Ennen Jordanian matkaa olin kahden vaiheilla haluanko nähdä Wadi Rumin aavikon vai en. Viime vuoden aavikkosafari Dubaissa ei tehnyt vaikutusta ja ajattelin, että kun on yhden hiekkaerämaan nähnyt, on nähnyt ne kaikki. Miten väärässä olinkaan! Onneksi kysyin blogissani ennen lähtöä lukijoilta vinkkejä Jordaniaan ja Wadi Rumia kehuttiin niin kovasti, että otin sen uudestaan harkintalistalle. Kun opas vielä paikan päällä kehui aavikkoretkeä, päätös oli tehty: me lähtisimme Wadi Rumiin.
Wadi Rum – maailman kaunein aavikko
Wadi Rumia kutsutaan maailman kauneimmaksi aavikoksi. Hiekka näyttäytyy siellä kaikissa oranssin, punaisen ja ruskean sävyisssä. Aavikko on pohjois-eteläsuunnassa 100 km pitkä ja siellä kumpuilevat dyynit vuorottelevat vuorenhuippujen kanssa, joista korkeimmat kohoavat 1700 metriin. Alueella on kokoa 720 neliökilometriä. Wadi Rum muistuttaa Kuun tai Marsin pintaa ja siellä onkin kuvattu lukuisia elokuvia kuten esimerkiksi Yksin Marsissa sekä Red Planet.
Wadi Rumin aavikko on suojeltu, mutta siitä huolimatta beduiinit voivat järjestää turisteille maastoauto- sekä kamelisafareita. Beduiinien majoissa on myös mahdollista yöpyä. Aavikolla vierailee vuosittain 100 000 ihmistä ja heidän kuljettamiseensa käytetään 600 maastoautoa. Wadi Rum kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon.
Kuka oli Arabian Lawrence?
Wadi Rumissa ei voi vierailla kuulematta nimeä Arabian Lawrence. Kyseessä on brittiupseeri T.E.Lawrence, joka oli hyvin perehtynyt arabikulttuuriin. Ensimmäisen maailmansodan aikaan hän auttoi beduiineja häätämään turkkilaiset ottomaanit pois Jordaniasta. Hän piti tukikohtaa Wadi Rumissa ja pukeutui kuin arabit sekä ratsasti kameleilla paikallisten lailla. Lawrencen legenda elää vieläkin vahvasti.
Parhain aika vuodesta vierailla Wadi Rumissa on aikainen kevät tai myöhäinen syksy. Talvella siellä on todella kylmä ja kesällä liian kuuma lämmön kohotessa jopa 40 asteeseen. Yöllä lämpötila voi laskea nollaan vuodenajasta riippumatta, joten tämä täytyy ottaa huomioon, jos aikoo yöpyä Wadi Rumissa.
Puolipäiväretkelle Wadi Rumiin
Me teimme Wadi Rumiin puolipäiväretken Apollomatkojen kautta. Bussi tuli hakemaan hotellilta kolmen aikaan iltapäivällä ja Aqabasta oli tunnin matka aavikolle. Perillä siirryimme samantien lava-autojen kyytiin, joihin mahtui kuusi aikuista. Kyyti oli tasaista ja teimme lyhyitä siirtymiä paikasta toiseen. Ensimmäinen pysähdys oli korkean hiekkadyynin juurelle. Oppaat kehottivat ottamaan kengät pois ja kiipeämään paljain jaloin huipulle. Ottipa muuten koville! Dyynin päällä maisemat kyllä palkitsivat.
Seuraavalla pysähdyspaikalla oli mahdollisuus vaihtaa lava-auton kyyti kameliratsastukseen 15 dinaarilla (noin 19 €). Päätimme jättää sen väliin ja jatkaa auton kyydissä. Ennen kamelikaravaanin lähtöä kuvailimme ahkerasti näitä aavikon laivoja. Olipa siellä seassa pieni kamelinpoikanenkin.
Viimeinen pysähdyspaikka ennen auringonlaskua ja illallista oli beduiinien teltassa, jossa nautimme teetä. Kuppi kaadettiin täyteen heti kun se oli tyhjä. Jos ei halunnut enempää, piti ravistaa kuppia. Arvatkaa muistinko? Teltassa oli myynnissä perinteisiä beduiinien huiveja, pasmiinahuiveja, voiteita, teetä ym. matkamuistoja.
