Kirjat

Suomen tunturit tutuiksi – osallistu arvontaan!

10.2.2022
tunturit-tutuiksi

*Kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*

Tutkin viime kesänä marketissa telttoja ruokaostosten yhteydessä. Mietin mikä niistä olisi omiin tarpeisiin paras ja olisiko ne ”ruokakaupan teltat” edes tarpeeksi laadukkaita. Pitäisikö se ostaa kuitenkin retkeilyliikkeestä. Kotona varastossa makasi jo yksi teltta, joka oli hankittu noin 15 vuotta sitten. Se oli vielä hyvässä kunnossa, mutta yhdelle tai kahdelle hengelle liian iso. Teltta jäi lopulta hankkimatta, koska päädyin varaamaan pohjoisen automatkan majoitukset hotelleista ja pienistä bed & breakfast -paikoista. Telttailu jäi silti kaivelemaan mieltä.

Kun joulukuussa ilmestynyt ”Tunturit tutuiksi” -kirja tuli postista, mieleeni muistui teltan hiplailut viime kesältä. Jos näitä oppaan kuvailemia tuntureita lähtisi valloittamaan pitkän kaavan mukaan, tulisi teltan osto taas ajankohtaiseksi. Lapin tunturit ovat tuttuja pohjoisen hiihtolomilta. Kaikista tutuin on Pallastunturi, jonka lähellä mieheni perheellä oli mökki. Sieltä käsin kävimme viilettämässä Pallaksen rinteitä ja usein talvilomaviikon aikana kävimme myös muilla lähituntureilla. Siitä huolimatta tuntui kirjaa selaillessa, etten ole nähnyt tuntureista puoliakaan.

Kirja esittelee yli 60 huippua

Kirja vie lukijan yli 60 tunturin huipulle ja antaa vinkit niiden valloitukseen. Voisi luulla, ettei tuntureille pääse kuin jalkapatikalla, mutta tiesitkö, että huiputuksen voi tehdä vaikka autolla? Tunturin valloitukseen voi kulua viikko, mutta myös päiväretkiä on tarjolla.

tunturit-tutuiksi-kansi
tunturit-tutuiksi-pyha-nattanen
tunturit-tutuiksi-halti-kartta

Tunturihuippujen lisäksi teos esittelee tunturiretkeilyn alkeet ja kertoo tuntureiden historiasta. Mitä pidemmälle vaellukselle aikoo lähteä, sitä paremmin siihen tulee valmistautua. Hyvän suunnittelun lisäksi varusteiden tulee olla kunnossa ja niiden käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen. Jos on lähdössä pitkälle vaellukselle, omaa kuntoa on hyvä testata lyhyemmillä retkillä ja harjoitella yöpymistä. Ensikertalaisen on myös hyvä lukea mitä tarkoittaa retkeilijän etiketti eli mitä pitää huomioida luontopoluilla, mitä saa tehdä ja mitä ei. Esimerkiksi autiotupaan mennessä on hyvä tiedostaa, että kauimmin tuvassa ollut tekee tilaa uusille tulijoille, jos on ruuhkaa.

Mitä muuta Tunturit tutuiksi tarjoaa lukijalle?

Tunturikohteet on kirjassa luokiteltu viiteen vaikeusasteluokkaan. Helpoimmat huiput voi saavuttaa autolla tai pyörällä. Haastavimmat huiput vaativat hyvän kunnon lisäksi aikaa, kunnon varusteita ja eräretkeilytaitoja.

Kirjasta löytyy jokaisesta kohteesta kartta, lähtöpiste, vaikeusaste sekä infoteksti. Omien retkien suunnittelua helpottaa kartoille merkityt reittiehdotukset, alueen palvelut ja nähtävyydet. Minua ilahdutti varsinkin lähtöpisteiden osoitteet, joita on usein vaikea löytää internetin syövereistä. Löysin kerran virheellisen osoitteen ja siinä sitten ihmeteltiin keskellä korpea, että mistä se polku mahtaa lähteä.

Haasteita janoaville kirja tarjoaa Suomen yli 1000-metristen huippujen vaellusreitit. Tuhdin tietopaketin lisäksi kirjasta löytyy kauniita kuvia, jotka esittelevät pohjoisen Suomen maisemia jokaisena vuodenaikana.

