Jordania

Wadi Rum – upea aavikko Jordaniassa

18.4.2017

Ennen Jordanian matkaa olin kahden vaiheilla haluanko nähdä Wadi Rumin aavikon vai en. Viime vuoden aavikkosafari Dubaissa ei tehnyt vaikutusta ja ajattelin, että kun on yhden hiekkaerämaan nähnyt, on nähnyt ne kaikki. Miten väärässä olinkaan! Onneksi kysyin blogissani ennen lähtöä lukijoilta vinkkejä Jordaniaan ja Wadi Rumia kehuttiin niin kovasti, että otin sen uudestaan harkintalistalle. Kun opas vielä paikan päällä kehui aavikkoretkeä, päätös oli tehty: me lähtisimme Wadi Rumiin.

Wadi Rum – maailman kaunein aavikko

Wadi Rumia kutsutaan maailman kauneimmaksi aavikoksi. Hiekka näyttäytyy siellä kaikissa oranssin, punaisen ja ruskean sävyisssä. Aavikko on pohjois-eteläsuunnassa 100 km pitkä ja siellä kumpuilevat dyynit vuorottelevat vuorenhuippujen kanssa, joista korkeimmat kohoavat 1700 metriin. Alueella on kokoa 720 neliökilometriä. Wadi Rum muistuttaa Kuun tai Marsin pintaa ja siellä onkin kuvattu lukuisia elokuvia kuten esimerkiksi Yksin Marsissa sekä Red Planet.

Seven pillars of wisdom

Wadi Rumin aavikko on suojeltu, mutta siitä huolimatta beduiinit voivat järjestää turisteille maastoauto- sekä kamelisafareita. Beduiinien majoissa on myös mahdollista yöpyä. Aavikolla vierailee vuosittain 100 000 ihmistä ja heidän kuljettamiseensa käytetään 600 maastoautoa. Wadi Rum kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Kuka oli Arabian Lawrence?

Wadi Rumissa ei voi vierailla kuulematta nimeä Arabian Lawrence. Kyseessä on brittiupseeri T.E.Lawrence, joka oli hyvin perehtynyt arabikulttuuriin. Ensimmäisen maailmansodan aikaan hän auttoi beduiineja häätämään turkkilaiset ottomaanit pois Jordaniasta. Hän piti tukikohtaa Wadi Rumissa ja pukeutui kuin arabit sekä ratsasti kameleilla paikallisten lailla. Lawrencen legenda elää vieläkin vahvasti.

Parhain aika vuodesta vierailla Wadi Rumissa on aikainen kevät tai myöhäinen syksy. Talvella siellä on todella kylmä ja kesällä liian kuuma lämmön kohotessa jopa 40 asteeseen. Yöllä lämpötila voi laskea nollaan vuodenajasta riippumatta, joten tämä täytyy ottaa huomioon, jos aikoo yöpyä Wadi Rumissa.

Puolipäiväretkelle Wadi Rumiin

Me teimme Wadi Rumiin puolipäiväretken Apollomatkojen kautta. Bussi tuli hakemaan hotellilta kolmen aikaan iltapäivällä ja Aqabasta oli tunnin matka aavikolle. Perillä siirryimme samantien lava-autojen kyytiin, joihin mahtui kuusi aikuista. Kyyti oli tasaista ja teimme lyhyitä siirtymiä paikasta toiseen. Ensimmäinen pysähdys oli korkean hiekkadyynin juurelle. Oppaat kehottivat ottamaan kengät pois ja kiipeämään paljain jaloin huipulle. Ottipa muuten koville! Dyynin päällä maisemat kyllä palkitsivat.

Dyynin huipulta autot näyttivät kovin pieniltä

Seuraavalla pysähdyspaikalla oli mahdollisuus vaihtaa lava-auton kyyti kameliratsastukseen 15 dinaarilla (noin 19 €). Päätimme jättää sen väliin ja jatkaa auton kyydissä. Ennen kamelikaravaanin lähtöä kuvailimme ahkerasti näitä aavikon laivoja. Olipa siellä seassa pieni kamelinpoikanenkin.

