Kanada

Sun Peaksista Whistleriin; vesiputouksia ja lännenkyliä

29.8.2016
kanada-spahats-kyltti

Sunnutaiaamu Jasperin kansallispuiston alueella valkeni sateisena ja kylmänä. Kanadan reissun neljäs päivä oli alkamassa. Tänään bussin nokka laitettiin kohti suosittua talviurheilukeskusta Sun Peaksia. Matkan varrella provinssi vaihtui Albertasta Brittiläiseen Kolumbiaan ja ylitimme samalla aikavyöhykkeen. Siirsimme kelloja tunnilla taaksepäin.

Mount Robson – Kanadan Kalliovuorten korkein

Päivän ensimmäinen pysähdys oli näköalapaikka, josta näkyi hyvin Mount Robson (3954 m). Vuori on Kanadan Kalliovuorten korkein ja nimensä se on saanut turkiskauppias Colin Robertsonin mukaan vuonna 1915. Kun saavuimme näköalapaikalla, aurinko alkoi paistaa ja vuoren yllä roikkuneet pilvet lipuivat pois, paljasten meille vuoren huipun. Oppaan mukaan meillä kävi hyvä tuuri, koska usein vuoren huippu jää näkemättä sään suuren vaihtelun vuoksi.

Mount Robsonin jälkeen oli pitkä taival seuraavalle pysähdyspaikalle, joka oli ravintola Painted Turtle, pienessä Clearwaterin kylässä. Ravintola sijaitsi järven rannalla ja aurinko vaihteeksi helli meitä. Keittolounaan jälkeen ihastelimme järvessä olevia erivärisiä lumpeita.kanada-spahats-kyltti

Matka jatkui ja seuraavaksi pysähdyimme Spahats vesiputoukselle, joka on noin 60 metriä korkea. Parkkipaikalta oli noin 5-10 minuutin kävely polulle, josta vesiputousta pääsi ihailemaan. Olihan se upea.

Alppihiihtokaupunki Sun Peaks

Vesiputoukselta oli noin reilun tunnin ajamatka Sun Peaksiin. Majoituimme Nancy Greene´s Cahilty Lodgeen, joka on saanut nimensä alppihiihdon olympiavoittaja Nancy Greenen mukaan. Hotellin seinillä oli Nancyn valokuvia ja vitriinissä oli esillä hänen voittamiaan pokaaleja. Seiniltä löytyi tottakai myös suksia.

Iltapäivällä kiertelimme keskustassa, teimme hyviä löytöjä alennusmyynneistä sekä kävimme syömässä. Sesonki oli ohi, joten kylällä oli todella hiljaista.

Kohti Whistleriä

Matka jatkui aamuvarhaisella kohti toista talviurheilusta ja olympialaisista tunnettua kaupunkia, Whistleriä. Sää oli taas pilvinen ja sadekuuroja tuli tuon tuosta.

Aamun ensimmäinen pysähdys oli Kamloops järven rannassa. Rannalla oli kyltti, joka varoitteli kalkkarokäärmeistä. Niihin emme onneksi törmänneet, mutta katsoimme tarkasti mihin astuimme.

Kuolleen miehen kylä

Matka jatkui kohti Deadman’s Junction Ranchia eli kuolleen miehen kylää. Kylä on itseasiassa melko uusi, vaikka se näyttää vanhalta. Kylän on rakentanut vuonna 2011 Matt Sandvoss, joka on kiinnostunut lännen elokuvista ja hänellä on myös mittava asekokoelma. Kylän rakennuksiin on otettu mallia vanhoista 1800-luvun loppupuolen rakennuksista USA:n ja Kanadan rajamailta.kanada-kuolleen-miehen-kyla

kanada-deadmans-villageKylässä on kuvattu myös lännenelokuvia ja tuottajat ovat lainanneet Mattin asekokoelmasta vanhoja aseita elokuviin. Kylää rakennetaan pikkuhiljaa lisää. Nyt sieltä löytyy jo posti, saluuna, vankila ja kauppa. Alueella on myös matkamuistomyymälä, mutta se oli kiinni, joten emme päässeet tutustumaan sen tarjontaan.

Kultakuumeen Hat Creek Ranch

Historiallinen ote jatkui, kun seuraava pysähdyspaikka oli Hat Creek Ranch. Sieltä löytyi kultakuumeen aikainen majatalo 1860-luvulta. Ranchilla meitä oli vastassa Chris, joka piti meille opastetun kierroksen majatalossa sekä näytti minkälaista naisten pukeutuminen oli siihen aikaan.

