Kanada

Kanadan matka alkoi savun tuoksuisesta Banffista

18.8.2016

Mitä sinulle tulee mieleen Kanadasta? Vaahteranlehdet, jääkiekko vai Kummeleiden Musavisan vakiovastaus? Minulle nuo kaikki edellä mainitut sekä niiden lisäksi edesmennyt Lempi-täti, joka asui Edmontonissa. Hän kävi meillä kesäisin kylässä tuoden matkalaukullisen ihania hepeneitä sekä kimaltelevia rintaneuloja, jotka saivat pikkutytön pään onnesta sekaisin.

Albatrosin matkalla Kanadassa

Viime syksynä lähdin ystäväni kanssa Albatrosin matkalle katsomaan tuota vaahteranlehdistä ja jääkiekosta tunnetuksi tullutta maata. Lensimme ensin Lontooseen ja sieltä koneen vaihdon jälkeen Calgaryyn.

Lontoon Heathrowin kenttää täytyy kyllä kiittää jatkolentojen selkeistä ja hyvistä opasteista. Kertaakaan ei tarvinnut ihmetellä, minne mennä, toisin kuin esimerkiksi Moskovan kentällä. Pariisin Charles de Gaulle on kuulemma myös sieltä toisesta ääripäästä. Siitä ei vielä itsellä kokemusta.

Lento kesti Lontoosta 9 tuntia ja olimme Calgaryssa illalla noin klo 21. Jaana-opas oli meitä kentällä vastassa ja illan pimetessä lähdimme vielä bussimatkalle kohti Banffin kaupunkia, jonne matkaa oli noin 120 km.

Bow-vesiputous

Majoituimme High Country Inn -hotelliin ja olimme matkustamisesta niin väsyneitä, ettei unta tarvinnut kauaa houkutella. Seuraavana aamuna aamiaisen jälkeen lähdimme katsomaan Bow´n vesiputousta. Se olisi ollut kävelymatkan päässä hotellilta, mutta koska jatkoimme sieltä matkaa Tunnel Mountain Road -maisemareittiä pitkin muihin kohteisiin, hyppäsimme heti bussin kyytiin.

Bow´n erikoisuutena on se, että se on leveä ja lyhyt toisin kuin muut vesiputoukset. Ilmassa oli savun hajua ja oppaamme kertoi sen tulevan Yhdysvaltojen puolelta, jossa riehuivat metsäpalot.

kanada-bow-vesiputous

kanada-fairmont-banff-springs

Vaikuttava Fairmont Banff Springs -hotelli

Bow´n lähellä sijaitsee kuuluisa Fairmont Banff Springs -hotelli. Kävimme ihastelemassa sitä Suprise Corner -näköalapaikalta. Suurin osa hotellista otetuista kuvista on kuvattu juuri täällä, koska sieltä näkymät hotellille olivat kaikista parhaimmat.

Myöhemmin kävimme katsomassa tuota yli 125 -vuotiasta, ”Kalliovuorten Linnaa”, lähempää ja olihan se melko vaikuttava. Tämä ei jäänyt ainoaksi Fairmont-hotelliksi, vaan näitä luksushotelleja osui matkamme varrelle muitakin.

Hassu Hoodoos ja nousu Sulphur Mountain -vuorelle

Yksi hauskimmista nähtävyyksistä päivän aikana oli Hoodoos. Nämä hassunnäköiset kivimuodostelmat tököttivät Suprise Cornerin lähellä olevassa rinteessä ja muistuttivat minusta ihan Muumien Hattiwatteja. Kun Hoodoosit oli tallennettu kameralle, lähdimme kohti Sulphur Mountain -vuorta.