Pikku kameli, joka viihtyi hyvin äidin vanavedessä

Viimeinen pysähdyspaikka ennen auringonlaskua ja illallista oli beduiinien teltassa, jossa nautimme teetä. Kuppi kaadettiin täyteen heti kun se oli tyhjä. Jos ei halunnut enempää, piti ravistaa kuppia. Arvatkaa muistinko? Teltassa oli myynnissä perinteisiä beduiinien huiveja, pasmiinahuiveja, voiteita, teetä ym. matkamuistoja.

Tässä mennään beduiinien telttaan teelle

Täydellistä auringonlaskua emme nähneet, koska aurinko meni juuri pilveen. Kuvailimme kallion päällä kuitenkin maisemia sekä niitä vähäisiä auringonsäteitä, jotka pilvien lomasta pilkottivat. Sieltä kävelimme leiriin, jossa nautimme illallisen.

Pilvinen auringonlasku

Tuonne leiriin pitäisi päästä, illallinen odottaa..

Tanssin pyörteisiin beduiinien kanssa

Sää muuttui heti viileäksi auringon laskiessa. Kova tuuli lennätti hiekkaa, joka piiskasi paljaita nilkkoja ja kasvoja. Pitkät housut ja neuletakki tulivat tarpeeseen. Leirissä meidät ohjattiin ensin omaan telttaan, joka oli varattu vain meidän ryhmälle. Saimme käydä ostamassa juomia ja sen jälkeen meidät vietiin tanssin pyörteisiin. Tanssiaskelia oli hankala seurata, kun ei nähnyt beduiinien valkoisten kaapujen alta jalkojen liikkeitä. Jotenkin yritimme pysyä mukana. Hauskaa kuitenkin oli!

Tanssin jälkeen oli vihdoin illallisen vuoro. Ruokana oli rosvopaistin tapaan tehtyä vuohen lihaa sekä erilaisia lisukkeita. Vuohen liha oli mureaa, mutta aika mautonta. Onneksi salaatit, kasvikset ja hummus maistuivat paremmin. Ruokailun jälkeen siirryimme ulos katsomaan tähtiä. Jotain taivaalla pilkotti, mutta leirin valaistuksessa tähtitaivas ei päässyt oikeuksiinsa. Ilta oli viilentynyt lisää, joten menimme mielellämme bussin lämpöön ja kotimatkalle.

Lue lisää Jordanian matkastani:

Miksi Jordaniaan?
Ensimmäisen maailman ongelmia matkalla Aqabaan
Minkälainen lomakohde on Jordanian Aqaba?
Jordanian Petra – se punainen kalliokaupunki

Blogiani voi seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Suunnaton-matkablogi
  18.4.2017 at 22:49

  Ihanaa, että päätitte lähteä Wadi Rumiin! Niitä maisemia ei unohda ikinä <3

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  23.4.2017 at 16:03

  No vielä tämäkin! Juuri luin aiemman postauksesi Jordaniasta. Alkaa kohde kuulostaa koko ajan kiinnostavammalta. Tuo seutu pienen lapsen kanssa vähän arvelluttaa, mutta houkuttelee silti kyllä tosi kovasti. Tälle vuodelle ei ehkä enää mahdu, mutta ehkä ensi vuonna.

  Tuo auringonlasku näyttää muuten hienolta pilvistä huolimatta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:09

   Lapsiperheitä näkyi jonkun verran, mutta vähemmän kuin jossain Välimeren kohteessa esimerkiksi. Toki ajankohtakin saattoi vaikuttaa, kun ei oltu koulujen lomaviikolla liikkeellä. Wadi Rum oli hieno ja jos joskus menet Jordaniaan, niin varaa aikaa myös tuonne.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  23.4.2017 at 17:26

  Hyvä valinta lähteä Jordaniassa myös Wadi Rumiin! Sen maisemat ovat tosiaan kauniit ja monimuotoiset. Me päädyimme aikoinaan myös yöpymään tuolla beduiiniteltassa, mutta kieltämättä maaliskuussa oli vielä melko viileää vaikka teltassa olikin iso pino peittoja. Teltassa oli myös ihan tavallinen wc ja suihkukin, mutta sen verran viileää oli, ettei suihkuun tehnyt yhden yön vierailulla mieli!