Kierroksen jälkeen pääsimme hevosvankkureiden kyytiin, jotka veivät meidät tutustumaan intiaaniheimon asutuksiin. Siellä meitä opasti yliopistossa historiaa opiskeleva nuorukainen.

kanada-hat-creek-ranchPääsimme tutustumaan intiaanien talvikotiin. Se oli rakennettu siten, että ensin kaivettiin maahan kuoppa, jonka jälkeen isoista puista tehtiin tiipiin mallinen rakennelma, jossa oli kulkuaukko alareunassa, keskellä tulentekopaikka sekä iso puunrunko, johon vuoltiin askelmat. Naiset kulkivat maa-aukosta ja miehet katossa olevan reiän kautta isoa puunrunkoa ja askelmia apuna käyttäen.

Talvikoti suojattiin ulkoapäin eläimiltä ja vihollisilta maa-aineksella. Äkkiä katsottuna ei olisi edes huomannut, että maakummun alla voisi joku asua. Yhdessä kodissa saattoi asua 20-30 henkilöä. Vuodepaikkoja oli tiipiin reunoilla.

Se mikä oli minusta erikoista, oli naisen asema tässä talvikodissa. Nainen omisti sen ja hänen tyttärensä peri sen äitinsä kuoltua. Perheen yhteiseksi nimeksi otettiin myös naisen nimi.

Matka jatkui Duffy Lake Roadia pitkin ja bussin ikkunasta ihailimme Frasier kanjonin sekä Coast Mountainin hienoja maisemia. Duffy Lakella pysähdyimme, mutta koska silloin satoi aika reippaasti, en halunnut mennä kastelemaan kameraa vaan nappasin kuvat bussin ikkunasta.

Alkuillasta olimme Whistlerissä. Satoi todella rankasti, joten jätimme kaupunkiin tutustumisen seuraavaan päivään. Piipahdimme nopeasti syömässä ja nukkumatti saatteli meidät unten maille hyvissä ajoin.

 • Reply
  Anna / 270 degrees
  30.8.2016 at 09:11

  Uskomattoman kauniita maisemia taas kerran – erityisesti tuo vuoristo hivelee silmää! Tuo Sun Peaksin kaupunki näyttää oikein herttaiselta paikalta 🙂

  • Reply
   mertsik
   30.8.2016 at 21:47

   Kiitos Anna 🙂 Kanadan reissulla maisemat olivat toinen toistaan kauniimpia. Iltaisin oli pää pyörällä kaikista vesiputouksista, järvistä ja kanjoneista.

 • Reply
  Johanna Hulda - Discovering Sunbeams
  6.9.2016 at 03:30

  Karun kauniita maisemia, ja tuo intiaanien talvikoti on todella mielenkiintoinen. Amerikan alkuperäiskansojen kulttuureissa on monia hienoja piirteitä, kuten vaikka tuo että nainen omistaa kodin, kun hän kerran siitä on tainnut eniten huoltakin pitää. Luontosuhteesta nyt puhumattakaan. 🙂

  • Reply
   mertsik
   8.9.2016 at 23:54

   Kiitos kommentista Johanna! Intiaanien talvikoti oli erikoinen. Naiset saivat kulkea lattiassa olevan aukon kautta, koska maa on feminiini (äiti maa) ja miesten piti kiipeillä katossa olevan aukon kautta majaan sisään ja ulos. Harvoin kuulee naisilla olevan muutenkaan tuollaista valta-asemaa ?

 • Reply
  Miika / Scenic Road Hunters
  6.9.2016 at 11:53

  Hienoja maisemia ja kuvauskohteita. Tuo talvikoti on kyllä jännä.

  • Reply
   mertsik
   8.9.2016 at 23:55

   Kiitos Miika! Talvikoti oli kyllä näkemisen arvoinen.

 • Reply
  salaine
  6.9.2016 at 20:47

  Paljon mielenkiintoista nähtävää. Ei uskoisi että kylä on rakennettu 2011, sen verran aidolta tuo näytti. Sun peaksin kaupunki on metka, aivan erilainen rakennusarkkitehtuuri siellä.

  • Reply
   mertsik
   9.9.2016 at 00:00

   Kylä näytti aidosti vanhalta ja kuulosti hassulta, että se on yhden miehen unelmasta lähtöisin. Maailmalla kulkiessa törmää kyllä kaikenlaisiin ihmeellisiin asioihin ?

 • Reply
  Stacy Siivonen
  7.9.2016 at 10:24

  Lännenkylä vaikuttaa hämäävän aidolta, eikä lainkaan amerikkalaistyylin muoviselta. Se on jännä, että niiden pitää rakentaa kylä varta vasten kulissiksi, kun niitä oikeitakin kyliä on jäljellä. Näin oli myös Paluu Tulevaisuuteen III:ssa, jonka kulissikylän maisemissa olen käynyt ja se sijaitsi keskellä seutua, jossa oli myös aitoja lännenkyliä.
  Uskomattomat, henkeäsalpaavat ja paratiisilliset maisemat kuvissa. Tekisi mieli tuonne melkeinpä lähteä!

