Yhteistyössä Avain kustannus
Kirjan ensimmäiset sanat saavat minut tuntemaan telepaattisen yhteyden kirjailijan kanssa. Kontio kertoo, ettei hän anna neuvoja vaeltajien kenkävalintoihin. Olin ennen kirjan avaamista ajanut Orimattilan luontopolulta kotiin ja matkalla pohtinut itsekseni, pitäisikö jatkossa turvautua mielummin kumisaappaisiin kuin vaelluskenkiin. Maasto oli ollut märkä ja kurainen. Gore-texit joutuivat koetukselle, kun pitkospuut painuivat suoalueella veden alle ja minun kenkäni niiden mukana. Myöhemmin Kontio pyörtää puheensa ja suosittelee kumisaappaita. Olen samaa mieltä.
Luontoretken jälkeen tekee mieli lettuja. Sillä aikaa kun ne paistuvat kullanruskeiksi paistinpannulla, selailen kirjaa ja unohdun sen tunnelmiin. Kun palaneen käry valtaa keittiön, syöksyn pelastamaan pannulta sen mikä pelastettavissa on. Jätän kirjan haikein mielin pöydälle ja päätän keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Ruoan jälkeen kirja pääsee kanssani sohvan nurkkaan ja sitten meitä ei keskeytä enää mikään.
Tomi Kontion ”Kansallispuistojen kutsu” valittiin vuoden 2020 matkakirjaksi. Enkä ihmettele! Kirja on upea teos Suomen kansallispuistoista harrastajaretkeilijän silmin ja kuvin. Jo ensimmäisiltä sivuilta lähtien tunsin miten samaistuin Kontion ajatusmaailmaan. Hän ei ole ”hard core” retkeilijä, joka sormea heristäen kertoo miten kansallispuistoja kierretään oikeaoppisesti ja minkälaisia varusteita pitää ostaa. Päinvastoin! Ensimmäisillä sivuilla hän kertoi hankkineensa retkeilyvälineitä pikku hiljaa vuosien varrella ja testanneensa mikä toimii. Näinhän minäkin olen toiminut. Retkivarusteet eivät ole aina sieltä halvimmasta päästä ja omia välineitä olen myös kartuttanut pikku hiljaa. Kannattaa myös muistaa, ettei kalleimmat ole aina parhaita. Kenkien ohella makuualustaan ja -pussiin kannattaa satsata. Tuon minäkin allekirjoitan.
Luirojärvestä se lähti
Kansallispuistojen kutsu syntyi rakkaudesta lajiin. Kontio kiinnostui kansallispuistoista, kun hän matkusti vuonna 2015 ensimmäistä kertaa Lappiin Urho Kekkosen kansallispuistoon tekemään juttua Mondo-lehdelle. Luirojärvi ja sen sauna tartuttivat Kontioon jotain mitä Lapin hulluudeksi kutsutaan. Kotiin palattuaan hän kertoi matkasta pojalleen, joka halusi myös Luirojärven saunan löylyihin. Ensimmäiset luontoretket päätettin kuitenkin aloittaa lähempää ja jos innostus jatkuisi, Luirojärven vuoro tulisi kyllä. Näistä lähtökohdista syntyi ajatus kiertää kaikki Suomen kansallispuistot pojan kanssa. Kirjaan niistä pääsi 31. Kun kustantamosta ehdotettiin kirjan tekemistä, Kontio epäröi. Suomen kansallispuistoista oli kirjoitettu lukuisia kirjoja ja oppaita. Kirjailijakollega Laura Lindstedt osasi sanoa oikeat sanat ”Sinähän olet runoilija. Jo se takaa, että kirjasta tulee omanlaisensa.”