Vuoren korkein kohta on lähes 2500 metrin korkeudessa. Nousimme vuorelle Banff Gondola -hisseillä, joiden ala-asemalla mainostettiin matkan kestoksi 8 minuuttia. Tässä vaiheessa alkoi harmittamaan metsäpaloista tuleva savu, koska näkymät vuorelta jäivät utuisiksi. Eikä se ilmassa leijuva savun haju muutenkaan mukava ollut.

kanada-banff-gondol

Upea Lake Louise

Kun tulimme hissillä vuorelta alas, alkoi olla lounasaika. Kävimme välillä syömässä ja sitten matka jatkui maisemareittiä pitkin Lake Louise -järvelle. Siellä kävi varsinainen kuhina, koska järvi on yksi Banffin kuuluisimmista nähtävyyksistä ja onpa joku sitä tituleerannut maailman kauneimmaksi. Olihan se upea, ei voi kieltää.

Järven rannalta löytyi myös päivän toinen Fairmont-hotelli; Fairmont Chateau Lake Louise. Tämä upea yli 100-vuotias hotelli on toiminut monien häiden näyttämönä ja kun kävimme kurkistamassa sisätiloihin, niin siellä kelpaisi viettää vaikka minkälaisia juhlia.

kanada-fairmont-chateau-lake-louise

kanada-lake-louise

Seuraavana päivänä siirryimme Banffista kohti toista suurta kansallispuistoa, Jasperia. Siitä lisää seuraavassa postauksessa.

 • Reply
  Annika - Tarinoita Maailmalta
  21.8.2016 at 21:05

  Voi miten ihana paikka! En ole vielä päässyt Banffiin kiertelemään, mutta toivottavasti pian 🙂 Se on varmasti yksi Kanadan huikeimmista kohteista!

  • Reply
   mertsik
   22.8.2016 at 20:14

   Banff on todella kaunis, sinun täytyy ehdottomasti käydä siellä. Kalliovuorten alue oli muutenkin niin upea, että iltaisin ei osannut nimetä mikä oli päivän nähtävyyksistä hienoin. Kiitos kommentista Annika 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  23.8.2016 at 22:31

  Itseä kiinnostais Banff ensisijaisesti talvella, mutta kyllä paikan kuuluisa golfkenttä kiinnostaisi varsinkin syksyn ruskassa pelata 🙂

  • Reply
   mertsik
   24.8.2016 at 21:11

   Jos laskettelusta tykkää, niin Banff on loistava kohde. Mutta tekemistä ja näkemistä siellä on tosiaan kaikkina vuodenaikoina. Me olimme reissussa elo-syyskuussa ja sesonki alkoi jo hiljentyä, joten aika rauhassa saimme paikkoihin tutustua eikä pitkiä jonoja ollut juuri mihinkään.

 • Reply
  Johanna Hulda - Discovering Sunbeams
  24.8.2016 at 05:50

  Upeita maisemia! Tuonne täytyy kyllä vielä joskus päästä, varmasti löytyy hyviä vaellusmaastojakin. Harmi juttu tuo savu, mutta monta paikka ehditte yhdessä päivässä katsastamaan!

  • Reply
   mertsik
   24.8.2016 at 21:19

   Maisemat olivat todella kauniita. Minuakin olisi vaeltaminen kiinnostanut, koska upeita vaellusreittejä siellä on vaikka millä mitalla. Kunhan muistaa ottaa jonkun karhukellon mukaan, miitä saattaa tulla vastaan 🙂 Tutkin ensin mahdollisuutta lähteä omatoimimatkalle ja ostaa paikalliselta retkijärjestältä muutaman päivän vaelluspaketti, mutta hinta olisi ollut kalliimpi kuin valmismatka. Tokihan tuolla voisi vaeltaa omin päinkin, mutta se olisi vaatinut ennakkosuunnittelua ja halusimme mennä tällä kertaa helpoimman kautta.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  24.8.2016 at 08:13

  En ole koskaan käynyt Kanadassa. Pitäisi ehdottomasti korjata tilanne, mutta tällä hetkellä listalla ennen Kanadaa on niin monta paikkaa, että Kanada ei ihan lähivuosiin mahdu.