  • Reply
   mertsik
   9.9.2016 at 00:05

   Lännenkylä näytti vanhemmalta kuin olikaan. Se oli hienosti rakennettu. Maisemat olivat vertaansa vailla. Kiitos kommentista Stacy!

 • Reply
  Reason for Season
  7.9.2016 at 16:30

  Kovin kaunis tuo viimeisen kuvan paikka :). Ja kauniita toki muutenkin huikean näköistä kaikissa kuvissa. En laittaisi lainkaan pahakseni katsella tällaisia maisemia 8).

 • Reply
  Kohtteena maailma / Rami
  8.9.2016 at 05:17

  Deadman’s Junction Ranch Ois kyllä niin mun juttu 🙂 Whistler on ollut tavoitteena laskettelureissulle nyt jo jonkin aikaa, piti lähteä jo tulevana talvena. Siirrettiin vuoden päähän parin muuttujan takia. Upeita maisemia kesälläkin siellä päin!

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  8.9.2016 at 09:18

  Oi että tämä ensimmäinen vuorikuva on upea! Erityisesti näiden vuorimaisemien takia minäkin haluan matkustaa Kanadaan! Mutta on kyllä kummallinen tämä Deadman’s Junction Ranch. Matt on selvästi päässyt toteuttamaan lapsuutensa unelmaa tällaisen kylän rakentaessaan – mahtavaa.

 • Reply
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  8.9.2016 at 10:16

  Upeita maisemia aika lailla itselleni tuntemattomasta paikasta! Kelpaisi kyllä haikata! USA:ssa on niin paljon kaikkia superhienoja luontokohteita että sinne voisi lähteä toooodella pitkälle lomalle kaikkia katsastamaan.

  Tuo aavekylä on myös aika hauska. Ei olla ehditty vielä kirjoittelemaan Jeromen aavekaupungista jossa käytiin rtw:llä USA:n osuudella. Niissä on ihan hauska fiilis. Harvoinhan sellaisiin muualla törmääkään.

 • Reply
  Tiia/ReiseReise
  9.9.2016 at 10:41

  Voi miten mielenkiintoinen reissu, tai olen halunnut vierailla jonkinlaisessa lännenkylässä ja myös amerikan alkuperäiskansat kiinnostavat. Niin paljon kiinnostavia paikkoja maailma on kyllä täynnä.

  • Reply
   mertsik
   13.9.2016 at 20:42

   Kiitos Tiia! Olet oikeassa, että maailma on pullollaan kiinnostavia kohteita. Kanadan reissu oli hieno ja näimme paljon matkan aikana. Lännenkylä tuli yllätyksenä, koska sitä ei oltu mainittu edes matkaohjelmassa.

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  11.9.2016 at 17:47

  Lännekylät, intiaanikylät kiehtoo minua todella paljon. Olisi aivan varteenotettava kohde! Hieno ja jännä samaan aikaan! 🙂

  • Reply
   mertsik
   15.9.2016 at 22:12

   No kyllä! Suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply
  Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar
  11.9.2016 at 21:26

  Tuo Jasper tuntuu nyt olevan kaikkien huulilla, samoin kuin Oregon. Koko Instagram on täynnä toinen toistaan upeampia kuvia juurikin muun muassa Kalliovuorten alueelta ja aivan syystäkin. Tuo Ghost Town näyttää kanssa kiinnostavalta paikalta, jossa itsekin haluaisin luontoreissujen välillä pysähtyä. Kyllä Kanadassakin riittää nähtävää, se ei näköjään tältä pallolta kesken lopu :).

  • Reply
   mertsik
   17.9.2016 at 21:07

   Kyllä, Kanadassa riittää näkemistä vaikka kuinka paljon. Minua kiinnostaisi lännen jälkeen itäinen Kanada ja erityisesti Niagaran putoukset.

 • Reply
  Liza in London
  16.9.2016 at 18:08

  Upeita nuo vesiputoukset ja tietysti muutin maisemat! Hassua, että tuo ”vanha” kylä on niin uusi, itse olisin hyvin voinut luulla sitä paljon vanhemmaksi.

  • Reply
   mertsik
   17.9.2016 at 21:32

   Joo, vaikea oli uskoa että kylä oli vastikään rakennettu. Hassua, että uutta rakennetaan vanhan näköiseksi 🙂

Leave a Reply