Kiina

Hongkong kolmessa päivässä

8.12.2019

Palasin viikko sitten yhdistetyltä Hongkongin ja Macaon matkalta. Ennen matkaa sain vastata moneen kertaan kysymykseen miten uskallan lähteä, kun Hongkongista kantautui vain huolestuttavia uutisia mielenosoitusten leviämisestä. Vajaa viikko ennen lähtöämme mielenosoittajien ja poliisien yhteenotot muuttuivat väkivaltaisiksi ja niissä ei kuolinuhreiltakaan säästytty.

Vaikka en ihan pienestä hätkähdä, huomasin pientä levottomuutta matkan lähestyessä. Niinpä teimme siskoni kanssa viime metreillä päätöksen siirtyä loppulomaksi Macaon puolelle, jossa oli rauhallista. Alunperin tarkoitus oli viettää koko viikko Hongkongissa ja käydä Macaossa vain päväretkellä. Mielenosoitukset kuitenkin rauhoittuivat juuri lähtöämme edeltävänä päivänä eikä kaupungissa ollut nähtävillä levottomuuksista muuta kuin seiniin kirjoitetut rohkeat mielipiteet. Toki emme käyneet yliopiston läheisyydessä, jossa nähtävillä olisi saattanut olla muutakin.

Mitä sitten ehdimme Hongkongissa tehdä ja nähdä? Ota tästä vinkit haltuun, jos aikaa on vain kolme päivää

Nouse Victoria Peakille

Hongkongin tunnetuin nähtävyys on Victoria Peak, josta avautuvat upeat maisemat Hongkongin ylle. Sinne mekin halusimme mennä heti loman ensimmäisenä aamuna. Victoria Peakille pääsee joko Peak Tramilla, kävellen vajaan 4 km pituisen kävelyreitin tai taksilla. Koska Peak Tram on näistä suosituin, kannattaa varautua pitkiin jonoihin.

Hotellissa ehdotettiin, että ottaisimme taksin ja tulisimme Peak Tramilla alas. Koska oli viikonloppu, tramin ala-asemalla saattaisi olla ruuhkaa. Päätimme mennä taksilla ja se oli hyvä valinta. Taksit ovat halpoja ja kyyti maksoi Hongkongin saarella eli Centralissa olevasta hotellistamme huipulle 9 €.

Victoria Peakilla oli todella rauhallista ja mielessä kävi ollaanko varmasti oikeassa paikassa. Olin kuullut tarinoita pitkistä jonoista ja valtavasta ryysiksestä. Nyt huipulla katselimme maisemia noin 10 muun ihmisen kanssa.

Maisema Victoria Peakilta

Victoria peak ostoskeskus

Peak tower

The Peak Tower

Maisemien katselun lisäksi Victoria Peakilta löytyy ostoskeskus, jonka uumenissa on muun muassa lukuisia ravintoloita. Kukkulalla oleva The Peak Tower tarjoilee lisää upeita maisemia. Sinne on erillinen sisäänpääsy tai voit ostaa yhdistelmälipun Peak Tramiin. Me emme Peak Towerissa käyneet, vaan meille riitti Victoria Peakin maisemat.

Peak tram lippu

Maisemia peak tramista

Maisemat Peak Tramin penkistä

Palasimme kukkulalta alas Peak Tramilla. Yhdensuuntainen lippu maksoi 37 HKD (n. 4 €). Menopaluu olisi ollut 52 HKD (n. 6 €). Matkustajia oli alaspäin mentäessä niin vähän, että kaikille riitti istumapaikat. Pahimpina ruuhka-aikoina vaunu sullotaan niin täyteen ihmisiä, että vaan nopeimmat ja onnekkaimmat pääsevät istumaan. Ala-asemalla oli vain kourallinen ihmisiä odottamassa pääsyä tramiin, joten mekin olisimme varmasti välttyneet ruuhkilta, jos olisimme päättäneet mennä myös ylöspäin ratikalla.

