Kanada

Outoja järviä ja syviä kanjoneita Jasperin kansallispuistossa

25.8.2016
kanada-pyramid-lake

Kolmannen Kanada-päivämme vietimme Jasperin kansallispuiston maisemissa. Edellisenä päivänä olimme tulleet Banffista kaunista Icefield Parkway´ta pitkin Jasperiin ja perillä olimme alkuillasta.

Jasper on Kanadan Kalliovuorten suurin kansallispuisto ja muun muassa edellisenä päivänä näkemämme jäätikkö on yksi osa sitä. Jasperin kansallispuisto on nimetty Jasper Hawesin mukaan, joka piti siellä kauppa-asemaa. Kansallispuisto pääsi vuonna 1984 Unescon maailmanperintölistalle.

Munuaisen muotoinen Pyramid-järvi

Päivän ohjelmassa oli paljon järviä ja aloitimme tutustumisen Pyramid-järvestä. Järvi on munuaisen muotoinen ja sijaitsee Pyramid-vuoren juurella. Järven ranta on todella suosittu vihkimispaikka, ja nytkin siellä oli hääkoristeita odottamassa vihkiparia.

kanada-pyramid-lake-haakoristelut

kanada-medicine-lake

kanada-tyyni-medicine-lake

Matka jatkui Patricia-järvelle ja sieltä Medicine-järvelle, joka on yksi Jasperin kauneimmista järvistä. Medicine on tunnettu myös siitä, että sieltä häviää vesi muutamassa viikossa ja sitten se taas täyttyy. Me osuimme järvelle tyhjenemisvaiheessa. Mitään selitystä tälle ilmiölle ei ole keksitty.

Medicine järven ympärillä näimme myös heinäkuussa riehuneiden metsäpalojen aiheuttamia tuhoja. Koska ollaan kansallispuistoalueella, palaneille puille ei tehdä mitään. Oppaamme kertoi, että eräs ruotsalainen ryhmä oli valittanut omalle oppaalleen, kuinka Kanadassa on niin epäsiistiä, kun palaneet puutkin jätetään lojumaan pitkin metsiä. Opasta tämä olisi naurattanut, mutta pokka oli pitänyt ruotsalaisten edessä.

Jasperin tunnetuin järvi – Maligne

Seuraavana vuorossa oli Maligne-järvi, joka taitaa olla Jasperin tunnetuin järvi. Osa ryhmästämme lähti risteilylle, mutta me jätimme ystäväni kanssa sen väliin ja lähdimme parin matkakaverin kanssa  patikoimaan Moose Lakelle.

kanada-maligne-lake

kanada-moose-lake

Järven nimen alkuperä ei ole selvillä, mutta sen arvellaan olevan peräisin joko suuresta hirvilaumasta, joka asuu alueella tai järven muodosta, joka muistuttaa hirven päätä. Emme nähneet hirviä patikkaretkellä, vaikka niitä alueella kuulemma paljon liikkuukin.

Päivän viimeinen kohde oli Maligne kanjoni, joka on paikoittain 50 m syvä, mutta leveyttä sillä on vain pari metriä. Kanjonia pääsi ihailemaan sen reunamille tehdyiltä poluilta.

kanada-maligne-kanjoni-kartta

kanada-maligne-kanjoni

kanada-jasperin-keskusta

Kanjonilta palasimme takaisin hotelliin. Huilasimme hetken ja lähdimme sitten tutustumaan keskustaan. Sää muuttui sateiseksi, joten tutustuminen jäi matkamuistomyymälöiden varaan.

Keskusta ei ole kovin suuri, joten se oli nopeasti nähty. Päivän päätteeksi kävimme syömässä pastaa ja sen jälkeen uni taas maistui.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Savun tuoksuinen Banff
Icefields Parkway´ta pitkin Jasperiin
Sun Peaksista Whistleriin: vesiputouksia ja lännenkyliä

 • Reply
  Anna / 270 degrees
  26.8.2016 at 06:17

  Oi, mä itse menin rannalla naimisiin mutta ymmärrän hyvin tuon viehätyksen, joka vuoristoseremoniassa varmasti monia kiehtoo ja häät tuollaisessa ympäristössä olisivatkin varmasti aivan ihanat! Tosin vähän viileähän tuolla saattaisi tulla 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.8.2016 at 17:14

   Kanadalaiset kuulemma tykkäävät mennä naimisiin luontokohteissa ja Pyramid järvi varsinkin on suosittu kohde hääseremonioille. Ranta on kyllä myös ihana paikka häille 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  28.8.2016 at 18:51

  Mitä ihmettä, itsestään tyhjentyvä ja täyttyvä järvi?? Kaikkea kummaa sitä löytyykin. On tuo kyllä niin kaunista. Suomalainenkin järvimaisema vetoaa minuun, mutta kyllä nuo vuoret taustalla tekevät ihmeitä maisemalle.

