Kansallispuistot Suomi

Aamulenkki Matildanjärven ympäri Teijon kansallispuistossa

11.6.2021

Heräilin Matildan Marinan mukavien lakanoiden välistä hyvin nukutun yön jälkeen. Aamutoimien jälkeen hiippailin ravintolaan ja toivoin, että he olivat muistaneet minun tulevan aamiaiselle tuntia muita aikaisemmin. Emäntä huikkasi huomenet ja oli kattanut minulle paikan ikkunapöytään, jossa oli puuro marjojen ja hillon kanssa jo odottamassa. Puuroa kauhoessa katselin edessä avautuvaa merimaisemaa. Emäntä kantoi vielä höyryävän lämpöiset sämpylät leikkeleiden ja muiden suolaisten herkkujen kanssa pöytään.

Syy miksi nautin privaattiaamiaista oli omat mahdottomat aikatauluni. Halusin käydä aamulla kiertämässä Teijon kansallispuistossa reilun viiden kilometrin mittaisen Matildanjärven kierroksen ennen kuin tapaisin ystäviäni. Olimme sopineet tärskyt Salossa asuvan ystävämme kotiin eikä aikatauluni olisi pitäneet, jos olisin jäänyt odottamaan aamiaista yhdeksään asti.

Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuisto sijaitsee lähellä Saloa, noin 140 kilometrin päässä Helsingistä. Merkittyjä polkuja löytyy yhteensä 50 kilometriä. Osa reiteistä on esteettömiä.

Reittien varrella pääset näkemään niin meri-, järvi- sekä suomaisemia. Patikoinnin lisäksi aluetta voi kiertää maastopyörillä, myös melominen ja kalastaminen onnistuu. Välineitä voi vuokrata paikan päältä.

Retkeilyn lisäksi kannattaa vierailla myös Mathildedalin viehättävässä ruukkikylässä, joka löytyy kansallispuiston vierestä. Sieltä löytyy muutama ravintola ja halutessaan voi tehdä myös ostoksia Kyläpanimossa tai PetriS Chocolaten suklaamyymälässä.

Luontokeskukselta Matildanjärven kierrokselle

Teijon kansallispuiston monista reiteistä päädyin Matildanjärven kierrokseen. Sitä oli moni kehunut ja se oli sopivan mittainen.

matildanjarven-kierros

matildanjarven-kierros-jarvimaisema

matildanjarven-kierros-puumerkit

Ajoin hotellilta parin kilometrin matkan luontokeskukselle. Matildanjärven kierros on rengasreitti, joten olisin voinut kiertää sen myös toiseen suuntaan, jolloin lähtöpiste olisi ollut pienen kävelymatkan päässä ruukkikylän vierestä.

Luontokeskuksella näkyi vain muutama ihminen opaskarttoja tutkimassa. Parkkipaikalla oli muutamia autoja, mutta mikään ei enteillyt ruuhkaa. Etsin hetken aikaa katseellani kohtaa mistä Matildanjärven kierros alkaa, kunnes huomasin puussa oranssinväriset neliönmuotoiset merkit ja lähdin seuraamaan niitä.

matildanjarven-kierros-kalliolla

linnut-luodolla-matildanjarvi

Alkumatkasta leveä polku kiemurteli mäntymetsän siimeksessä. Lintujen laulua lukuunottamatta oli hiljaista eikä muita ihmisiä näkynyt missään. Reitti kulki järven vierustaa pitkin ja aurinkoisen kesäaamun maisemat olivat todella kauniit. Vaikka polkua oli hyvä kävellä, piti koko ajan katsoa jalkoihin, ettei kompastunut kiviin tai puunjuuriin.

Mäntymetsästä pitkospuille

Vaikka tiukka aikataulu nakutti takaraivoa, maltoin silti välillä pysähtyä ihailemaan upeita järvimaisemia. Kauempana pienellä luodolla näkyi vesilintuja hautomispuuhissa. Mäntymetsän jälkeen tulin suolle ja taiteilin kapeilla pitkospuilla.