Lautalla Kowlooniin

Hongkongin kaksi puolta; Central ja Kowloon ovat keskenään hyvin erilaisia. Siinä missä Centralin katukuvassa on business-pukuisia naisia ja miehiä kiiruhtamassa töihin korkeisiin pilvenpiirtäjiin, Kowloonissa näkymä on paljon rosoisempaa. Central on tunnelmaltaan eurooppalainen ja Kowloon kiinalainen.

Centralin ja Kowloonin väliä pääsee näppärästi kulkemaan Star Ferry -lautalla. Yhdensuuntainen matka maksaa vain 0,40 €. Lippuja voi ostaa lauttaterminaalissa olevista automaateista. Ne sylkäisevät poletin, joka laitetaan lauttaportin aukkoon sisäänpääsyä varten.

Star ferry lauttaterminaali

Star Ferry lautalla Kowlooniin

Star ferryllä

Maisemia Star Ferrylta

Kowloonissa on viihdyttävää ihan vain kävellä kaduilla ihmettelemässä paikallista elämää. Rannan tuntumassa olevalla Avenue of Stars -kävelypromenadilla kannattaa käydä ihailemassa Victoria Harborin maisemia. Iltaisin sataman toisella puolella olevien pilvenpiirtäjien upeat valaistukset ovat myös näkemisen arvoisia ja kello kahdeksan aikaan voi ihailla ”A Symphony of Lights” -valoshow´ta, jota on esitetty vuodesta 2004 lähtien.

Kowloonin kadulla

Hääseurue stars of avenuella kowloonissa

Tsim Sha Tsuin kellotorni

Tsim Sha Tsuin kellotorni

džonkki hongkong

Iltaisin risteilyvieraita kuljettaa punapurjeiset džonkit

Kowloonissa on myös muutakin nähtävää muun muassa museoita ja temppeleitä. Meillä ei ollut nyt aikaa niissä käydä, mutta seuraavalla Hongkongin matkalla temppelit kuuluvat ainakin ohjelmaan.

Herkuttele sunnuntaibrunssilla

Sunnuntaisin hongkongilaiset suuntaavat brunssille. Niitä tarjoillaan lähes joka ravintolassa ja suosituimpiin kannattaa tehdä pöytävaraus. Meidän valintamme oli thaimaalainen Mak-Mak, Landmarkissa.
Mak Mak ruokalista

Mak Mak brunssi

Pitaija jäätelöä

Pitaija jäätelöä

Kahden tunnin ajan herkuttelimme thaimaalaisella ruoalla, jota kannettiin eteemme valintamme mukaan. Ruokajuomana toimi erinomaisesti Veuve Clicquot -shampanja. Tarjoilija piti huolen, ettei lasimme päässyt tyhjentymään kertaakaan brunssin aikana. Mak-Makissa shampanjabrunssin hinta-laatusuhde oli hyvä. Maksoimme brunssista noin 60 €/hlö. Hienoimmissa hotelleissa hinta saattaa karata jopa lähemmäs 200 €/hlö.

Shoppaile sydämesi kyllyydestä

Hongkong (kuten myös Macao) on shoppailijoiden paratiisi. Ostoskeskuksia löytyy kaupungista useita ja kaikki mahdolliset brändit aina luksuksesta edullisempiin ketjumerkkeihin ovat edustettuina.

Kowloonin lauttaterminaalissa vain muutaman askeleen päässä on Harbour City. Tämä valtava ostoskeskus on niellyt sisäänsä luksusbrändien upeita liikkeitä kuin myös kansainvälisiä ketjumerkkejä sekä paikallisia merkkejä edustavia liikkeitä. Ylemmistä kerroksista löytyy ravintoloita, joita on aina fine diningista edullisempiin kahviloihin.