Täydellistä auringonlaskua emme nähneet, koska aurinko meni juuri pilveen. Kuvailimme kallion päällä kuitenkin maisemia sekä niitä vähäisiä auringonsäteitä, jotka pilvien lomasta pilkottivat. Sieltä kävelimme leiriin, jossa nautimme illallisen.
Tanssin pyörteisiin beduiinien kanssa
Sää muuttui heti viileäksi auringon laskiessa. Kova tuuli lennätti hiekkaa, joka piiskasi paljaita nilkkoja ja kasvoja. Pitkät housut ja neuletakki tulivat tarpeeseen. Leirissä meidät ohjattiin ensin omaan telttaan, joka oli varattu vain meidän ryhmälle. Saimme käydä ostamassa juomia ja sen jälkeen meidät vietiin tanssin pyörteisiin. Tanssiaskelia oli hankala seurata, kun ei nähnyt beduiinien valkoisten kaapujen alta jalkojen liikkeitä. Jotenkin yritimme pysyä mukana. Hauskaa kuitenkin oli!
Tanssin jälkeen oli vihdoin illallisen vuoro. Ruokana oli rosvopaistin tapaan tehtyä vuohen lihaa sekä erilaisia lisukkeita. Vuohen liha oli mureaa, mutta aika mautonta. Onneksi salaatit, kasvikset ja hummus maistuivat paremmin. Ruokailun jälkeen siirryimme ulos katsomaan tähtiä. Jotain taivaalla pilkotti, mutta leirin valaistuksessa tähtitaivas ei päässyt oikeuksiinsa. Ilta oli viilentynyt lisää, joten menimme mielellämme bussin lämpöön ja kotimatkalle.
Lue lisää Jordanian matkastani:
Miksi Jordaniaan?
Ensimmäisen maailman ongelmia matkalla Aqabaan
Minkälainen lomakohde on Jordanian Aqaba?
Jordanian Petra – se punainen kalliokaupunki
Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä
34 Comments
Suunnaton-matkablogi
18.4.2017 at 22:49Ihanaa, että päätitte lähteä Wadi Rumiin! Niitä maisemia ei unohda ikinä <3
Merja / Merjan matkassa
19.4.2017 at 21:08Kiitos sulle hyvistä vinkeistä 🙂 Ilman niitä olis saattanut jäädä väliin.
Teija / Lähdetään Taas
23.4.2017 at 16:03No vielä tämäkin! Juuri luin aiemman postauksesi Jordaniasta. Alkaa kohde kuulostaa koko ajan kiinnostavammalta. Tuo seutu pienen lapsen kanssa vähän arvelluttaa, mutta houkuttelee silti kyllä tosi kovasti. Tälle vuodelle ei ehkä enää mahdu, mutta ehkä ensi vuonna.
Tuo auringonlasku näyttää muuten hienolta pilvistä huolimatta!
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:09Lapsiperheitä näkyi jonkun verran, mutta vähemmän kuin jossain Välimeren kohteessa esimerkiksi. Toki ajankohtakin saattoi vaikuttaa, kun ei oltu koulujen lomaviikolla liikkeellä. Wadi Rum oli hieno ja jos joskus menet Jordaniaan, niin varaa aikaa myös tuonne.
Pirkko / Meriharakka
23.4.2017 at 17:26Hyvä valinta lähteä Jordaniassa myös Wadi Rumiin! Sen maisemat ovat tosiaan kauniit ja monimuotoiset. Me päädyimme aikoinaan myös yöpymään tuolla beduiiniteltassa, mutta kieltämättä maaliskuussa oli vielä melko viileää vaikka teltassa olikin iso pino peittoja. Teltassa oli myös ihan tavallinen wc ja suihkukin, mutta sen verran viileää oli, ettei suihkuun tehnyt yhden yön vierailulla mieli!
Jos haluat lukea toisesta kokemuksesta Wadi Rumista, niin täältä löytyy
http://meriharakka.net/2014/03/14/wadi-rum/
Tässä kuva-albumissa on myös kuvia majoituksesta, myös sisältä https://goo.gl/Lp2R9q
sari/ matkalla lähelle tai kauas
23.4.2017 at 18:23Kävittekö te Pirkko Marokossa Saharan autiomaassa?