Omat mielenkiinnon kohteet löytyivät kirjan alkupuolelta, jossa esiteltiin päiväretkiksi sopivia kohteita. Minulla ei ole omaa kokemusta pitkistä tunturivaelluksista. Viime vuonna tein päiväretket Saanalle ja Kiilopäälle. Kaunispään huiputin autolla. Kiinnostusta kyllä olisi, mutta se vaatisi varusteiden hankintaa sekä päivittämistä. En myöskään haluaisi lähteä ensimmäiselle pitkälle tunturivaellukselle yksin. Kokemuksen karttuessa sitäkin voisi tehdä, mutta alkuun olisi mukava saada seuraa. Oppaan loppupuolella olevia pidempiä vaelluksia tyydyin siis kurkkimaan varovasti sillä silmällä. Ehkä sitten joskus erämaatkin kutsuvat.

Kirja sopii mielestäni kaikille retkeilyn ystäville. Haaveiletpa sitten ensimmäistä tunturin valloituksesta tai kuulut vaeltajien konkarisakkiin, löydät kirjasta mielenkiintoista luettavaa.

Voita Tunturit tutuiksi -kirja – osallistu arvontaan Instagramissa!

Jos Tunturit tutuiksi -kirja herätti mielenkiintosi, osallistu arvontaan Instagramissa. Kisa löytyy tililtäni @merjan_matkassa Arvonta suoritetaan perjantaina 18.2.2022.

Onko Suomen tunturit sinulle tuttuja?

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  11.2.2022 at 17:16

  Kiitos vinkistä. Kiinnostaa kovasti. Tein heti kirjastoon tilauksen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2022 at 17:39

   Kiitos Annemaria! Kiva kuulla, että kiinnostuit kirjasta 🙂 Siinä riittää mielenkiintoista tutkittavaa monelle illalle.

 • Reply
  Reissu-Jani
  13.2.2022 at 17:35

  Mielenkiintoinen kirja. Useita Suomen ”tonnisia” on tullut huiputettua eräretkillä ja tosiaan muutamaan niistä pitää tehdä matkaa jopa viikko. Pitääkin tutustua tähän kirjaan tarkemmin ja merkkailla sitten missä kaikkialla sitä on tullut käytyä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2022 at 17:41

   Kiitos Jani! Minulla ne ovat suurimmaksi osaksi vielä edessä. Vaikka tykkään vuorivaelluksista, en ole Suomen tuntureilla pahemmin pyörinyt. Viime vuonna tuli tehtyä muutama retki, mutta vielä monta kivaa kohdetta odottamaan ”valloitusta” 🙂

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  13.2.2022 at 19:47

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta! Ja samalla tajusin, että vähänpä tiedän Suomen tuntureista 😀 Kävinkin jo aiemmin osallistumassa arvontaan – nyt sitten jännitetään voittajan julkaisua 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2022 at 17:42

   Kiitos Eveliina ja kiva kuulla, että osallistuit myös arvontaan! Vielä muutama päivä ja sitten voittaja selviää. Minä yllätyin ihan samasta asiasta 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  14.2.2022 at 05:25

  Joo, samaa mieltä kuin muut, tämä tosiaan kuulostaa kiinnostavalta. En ole tainnut yhtän Pepen kirjaa vielä lukea, tästä voisi olla hyvä teos aloittaa. Varsin paljon on tullut tuntureita useilla Lapin vaelluksilla huiputettua ja kiinnostavimmat ovat jo niin tuttuja, että suurin innostus on hieman laantunut. Tästä voisi uusien ideoiden muodossa saada taas uutta intoa tuohonkin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2022 at 17:44

   Kiitos Mikko! Minulla on muitakin Pepen kirjoja hyllyssä ja niitä on kiva selailla ja suunnitella uusia retkiä. Vaihtoehtoja on niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaa 🙂

 • Reply
  Sini matkakuumeessa
  16.2.2022 at 18:45

  Tuntureita ei ole tullut koluttua muuten kuin Kilpisjärvellä lapsena useana vuonna. Kirja vaikuttaa kyllä kiinnostavalta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.2.2022 at 18:03

