Kiina

Vaellusta Kiinan muurilla – mäkinen Mutianyu

5.6.2019

Ensimmäisen vaelluspäivän rasitukset eivät enää jaloissa tuntuneet, kun seuraavana aamuna menimme hotellin aamupalalle. Aamiaishuoneessa oli meidän lisäksemme muutama kiinalainen, jotka olivat tulleet yöllä hotelliin. Heräsin siihen, kun ovia paukuteltiin ja kuului kovaäänistä puhetta. Olisi tehnyt mieli mennä käytävään huutamaan hiljaisuutta, mutta kun kiinan kielen taidot olivat kahden sanan varassa, niin parempi oli kääntää kylkeä ja yrittää nukkua.

Ei kai me syöty eilen riikinkukkoa

Aamupalan jälkeen meillä oli aikaa kävellä hotellin ympäristössä. Lähdimme jatkamaan matkaa vasta puoli kymmeneltä. Pihan perällä oli riikinkukkoja tarhattuna ja niitä katsellessa juolahti mieleen, että ei kai meille edellisiltana oltu syötetty niiden lihaa. Kysyimme tätä myöhemmin oppaalta, joka vakuutteli, ettei ruokapöydässä ollut riikinkukkoa eikä hän ollut koskaan sitä syönyt, vaikka oli kyseisessä hotellissa yöpynyt aikaisemminkin. Emme tosin keksineet mitään muutakaan syytä miksi ne olisi sinne tarhattu, mutta oli huojentavaa kuulla, ettei niitä ollut illallispöydässä. Pihan puutarhassa näytti kasvavan kaikenlaista jopa syötäväksi kelpaavaa. Ehkäpä paikka pyöri osittain omavaraisesti.

Kohti Mutianyua

Toisen vaelluspäivämme kohde oli Mutianyu. Se sijaitsee noin 90 kilometriä Pekingistä pohjoiseen. Mutianyun entisöity muurin osuus on vuodelta 1368. Meidän bussimatkamme sinne kesti noin kaksi tuntia. Matkan varrella pysähdyimme lounaalle.

mutianyu ravintola

Lounasravintolamme, jonka nimestä..hmm..ei tästä nyt saa selvää

Lounas kiinassa

Lounas oli taas runsas ja monipuolinen. Kyllä näillä eväillä jaksoi lähteä taas muurille vaeltamaan.

Kun vihdoin pääsimme muurille, saimme valita joko kabiinihissin tai omat jalat alkuosuudelle. Vaelluskaverini halusivat säästellä jalkojaan ja valitsivat hissin. Minulla oli sen verran energinen olo, että päätin kiivetä portaat ylös. Jyrkät portaat heittivät sykkeen heti korkealle ja mietin jo hetkisen olisiko pitänyt sittenkin mennä kabiinihissillä. Melko pian reitti haarautui siten, että oikealle käännyttäessä alkoi loivempi osuus, joka oli myös pidempi. Mahdollisuus oli myös jatkaa jyrkkiä portaita ylös lyhyempää reittiä. Suurin osa valitsi helpomman reitin. Se oli mukavan loivaa ja pystyi taas nauttimaan maisemista.

mutianyu map

Kartalla näkyy päivän muuriosuus

mutianyu

mutianyu

Muuri kulki kukkulan harjalla ja oli suurimmaksi osaksi melko tasaista. Sieltä näki hienosti kiemurtelevan muurin, joka myötäili maaston mutkia. Osan matkaa kuljin yksin ja osan satunnaisesti jonkun ryhmäämme kuuluvan kanssa. Eksymisen vaaraa ei ollut, koska reitti kulki vartiotornilta toiselle. Kerran piti tosin ihmetellä, mistä reitti jatkuu eteenpäin, kun tornissa ei näkynyt sopivaa ulosmenoaukkoa. Sitten joku hoksasi tikapuun näköisen viritelmän, jota pitkin kiivettiin ylös ja sieltä pääsi jatkamaan matkaa.