Pirkko / Meriharakka
25.4.2017 at 21:57Olisi, jotta olisi kunnolla Saharaan päässyt, vaatinut Marrakeshista 3 päivän retken Merzougaan. Lisäksi emme olleet oikein varustautuneet nukkumaan erämaaolosuhteissa (ja mahdollisesti kylmässä), joten kävimme vaan Saharan laidalla Ourazazatessa.
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:13Beduiiniteltassa yöpyminen olisi houkutellut, mutta sitten olisi pitänyt lähteä Wadi Rumiin omatoimisesti tai ostaa retki paikallisilta. Kylmä siellä varmasti olisi ollut enkä ole varma olisiko yöpyminen maalis-huhtikuun vaihteessa edes onnistunut. Kiitos linkeistä, käyn tutustumassa.
sari/ matkalla lähelle tai kauas
23.4.2017 at 18:22Olen myös kuullut kehuttavan Wadi Rumista. Ette sentään olleet siellä yötä? Entä Petrassa? Näitä juttuja Jordaniasta on ollut kiva lukea, koska se ihan melkein meinasi olla meidänkin tämän talven matka.
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:18Emme yöpyneet Wadi Rumissa. Se olisi kiinnostanut, mutta sitten olisi pitänyt valita toinen retki. Petrassa emme myöskään yöpyneet. Ehkäpä pääsette Jordaniaan ensi talvena 🙂
Terhi / Muru Mou
26.4.2017 at 09:45Minäkin menisin Wadi Rumiin hetkeäkään miettimättä, jos Jordaniassa olisin! Näyttää todella upealta 🙂 Yöksi en kyllä haluaisi jäädä, kuulostaa todellä kylmältä….
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:22Onneksi menimme, oli hieno reissu. Illalla siellä oli viileää ja yöllä varmasti kylmä. En tiedä olisiko ollut edes mahdollista jäädä yöksi, vaikka olisi halunnut.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
26.4.2017 at 12:00Varmasti upea paikka! Tuo viimeinen kuva jossa on pöydät ulkona näyttää tosi makeelle! 🙂 Toivottavasti joskus on mahdollisuus lähteä tuonne 🙂
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:24Leiri oli viihtyisä, tosin turisteille tehty. Sieltä sai ostaa jopa alkoholijuomia, joita ei kaikissa leireissä ollut tarjolla.
Virpi /Täynnä tie on tarinoita
27.4.2017 at 17:39Näyttääpä tosi upealta paikalta! Tässähän Jordania-kuume vain yltyy kun näitä sun postauksia lukee!
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:25Kiitos Virpi 🙂 Ei muuta kuin Jordaniaan!
Emilia
27.4.2017 at 23:00Ihania kuvia! Jordaniassa varmasti tuollainen opastettu retki on hyvä vaihtoehto, vaikutti tosi onnistuneelta! 🙂
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:27Kiitos Emilia 🙂 Olimme retkiin tyytyväisiä ja opastetuista sai enemmän irti.
Stacy Siivonen
28.4.2017 at 08:26Pelkästään Yhdysvalloissa on enemmän aavikkotyyppejä kuin metsätyyppejä, joten kaikki aavikko ei suinkaan ole samanlaista. Jos yhtään luonto kiinnostaa ja aika antaa periksi, näihin erilaisiin tyyppeihin kannattaa myös tutustua.
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:29Kiitos vinkistä Stacy!
Reissaaja1
28.4.2017 at 09:58Minkä hintainen tuo puolipäiväretki oli?
Vaikutti muutenkin varsin ikimuistoiselta retkeltä, ainakin nuo maisemat kuvissasi ovat hyvin vaikuttavia. Ja tuo kamelinpoikanen on tosi lutunen, niin kuin nuo eläimet vain voivat olla.
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:33Se oli noin 90 €/henkilö (sis. illallisen). Oli hieno retki ja onneksi lähdettiin, kun aluksi oli empimistä kannattaako. Pikku kameli oli tosi suloinen.
Anna | Muuttolintu.com
29.4.2017 at 03:34Hyvä ettet jättänyt väliin, upean näköistä maisemaa, vaikka auringonlasku ja tähdet jäikin vaatimattomiksi. Jordania-kuume kasvaa todellakin. Arabian Lawrencesta olen monta kertaa kuullut, mutta tarina ei ole ollut tuttu ennen tätä!
