Kiina

Peking: Taivaan temppelistä rakkausmarkkinoille

14.5.2019

Puiston kuntoilulaitteissa käy kuhina. Vanha mies tarttuu tankoon ja vetää hitaasti ensin yhden leuan, sitten toisen ja kolmannen. Hän pudottautuu ketterästi alas ja ravistelee käsivarsia, jotka ovat nähneet elämää jo usean vuosikymmenen ajan. Toisaalla pirteä eläkeläisnaisten joukko nostaa jalkansa kevyesti aidan päälle ja venyttelee.  Jos itse yrittäisin samaa, saisin krampin välittömästi. Kauempana näkyy taiji-harjoituksia ja osuupa näkökenttään  myös rivitanssin harrastajia.

Nämä kuntoilun harrastajat viettävät vapaapäivää Taivaan temppelin puistossa, Pekingin sydämessä. Hieron unisia silmiäni ja seuraan opasta, joka pitää kädessään metallista keppiä. Sen päässä heiluu punainen tupsu ja tuijotan sitä kuin hypnoosissa. Ryhmämme on ollut Kiinan kamaralla vasta muutaman tunnin. Yölennon jälkeen kukaan ei ole pirteimmillään, mutta koska saamme hotellihuoneet vasta myöhemmin, hyödynnämme ajan tutustumalla Taivaan temppeliin.

peking_taivaan temppeli_lipunmyynti

Taivaan temppelin lipunmyynti

peking_taivaan temppeli_puisto

peking_taivaan temppeli_kuntoilu

peking_taivaan temppeli_venyttelijat

Tuntuu uskomattomalta, että vihdoin ja viimein olemme täällä. Tätä matkaa on odotettu. Olemme Lomalinjan järjestämällä matkalla, jossa Pekingin lisäksi vaelletaan muutama päivä Kiinan muurilla. Ystäväni lisäksi matkassa on mukana hänen serkkunsa sekä toinen vaelluskaveri. Kaiken kaikkiaan ryhmämme on 20 hengen kokoinen.

Taivaan temppeli – kiinalaista arkkitehtuuria parhaimmillaan

Hikipisaroita pyyhkien saavumme viimein temppelialueelle. Lämpötila on kohonnut lähelle hellelukemia ja pitkissä housuissa alkaa tuntua tukahduttavan kuumalta. Paikallisoppaamme Leo kertoo meille Taivaan temppelin historiasta. Saamme kuulla muun muassa, että temppeli on rakennettu ilman nauloja. Se kuulostaa uskomattomalle. Miten mitään voi rakentaa ilman nauloja?

Taivaan temppeli eli Tiantan rakennettiin Ming-dynastian aikana 1400-luvun alkupuolella. Samaan aikaan valmistui myös Kielletty kaupunki. Taivaan temppeli on alueeltaan suurempi kuin Kielletty kaupunki, koska keisari ei uskaltanut rakentaa itselleen suurempaa kuin taivaan jumalalle.

peking_taivaan temppeli_yhdyskaytava

peking_taivaan temppeli_yhdyskaytava

peking_taivaan temppeli

Runsaan sadon rukoushalli

Keisarillinen taivaanholvi

Keisarillinen taivaanholvi

peking_taivaan temppeli

Taivaan temppeli oli satojen vuosien ajan paikka, jossa keisarit kävivät talvipäivän seisauksen aikana uhraamassa taivaan jumalalle hyvän sadon ja menestyksen puolesta. Tavallisella kansalla ei ollut Ming- ja Qing -dynastian aikaan mitään asiaa temppeliin. Siellä saivat käydä vain keisarit. Nykyisin temppelin laajassa puistossa käy päivittäin tuhansittain ihmisiä –  niin paikallisia kuin turistejakin. Meidän vierailumme aikana siellä oli ihmisiä poikkeuksellisen paljon, koska kiinalaisilla on vapun aikaan neljän päivän vapaa. Ja mikäs sen parempaa ajanvietettä, kuin lähteä puistoon.