  • Reply
   mertsik
   24.8.2016 at 21:21

   Toivottavasti joskus pääset sinne. On todella käymisen arvoinen maa. Minua kiinnostaisi nyt itäpuoli ja tietysti Niagaran putoukset.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  24.8.2016 at 12:47

  Melkoinen hotelli! Piti klikata itsensä tänne, kun olemme kohta lähdössä Kanadaan muutamaksi viikoksi – tosin Nova Scotiaan ja reittimme sinne menee ehkä hiukan kevyempänä versiona Helsinki – Reykjavik – Halifax ja sama sitten aikanaan takaisin. Nova Scotia lienee hiukan eri näköistä Kanadaa, mutta valtavasta maastahan on kyse, joten sinnekin mahtuu yhtä jos toista.

  • Reply
   mertsik
   24.8.2016 at 21:34

   Fairmont hotellit olivat aikamoisia. Banffin hotelli jopa hieman pelottavan näköinen, kun se siellä usvan keskellä jökötti. Teille on varmasti mahtava reissu tulossa. Nova Scotia onkin ihan toisella puolella Kanadaa, kuin missä me oltiin, joten mielenkiinnolla odotan juttua sieltä.

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  25.8.2016 at 11:04

  Kanada on mulle sellainen paikka, missä olisi ihana päästä käymään. Mulla asuu kirjekaveri Edmontonin lähellä, ja ollaan vähän puhuttu jos lähtisin käymään siellä ens vuonna. Samalla tulisi luultavasti nähtyä myös Banff ja Jasper.

  • Reply
   mertsik
   27.8.2016 at 17:03

   Mene ihmeessä, kun saisit vielä kirjekaverin paikallisoppaaksi. Kalliovuorten alueella on hienoja paikkoja pilvin pimein. Me näimme niistä tunnetuimmat, mutta paljon jäi vielä näkemättä.

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  26.8.2016 at 08:15

  Melkoisen vaikuttavan näköinen tuo hotelli. Upean näköistä muutenkin, vaikka onkin usvaista. Kanadasta olen nähnyt vain pintaraapaisun ja sekin on ollut kaupunkireissu. Luontomatka Kanadaan kyllä kiinnostaisi, ehdottomasti.

  • Reply
   mertsik
   27.8.2016 at 17:20

   Fairmont hotelli oli todella vaikuttava, ehkä jopa kummitusmainen siellä usvan keskellä. Kanadassa on upea luonto, joten suosittelen luontomatkailua myös 🙂

 • Reply
  Maarit Johanna
  26.8.2016 at 10:40

  Banff on mulla haaveissa ja siitä on syyttäminen yksinomaan instagramia! Joskus bongasin sieltä kuvia Lake Morainesta ja Lake Louisesta. Tuntui, ettei sellaisia paikkoja voi olla olemassakaan. Harmi, että tuo Banff vain vaikuttaa olevan ihan superkallis paikka. Ehkä vois lähteä telttailemaan!

  • Reply
   mertsik
   27.8.2016 at 17:28

   Insta on kyllä pullollaan hienoja kuvia Banffista. Hieman harmitti, ettei Lake Louisella käydessä ollut selkeämpi ilma. Olen nähnyt sieltä tosi hienoja kuvia kirkkaassa auringonpaisteessa. Hintataso oli mun mielestä aika lähellä Suomea. Joissakin ravintoloissa oli edullisempaa ja paikallisista marketeista teki jotain löytöjä, esim. Essien kynsilakat olivat siellä huomattavasti halvempia (jos kynsilakoista tykkää 🙂

 • Reply
  Suunnaton
  18.8.2017 at 13:01

  En meinannut kuvasta tunnistaa tuota hoodoo-paikkaa! Me ehdittiin käydä siellä vähän ennen tämän kesäisiä metsäpaloja (jotka kyllä sumensivat Banffin ja Jasperin paluumatkalla). Kirkkaalla säällä jokilaakso on aivan eri näköinen kuin kuvan savuinen maisema. Yllättävän paljon metsäpalojen savu vaikuttaa tunnelmaan ja näkymiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.8.2017 at 13:28

   Meille harmillisesti sattui savuinen ilma ja hienot maisemat eivät päässeet oikeuksiinsa. Täytyypä kurkkia kuvia sun blogista samoista maisemista, että miltä siellä oikein näytti 🙂

 • Reply
  Olli
  29.11.2021 at 19:03

  Ihania kuvia, Kanada on haaveissa!

Leave a Reply