Tomi Kontio on runoilija ja kirjailija, joka näkyy myös kirjan sivulla. Teksti soljuu ja maisemien kuvailut ovat suorastaan runollisia. Tarinoissa on mukana huumoria ja huomaan nauravani ääneen useamman kerran. Hauskimmat jutut syntyvät, kun matkassa on mukana kommelluksia. Sen olen itsekin reissuillani huomannut. Kansallispuistoissa kuljetaan eri vuodenaikoina eikä siellä liikuta pelkästään jalkaisin, vaan hypätään myös kajakin kyytiin ja retkiluistimien päälle. Kirjan kuvituksesta täytyy vielä todeta, että se on huikea. Saatoin tuijotella kuvia pitkän aikaa ja ajatuksissani haaveilin pääseväni samoille poluille joskus.
Hyvä lahjavinkki luonnossa liikkujille
Kansallispuistojen kutsu löytää tiensä varmasti monen luonnossa liikkuvan kirjahyllyyn ja on hyvä lahjavinkki pukinkonttiin. Korona-aika on ajanut meidät metsään, kun muualle ei nyt pääse. Nekin urbaanit cityihmiset, joita ei luonnossa samoilu ennen kiinnostanut, ovat nyt kansallispuistobuumin vallassa. Voisin laskea itseni tuohon joukkoon. Liikuin toki luonnossa jo ennen koronaakin. Metsässä juokseminen oli rentouttavaa ja koirien kanssa oli kivempi kävellä rauhallisilla poluilla kuin autotien varressa. Mutta pidemmille vaelluksille lähdin ulkomaille. Kotimaan pusikot eivät siinä vaiheessa kiinnostaneet. Nyt kun lähiseudun luontokohteita on tullut kierrettyä, olen yllättynyt monta kertaa, miten hienoja paikkoja löytyy ihan lyhyen matkan päässä kotoa. Kansallispuistokärpänen on puraissut myös minua. Miltähän Luirojärven saunan löylyt tuntuisivat?
*Kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*
Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Matkabloggaajan syksyn kirjavinkit
Matkabloggaajan lukuvinkit kesälle
Onhan blogi seurannassa jo Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä
14 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
28.11.2020 at 15:47Näitä kansallispuistokirjoja onkin nyt lähivuosina tullut useampia. Tästäkin jostain tuli nähtyä mainos ja ihan mukavalta kirjalta vaikutti. Vaatetus on ehkä omasta mielestäni noiden mainittujen lisäksi sellainen, johon kannattaa panostaa, varsinkin jos retkeilee kesän lämpimimpien säiden ulkopuolella. Läpimärät vaatteet ja kylmyys ei ole mukava juttu.
Eipä tosin tuollaista ”sormea heristäen kertoo miten kansallispuistoja kierretään oikeaoppisesti ja minkälaisia varusteita pitää ostaa” -asennetta ole tullut vastaan onneksi noissa muissakaan kirjoissa, vaan todella mukavalla tavalla kaikki vastaan tulleet ovat ainakin omasta mielestäni kirjoitettu.
Merja / Merjan matkassa
1.12.2020 at 17:09Kiitos Mikko! Myönnän, että aiemmin julkaistut kansallispuistokirjat olivat menneet minulta ohi. Kontion kirjassa on mainittu nimeltä muutamia ja muun muassa Tea Karvisen muutama vuosi sitten julkaistu kirja alkoi kiinnostamaan. Ehkäpä se löytyisi kirjastosta. Vaatetukseen kannattaa myös panostaa. Huomaan itse laittavani usein liikaa vaatetta ja sitten hiki valuu selkää pitkin jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Kylmästäkin on tullut kärsittyä, mutta ne kokemukset ovat vuoristosta.
Pirkko / Meriharakka
30.11.2020 at 13:52En edelleenkään varsinaisesti miellä itseäni Suomen luonnossa vaeltavaksi tyypiksi, enkä sen myötä taida hankkia itselleni aiheeseen liittyvää kirjallisuuttakaan, mutta täytyy todeta, että osaat kirjoittaa! Jos tämä kirja on puoliksikaan niin hyvä kuin tämä luonnehdintasi siitä, niin kirja on varmasti hyvä!