Kowloonissa kävimme myös vasta kolme viikkoa sitten avatussa K11 Museassa, joka kannattaa käydä katsomassa vaikkei shoppailusta niin innostuisikaan. Siellä näkyy ostoskeskuksen omistajan rakkaus taiteeseen ja mielenkiintoiset arkkitehtuuriset ratkaisut.

k11 Musea ostoskeskus

k11 musea ostoskeskus

Centralin puolella ostoskeskuksista ei myöskään ole pulaa ja usein ne on rakennettu hotellien yhteyteen. Majoituimme Four Seasons -hotellissa, josta pääsi sisäkautta isoon ostoskeskuskompleksiin.

Tutustu paikalliseen supermarkettiin

Reissuilla on hauska käydä kaupoissa ihmettelemässä valikoimaa, joka usein poikkeaa meille tutustu ja turvallisesta. Minusta on hauska myös salaa kurkkia paikallisten ostoskoreihin. Aina ei mielikuvitus riitä keksimään mitä he korin antimista aikovat valmistaa.

Hotellimme vieressä oli iso ostoskeskus ja sen uumenista löytyi lähin ruokakauppa. Kävimme siellä lähes joka päivä ostamassa juotavaa sekä pientä välipalaa. Marketissa oli erilaisia maistiaisia ja varsinkin perjantaina lähes joka hyllyn välissä oli työntekijä tarjotin kädessä. Me keskityimme maistelemaan lähinnä juomia. Niitä oli aina mehuista viineihin. Kun ihmettelimme ison sake-hyllyn valikoimaa, myyjä tuli luoksemme ja kysyi haluammeko maistaa niistä jotain. Koska meistä kumpikaan ei ollut aikaisemmin maistanut sakea, päätimme kokeilla. Olin yllättynyt, että sen alkoholipitoisuus oli lähellä viiniä. Olin aina luullut saken olevan yhtä vahvaa kuin vodka. Saken ystävää minusta ei tällä reissulla kuitenkaan tullut.

Hongkongin supermarketin sakehyllyt

Sake-hyllyn valikoima paikallisessa marketissa

Nauti hotellielämästä

Majoituimme Centralin Four Seasons -hotellissa, joka toi matkaamme ripauksen luksusta. Saimme upgraden harbour-view huoneeseen, jonka seinän kokoisesta ikkunasta avautui upea näköala Victoria Harbourin suuntaan. Sitä maisemaa kelpasi katsella niin aamulla kuin illallakin.

Hotellin uima-allasalue oli viihtyisä, mutta emme siellä ehtineet viettää aikaa kuin yhden aamupäivän. Hotellin kylpytakit päällä painelimme allasalueelle ja siellä nautimme uimisesta ja auringosta.

Näkymä Four Seasons hotellin ikkunasta

Näkymä huoneen ikkunasta

Four Seasons Hongkong hotellin uima-allas

Kaupungilla vietetyn päivän jälkeen oli mukavaa lepäillä hetki huoneessa ennenkuin lähdimme takaisin valojen sykkeeseen etsimään illallispaikkaa.

Seuraa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Iida In Translation
  8.12.2019 at 13:56

  Hyvä, etteivät mellakat yms häirinneet matkantekoanne tuon enempää! Hyvin olette ehtineet kaikkea nähdä 🙂 Itsellä on Hongkong vielä kokematta, mutta ehkä odottelen tilanteen rauhoittumista ennen reissun toteuttamista. Macaokin olisi kiva nähdä myös.

  Sake vaatii kyllä vähän harjoittelua, ennen kuin sen mausta alkaa pitää 😀 Itse pidän siitä erityisesti ruoan kanssa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.12.2019 at 12:50

   Kiitos Iida kommentista! Matka sujui onneksi rauhallisissa merkeissä eikä mielenosoituksista juuri jälkiä näkynyt niillä kulmilla missä kävimme. Minkä ruoan kanssa erityisesti parittaisit saken? Ensimmäisen sake-kokemuksen jälkeen en osaa sanoa minkä ruoan kanssa se maistuisi 🙂