mutianyu

mutianyu_great wall

mutianyu

mutianyu_glass_ladder

mutianyu_great wall

mutianyu

Muuri on suosittu hääparien kuvauspaikka

mutianyu

Tuolta me tultiin. Komeat on maisemat.

mutianyu_great wall

Tapasimme muun ryhmän muurin korkeimmalla kohdalla. Sinne päästääkseen piti suoriutua todella jyrkästä noususta. Viimeiset jyrkät portaat menivät kirjaimellisesti nelivetoa, muuten siitä ei olisi selvinnyt.

mutianyu

Jee, enää yhdet portaat ja sitten on porukka taas kasassa. Kuva: Kaija.V

mutianyu_great wall

Viimeiset portaat olivat todella jyrkät. Tässä taidonnäyte miten niitä mennään alaspäin.

 

Kun koko porukka oli taas kasassa, poistuimme muurilta kiipeämällä sen yli. Aluksi tämä näytti melko jännittävältä, mutta hyvin siitä kaikki selviytyivät. Ylämäen jälkeen tulee aina alamäki ja seuraavaksi oli vuorossa metsäpolku, joka vei meidät alas laaksoon. Polku oli kivinen ja juurakkoinen. Siinä piti todella keskittyä, ettei lennähtänyt pyllylleen. Pienet irtokivet kengän alla olivat kuin kuulalaakerit. En pitänyt tästä osuudesta yhtään. Jalat olivat hapoilla muutenkin kiipeämisestä ja toivoin vaan, että mäki loppuisi pian. Pitkään se kesti, mutta lopulta reitti muuttui tasaisemmaksi ja pian olimme pienessä maalaiskylässä.

mutianyu

mutianyu_kylä

Bussi oli meitä vastassa, mutta otimme sieltä vain matkatavarat ja raahasimme ne kastanjanviljelijän majataloon, jossa viettäisimme seuraavan yön. Huoneet olivat vaatimattomat. Jokaisesta löytyi kuitenkin oma wc ja suihku, joka oli asennettu wc-pytyn päälle. Suihkussa käynnin jälkeen oli koko pieni vessa märkä. Hetkisen aikaa saimme lepäiltyä ja sitten pääsimme viljelijän meille järjestämiin grillijuhliin. Grillissä paistuivat niin kala kuin kanakin ja lisukkeina oli mm. vihanneksia. Ruoka oli herkullista ja sitä oli todella riittävästi.

mutianyu_room

Kastanjanviljelijän majatalon huone. Vasemman puoleisen ikkunan takana oli kylppäri.

mutianyu_dinner

mahjong

Tästä alkaa mahjongin pelaaminen

Kun vatsat oli täynnä, paikallisoppaamme halusi opettaa meille perinteisen kiinalaisen pelin eli mahjongin. En aluksi ymmärtänyt koko pelistä yhtään mitään, mutta kun hetken seurasimme muiden pelaamista, alkoi pelin logiikka avautua. Bussikuskimme sekä talon isäntä osallistuivat myös opastuspuuhiin ja heitä tuntui koko juttu naurattavan. Kumpikaan heistä ei juuri englantia puhunut, mutta elekielellä opastuskin sujui.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Vaellus Kiinan muurilla alkaa – upea Ancient Badaling
Peking: Taivaan temppelistä rakkausmarkkinoille
Peking: Taivaallisen rauhan aukio, Kielletty kaupunki ja Kesäpalatsi

Seuraa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Piyya
  6.6.2019 at 05:58

  Kiinan muuri on niin klassikko ja niin monen unelma. Vitsit, että sulla on ollut hieno kokemustuolla. Kiva lukea päivän tapahtumia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   8.6.2019 at 18:34

   Kiitos Piyya! Kiina ei ole ollut lempparimaita, mutta silti haaveissa on ollut Kiinan muurin näkeminen joskus. Nyt se toteutui ja oli kyllä näkemisen arvoinen. Pääsimme patikoimaan kohteissa, joissa oli melko rauhallista eikä juuri muita näkynyt meidän lisäksi.