   Kiitos Sini! Kävin Kilpisjärvellä viime kesänä ensimmäisen kerran (tai jos olen lapsena käynyt, en muista niiltä ajoilta mitään) ja hieman harmitti, että teimme sinne vain päiväreissun. Olisi ollut kiva viettää siellä vaikka pari päivää. Nyt käytiin huiputtamassa Saana ja sitten pitikin kiiruhtaa jo toisaalle.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  18.2.2022 at 09:21

  Enpä olisi ajatellut, että Suomesta edes löytyisi noin monta huippua huiputettavaksi 🙂 Aina sitä oppii jotain uutta, jo ihan kirjan esittelystäkin, saati sitten, jos jossain vaiheessa tulisin kirjan lukeneeksikin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2022 at 17:14

   Kiitos Pirkko! Minullekin tuo suuri määrä tuli yllätyksenä. Ennen kirjan lukemista olisin arvaillut, että määrä jää noin kymmeneen 🙂

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  18.2.2022 at 17:13

  Tuohan on mielenkiintoinen kirja. Meillä on niin monta paikkaa mitä pitäisi Suomen lomilla käymään mutta tunturit on vielä kokonaan korkkaamatta. Tosin lapsena joskus olen käynyt kyllä. Amerikkalaista miestäni kovasti kiinnostaisi lähteä patikoimaan mutta häntä pelottaa vähän hyttyset. Kävin osallistumassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2022 at 17:17

   Kiitos Paula! Me kävimme viime kesänä heinäkuun puolivälissä pohjoisessa ja pahin hyttysaika oli jo ohi. Helteet taisivat vaikuttaa asiaan. Juhannuksena niitä oli kuulemma ollut häiriöksi asti. Syksy on myös mukavaa aikaa käydä Lapissa. Ruska-aika on kaunista eikä ole hyttysiä, paarmoja tai muitakaan öttiäisiä.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  19.2.2022 at 18:46

  Mielenkiintoinen kirja harmi, että missasin arvonnan! Mekin ”huiputimme” Kaunispään viime kesänä autolla 🙂 Tuo Pyhä-Nattanen oli todella upea kohde, yövyimme alhaalla ja kävelin seuraavana aamuna ylös ihailemaan maisemia. Kuulin alueen tarinan eräältä kylän kauppiaalta ja siitä tuli hieman surullinen olo, jälkeenpäin harmittelin, että lähdin kaupasta vielä tyhjin käsin…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2022 at 17:19

   Kiitos Martta! Pyhä-Nattanen jäi meiltä väliin syksyllä. Katsoin reittiä ja se vaikutti liian haastavalle iäkkäälle äidilleni, joka oli meidän mukana. Minä en ole tainnut alueen tarinaa kuullakaan, ei ainakaan nyt soita mitään kelloja 🙂 Löytyisköhän se netistä?

 • Reply
  Hannamari / Kohdemaa numero 28
  19.2.2022 at 20:29

  Suomen tunturit olivat vielä muutama vuosi sitten (ennen pandemiaa) minulle valitettavan tuntemattomia. Pandemia-aikana sattuneesta syystä ne on tullut tutuimmiksi, ja onneksi ovat tulleetkin! 🙂 Vielä en ole kovin monella käynyt, korkeammista ainoastaan Saanalla. Todennäköisesti tänä kesänä käydään taas jossain.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2022 at 17:25

   Kiitos Hannamari! Hiihtokeskusten tunturit olivat tuttuja jo ennen pandemiaa, mutta muilla en ollut käynyt. Nyt on Saanalle kiivetty ja muitakin nähty. Mutta jos aikoisi kaikki kirjan tunturit kiertää, siinä voisi aika monta vuotta vierähtää 🙂

 • Reply
  Tanja for Takeoff
  19.2.2022 at 21:02

  Kiinnostavan kuuloinen kirja, josta varmasti löytyisi ennestään tuntemattomia patikointireittejä!
  Hehee, tuosta markettiteltasta tuli mieleen, että mulla on 15 euron teltta, jossa yövyin Japanissa, mutta vain Okinawan tropiikissa. Kylmiin olosuhteisiin en ehkä sen kanssa lähtisi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2022 at 17:27

   Kiitos Tanja! Markettiteltalla pärjäisi ehkä Suomen kesässä ainakin täällä etelämpänä. Viime kesänä se olisi ollut myös Lapissa hyvä, koska oli niin lämmintä. Kylmiin olosuhteisiin pitäisi hankkia parempi (ja kalliimpi).

Leave a Reply