  • Reply
   mertsik
   30.8.2016 at 21:36

   Järvi on tosiaan kuuluisa tyhjenemisestä eikä sille ole tutkijat löytäneet mitään syytä. Mystistä!

 • Reply
  Jenni / Globe Called Home
  28.8.2016 at 22:58

  Aivan upealta reissulta vaikuttaa! Jasper on ollut jo pitkään mun suunnitelmissa, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi toteuttaa, kun haluttaisiin varmaan ajaa sinne omalla autolla, ja ajomatka on sen verran pitkä, että lomaakin pitäisi olla runsaassti. Mua kiinnostaisi etenkin vuorille patikoiminen!

  • Reply
   mertsik
   30.8.2016 at 21:39

   Suosittelen, jos vaan aikaa tuolle reissulle joskus löytyy. Patikointi olisi ollut huippu juttu. Meiltä se jäi nyt väliin.

 • Reply
  Jenna / With huge passion for life
  30.8.2016 at 08:00

  Mihin se vesi oikein häviää? Näyttää todella kauniilta paikalta, etenkin kun rakastaa järviä ja vuoria. 🙂

  • Reply
   mertsik
   30.8.2016 at 21:43

   Hyvä kysymys! Siihen ei ole tutkijatkaan löytäneet vastausta. Vähästä vedestä huolimatta paikka oli kaunis.

 • Reply
  salaine
  30.8.2016 at 22:27

  Onpa upean näköistä. Erityisesti tuo kanjoni näyttää mielenkiintoiselta

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:03

   Siellä oli todella kaunista ja varsinkin tuo kanjoni oli upea.

 • Reply
  Emma
  31.8.2016 at 09:53

  Oi että, mikäs tuolla ois naimisiin mennä! 🙂

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:04

   Niinpä! Sää oli pilvinen eikä tainnut siitä parantua, mutta toivottavasti hääpari ei saanut sadekuuroja niskaansa.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  31.8.2016 at 10:36

  Upeita maisemia! Minäkin jäin ihmettelemään tuon Medicine-järven veden katoamista ja uudelleen täyttymistä. Todella erikoista…

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:07

   Kiitos Terhi! Se on todella mysteeri eikä sille ole syytä löytynyt.

 • Reply
  Pirkko / Schildt
  31.8.2016 at 19:42

  Hienot on maisemat – ja hienot, joskin vähän hassun näköiset nuo hääkoristelut tuolla!

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:18

   Maisemat oli upeita! Hiukan ihmettelimme hääkoristeita järven rannalla, mutta siellä on kuulemma lähes joka viikonloppu hääseremonioita kesän ja syksyn aikana.

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  2.9.2016 at 11:01

  Pakkohan sen veden häviämiselle on joku syy olla? Outoa, ettei sitä olisi keksitty. Ihania maisemia ja mielenkiintoista tietää, että tämäkin on maailmaperintökohteiden listalla!

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:26

   Joo, oudolta se kuulostaa, mutta ei sille kuulemma ole syytä löytynyt. Etsin netistä tietoa matkan jälkeen, mutta törmäsin samaan tietoon, minkä opas meille kertoi.

 • Reply
  Heidi/ Thaimaanrannan maalarit
  2.9.2016 at 16:47

  Wau mitkä maisemat! Ja erittäin mielenkiintoinen itsestään täyttyvä ja tyhjentyvä järvi??? Olisi todella mielenkiintoista tietää mistä se johtuu ja mihin vesi katoaa.

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:28

   Maisemat oli ihania. Medicine järven tyhjentyminen ja täyttyminen on täysi mysteeri. Luulisi, että tutkijat olisivat jonkin syyn löytäneet, mutta ei ainakaan vielä.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  3.9.2016 at 02:47

  Kanadasta löytyy kyllä ihan mielettömiä maisemia! Ihana vihkimispaikkahan tuo olisi, en yhtään ihmettele että on suosittu. Ja aika jännä ilmiö tuo järven tyhjeneminen ja täyttyminen!