 • Reply
  Emma
  9.6.2019 at 13:47

  Tää muurivaellus ois kyllä joskus kiva kokea! Täytyis kyllä vaan tehdä se sopivan viileällä säällä, Pekingissäkin kun osaa olla sitten kunnolla kuuma hyvässä lykyssä jo aikaisin keväällä. Minkälaiset säät teille sattui?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.6.2019 at 21:43

   Kiitos Emma! Meille sattui helteinen sää. Lämpötila kipusi joka päivä 25-30 asteeseen. Ensimmäisenä vaelluspäivänä lämpö ei haitannut menoa, kun oli kova tuuli. Kahtena seuraavana patikoitiin hiki päässä. Viileämpi sää olisi kyllä kivempi.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  10.6.2019 at 10:56

  Tämä muurinpätkä on juuri se, jolla itsekin olen käynyt. Tuolla on tosiaan komeita maisemia. Muuri kiemurtelee hienosti mäkisessä maisemassa! Me kävimme tuolla vain päivävierailulla emmekä varsinaisesti patikointiretkellä, vaikka muuria tulikin käveltyä. Tällainen patikointireissu, jolla sinä olit, olisi ollut vielä astetta kiehtovampi!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.6.2019 at 21:46

   Kiitos Jenni! Kiva kuulla, että oli tuttuja maisemia. Mutianya vaikutti myös suositulta paikalta ja siellä oli jonkin verran porukkaa meidän lisäksi. Muilla osuuksilla saimme tarpoa ihan keskenämme (ellei Badalingia lasketa – toki siellä me ei pitkästi kävelty kun oltiin Ancient-osuudesta jo niin poikki).

 • Reply
  Anna | Muuttolintu
  15.6.2019 at 02:16

  Näyttää rauhalliselta pätkältä muuria? Jotenkin olen kuvitellut, että ne parhaat paikat olisivat ihan täynnä ihmisiä. Tämä täytyy ehdottomasti joskus kokea!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.6.2019 at 21:49

   Kiitos Anna! Badalingin osuus on kaikista suosituin ja se on täynnä porukkaa. Kävimme siellä ensimmäisenä päivänä kääntymässä sen jälkeen kun olimme päivän patikoineet keskenämme Ancient Badaling -osuudella. Syrjäisemmät muuriosuudet eivät ole vielä niin turistisia. Suosittelen!

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  16.6.2019 at 01:11

  Voi mahtava Kiinan muuri! Tuonne on vielä joskus kyllä päästävä. Se on jotenkin niin kuuluisa ja hieno. Muutenkin Kiina, vaikka siitä paljon negatiivista kuuleekin, kiehtoo erilaisuudellaan. Varmasti hieno kokemus tämä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.6.2019 at 16:53

   Kiitos Paula! Oli hieno kokemus ja vaikka minuakaan ei Kiina ole aikaisemmin niin kiehtonut, niin herätti uteliaisuuden maata kohtaan.

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  16.6.2019 at 07:53

  Mä menin sillä hiihtohissillä ylös. Oli aika kamala kokemus, siis se hissiin meno ja etenkin siitä poistuminen vauhdissa. Ihmiset lähinnä tönittiin paikoilleen ja kiskottiin pois kamalan kiinalaisen huudon säestämänä. Samassa kohtaa oli muuten kelkkamäki, jota pitkin pääsi laskemaan alas.