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:35Olisi ollut kiva nähdä kunnon auringonlasku, mutta pilville ei voinut mitään. Arabian Lawrencen tarina ei ollut minullekaan tuttu ennen matkaa, mutta hänestä ei voinut välttyä kuulemasta 🙂
Johanna Hulda / Vida de Estrada
29.4.2017 at 12:31Olipa hyvä että kuitenkin päätitte lähteä aavikolle! Upeiden maisemien ja edes vähäisen beduiinikulttuuriin tutustumisen takia varmasti kannatti. Yön viettäminen aavikolla olisi varmasti ikimuistoista, vaikka vähän kylmä olisikin!
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:38Onneksi mentiin, muuten olisi harmittanut jälkikäteen. Yö aavikolla olisi joskus kiva kokea, nyt ei siihen ollut mahdollisuutta.
Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
29.4.2017 at 15:57Noin yleisesti ottaen nuo karut arabimaiden aavikkomaisemat (joita näkee esim tv-uutisten sotauutisissa) on mun mielestä ruminta mitä olla voi, mutta tämähän on oikeasti kaunis aavikko! Ei sellainen kuivan ja kuolleen näköinen, vaan kaunis. Kaikki nuo eri värisävyt ja tuo punaisuus viehättää. Viimeisen kuvan pöydät ja penkit on suorastaan kutsuvia.
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 21:41Wadi Rumissa oli kaunista. Värisävyt vaihtelivat auringon ja varjojen mukaan. Oli hämmästyttävää miten paljon eri sävyjä siellä olikin. Leiri oli oikein viihtyisä. Noissa ulkopöydissä emme kuitenkaan syöneet, koska siinä olisi tullut kylmä. Olimme isossa teltassa, jossa oli pöytiä ja sohvia.
Kaisa
29.4.2017 at 19:57Mielenkiintoista, olin myös yllättynyt kuinka monipuolinen aavikkoretki voi olla. Kannattaa munkin varmasti hyödyntää jatkossa enemmän blogia matkavinkkien keräämiseen 🙂
Jännä, että on suojeltu mutta silti paljon matkailijoita. Mitäköhän se suojelu tuolla tarkoittaa?
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 22:02Aavikkoa suojellaan, ettei sinne rakenneta teitä, sähkölinjoja, rakennuksia ym. Paikalliset on otettu mukaan suojelutyöhön, mutta heidän elinkeinonsa turvaamiseksi turisteja tuodaan aavikkoretkille. Blogeista saa hyviä matkavinkkejä 🙂
Kohteena maailma / Rami
30.4.2017 at 20:36Toi on kyllä mahtavan näköinen paikka. Paljoa en Jordaniasta tiedä, mutta toi on tiedossa. Petran kanssa ihan parasta ennakko-odotuksissa maata kohtaan.
Merja / Merjan matkassa
3.5.2017 at 22:04Juuri näin! Jordaniassa kannattaa käydä ainakin näissä kahdessa paikassa.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
21.12.2020 at 12:02Luin nyt nää sun kaikki Jordania-postaukset. Ai että, ei ainakaan vähentynyt matkakuume!
Tuo tietenkin mietityttää, et kuinka rauhassa siellä saa olla, jos yksin naisena lähtee. Tekin aika paljon taisitte saada huutelua osaksenne. Mua ahdisti tuo jonkun verran jo Keski-Amerikassa. Pahimmat oli ehkä Guatemalan Flores ja Panama City. Toisaalta maailmassa on niin paljon kauniita paikkoja, että ei niitä voi jättää väliin tollasten epäkohtien takia. Yleensä se huomio on kuitenkin aika vaaratonta, vaikka ärsyttääkin suunnattomasti.
Merja / Merjan matkassa
25.12.2020 at 23:24Kiitos Cilla! Huutelu oli ärsyttävää mutta parin päivän jälkeen siihen ei jaksanut kiinnittää enää huomiota. Tyttäreni on vaalea ”elovena” joten kiinnostus oli huomiotaherättävää. En tiedä olisivatko minulle huudelleet, jos olisin ollut yksin liikenteessä. Minulla tummat hiukset enkä enää nuori tyttö 🙂 Jordania oli mielenkiintoinen maa ja varsinkin Petra sekä Wadi Rum olivat upeita kohteita.