Kirjat

Joululahjavinkki talviretkeilijälle

11.12.2022
talviretkeilijan-opas

*Kirja saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*

Retkeily yleistyi koronavuosien aikana. Luonto ja metsät olivat auki, kun kaikki muu sulkeutui. Minäkin laitoin useana viikonloppuna vaelluskengät jalkaan ja lähdin etsimään itselleni uusia patikkapolkuja. Mutta kun lumi satoi maahan, retkeily loppui kuin seinään, kunnes se kevätauringon myötä alkoi uudestaan.

Kun sain Talviretkeilijän oppaan käteeni, ensimmäinen ajatus oli, että nyt ollaan uuden edessä. Mutta tarkemmin ajateltuna olihan minulla kokemusta talvisessa luonnossa retkeilystä. Olen yöpynyt Kilimanjaron rinteillä teltassa, vaikka lämpötila yöllä kävi pakkasen puolella. Rämmin Elbrusin rinteitä kirjaimellisesti lumessa ja yritin pysyä polulla, jota oli vaikea erottaa pyryn keskeltä. Yöt nukuin yhdessä muiden retkeilijöiden kanssa kontissa, jossa sähköä oli saatavilla vain kaksi tuntia illassa. Levillä olen patikoinut Kätkätunturilla. Näistä kokemuksista huolimatta en pidä itseäni talviretkeilyn konkarina.

elbrus-perusleiri
Elbrus perusleiri Kaukasuksen vuoristossa
levi-nakyma-levitunturille-katkalta
Kätkätunturilla

Mitä on talviretkeily?

Talviretkeily on pakkasella tai lumisessa maastossa tapahtuvaa retkeilyä. Ensimmäisenä tulee mieleen patikointi tai hiihtäminen, mutta lumikenkäily, läskipyöräily ja retkiluistelu ovat myös talviretkeilyä. Oikeastaan siihen lasketaan kaikenlainen talvella luonnossa touhuaminen. Levillä mietittiin lumikenkäilyä, mutta päätimme mennä Kätkätunturille kuitenkin jalkaisin, koska polku näytti olevan hyvässä kunnossa. Mitä ylemmäs pääsimme, sitä huonommassa kunnossa polku oli. Lumikenkäilijöitä näkyi reitin varrella, mutta eipä heidänkään eteneminen umpihangessa kovin vauhdikasta ollut. Kannattaa tietysti muistaa, ettei vauhti ole retkeilyssä muutenkaan pääasia.

Ota talviretkeilijän opas avuksi

Talviretkeilijän opas on kattava vinkkipaketti upeilla valokuvilla höystettynä mitä pitää ottaa huomioon ennen kuin heittää repun selkään ja painuu lumen peittämään luontoon. Kirjassa kiteytyy hyvin ajatus siitä, että asumme pohjolassa, jossa sääolosuhteet ovat lähes puolet vuodesta talvea. Kun retkeily on rakas harrastus ja intohimo, ei sitä haluaisi laittaa tauolle talven tullessa eikä tarvitsekaan. Kirjan kirjoittaja Jouni Laaksonen on kokenut retkeilijä, eräopas ja palkittu tietokirjailija Kuhmosta. Hän muistuttaa, että vaellusharrastus kannattaa aloittaa muulloin kuin talvella. Kun kokemusta on sulan maan vaelluksilta, on helpompi siirtyä talviretkeilyyn. Kirja on kirjoitettu retkeilijöille, joilla on perustaidot hallussa.

Miten talviretkeilyssä pääsee alkuun?

Talviretkeily on helpointa aloittaa päiväretkistä. Kun kokemusta karttuu, voi lähteä viikonloppuretkille ja siitä seuraava askel on pidemmät vaellukset. Perustiedot ja -taidot vaatetuksesta, ruoka- ja juomahuollosta, suunnistuksesta sekä tulenteosta on oltava hallussa. Talviretkeilyn ensimmäiset yöt voi viettää tuvissa tai laavuilla ja testailla omia tuntemuksia. Suin päin ei kannata lähteä tunturiin viikon vaellukselle teltan kanssa, jos ei ole sellaista koskaan tehnyt. Turvallisuus ennen kaikkea!