  Tuolla oli vieraillessani ihan kamalasti ihmisiä. Oli hauska seurailla kiinalaisten valokuvaussessioita. Omissakin kuvissa kymmenen kiinalaista valokuvassa ei ole virhe, vaan maahan kuuluva ominaisuus : D

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.6.2019 at 16:56

   Kiitos Anna! Voi ei, hiihtohissi kokemus ei kuulosta kivalta. Meidän ryhmästä en saanut oikein mitään kommentteja, joten oliskohan tavat muuttuneet. Muurilla ei juuri kiinalaisiin tai muihinkaan törmätty (paitsi Badalingillä) mutta Pekingin kuvissa heitä onkin sitten enemmän tai vähemmän 😉

 • Reply
  Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  16.6.2019 at 14:09

  Tätä sinun vaellustarinaa on ollut kiinnostava seurata! Vaikka itse en vaelluksesta niinkään haaveile (Kolumbian trekki edelleenkin mielessä), olisi silti ihana päästä joskus näkemään nuo Kiinan muurin maisemat!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.6.2019 at 16:58

   Kiitos Anna-Katri! Kiva kuulla, että tämä reissu on kiinnostanut. Muureille pääsee onneksi ilman vaellustakin. Sinun Kolumbian vaellus oli kyllä aika hurja. En ihmettele, jos ei heti unohdu 🙂

 • Reply
  Eve, Jetlaggies
  17.6.2019 at 22:34

  Komian reitin ootte vetäneet, wau! Luulimme itsekin aikanaan löytäneemme sellaiselle osalle muuria, että välttyisimme ruuhkalta, mutta toisin kävi. Kamalasti jengiä ja paikalliset mummot huitoivat kuntoillessaan meidät länkkäripennut kyynärpäällä kumoon ja sitä rataa:D. Ensi kerralla pitää tsekata vieläkin huolellisemmin, että saadaan nauttia rauhassa maisemista ja tunnelmasta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   20.6.2019 at 17:01

   Kiitos Eve! Harmi, kun ette saaneet rauhassa fiilistellä muurin maisemia. Olin kuullut ”kauhutarinoita” muurin ruuhkista etukäteen mutta meidän taitava opas osasi viedä meidät paikoille, joissa ei muita ollut.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  30.6.2019 at 19:11

  Taitaa olla aika haastava reitti! Vaikka ensimmäiseksi ajattelin, että helppoahan tuo tasaisella muurilla, mutta nuo portaat, joita pitää mennä ”nelivetoa”!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.7.2019 at 22:51

   Kiitos Pirkko! Reitille mahtui monenlaista mutta helpoksi en sitä sanoisi. Portaita oli paljon niin ylös kuin alas ja pahimmissa paikoissa piti ottaa neliveto avuksi 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  30.6.2019 at 19:28

  En ole hei koskaan ajatellut, että tuonne muurille voisi lähteä vaeltamaan. Tämähän meni heti bucket-listalle! Kuulostaa tosi mielenkiintoiselle!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.7.2019 at 22:52

   Kiitos Teija! Et ole ainoa, jolle tämä tuli yllätyksenä. Eivät ole niin yleisiä kuin jotkut muut kohteet.

 • Reply
  Iina / Iina travels
  1.7.2019 at 15:44

  Ihania kuvia! Kiinan muuri on kyllä todella upea ilmestys ja itsekin toivon sinne joskus pääseväni! Mahongia on tullut pelattua joskus pienenä tietokoneella, voisi joskus ihan livenäkin testata.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.7.2019 at 22:54

   Kiitos Iina! Minulle mahjong oli uusi peli ja kesti hetken ennenkuin pääsi kärryille sen säännöistä.

 • Reply
  Riitta Reissaa
  1.7.2019 at 18:59

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Kiinanmuuri on vielä kokematta ja tästä sain realistisen kuvan urakasta. Huikea kokemus. En tiennytkään, että muuri on paikoin noin vaikeakulkuista. Vsrmasti itsensävoittajan hyvä fiilis kiipeilyn jälkeen!
  Ja totta: kiinalaiset osaavat pitää ”keskustelullaan” koko hotellin hereillä😂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.7.2019 at 22:56

   Kiitos Riitta! Vaellukselle mahtui helppoja osuuksia mutta myös haastavia. Paikoitellen sai mennä kieli keskellä suuta. Kiinalaiset ovat tosiaan kovaäänisiä 😉

Leave a Reply