Edellispäivien rankkojen vesisateiden jäljiltä näkyi isoja vesilammikoita ja pitkospuiden vierustat olivat mudan kuorruttamia. Vesilammikot saattoivat olla peruja myös runsaslumisen talven jäljiltä. Pitkospuut olivat suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa mutta alkumatkasta olivat niin kapeita, että sai taas tarkkaan katsoa mihin astui. Kapeilla pitkospuilla tuli vastaan reipas lenkkeilijä. Tukipuilla tasapainotellen saimme ohitettua toisemme.

matildanjarven-kierros-pitkospuut

tupasvillat-pitkospuilla-matildanjarven-kierros

puusilta-matildanjarven-kierros

Reitin varrella voi pysähdellä taukopaikoilla ja laavuilla. Niiden yhteydestä löytyy myös vessat. Pohdin, etten ole vielä yhdelläkään retkellä syönyt eväitä. Joko reitit ovat olleet niin lyhyitä tai sitten olen lähtenyt matkaan suoraan ruokapöydästä, kuten nytkin. Mietin siinä kävellessä, että joskus pitäisi kiertää joku pitkä reitti ja pysähtyä evästauolle. Mikäs sen mukavampaa kuin mutustaa eväitä ja hörppiä kahvia. Raikkaassa ulkoilmassa kun kaikki maistuu vielä paljon paremmalle.

Teijon kansallispuistossa voi myös yöpyä ja matkan varrella näin muutaman teltan. Yöpymistä suositellaan laavujen yhteyteen, jolloin tulipaikka ja kuivakäymälä ovat lähellä. Joko niiden asukit vielä nukkuivat tai olivat reippailemassa. Eräältä lähisaarelta kuului puhetta ja äänistä päätellen siellä oli lapsiperhe viettänyt yönsä.

teijon-kansallispuisto-matildajarven-kierros

pitkospuut-kaislojen-keskella

teijon-kansallispuisto-kivinen-maki

teijon-kansallispuisto-jarvimaisema

Reitti oli hyvin merkitty ja oranssinvärisiä puumerkkejä oli riittävän tiuhaan puissa. Muutaman kerran epäröin polkujen risteyskohdassa minne pitäisi mennä, mutta kauempana näkyi iloisenvärinen merkki näyttämässä oikeaa suuntaa. Reitillä pärjäsi muuten vallan mainiosti lenkkareilla, mutta parissa kohdassa oli paljon vettä ja mutaa. Yritin kiertää niitä pusikkojen kautta, mutta reitin loppupäässä oli kohta, jossa ei näkynyt polun vieressä minkäänlaista kuivaa paikkaa. Yritin loikkia nopeasti, mutta vähän kengät ehtivät hörpätä vettä.

Yhtäkkiä polku loppui hieman yllättäen ja huomasin olevani ruukkikylän laitamilla. Olin edellisenä iltana kävellyt samoilla kulmilla ja tunnistin paikat. Siitä oli vielä pari kilometriä luontokeskukselle. Kävelin tietä pitkin, vaikka jossain kohtaa olisi päässyt pujahtamaan takaisin metsän siimekseen. Loppumatkan menin pientä hölkkää, koska aikaa oli kulunut jo yli kaksi tuntia. Halusin hotellilla käydä vielä suihkussa ennen Salon reissua. Olin pahasti myöhässä, mutta onneksi kaverit olivat päätyneet Saloon ostoksille ja loppujen lopuksi olimme ystävämme kotipihassa lähes samaan aikaan.

Matildanjärven kierros oli oikein mukava reippailulenkki. Maasto oli vaihtelevaa ja kauniita maisemia oli runsaasti reitin varrella. Sain kulkea koko reitin rauhassa ilman ruuhkia. Muutama retkeilijä sekä maastopyöräilijä tuli vastaan, mutta muuten poluilla ei näkynyt ristin sielua. Siihen saattoi olla syynä varhainen aamu.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Lähiretkellä Linnaistensuon luontopolulla
Monipuolinen Järvien kierros Hollolassa
Tiirismaan kierros Hollolassa

Ota blogi seurantaan myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  12.6.2021 at 12:50

  Käytiin itse kiertämässä viime viikonloppuna Sahajärven kierros. Mukava reitti losseoneen ja hienoa kallioista maastoa oli runsaasti. Vastaan koko reitillä taisi tulla vain yksi pariskunta, joten rauhallista oli. Valitettavasti hyttysiä oli aivan valtavasti, mutta niin niitä tänä vuonna on näyttänyt olevan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:32

   Kiitos Mikko! Ruuhkaa ei siis vieläkään ollut, kun vain yksi pariskunta tuli vastaan. Hyttysiä on nyt todella paljon. Silloin kun kävin Matildanjärven kiertämässä ei hyttysiä vielä juuri ollut, mutta mökillä ovat kiusanneet jo parin viikon ajan.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  15.6.2021 at 21:41

  Teijon kansallispuistossa (ja lähialueilla) on niin paljon nähtävää ja koettavaa! Palaan sinne aina aika ajoin uudelleen ja uudelleen – ja joka kerta olen ihan yhtä fiiliksissä paikasta!

