Kirjat

Kansallispuistojen kultainen opas – joululahjavinkki retkeilijöille

10.12.2021
kansallispuistojen-kultainen-opas

*Kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*

Erilaisia retkeilystä ja kansallispuistoista kertovia kirjoja on ilmestynyt lukuisia kuluneen vuoden aikana. Kysyntää on ollut, koska ihmiset suuntasivat sankoin joukoin luontoon koronapandemian aikana. Näin minäkin tein. Kun ulkomaille ei päässyt, piti tekemistä ja näkemistä etsiä lähempää. Kolusin lähiseutujen luontopolkuja ja hämmästelin mitä kaikkea läheltä löytyikään. Muutamissa kansallispuistoissa tuli myös käytyä ja innostus kaikissa niissä vierailuun kasvoi. Muistelen kaivanneeni yhtä selkeää opasta, johon olisi koottu kaikki Suomen kansallispuistot, reitit ja muu tarpeellinen tieto. Netistä näitä tietoja toki löytyi, mutta kaikki olisi pitänyt erikseen hakea. Omassa hyllyssä oli monia hyviä kansallispuistokirjoja, mutta niissä ei oltu esitelty kaikkia puistoja.

Mutta nyt sellainen kirja on tehty!

Kun sain Kansallispuistojen kultaisen oppaan käsiini, huomasin ilokseni, että samoihin kansiin oli koottu niitä tietoja mitä olin kaivannut. Uutuus on osa Retkipaikan suosittua kirjasarjaa ja sen sivuilla retkipaikkalaiset jakavat omia kokemuksiaan Suomen eri kansallispuistoista. Kirja esittelee kaikki kansallispuistot ja niiden erityispiirteet. Mukaan on päässyt jo Suomen 41. kansallispuisto eli Salla, joten kirja on hieman aikaansa edellä. Oppaassa on myös reittisuosituksia niin ensikertalaisille kuin konkareillekin. Jokaisessa esittelyssä on mukana havainnollistava kartta sekä mielestäni hauska faktalaatikko, jossa kerrotaan miten voit nauttia puistoista eri vuodenaikoina.

Vastuullista retkeilyä ei ole unohdettu

Vastuullisuus on päivän sana eikä sitä ole unohdettu tässäkään kirjassa. Kansallispuistoesittelyiden lomassa on annettu vinkkejä vastuulliseen retkeilyyn, jotka ovat hyviä muistutuksia meille kaikille. Kirjasta löytyy tietoa myös tupa- ja retkietiketistä. Nämä ovat tärkeitä varsinkin aloitteleville retkeilijöille, mutta tarpeellista kertausta muillekin.

Aamuvirkkuna voit kokea luonnon anivarhain ja iltavirkkuna juuri ennen yötä. Silloin myös suosituimpien kansallispuistojen parkkipaikoilla on hyvin tilaa.

Karoliina Säkö

Oppaasta löytyy kivoja vinkkejä myös miten toteutat onnistuneen retkipäivän lasten kanssa, mitä pitää huomioida, jos ottaa koiran mukaan luontoretkelle tai milloin suunnata kansallispuistoon, jos ei halua kulkea ruuhkassa.

Kirjan plussat ja miinukset

Kirjassa on kivasti huomioitu erilaiset retkeilijät. Reittisuosituksissa on vinkit niin aloittelijoille, liikuntaesteisille sekä haasteita haluaville. Kirjasta löytyy mukavaa luettavaa myös kansallispuistokonkareille. Vaikka en itseäni vielä sellaisena pidä, oli mielenkiintoista lukea esimerkiksi miten kansallispuistojen reitit syntyvät ja mitkä seikat siihen vaikuttavat.

pyha-hakki-kansallispuistojen-kultainen-opas

Kirja on maantieteellisesti jaettu kuuteen osaan; Etelä-Suomi, Järvi-Suomi, Pohjanmaa, Vaara-Suomi, Lappi ja merialueet. Oppaan alkusivulta löytyy Suomen kartta, johon kaikki kansallispuistot on sijoitettu ja sieltä voi rastittaa käydyt puistot. Samalla kartta auttaa hahmottamaan missä päin Suomea mikäkin puisto sijaitsee.

lappi-kansallispuistojen-kultainen-opas

Kultainen opas on hyvä perusteos, jossa kerrotaan jokaisen kansallispuiston erityispiirteet, suositellaan reittejä ja retkipaikkalaiset kertovat omia kokemuksiaan. Kirja on kuvitettu korkealaatuisilla kuvilla, jotka tekevät oppaasta visuaalisesti kauniin kokonaisuuden.

