonna Dubaissa jeeppisafarilla aavikolla ja se oli hienoinen pettymys. Aavikko oli aika lähellä asutusta ja vaikutti tekemällä tehdyltä vain turisteja varten. Wadi Rum taitaa olla eri maata.

 • Reply
  Henna / Kulkutautiset
  26.3.2017 at 22:49

  Jordania on huikea, niin monipuolinen! Tässä minun vinkkini muutaman vuoden takaiselta reissulta

  http://www.kulkutautiset.com/jordania-kuusi-vinkkia-seikkailuun/

  Ihanaa matkaa! Täällä kovasti odotellaan tuoreita tunnelmia ?

  • Reply
   mertsik
   27.3.2017 at 09:39

   Kiitos linkistä Henna 🙂 Kävin lukemassa teidän vinkit ja siellä oli paljon hyvää tietoa. Petra by night kuulostaa tunnelmalliselta, mutta se taitaa jäädä meiltä nyt väliin. Olen varannut jo päiväretken enkä usko tuon kuuluvan siihen. Wadi rum sai teiltäkin ääniä, joten se menee nyt vahvaan harkintaan. Viime vuotisen Dubain aavikon jälkeen jäi fiilis ettei maksa vaivaa, mutta Wadi rum taitaa olla eri levelillä 😉

   • Reply
    Henna / Kulkutautiset
    31.3.2017 at 21:22

    Wadi Rum on todellakin ihan eri levelillä, sen taisittekin huomata facebook-päivityksestä päätellen 🙂 Yöpyminenkin oli mahtava kokemus, mutta päiväreissullakin saa kyllä käsityksen, miten upea aavikko on!

    • Reply
     Merja / Merjan matkassa
     2.4.2017 at 10:37

     Oli tosiaan ihan eri levelillä ja onneksi tuli lähdettyä. Täydellinen auringonlasku aavikolla jäi näkemättä kun pilvet valtasivat taivaan, mutta se ei menoa haitannut ?

 • Reply
  VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  27.3.2017 at 18:41

  Jordania kelpais kyllä itsellekin matkakohteeksi! Mielikuvissa tulee ihan Egyptin ja Arabiemiraattien miksaus mieleen. Ihanaa reissua! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.4.2017 at 10:40

   Kiitos ? On ollut tosi kiva reissu. Egyptissä en ole käynyt, mutta ehkä sen ja Arabiemiirien miksaus kuvastaa Jordaniaa.

 • Reply
  Susanna
  31.3.2017 at 23:17

  Mielenkiintoista nähtävää ja luulen että on vielä turvallinen kohde

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   2.4.2017 at 10:45

   Jordaniassa riittää nähtävää, Aqabassa ei niinkään. Petraan ja Wadi Rumiin lyhyt matka mutta esimerkiksi Kuollutmeri on kolmen tunnin ajomatkan päässä, joten jätimme sen väliin. Turvallista täällä on. Loppuviikosta näkyi liikenteessä enemmän poliiseja mutta se johtui suuresta arabimaiden johtajien kokouksesta Kuolleellamerellä.

 • Reply
  meizi
  14.4.2017 at 19:47

  Olin omatoimi matkalla Ammanissa joskus 80 luvun puolivälissä ja silloin kävin sieltä käsin Damaskoksessa ja Jerusalemissa,en tiedä onnistuuko näinä aikoina,mutta silloin ainakin liikkuminen oli jokseenkin helppoa ja edullista.

  • Reply
   mertsik
   16.4.2017 at 17:39

   Kiitos kommentista Meizi! Israelin puolelle pääsee nykyisinkin. Täytyy vaan selvittää etukäteen viisumikuviot ym. Damaskoksesta sen sijaan en tiedä. Saattaa olla turhan riskaabelia Syyrian levottoman tilanteen vuoksi.

Leave a Reply