  Jos haluat lukea toisesta kokemuksesta Wadi Rumista, niin täältä löytyy
  http://meriharakka.net/2014/03/14/wadi-rum/

  Tässä kuva-albumissa on myös kuvia majoituksesta, myös sisältä https://goo.gl/Lp2R9q

  • Reply
   sari/ matkalla lähelle tai kauas
   23.4.2017 at 18:23

   Kävittekö te Pirkko Marokossa Saharan autiomaassa?

   • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    25.4.2017 at 21:57

    Olisi, jotta olisi kunnolla Saharaan päässyt, vaatinut Marrakeshista 3 päivän retken Merzougaan. Lisäksi emme olleet oikein varustautuneet nukkumaan erämaaolosuhteissa (ja mahdollisesti kylmässä), joten kävimme vaan Saharan laidalla Ourazazatessa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:13

   Beduiiniteltassa yöpyminen olisi houkutellut, mutta sitten olisi pitänyt lähteä Wadi Rumiin omatoimisesti tai ostaa retki paikallisilta. Kylmä siellä varmasti olisi ollut enkä ole varma olisiko yöpyminen maalis-huhtikuun vaihteessa edes onnistunut. Kiitos linkeistä, käyn tutustumassa.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  23.4.2017 at 18:22

  Olen myös kuullut kehuttavan Wadi Rumista. Ette sentään olleet siellä yötä? Entä Petrassa? Näitä juttuja Jordaniasta on ollut kiva lukea, koska se ihan melkein meinasi olla meidänkin tämän talven matka.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:18

   Emme yöpyneet Wadi Rumissa. Se olisi kiinnostanut, mutta sitten olisi pitänyt valita toinen retki. Petrassa emme myöskään yöpyneet. Ehkäpä pääsette Jordaniaan ensi talvena 🙂

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  26.4.2017 at 09:45

  Minäkin menisin Wadi Rumiin hetkeäkään miettimättä, jos Jordaniassa olisin! Näyttää todella upealta 🙂 Yöksi en kyllä haluaisi jäädä, kuulostaa todellä kylmältä….

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:22

   Onneksi menimme, oli hieno reissu. Illalla siellä oli viileää ja yöllä varmasti kylmä. En tiedä olisiko ollut edes mahdollista jäädä yöksi, vaikka olisi halunnut.

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  26.4.2017 at 12:00

  Varmasti upea paikka! Tuo viimeinen kuva jossa on pöydät ulkona näyttää tosi makeelle! 🙂 Toivottavasti joskus on mahdollisuus lähteä tuonne 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:24

   Leiri oli viihtyisä, tosin turisteille tehty. Sieltä sai ostaa jopa alkoholijuomia, joita ei kaikissa leireissä ollut tarjolla.

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  27.4.2017 at 17:39

  Näyttääpä tosi upealta paikalta! Tässähän Jordania-kuume vain yltyy kun näitä sun postauksia lukee!

 • Reply
  Emilia
  27.4.2017 at 23:00

  Ihania kuvia! Jordaniassa varmasti tuollainen opastettu retki on hyvä vaihtoehto, vaikutti tosi onnistuneelta! 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  28.4.2017 at 08:26

  Pelkästään Yhdysvalloissa on enemmän aavikkotyyppejä kuin metsätyyppejä, joten kaikki aavikko ei suinkaan ole samanlaista. Jos yhtään luonto kiinnostaa ja aika antaa periksi, näihin erilaisiin tyyppeihin kannattaa myös tutustua.

 • Reply
  Reissaaja1
  28.4.2017 at 09:58

  Minkä hintainen tuo puolipäiväretki oli?
  Vaikutti muutenkin varsin ikimuistoiselta retkeltä, ainakin nuo maisemat kuvissasi ovat hyvin vaikuttavia. Ja tuo kamelinpoikanen on tosi lutunen, niin kuin nuo eläimet vain voivat olla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:33

   Se oli noin 90 €/henkilö (sis. illallisen). Oli hieno retki ja onneksi lähdettiin, kun aluksi oli empimistä kannattaako. Pikku kameli oli tosi suloinen.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  29.4.2017 at 03:34

  Hyvä ettet jättänyt väliin, upean näköistä maisemaa, vaikka auringonlasku ja tähdet jäikin vaatimattomiksi. Jordania-kuume kasvaa todellakin. Arabian Lawrencesta olen monta kertaa kuullut, mutta tarina ei ole ollut tuttu ennen tätä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:35