Temppelialueella on useita rakennuksia, mutta tunnetuimpia ovat kolmikattoinen Runsaan Sadon Rukoushalli eli Qinian Dian, yksikattoinen Keisarillinen taivaanholvi sekä Pyöröalttari. Runsaan sadon rukoushallin on sanottu olevan Pekingin kaunein rakennus. Se seisoo marmorijalustalla ja sen värimaailma koostuu sinisestä, punaisesta ja vihreästä. Sininen pyörökatto symboloi taivasta ja punainen on keisarin väri.

Taivaan temppeli on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1998 lähtien.

Love market – haussa sopiva puoliso jälkikasvulle

Kun olemme tutustuneet temppelialueeseen ja kävelemme takaisin bussille, opas kertoo näyttävänsä meille vielä jotain erikoista. Puiston toisella laidalla kiinalaiset vanhemmat etsivät jälkikasvulleen puolisoa. Opas kehottaa meitä kävelemään alueen halki ”muina miehinä” ja laittamaan kamerat piiloon. Tämä ei varsinaisesti ole kohde, jota turisteille esitellään.

Näemme jo kaukaa, ettei kyse ole muutamasta isästä ja äidistä, vaan paikalla on kokonainen väkijoukko. Kun kävelemme lähemmäksi, huomaamme maassa olevat noin A4-kokoiset paperilaput. Niihin vanhemmat ovat kirjoittaneet tietoja lapsestaan. Kiinan kielisen tekstin seasta erottaa numeroita, jotka tarkoittavat ikää ja pituutta. Muita mainitsemisen arvoisia asioita ovat muun muassa koulutus, varallisuus sekä toiveet tulevasta puolisosta.  Kun paperisen esittelyn pohjalta kiinnostava ehdokas löytyy, pyydetään nuoren valokuva nähtäväksi. Kun kävelemme paperilappujen koristamaan kujaa pitkin, näen naisen kädessä pienen valokuvan noin 20-vuotiaasta pojasta, jota hän mietteliäästi katsoo. Olisiko siinä kenties hänen tyttärensä tuleva puoliso?

Järjestetyt avioliitot ovat osa kiinalaista perinnettä, mutta nykypäivänä ns. rakkausavioliitot alkavat yleistymään. Ongelmana on yhden lapsen vääristämä sukupuolijakauma, jonka vuoksi Kiinassa on miljoonia miehiä ilman puolisoa, koska naisia ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Yhden lapsen politiikasta luovuttiin vuonna 2015. Kuulimme myöhemmin oppaalta, että sääntö oli koskenut vain valtaväestöä, ei siis koko Kiinaa. Jos halusi tehdä enemmän lapsia kuin yhden, siitä joutui maksamaan ”sakkoa”. Summa oli sen verran suuri, ettei monella ollut siihen varaa. Edulliseksi ei tule puolison löytyminenkään, koska tulevalle vaimolle pitää hankkia talo ja auto. Se on vähimmäisvaatimus.

Seuraa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä.

  • Reply
    Iida In Translation
    16.5.2019 at 13:10

    Onpa kaunis temppeli! Täällä Japanissa myös on perinteisenä rakennustapana temppeleissä liittää osat yhteen erilaisilla puisilla liitoksilla, ilman nauloja.

    Noita avioliittoilmoituksia olisi jännittävää joskus nähdä!

    Kuuntelin taannoin Mari Mannisen kirjan Yhden lapsen kansa, joka avasi tosi kiehtovasti erilaisia ongelmia, joita yhden lapsen politiikasta on seurannut. Suosittelen tutustumaan, jos aihe kiinnostaa! 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      20.5.2019 at 19:55

      Kiitos Iida! Japanista upeita temppeleitä varmasti myös löytyy. Tuo rakennustekniikka oli minulle uutta, mutta näköjään ihan toimivaa 🙂 Mulla oli reissussa mukana toinen Mari Mannisen kirja ja siinä oli myös mielenkiintoisia pointteja myyteistä mitä kiinalaisiin ja Kiinaan liittyy. Yhden lapsen kansa kiinnostaa myös mielenkiintoiselta.