Kirjassa käydään hyvin läpi talvivaellukselle lähtemistä aina suunnittelusta ja ajankohdasta varusteisiin ja suunnistamiseen. Pidin erityisesti kattavasta varusteiden esittelystä sekä aivan mahtavasta varusteluettelosta. Myös tulenteon salat kuvin ja sanoin oli hyvä ja hyödyllinen osio.

levi-katkatunturi

Talviretkelle koko perheen voimin

Talviretkeilyä voi harrastaa koko perheen voimin, se ei ole pelkästään aikuisten juttu. Kirjassa huomioidaan perheen pienimmät ja annetaan hyviä vinkkejä lasten kanssa retkeilyyn.

Vaikka talvella kylmä sää haastaa, on siinä hyvätkin puolensa. Kuten Laaksonen kirjoittaa, talvella ei ole hyttysiä eikä muitakaan öttiäisiä. Talvella ei tarvitse hikoilla, paitsi jos on pukenut liikaa päälle. Talvella voi ottaa avuksi sukset, jotka ovat nivelille lempeät apuvälineet. Kesällä eteen voi tulla paikkoja, joista on vaikea päästä yli esimerkiksi suo tai joki, talvella niiden ylittäminen on helpompaa. Näiden esimerkkien valossa ei talviretkeilyn aloittamiselle ole enää oikeastaan mitään esteitä.

Jouni Laaksonen: Talviretkeilijän opas
SKS Kirjat 2022

Pidätkö sinä talviretkeilystä?

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    11.12.2022 at 17:08

    Tuo on muuten mainio neuvo, että retkeily kannattaa todella aloittaa jostain muusta kuin talviretkeilystä. Toisaalta, monelle ei ensimmäisenä ehkä tulisikaan ajatusta lähteä talviretkeilemään, jos retkeilystä ei olisi edes jossain määrin kokemusta. Jouni Laaksoselta on muutama kirja luettu, mainioita teoksia ja eiköhän tämäkin tule luettua läpi. Kuulostaa hyvältä paketilta.

    Ja itse pidän kyllä talviretkeilystä, talviset maisemat ovat tavattoman hienoja!

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:33

      Kiitos Mikko! Jounilla on hyviä kirjoja ja minullakin on niitä muutama hyllyssä.

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
    11.12.2022 at 21:45

    Tällaisia ummikkoja varten kuin minä se opas on kirjoitettu! Olisin palellut kuoliaaksi heti ensimmäisenä yönä talvella patikoidessa. Jos edes selviäisin yöhön asti 😂. En itse asiassa ikinä ollut retkellä talvella.
    Muuten, aika monessa maassa koronan aikana ei saanut patikoida edes metsissä tai käydä ulkona, mm. Italiassa, Portugalissa ja Maltalla. Suomalaiset olivat niiden onnellisten joukossa, joiden maan hallitus ei kieltänyt ulkoilua. Meillä on menty kauppaan metsän kautta aina moneen otteeseen 😉. Rajoitukset helpottivat vasta vuoden 2020 kesällä hetkeksi, ja sitten olivat taas otettu käyttöön. Vasta 2022 ulkona sai liikkua joten kuten vapaasti, vaikka maskipakko oli voimassa vielä pitkälle vuoteen 2022 myös ulkona liikkuessa.

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:50

      Kiitos Nadine! Aika hurja tuo ulkoilukielto koronan aikaan näin suomalaisen näkökulmasta. Italiassa asuvalta ystävältä kuulinkin rajoituksista ja jos menit ulkoiluttamaan koiraa piti olla lupalappu mukana. Meille vapaaseen liikkumiseen tottuneille tuo kuulosti ahdistavalle. Onneksi ne ajat ovat (toistaiseksi) takanapäin.