 • Reply
  Terhi
  8.12.2019 at 14:36

  Kiitos hyvistä vinkeistä vaikkakin tuon shoppailun voisin jättää väliin. Joskus vielä matkani vie tuonnekin.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  8.12.2019 at 18:56

  Ikääviä tuollaiset epävarmat tilanteet. Hong Kong ei ihan saanut minua vielä syttymään. Kaupungilla on tietty maine ja varmasti suosittu mutta itse matkailijana etsin ehkä jotain muuta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.12.2019 at 12:52

   Kiitos Sari! Kaikki eivät pidä Hongkongista, vaikka suurimmaksi osaksi olen kuullut siitä positiivista palautetta. Mutta kaikesta ei tarvitse tykätä ja maailmassa onneksi maita riittää. Minä voisin matkustaa sinne uudestaankin, koska paljon kaikenlaista jäi näkemättä.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  9.12.2019 at 23:42

  Minäkään en hätkähdä pienestä, mutta itselleni jopa kolme päivää tuossa tilanteessa olisi ollut liikaa. On kurjaa lähteä matkalle, kun joutuu olemaan epävarma mitä tapahtuu ja tuleeko ulkonaliikkumiskieltoja tms.
  Kivat vinkit kuitenkin ja luulen, että 3 päivää voi jopa olla ihan sopiva aika Hong Kongiin ja kivasti ehditte kaupunkia näkemään!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.12.2019 at 12:54

   Kiitos kommentista Mikko! Paljon ehdittiin nähdä, mutta jos tuonne vielä joskus matkustan niin temppeleitä ja lähisaaria olisi kiva koluta.

 • Reply
  Anna K.
  13.12.2019 at 13:26

  Mellakat ym. hämminki saa miettimään tarkkaan, missä uskaltaa liikkua. Onneksi kaikki meni teillä hyvin. Itse olen ollut Ateenassa mellakoidenn aikan, jolloin poliisi pysäytti kadulla ja kehotti olla menemättä tiettyihin paikkoihin.
  Ruokakaupat on reissuilla kohokohtia! Se on heille sitä perusarkea ja kuitenkin meille aina jotain outoa on hyllyissä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.12.2019 at 12:56

   Kiitos Anna! Kyllähän ne mellakat mietitytti ennen reissua, mutta onneksi tilanne rauhoittui juuri sopivasti emmekä kohdanneet siellä uhkaavia tilanteita. Ruokakauppoja on hauska kierrellä. Sieltä löytyy aina kaikenlaista uutta 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  15.12.2019 at 13:43

  Hongkongiin on tehnyt mieli jo pidemmän aikaa ja tässäpä sinne erinomaisesti vinkit keskitetysti! Toivottavasti Hongkong rauhoittuu pikaisesti ja sinne matkailukin muuttuu taas astetta houkuttelevammaksi. No onneksi länsimaalaiset voivat olla nytkin rauhassa, kun kiertävät mellakat kaukaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.12.2019 at 20:27

   Kiitos Rami! Minäkin toivon, että tilanne rauhoittuisi siellä ja turistit uskaltaisivat taas palata. Vaikka mellakat eivät suoranaisesti kohdistuneet matkailijoihin, erilaiset tiesulut ym. haittaavat ja hidastavat matkan tekoa ja tuohan se turvattomuuden tunnetta.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  16.12.2019 at 09:00

  Kiitos hyvistä vinkeistä, olen suuntaamassa Hongkongiin tammikuussa. Vähän mietityttää turvallisuustilanne silloin, mutta täytyy katsoa sitten lähempänä.

  Ei ole muuten pahan hintainen tuo lauttamatka, sillä tulee varmaan kuljettua useampaankin kertaan, koska majapaikkani on Kowloonin puolella 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.12.2019 at 20:29

   Kiitos Anni ja kiva kuulla, että vinkeistä hyötyä tulevalle matkallesi. Lautat, bussit ja julkinen liikenne yleensä olivat todella edullisia eikä taksilla matkustaminenkaan ollut kallista. Turvallista matkaa! 🙂

Leave a Reply