  • Reply
    Jenni / Unelmatrippi
    19.5.2019 at 15:21

    Kiinnostavaa tuo avioliittotouhu. Puistokuntoiluun ja -tanssiin kiinnitin itsekin huomiota, kun kävimme useampi vuosi sitten Pekingissä. Minusta oli kiva, että vanhempi väki vietti yhdessä aikaa puistoissa. Emme tainneet Pekingissä käydä ollenkaan tuolla Taivaan temppelillä, tai sitten olen unohtanut jo sen. :O Ensi kerralla voisi siis piipahtaa!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      20.5.2019 at 19:59

      Kiitos Jenni! Avioliittoilmoitukset olivat kuin hyppy menneisyyteen. Luulin aluksi, että opas vitsailee kunnhän kertoi meille rakkausmarkkinoista, mutta näköjään se olikin totisinta totta. Puistokuntoilut vaikuttivat todella kivoilta ja tuohon kyseiseen puistoon oli jotain vuosikortteja myynnissä, jotta sai käydä niin paljon kuin halusi.

  • Reply
    Sateenmuru
    19.5.2019 at 19:19

    Olisi mielenkiintoista nähdä kiinalaista arkkitehtuuria – ehkä pian pääsen näihin maailmankolkkiin! 🙂 Netflixissä oli jokin dokumentti eri maiden rakkauskulttuureista, ja yhdessä jaksossa piipahdettiin noilla markkinoilla – aikamoista touhua! Varmasti omintakeinen kokemus.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      20.5.2019 at 20:01

      Kiitos Sateenmuru! Tuo dokkari olisi kiva nähdä. Uskomatonta, että tuota vielä nykyään tapahtuu 🙂

  • Reply
    Anna | TÄMÄ MATKA
    19.5.2019 at 20:19

    Mä kävin tuolla Kiinan reissullani, mutta into ei sitten koskaan riittänyt siihen, että olisin kirjoittanut siitä (tai no tuhannesta muustakin nähdystä paikasta) blogiin. Kivahan tuo oli nähdä livenä, mutta hieman jäi mulle epäselväksi, mitä kaikkea tuolla on rukoiltu ja mitä seremonioihin kuului. Se vaan jäi mieleen, että parempi oli keisarin ja pappien hoitaa ne uhraukset ja rukoilut oikein, sillä muuten koko kansakunta suurin piirtein kuoli nälkään 😀

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      20.5.2019 at 20:05

      Kiitos Anna! Hyvää satoa ja menestystä siellä ainakin rukoiltiin, mutta itse seremonian kulku jäi minullekin epäselväksi. Yritin jotain oppaan juttuja kirjoittaa ylös, mutta tuosta en laittanut mitään muistiin (tai sitten siitä ei edes puhuttu).

  • Reply
    Piyya
    20.5.2019 at 21:53

    Tuo väkimäärä on kyllä uskomaton. Balilla ja Malesiassa oli jo tekemistä kun Kiinalaiset änkes joka puolelle ilman huomiota muista.
    Muistan myös vuosien takaa kun tarjoilin yhdessä pizzeriassa ja Kiinalaiset opiskelijat saapui kaupunkiin. He oli kuin herhiöäiset koko ravintolassa ja ehtivät keittiöönkin ennenkuin tottuivat meidän tapoihin. Meni nyt vähän ohi tämä kommentti mutta tulipa nyt kirjoitettua.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      25.5.2019 at 12:25

      Kiitos Piyya! Kiinalaisten käytötavat poikkeavat länsimaisista ja varsinkin etuilu aiheutti ärtymystä. Oppaamme kertoi sen johtuvan siitä, että kiinalaisia on niin paljon, jotta heidän täytyy pitää puolensa etteivät jää ilman.

  • Reply
    Aron / Ja sitten matkaan...
    20.5.2019 at 23:10

    Noista rakkausmarkkinoista olen lukenut joskus. Varmasti vähän erilainen tapahtuma näin Suomalaisen näkökulmasta. Tuo temppeli näyttää todella hienolta. Muistelen kuulleeni, että Key Westin vanhat puutalot on tehty ilman nauloja. Kestävät kuulemma hyvin hirmumyrskyjä. Pekingissä myrskynkestokyky ei ole tainnut olla ykköskriteeri.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      25.5.2019 at 12:28

      Kiitos Aron! Rakkausmarkkinat olivat kuin matka menneisyyteen, jolloin vanhemmat valitsivat lapsilleen puolisot ja näin näemmä tapahtuu vieläkin. Toki rakkausavioliittojen määrä on myös lisääntynyt ja minusta se oli todella hyvä uutinen. Näin ennen Kiinan matkaa dokumentin Kielletyn kaupungin rakennuksista ja niille oli tehty kokeita miten kestävät maanjäristyksiä. Hyvin kestivät, vähän huojui, mutta ei sortunut 🙂