  • Pirkko / Meriharakka
    15.12.2022 at 12:31

    Lumikenkäilyä tuli kokeiltua kerran, koronan aikaan tietysti, kun matkavaihtoehdot olivat lähinnä Suomen talvea.
    Oli kyllä tavallaan kivaa, eli pitäisikö tuota miettiä vielä uudelleenkinn, etenkin nyt kun tuota lunta ihan lähimetsissäkin on vaikka kuinka!

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:51

      Kiitos Pirkko! Lumikenkäilyä olisi hauska kokeilla ja Levin reissulla se oli jo lähellä.

  • Aila ja Juha
    15.12.2022 at 19:07

    Kiitos minulle uutta tietoa antavasta talvikuvauksesta. Enemmän olemme vaellelleet luonnossa kesäkeleillä. Kun korona alkoi, löähdimme aamuisin kuulokkeet korvissa lähimetsään kuunnellen samalla hallitusviisikon päivittäistä tiedotetta koronatilantereesta. Taitaa olla sama lumikävely taas tulossa ohjelmaan, kun on niin paljon muita tauteja liikkeellä. Ehkä kuitenkin taas vaan lähialueilla nastakengillä.
    Juha

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:53

      Kiitos Juha! Flunssaa, koronaa ym. on nyt todella paljon liikkeellä ja mietin eilen pitkästä aikaa jouluostoksille mennessä, olisiko pitänyt laittaa maski kasvoille. En sitä tehnyt, mutta yritin vältellä isompia ihmisjoukkoja.

  • Sini matkakuumeessa
    17.12.2022 at 11:35

    En ole koskaan talviretkeillyt. Miksei sitä voisi kokeilla , jos varusteet ovat hyvät. Ei minua pieni pakkanen ja lumi haittaa. ☺️

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:54

      Kiitos Sini! Kun on hyvät varusteet, ei kylmyys tosiaan haittaa. Minä laitan yleensä liikaa päälle ja sitten tulee kuuma. 🙂

  • Eveliina / Reissukuume
    17.12.2022 at 12:22

    Tää olis ihan mun kirja! 😀 Vaikka talviretkeilyä on jollain mittapuulla tullut harrastettua, niin silti tuntuu, että olen aika aloittelija sen suhteen edelleen..

  • Paula - Gone with the Gastons
    17.12.2022 at 19:15

    Kiva kuulla, että myös lapset on huomioitu kirjassa. Itselläni on valitettavasti Suomen talviretkeily jäänyt aika vähiin, kun nuorempana kiinnosti lähinnä vain laskettelu. Täällä Yhdysvalloissa on kyllä tullut retkeiltyä Sierra Nevadan vuoristossa ja nytkin suunnitellaan joulun viettoa Yosemiten kansallispuiston kupeessa. Mukaan lähtee niin lumikengät kuin pulkatkin mutta yövymme sentään mökissä.

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:56

      Kiitos Paula! Teillä on kyllä upeat puitteet siellä. Pulkkailu on ihan parasta! 🙂

  • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
    18.12.2022 at 10:58

    Talviretkeily kyllä kiinnostaa! Ollaan haaveiltu Lapissa hiihtovaelluksesta, jossa yövyttäisiin varaustuvissa matkan varrella.

    • Merja / Merjan matkassa
      18.12.2022 at 11:58

      Kiitos Veera! Hiihtovaellus Lapissa olisi varmasti upea kokemus. Mieheni serkku teki sellaisen muutama vuosi sitten ja lähti vähän ummikkona kokeneemman porukan matkaan. Hänellä oli tavaraa ihan liikaa mukana ja raskasta ahkiota perässä vetäessään oli kiroillut, kun ei paremmin valmistautunut. Hyvät naurut ollaan saatu hänen tarinoistaan. 🙂

  • Kohteena maailma / Rami
    18.12.2022 at 16:12

    Talviretkeilyssä on kyllä itsellä huomattavasti parantamisen varaa, niin tuollaisesta kirjasta voisi saada sopivasti inspiraatiota lisää.

    • Merja
      7.1.2023 at 17:03

      Kiitos Rami! Kirjasta saa hyviä vinkkejä ja neuvoja mistä aloittaa. Tai jo kokeneemmalle löytyy varmasti myös jotain uutta.