*Kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta*
Tutkin viime kesänä marketissa telttoja ruokaostosten yhteydessä. Mietin mikä niistä olisi omiin tarpeisiin paras ja olisiko ne ”ruokakaupan teltat” edes tarpeeksi laadukkaita. Pitäisikö se ostaa kuitenkin retkeilyliikkeestä. Kotona varastossa makasi jo yksi teltta, joka oli hankittu noin 15 vuotta sitten. Se oli vielä hyvässä kunnossa, mutta yhdelle tai kahdelle hengelle liian iso. Teltta jäi lopulta hankkimatta, koska päädyin varaamaan pohjoisen automatkan majoitukset hotelleista ja pienistä bed & breakfast -paikoista. Telttailu jäi silti kaivelemaan mieltä.
Kun joulukuussa ilmestynyt ”Tunturit tutuiksi” -kirja tuli postista, mieleeni muistui teltan hiplailut viime kesältä. Jos näitä oppaan kuvailemia tuntureita lähtisi valloittamaan pitkän kaavan mukaan, tulisi teltan osto taas ajankohtaiseksi. Lapin tunturit ovat tuttuja pohjoisen hiihtolomilta. Kaikista tutuin on Pallastunturi, jonka lähellä mieheni perheellä oli mökki. Sieltä käsin kävimme viilettämässä Pallaksen rinteitä ja usein talvilomaviikon aikana kävimme myös muilla lähituntureilla. Siitä huolimatta tuntui kirjaa selaillessa, etten ole nähnyt tuntureista puoliakaan.
Kirja esittelee yli 60 huippua
Kirja vie lukijan yli 60 tunturin huipulle ja antaa vinkit niiden valloitukseen. Voisi luulla, ettei tuntureille pääse kuin jalkapatikalla, mutta tiesitkö, että huiputuksen voi tehdä vaikka autolla? Tunturin valloitukseen voi kulua viikko, mutta myös päiväretkiä on tarjolla.
Tunturihuippujen lisäksi teos esittelee tunturiretkeilyn alkeet ja kertoo tuntureiden historiasta. Mitä pidemmälle vaellukselle aikoo lähteä, sitä paremmin siihen tulee valmistautua. Hyvän suunnittelun lisäksi varusteiden tulee olla kunnossa ja niiden käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen. Jos on lähdössä pitkälle vaellukselle, omaa kuntoa on hyvä testata lyhyemmillä retkillä ja harjoitella yöpymistä. Ensikertalaisen on myös hyvä lukea mitä tarkoittaa retkeilijän etiketti eli mitä pitää huomioida luontopoluilla, mitä saa tehdä ja mitä ei. Esimerkiksi autiotupaan mennessä on hyvä tiedostaa, että kauimmin tuvassa ollut tekee tilaa uusille tulijoille, jos on ruuhkaa.
Mitä muuta Tunturit tutuiksi tarjoaa lukijalle?
Tunturikohteet on kirjassa luokiteltu viiteen vaikeusasteluokkaan. Helpoimmat huiput voi saavuttaa autolla tai pyörällä. Haastavimmat huiput vaativat hyvän kunnon lisäksi aikaa, kunnon varusteita ja eräretkeilytaitoja.
Kirjasta löytyy jokaisesta kohteesta kartta, lähtöpiste, vaikeusaste sekä infoteksti. Omien retkien suunnittelua helpottaa kartoille merkityt reittiehdotukset, alueen palvelut ja nähtävyydet. Minua ilahdutti varsinkin lähtöpisteiden osoitteet, joita on usein vaikea löytää internetin syövereistä. Löysin kerran virheellisen osoitteen ja siinä sitten ihmeteltiin keskellä korpea, että mistä se polku mahtaa lähteä.
Haasteita janoaville kirja tarjoaa Suomen yli 1000-metristen huippujen vaellusreitit. Tuhdin tietopaketin lisäksi kirjasta löytyy kauniita kuvia, jotka esittelevät pohjoisen Suomen maisemia jokaisena vuodenaikana.
Omat mielenkiinnon kohteet löytyivät kirjan alkupuolelta, jossa esiteltiin päiväretkiksi sopivia kohteita. Minulla ei ole omaa kokemusta pitkistä tunturivaelluksista. Viime vuonna tein päiväretket Saanalle ja Kiilopäälle. Kaunispään huiputin autolla. Kiinnostusta kyllä olisi, mutta se vaatisi varusteiden hankintaa sekä päivittämistä. En myöskään haluaisi lähteä ensimmäiselle pitkälle tunturivaellukselle yksin. Kokemuksen karttuessa sitäkin voisi tehdä, mutta alkuun olisi mukava saada seuraa. Oppaan loppupuolella olevia pidempiä vaelluksia tyydyin siis kurkkimaan varovasti sillä silmällä. Ehkä sitten joskus erämaatkin kutsuvat.