  • Reply
    Anna-Katri / Adalmina's Adventures
    21.5.2019 at 18:06

    Kiinasta löytyy kyllä varmasti upeita paikkoja ja temppeleitä, ihan hävettää myöntää etten ole siellä (vielä) reissannut kuin ihan eri maata olevassa Hong Kongissa. Mutta nuo rakkausmarkkinat pistivät kyllä miettimään, kuinka erilaista elämä voikaan olla ja miten erilaisia paineita eri yhteiskunnissa voikaan kokea.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      25.5.2019 at 12:31

      Kiitos Anna-Katri! Kiina on niin valtavan kokoinen maa, että sinne mahtuu vaikka mitä. Pekingiin en varsinaisesti ikävöi takaisin, mutta Kiinaa näkisin mielelläni enemmänkin. Rakkausmarkkinat kieltämättä mietityttivät ja tunsin sillä hetkellä myös helpotusta että itse olen saanut valita oman puolisoni ja lapseni saavat myös itse tehdä valintansa. Pakkoavioliitto kuulostaa kamalalta.

  • Reply
    Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
    22.5.2019 at 11:47

    Onpas kyllä kaunista ja ihania huomioita ympärillä olevasta elämästä. 🙂 nuo avioliittojutut ovat kyllä hankalia ymmärtää. 😀

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      25.5.2019 at 12:32

      Kiitos Sandra! Temppelialue oli kaunista. Yllätyin Pekingin vihreydestä. Siellä oli enemmän puistoja kuin olin odottanut.

  • Reply
    Emma
    23.5.2019 at 10:54

    Ah Peking on ihana! Onhan sulta tulossa vielä muitakin juttuja sieltä, onhan? Ois hurjan mielenkiintoista kuulla, minkälaisia fiiliksiä Peking ja Kiina herätti ensikertalaisessa! Ja se teidän muuriseikkailu vaikutti hurjan mielenkiintoiselta myös!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      25.5.2019 at 12:36

      Kiitos Emma! Kiinasta on tulossa vielä useita juttuja 🙂 Juuri sain kirjoitettua yhden valmiiksi, kun täällä mökillä sadetta pitelen. Huomenna tulossa julkaisuun. Kiina kyllä herätti mielenkiintoni ja olisi mielenkiintoista nähdä sitä lisää. Peking ei lempparikaupunkien joukkoon yltänyt. Yllätti kylläkin vihreydellään, kun odotin harmaata ja saasteista kaupunkia. Meneillään olevan maailmannäyttelyn vuoksi kaupugista löytyi toinen toistaan upeampia kukkaistutuksia ja ne oli tehty kiinalaiseen tyyliin isosti.

  • Reply
    Sini
    24.5.2019 at 10:00

    Olen nähnyt jutun ”rakkausmarkkinoista” jossain dokumentissa. Aika hurjaltahan tuo kuulostaa. Tulee mieleen Tinder ennen digiaikaa. Noissa kulttuureissa avioliittoa arvostetaan ja naimaton >25v on outolintu.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      25.5.2019 at 12:39

      Kiitos Sini! Tinderin esiaste minullekin tuli mieleen 🙂 Vanhemmille lasten avioliitot tuovat myös turvaa, koska eläkejärjestelmää ei tunneta ja lapset huolehtivat vanhemmistaan, kun he ikääntyvät.

  • Reply
    Kohteena maailma / Rami
    25.5.2019 at 23:29

    Kiina ja Peking ovat kiehtovia kohteita. Monta kertaa olen miettinyt erilaisia lomareissuja sinne, mutta vielä ei ole tullut ajankohtaiseksi. Jonakin päivänä kyllä…

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      28.5.2019 at 16:18

      Kiitos Rami! Kiina ei ole ollut minullakaan TOP-matkakohteiden joukossa, mutta nyt sattui kivantuntuinen reissuohjelma eteen, niin päätettiin kaverin kanssa lähteä. Muurivaellus oli ihan huippu. Kirjoittelen siitä pian lisää blogiin.

Leave a Reply