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:30

   Samaa mieltä! Järven tyhjeneminen ja täyttyminen on mielenkiintoista. Ehkä sille joskus joku löytää selityksen.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  3.9.2016 at 07:49

  Kauniit on maisemat! Onpahan erikoinen järvi tuo josta vesikin aina katoaa ja tulee takaisin. Mielenkiintoista! Minä olen aina tykännyt tällaisista vuori/järvimaisemista. Menimme itsekin naimisiin Lake Tahoella Kaliforniassa joka näyttää vähän samalle kuin nuo maisemat.

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:39

   Oi, Lake Tahoe kuulostaa ihanalta. Minunkin silmää miellyttää vuori/järvimaisemat. Niissä vaan on sitä jotain.

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  3.9.2016 at 09:36

  Olipa tosiaan nimensä ansainneet nuo pyramidivuoret. Varsinkin kun heijastuvat järveen, niin näyttävät tosiaan pyramidiryppäältä. Aika söpö paikka pitää häätkin. 🙂

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:46

   Vuoret tosiaan näyttivät pyramideilta. Paikka oli kaunis vihkiseremonian pitoon. Sää vaan arvelutti, kun se ei sinä päivänä aurinkoinen ollut. Toivottavasti hääpari ei saanut sadekuuroa niskaansa.

 • Reply
  Noora
  3.9.2016 at 10:02

  Ihanan näköistä!! Joo mullaki kiinnosti toi järvi mistä toi vesi katoaa ja tulee takaisin! Mielenkiintonen! Canada on ehdottomasti paikka mihin pitää päästä patikoimaan ja retkeileen juurikin tällätavalla!!:)

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:48

   Joo, se veden katoaminen oli aika mysteeri. Ehkäpä jonain päivänä joku selvittää sen arvoituksen.

 • Reply
  Laura / Laura's Itinerary
  3.9.2016 at 11:12

  Oliko rankka vaellus? Upeita kuvia!

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:50

   Kiitos Laura! Me ei tällä reissulla juurikaan vaellettu. Liikuttiin bussilla paikasta toiseen ja lyhyitä matkoja max. kilometri käveltiin katsomaan luonnon ihmeitä. Olisin kyllä mielelläni patikoinut enemmänkin, mutta nyt siihen ei ollut mahdollisuutta.

 • Reply
  Hanneli /duunireissaaja
  3.9.2016 at 13:59

  Mä tykkään että jotkut asiat säilyvät arvoituksina. Vuoret ja vesi toimivat aina yhdistelmänä tehden maisemista vaikuttavia. Kanadaan haluaisin ehdottomasti lähteä pidemmäksi aikaakin.

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:53

   Kanadaa suosittelen lämpimästi. Siellä riittää nähtävää vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Meidän 10 päivän matka oli aika pintaraapaisu, vaikka paljon tuossakin ajassa ehti nähdä.

 • Reply
  Teppo/Tämä matka
  3.9.2016 at 16:11

  Mulla, niin kuin muillakin jäi tuo järvimysteeri keihertaan. Avaruutta on tutkittu miljardien valovuosien päähän, mutta yhtä järveä ei ymmärretä 🙂 Upeat on maisemat!

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:54

   Haha, niinpä! Ehkä sille joskus joku löytää selityksen.

 • Reply
  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi
  3.9.2016 at 19:18

  Kaunista on, ja ihanan mysteerinen järvi! Mutta en silti menisi tuolla naimisiin, olen enemmän kai sitten rantatyyppi itse. 😉

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:57

   Niin, ehkä ne rannalla järjestettävät häät on enemmän meidän suomalaisten mieleen. Kanadalaiset kuulemma tykkäävät järjestää vihkimiset tuollaisissa luontokohteissa ja niitähän siellä riittää.

 • Reply
  Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  3.9.2016 at 22:50

  No onpas kummallinen tuo Medicinejärven ilmiö! Luulisi että siihen jo joku selitys olisi löytynyt…

  • Reply
   mertsik
   4.9.2016 at 10:59

   Niinpä, ehkä sille joskus löytyy selitys.

Leave a Reply