  Sulla on kyllä käynyt hyvä tuuri, jos olet saanut olla noinkin rauhassa. Tuntuu, että siellä on aina ruuhkaa – viikonpäivästä ja kellonajasta huolimatta 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:34

   Kiitos Eveliina! Aika rauhassa sain tosiaan kiertää reitin, ei montaa ihmistä näkynyt. Hyvä niin! 🙂 Ruuhkaisilla poluilla ei ole kovin kivaa.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  15.6.2021 at 22:57

  Matildejärven kiersimme mekin toissa vuonna. Upea paikka!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  17.6.2021 at 09:33

  Taitavat monet tätä nykyä yrittää sijoittaa myös kansallispuistojen polkuja matkoihinsa 🙂 Juuri kävimme Mäntässä katsomassa Banksyn näyttelyä ja sieltä matkalla Tampereelle kävimme Helvetinjärvellä – onneksi ei ollut kovin tiukkaa aikataulua Tampereelle saapumisen osalta 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:36

   Kiitos Pirkko! Jotain tässä on keksittävä, kun ulkomaille ei pääse. Nyt alkaa tilanne helpottamaan, mutta luulen silti, että kesä menee kansallispuistoja ja muita luontopolkuja kierrellessä 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  17.6.2021 at 15:04

  Olen ollut eri paikoissa Matildajärven rannalla, esimerkiksi laavulla, mutta en ole koskaan kiertänyt sitä ympäri.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:37

   Kiitos Stacy! Ensi kerralla sitten, tiedä vaikka geokätköjä löytyisi (tai olet ne sieltä varmaan jo bongannut)

 • Reply
  suvinmatkassa
  18.6.2021 at 16:57

  Ihana aamulenkki sinulla ollut ja tuonne olisi kiva päästä itsekin käymään!
  Itse olin vastaavanlaisella aamureippailulla Hangon Tulliniemessä toissa viikolla ja on se vaan ihana kulkea kesäisessä luonnossa aamusella 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:39

   Kiitos Suvi! Minusta aamulenkit ovat ihan parhaita. Ei ole vielä liian kuuma ja usein saa itsekseen kulkea, kun muut retkeilijät saapuvat huudeille vasta myöhemmin.

 • Reply
  Heidi - Maailman äärellä
  18.6.2021 at 20:48

  Näyttää tosi kauniilta reitiltä! Teijon kansallispuistossa en olekaan koskaan käynyt. Ehkä pitää sinnekin suunnitella jokin retki. Mutta mitä, mitä! Hyvät retkieväät on retkeilyssä juuri se paras juttu. Ensi kerralla sinun on pakattava päiväreppuun kunnon eväät. Kaikki maistuu luonnossa niin paljon paremmalta kuin ruokapöydän ääressä♡.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:40

   Täytyy tosiaan tsempata retkieväiden kanssa 🙂 Luulenpa, että kesälomareissulla tulee eväät tutuksi, kun tarkoitus olisi kierrellä luontopolkuja. Kiva, kun kommentoit Heidi!

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  18.6.2021 at 21:13

  Ihania maisemia siellä! Juuri ajeltiin Teijon kansallispuiston ohi ja se houkutti kyllä kovasti, mutta tällä kertaa oli muu määränpää. Noin aikaisin aamulla oli varmaan tosi rauhallistakin siellä niin kuin Suomen metsissä muutenkin on. Tämä taitaa olla ehdottomasti sitä parasta aikaa luonnossa liikkumiseen kun kaikki alkaa juuri kukkimaan ja linnut on niin eläväisiä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.6.2021 at 17:46

   Kiitos Paula! Alkukesä on minusta parasta aikaa luonnossa liikkumiseen, koska on vihreää ja linnut huolehtivat musiikista. Toki syksylläkin on kaunista mutta eri tavalla, kun lukuisat värit valtaavat luonnon. Talvella en ole innostunut luontopolkuja kiertämään, koska monet niistä ovat jäisiä. Osa on myös suljettu tai hiihtäjien käytössä.

Leave a Reply