Kirjat

Retkipaikka -kirjasarjan kolmas osa vie Suomen kauneimpiin maisemiin

14.5.2021

*Kirja saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*

Oletko kuullut Retkipaikka -kirjasarjasta? Kun sain käteeni sarjan uusimman ”Seikkailuja kauneimmissa maisemissa” ja luin sen kääntöpuolelta, että se on jo kolmas osa, olin hämmästynyt. Miten tällainen kirjasarja on mennyt minulta täysin ohi?  Retkipaikan verkkosivu sen sijaan on tuttu vuosien varrelta ja olen löytänyt sieltä lukuisia hyviä päiväpatikointikohteita.

Korona-aika on saanut suomalaiset sankoin joukoin luontoon ja erilaisille retkeilykirjoille on nyt kysyntää. Niitä onkin ilmestynyt useita kuluneen vuoden aikana. Tässä kirjassa esitellään 80 erilaista retkeilykohdetta ympäri Suomea ja kirjoitustyöhön on osallistunut 28 retkeilijää Retkipaikka-yhteisöstä. Kohteita löytyy laidasta laitaan ja tarjolla on vinkkejä moneen makuun. Helpoimmin saavutettaviin paikkoihin pääsee autolla ja osa vaatii seikkailumieltä ja pitkää patikointia erämaassa.

Plussaa helppolukuisuudesta

Kirja oli helppolukuinen ja sen alussa oli kerrottu mitä kohde-esittelyissä käytetyt eri symbolit tarkoittavat. Jokainen kohde oli myös merkitty värikoodein, jotka kertoivat vaativuustasosta. Sisällysluettelosta löytyi selkeä jaottelu paikoista maakunnittain. Se helpotti kohteiden sijoittelua Suomen kartalle ja siten pystyi helposti arvioimaan etäisyyksiä. Otin heti lähempään tarkasteluun Päijät-Hämeen, jonka kohteet oli esitelty yhdessä Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan kanssa.

kiviseina-syvyyksiin

vinkit-maiseman-aarelle

kupsonvaara

Jokainen retkikohde oli saanut kirjasta yhden aukeaman. Aloitussivulla oli myös maantiekartta, jonne sen alueen maisemat oli sijoiteltu. Hienojen kuvien lisäksi sivuilta löytyi tunnelmallinen retkitarina sekä vinkkejä lähiseudun retkikohteisiin. Kirjasta löytyi paljon jo entuudestaan tuttuja kohteita, mutta myös sellaisia, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Esimerkiksi Rautjärven Haukkavuori ja Alajärven Pyhävuori olivat minulle entuudestaan tuntemattomia, mutta todella mielenkiintoisen näköisiä kohteita.

”Tämän teoksen sivuilla tunnet, kuinka pakkanen paukkuu, meri tuoksuu, hämyiset kanjonit kaikuvat ja viilentävä tuuli puhaltaa tunturin laella.” -Tekijät

Patikointipolkujen lisäksi kirjasta löytyy Suomen kauneimpia kansallismaisemia kuten Imatrankoski ja Raaseporin ruukkikylät. Hiirenkorvalle sivu kääntyi myös Neitvuoren kohdalla. Sain kirjan käsiini samaan aikaan kun suunnittelin Mikkelin reissua ja Neitvuori oli yksi vaihtoehto retkikohteeksi. Valitettavasti se täytyi jättää väliin, mutta ehkäpä seuraavalla Mikkelin reissulla pääsen tutustumaan tuohon Kolin maisemia muistuttavaan kohteeseen.

talitiainen

rantaunelma-kainuussa-retkipaikka

Jos mielesi haikailee enemmän melontaretkille tai fillarin selkään kuin metsäpoluille, uusimmasta Retkipaikka-kirjasta löydät hyviä vinkkejä myös näille liikkumistavoille. Onpa mukana myös yksi maisema, josta voit nauttia valosaasteettomalla alueella kääntämällä katseen ylös taivaalle yöaikaan.

Retkipaikka – Seikkailuja kauneimmissa maisemissa on näppärän kokoinen opus, jonka voisi ottaa vaikka retkille mukaan. Usein retkipaikoista kertovat kirjat ovat niin isoja, ettei niitä viitsi kantaa mukana, mutta tämä sujahtaa mukavasti reppuun. Kirja innosti lainaamaan kirjastosta myös aiemmin ilmestyneet osat.

*Kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Kansallispuistojen kutsu – lahjavinkki luonnossa liikkujalle
Matkabloggaajan syksyn kirjavinkit
Matkabloggaajan lukuvinkit kesälle

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  15.5.2021 at 11:45

  Olen kyllä tiennyt kirjasarjan olemassaolosta, mutta en ole siihen tarkemmin tutustunut. Retkipaikan verkkosivut ovat tyyliltään sellaiset, että itse jään usein kaipaamaan hieman yksityiskohtaisempaa tietoa, mutta voisihan sitä jonkun näistä lainata ja lukea läpi. Varmasti löytyisi uusia ideoita joka tapauksessa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:32

   Kiitos Mikko! Retkipaikan verkkosivuilta olen myös jäänyt kaipaamaan joskus tarkempia tietoja. Kirjassa sen sijaan on mukavasti tietoa esitellyistä kohteista. Minulle sieltä löytyi monta uutta paikkaa vanhojen tuttujen sekä jo listalla olevien lisäksi.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  19.5.2021 at 18:03

  Olen tietoinen kirjasarjasta, mutta olen ostanut aikoinaan useita eri paikkojen omia oppaita, kuten Uudenmaan lintupaikkaopas, Pirkanmaan lintutornit ja luontopolut ja Kymenlaakson luonnossa. Näissä kolmessa vikana on se, että ne ovat olleet vanhoja suunnilleen jo siinä vaiheessa, kun ovat tulleet ulos printistä. Luonto muuttuu drastisesti ja useimmiten huonompaan suuntaan. Myös erilaiset vaelluspolut muuttuvat ja jäävät hakkuiden myllertämäksi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:40