   Olisi ollut kiva nähdä kunnon auringonlasku, mutta pilville ei voinut mitään. Arabian Lawrencen tarina ei ollut minullekaan tuttu ennen matkaa, mutta hänestä ei voinut välttyä kuulemasta 🙂

 • Reply
  Johanna Hulda / Vida de Estrada
  29.4.2017 at 12:31

  Olipa hyvä että kuitenkin päätitte lähteä aavikolle! Upeiden maisemien ja edes vähäisen beduiinikulttuuriin tutustumisen takia varmasti kannatti. Yön viettäminen aavikolla olisi varmasti ikimuistoista, vaikka vähän kylmä olisikin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:38

   Onneksi mentiin, muuten olisi harmittanut jälkikäteen. Yö aavikolla olisi joskus kiva kokea, nyt ei siihen ollut mahdollisuutta.

 • Reply
  Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
  29.4.2017 at 15:57

  Noin yleisesti ottaen nuo karut arabimaiden aavikkomaisemat (joita näkee esim tv-uutisten sotauutisissa) on mun mielestä ruminta mitä olla voi, mutta tämähän on oikeasti kaunis aavikko! Ei sellainen kuivan ja kuolleen näköinen, vaan kaunis. Kaikki nuo eri värisävyt ja tuo punaisuus viehättää. Viimeisen kuvan pöydät ja penkit on suorastaan kutsuvia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 21:41

   Wadi Rumissa oli kaunista. Värisävyt vaihtelivat auringon ja varjojen mukaan. Oli hämmästyttävää miten paljon eri sävyjä siellä olikin. Leiri oli oikein viihtyisä. Noissa ulkopöydissä emme kuitenkaan syöneet, koska siinä olisi tullut kylmä. Olimme isossa teltassa, jossa oli pöytiä ja sohvia.

 • Reply
  Kaisa
  29.4.2017 at 19:57

  Mielenkiintoista, olin myös yllättynyt kuinka monipuolinen aavikkoretki voi olla. Kannattaa munkin varmasti hyödyntää jatkossa enemmän blogia matkavinkkien keräämiseen 🙂

  Jännä, että on suojeltu mutta silti paljon matkailijoita. Mitäköhän se suojelu tuolla tarkoittaa?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.5.2017 at 22:02

   Aavikkoa suojellaan, ettei sinne rakenneta teitä, sähkölinjoja, rakennuksia ym. Paikalliset on otettu mukaan suojelutyöhön, mutta heidän elinkeinonsa turvaamiseksi turisteja tuodaan aavikkoretkille. Blogeista saa hyviä matkavinkkejä 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  30.4.2017 at 20:36

  Toi on kyllä mahtavan näköinen paikka. Paljoa en Jordaniasta tiedä, mutta toi on tiedossa. Petran kanssa ihan parasta ennakko-odotuksissa maata kohtaan.

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  21.12.2020 at 12:02

  Luin nyt nää sun kaikki Jordania-postaukset. Ai että, ei ainakaan vähentynyt matkakuume!
  Tuo tietenkin mietityttää, et kuinka rauhassa siellä saa olla, jos yksin naisena lähtee. Tekin aika paljon taisitte saada huutelua osaksenne. Mua ahdisti tuo jonkun verran jo Keski-Amerikassa. Pahimmat oli ehkä Guatemalan Flores ja Panama City. Toisaalta maailmassa on niin paljon kauniita paikkoja, että ei niitä voi jättää väliin tollasten epäkohtien takia. Yleensä se huomio on kuitenkin aika vaaratonta, vaikka ärsyttääkin suunnattomasti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.12.2020 at 23:24

   Kiitos Cilla! Huutelu oli ärsyttävää mutta parin päivän jälkeen siihen ei jaksanut kiinnittää enää huomiota. Tyttäreni on vaalea ”elovena” joten kiinnostus oli huomiotaherättävää. En tiedä olisivatko minulle huudelleet, jos olisin ollut yksin liikenteessä. Minulla tummat hiukset enkä enää nuori tyttö 🙂 Jordania oli mielenkiintoinen maa ja varsinkin Petra sekä Wadi Rum olivat upeita kohteita.

Leave a Reply