Se mitä olisin kaivannut kirjaan olivat kansallispuistojen osoitteet. Kun viime kesänä kävimme Hossan kansallispuistossa etsin netistä osoitetietoja. Löytämäni osoite oli virheellinen, koska navigaattori piippaili ”perillä ollaan”, vaikka ympärillä oli pelkkää ryteikköä. Löytyihän se puistokin vihdoin kun jatkoimme huonokuntoista hiekkatietä eteenpäin. Retkeilyvarusteista olisin myös kaivannut omaa artikkelia. Asiaa sivuttiin lyhyesti vaellukselle valmistautumisesta kertovassa jutussa, mutta kattavampi esittely olisi ollut paikallaan.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    10.12.2021 at 20:03

    Tuo on kyllä täysin totta, että mahdollisimman selkeät osoitteet olisi hyvä olla. Yleensä ne toki on helppo löytää, mutta näin ei aina ole. Joskus niiden etsimiseen menee paljon aikaa ja siltikään ei aina voi olla varma, että onko navigaattorissa oleva osoite varmasti oikea… Vaikka itse olen kaikki kansallispuistojen päiväpatikat jo kulkenut, niin tämä voisi olla siinä määrin kiinnostava opas, että ainakin kirjastosta sen voisi lainata.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      15.12.2021 at 17:04

      Kiitos Mikko! Minulla on useita kokemuksia luontopolkujen heikoista osoitetiedoista. Tässä kirjassa käsitellään toki vain kansallispuistoja, mutta monesti niistäkään ei aina tiedä mikä osoite pitää paikkaansa ja mikä ei. Suosittelen ainakin lainaamaan kirjan ellei sitä halua omaan hyllyyn.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    16.12.2021 at 18:41

    Näin nettiaikaan olen – muutamasta kansallispuistosta huolimatta – ohittanut niistä kertovat kirjat, mutta äskettäin huomasin, että tarjolla olisi raaputuskarttakin kansallispuistoista ja se alkoi kyllä jo houkuttamaan 🙂
    Toki varmaan kirjastakin olisi iloa – tai olisi ollut – sillä Etelä-Suomen puistot on jo pääosin tullut katsastettua ja kovin pohjoiseen emme taida viitsiä ajella.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      19.12.2021 at 10:31

      Kiitos Pirkko! Minulle on ilmestynyt useita kansallispuistoista kertovia kirjoja hyllyyn lähinnä nyt koronan aikaan. Toki netistä löytyy paljon tietoa, mutta kirjoista on ollut kiva lukea muiden kokemuksia sekä muuta infoa. Viime vuoden kokemusten perusteella talviretkeily ei oikein nappaa, mutta kunhan kevät ja kesä taas koittaa, on mukava palata luontopoluille.

  • Reply
    Elina / elinanmatkalaukussa
    16.12.2021 at 21:11

    Tästä en oo kuullutkaan! Pari kansallispuisto kirjaa meillä jo on, tosi kiva että tässä on ennakkoon mukana myös Salla! Olipa hassua, että kirjassa on erikseen osio Pohjanmaa, sillä täällä asuvana tuntuu ettei täällä Pohjanmaalla edes ole kansallispuistoja (ainakaan kovinkaan lähellä, lähimmät 2 h päässä!). Lauhanvuori, Kauhaneva ja Salamajärvi nyt ainakin lasketaan siihen mukaan. Vai käsitelläänkö kirjassa Pohjanmaa alueena ihan Pohjois-Pohjanmaalle saakka?

  • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    19.12.2021 at 10:39

    Kiitos Elina! Minustakin oli kiva, että kirjaan oli otettu Salla mukaan. Pohjanmaahan on laskettu myös Pohjois-Pohjanmaa mukaan, koska mainitsemiesi kansallispuistojen lisäksi sen alta löytyy myös Rokua. Pohjanmaan alla oli laitettu lisäksi Puurijärvi ja Isosuo, joka ei ole minulle tuttu kansallispuisto. Kun katsoin sen sijaintia kartalta, se ei minun mielestäni ole Pohjanmaata vaan Satakuntaa.

  • Reply
    Helmet-lukuhaaste 2020 - miten meni? - Merjan matkassa
    25.12.2021 at 16:01

    […] Matkabloggaajan syksyn kirjavinkit Matkabloggaajan lukuvinkit kesälle Kansallispuistojen kultainen opas – joululahjavinkki retkeilijöille […]

Leave a Reply