   Kiitos Stacy! Oppaita on kiva lueskella ja etsiä inspiraatiota. Monesti haen netistä tarkempaa ja ajankohtaisempaa tietoa kohteista. Osa reiteistä tosiaan muuttuu ja lisäksi on luontokohteita, joita laitetaan kiinni. Tästä esimerkkinä Rapalan luolat Kangasniemellä. Olen käynyt siellä lapsena ja olisin halunnut mennä verestämään muistoja, mutta maanomistajan toivomuksesta se on poistettu virallisten luontokohteiden joukosta.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  19.5.2021 at 21:58

  Luontokirjat myyvät tällä hetkellä kuin häkä ja tuli sitä eilen itsekin ostettua yksi hieman vanhempi kansallispuistoista kertova opus, joka oli uusittu tänä vuona. Itse vähän huonosti luen näitä ostamiani kirjoja, mutta sellaista selailua ja uusien inspiraatioiden hakua niistä saan kyllä paljon. Tämäkin kirja olisi varmasti mielenkiintoinen inspiraation lähde uusiin seikkailuihin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:43

   Kiitos Rami! Luontokirjat myyvät ja niitä myös ilmestyy paljon. Tai sitten en ole aikaisemmin osannut kiinnittää niihin huomiota. Myönnän, että itsekin olen kiinnostanut nyt enemmän kansallispuistoista sekä muista luontokohteista kertovista kirjoista kuin aiemmin. Inspiraation lähteenä ne ovat mainioita.

 • Reply
  Sini Javanainen
  21.5.2021 at 11:44

  Terveisiä Rautjärveltä! Haukkavuori on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, ja alueelta löytyy monta muutakin vierailemisen arvoista kohdetta, kuten Pirunkirkko, sotahistoriakohteet ja Hiitolanjoen ympäristö. Rautjärveltä löytyy myös pieniä, kotoisia ja edullisia majoituspaikkoja, joten kannattaa tulla vaikka pidemmäksikin aikaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:45

   Kiitos paljon Sini! 🙂 Nyt heräsi mielenkiinto Rautjärveä kohtaan. Jospa se mahtuisi kesälomareissun kohteeksi.

 • Reply
  Sandra / The Present is Perfect
  22.5.2021 at 18:41

  Nuo luontokohdekirjat ovat siinä mielessä järkevä ostos, että jutut eivät ihan nopeasti vanhene – toisin kuin monet matkakirjat, joissa on vinkkejä ravintoloista ja kahviloista ja kaupungeista. Kun on tuollainen kirja, tulee varmasti inspiroitua ja lähdettyä tuntemattomampiin kohteisiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:46

   Kiitos Sandra! Uusia kohteita löytyi roppakaupalla ja joukossa oli tietysti myös muutamia vanhoja tuttuja. Suomessa on paljon helmiä, joiden olemassaolosta en ole tiennyt mitään. Kuluneen vuoden aikana olen hämmästellyt moneen kertaan mitä kaikkea täältä löytyykään ja osa vielä aika läheltä.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  22.5.2021 at 21:12

  Nuo kirjat ovat melko usein ollut jo kädessäni ostamista varten. No viimeksi ostin tuon kansallispuistojen kutsun. Tuolta kirjasta saisi kyllä varmasti paljon vinkkejä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:48

   Kiitos Sari! Kansallispuistojen kutsua luin viimeksi viime viikolla 🙂 Sen pariin tulee palattua tasaisin väliajoin. Retkipaikasta sain kivoja vinkkejä kesäreissuille ja käyntipaikkoja jäi toki muillekin vuosille.

 • Reply
  Aila ja Juha
  22.5.2021 at 21:23

  Tuttu kirjasarja. Valtavan luettu, viimeksi varasin kirjan kirjastosta ja sain jonottaa ainakin puoli vuotta ennen kuin pääsin lukemaan sitä. Hyviä retkikohteita, mutta niin kuin joku jo sanoikin, kovin yksityiskohtaisia tietoja niistä ei kirjassa ole. Mutta useimmiten sitten kun innostuu jostain kohteesta, siitä kyllä löytää muutakin tietoa verkosta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:51

   Kiitos Aila ja Juha! Netistä löytyy hyvin tarkentavaa tietoa, jos jostain kohteesta enemmän innostuu. Toki joistakin pienemmistä ja ei-niin-tunnetuista paikoista voi olla vaikea löytää. Etsin Kangasniemellä yhtä luontopolun alkamispistettä, mutta netissäkään sitä ei oltu kovin tarkasti kerrottu.

 • Reply
  Sunna
  23.5.2021 at 13:36

  Tämä suomalaisten kotimaanretkeilyinnostus on kyllä ollut mahtavaa seurattavaa näin Inarin mettissä ja järvillä kasvaneen mutta maasta pois muuttaneen näkökulmasta. Ihanaa, että neuvotaan kirjan (ja kaiken muunkin) merkeissä ihmisiä uusien kohteiden, harrastusten ja kokemusten äärelle. Kutkuttelisi vähän alkaa kirjoittaa samantyyppisiä matskuja Alppien luontokohteista 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   31.5.2021 at 16:54

   Kiitos Sunna! No täällä yksi, joka mielellään lukisi myös Alppien luontokohteista 🙂 Toivottavasti rokotusten myötä pääsisi laajentamaan reviiriä, vaikka Suomestakin hienoja paikkoja löytyy.

Leave a Reply