Merja / Merjan matkassa
1.12.2020 at 17:12Kiitos Pirkko kivasta kommentista! 🙂 Kirja oli mukavasti kirjoitettu ja tykkäsin pienistä tarinoista, jotka liittyivät johonkin kansallispuistoon. Huomasin myös ajattelevani monesta asiasta samalla tavalla kirjoittajan kanssa, joten sekin taisi viedä mennessään.
Sonja | FIFTYFIFTY
30.11.2020 at 19:24Vaikuttaa tosi kivalta kirjalta, juuri sellaiselta, joka imaisee mukaansa helposti. Kiitos vinkistä! Hyvin kirjoitettuja kansallispuistofiilistelyjä olisi tosi ihana lukea.
Merja / Merjan matkassa
1.12.2020 at 17:14Kiitos Sonja! Tämä kirja vei mennessään. En olisi malttanut laskea sitä käsistäni ja loppua kohden alkoi harmittamaan, että kohta tämä ilo loppuu. Onneksi tarinoihin voi palata aina uudestaan 🙂
Elina / elinanmatkalaukussa
2.12.2020 at 23:08Kiitos vinkistä! En vaan tiedä hankkisiko tuon itselleni vai puolisolleni… Joka tapauksessa voisi päätyä meidän kirjahyllyyn, kun retkeilijän kansallispuistot kirjaa tulee aina silloin tällöin selailtua kirjahyllystä. Se on kyllä hyvä vinkki, uusia varusteita aina kokemuksen karttuessa! Täällä reissupostaukset fiidissäkin huomaa todella hyvin tämän kansallispuistojen suosion, kun ulkomaan postaukset ovat vaihtuneet kansallispuisto postauksiin 🙂 Ihana vaan, kun ollaan löydetty omasta kotimaasta paljon uusia kohteita, sillä Suomihan on pinta-alaltaan kuitenkin todella suuri maa!
Merja / Merjan matkassa
4.12.2020 at 17:09Kiitos Elina! Saman huomion minäkin olen tehnyt postausaiheista. Enemmän näkyy juttuja kotimaan luontokohteista kuin ulkomailta, mikä on täysin ymmärrettävää. Mielummin luen itsekin nyt juttuja sellaisista kohteista minne voi mennä. Ne alkavat vaan käydä päivä päivältä vähiin koronatilanteen pahentuessa.
Anna K. - Kaukaa haettua
3.12.2020 at 22:01Kertoo paljon tästä koronavuodesta, että vuoden matkakirjaksi valitaan kansallispuistoihin keskittynyt teos. Niissähän porukka on nyt pyörinyt varmaan enemmän kuin koskaan. Ja komealta tuo teos näyttää!
Merja / Merjan matkassa
4.12.2020 at 17:11Kiitos Anna! Näinhän se on, että nyt vallitsee aikamoinen kansallispuistobuumi. Myönnän hurahtaneeni siihen itsekin 🙂
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
5.12.2020 at 22:28Kiitos Merja ajankohtaisesta vinkistä. Nyt kun näyttää siltä, että tässä vielä jokunen aika kolutaan kotimaata ja liikutaan erityisesti luontokohteissa, tämä tietous tulee tarpeeseen. Ja heti tuli mieleen eräs, jonka eräkirjavalikoimaan voisin tämän lahjaksi ostaa…
Merja / Merjan matkassa
8.12.2020 at 19:32Kiitos Annemaria! Kiva kuulla, että tästä kirjavinkistä on hyötyä 🙂
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi
6.12.2020 at 10:38Kiitos kirjavinkistä! Luontoaiheiset kirjat on aina mukavia lukea, kansallispuistot ovat lähellä sydäntä. 😍
Merja / Merjan matkassa
8.12.2020 at 19:34Kiitos Veera! Tämän luettuani innostuin muistakin Suomen kansallispuistoista kirjoitetuista kirjoista. Siinäpä lukemista vaikka joululomalle, ellei sää salli ulkoilua lähiluontopoluilla.