Kirja sopii mielestäni kaikille retkeilyn ystäville. Haaveiletpa sitten ensimmäistä tunturin valloituksesta tai kuulut vaeltajien konkarisakkiin, löydät kirjasta mielenkiintoista luettavaa.
Voita Tunturit tutuiksi -kirja – osallistu arvontaan Instagramissa!
Jos Tunturit tutuiksi -kirja herätti mielenkiintosi, osallistu arvontaan Instagramissa. Kisa löytyy tililtäni @merjan_matkassa Arvonta suoritetaan perjantaina 18.2.2022.
Onko Suomen tunturit sinulle tuttuja?
20 Comments
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
11.2.2022 at 17:16Kiitos vinkistä. Kiinnostaa kovasti. Tein heti kirjastoon tilauksen 🙂
Merja / Merjan matkassa
15.2.2022 at 17:39Kiitos Annemaria! Kiva kuulla, että kiinnostuit kirjasta 🙂 Siinä riittää mielenkiintoista tutkittavaa monelle illalle.
Reissu-Jani
13.2.2022 at 17:35Mielenkiintoinen kirja. Useita Suomen ”tonnisia” on tullut huiputettua eräretkillä ja tosiaan muutamaan niistä pitää tehdä matkaa jopa viikko. Pitääkin tutustua tähän kirjaan tarkemmin ja merkkailla sitten missä kaikkialla sitä on tullut käytyä.
Merja / Merjan matkassa
15.2.2022 at 17:41Kiitos Jani! Minulla ne ovat suurimmaksi osaksi vielä edessä. Vaikka tykkään vuorivaelluksista, en ole Suomen tuntureilla pahemmin pyörinyt. Viime vuonna tuli tehtyä muutama retki, mutta vielä monta kivaa kohdetta odottamaan ”valloitusta” 🙂
Eveliina / Reissukuume
13.2.2022 at 19:47Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta! Ja samalla tajusin, että vähänpä tiedän Suomen tuntureista 😀 Kävinkin jo aiemmin osallistumassa arvontaan – nyt sitten jännitetään voittajan julkaisua 😀
Merja / Merjan matkassa
15.2.2022 at 17:42Kiitos Eveliina ja kiva kuulla, että osallistuit myös arvontaan! Vielä muutama päivä ja sitten voittaja selviää. Minä yllätyin ihan samasta asiasta 🙂
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
14.2.2022 at 05:25Joo, samaa mieltä kuin muut, tämä tosiaan kuulostaa kiinnostavalta. En ole tainnut yhtän Pepen kirjaa vielä lukea, tästä voisi olla hyvä teos aloittaa. Varsin paljon on tullut tuntureita useilla Lapin vaelluksilla huiputettua ja kiinnostavimmat ovat jo niin tuttuja, että suurin innostus on hieman laantunut. Tästä voisi uusien ideoiden muodossa saada taas uutta intoa tuohonkin.
Merja / Merjan matkassa
15.2.2022 at 17:44Kiitos Mikko! Minulla on muitakin Pepen kirjoja hyllyssä ja niitä on kiva selailla ja suunnitella uusia retkiä. Vaihtoehtoja on niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaa 🙂
Sini matkakuumeessa
16.2.2022 at 18:45Tuntureita ei ole tullut koluttua muuten kuin Kilpisjärvellä lapsena useana vuonna. Kirja vaikuttaa kyllä kiinnostavalta.
Merja / Merjan matkassa
17.2.2022 at 18:03Kiitos Sini! Kävin Kilpisjärvellä viime kesänä ensimmäisen kerran (tai jos olen lapsena käynyt, en muista niiltä ajoilta mitään) ja hieman harmitti, että teimme sinne vain päiväreissun. Olisi ollut kiva viettää siellä vaikka pari päivää. Nyt käytiin huiputtamassa Saana ja sitten pitikin kiiruhtaa jo toisaalle.
Pirkko / Meriharakka
18.2.2022 at 09:21Enpä olisi ajatellut, että Suomesta edes löytyisi noin monta huippua huiputettavaksi 🙂 Aina sitä oppii jotain uutta, jo ihan kirjan esittelystäkin, saati sitten, jos jossain vaiheessa tulisin kirjan lukeneeksikin.
Merja / Merjan matkassa
21.2.2022 at 17:14Kiitos Pirkko! Minullekin tuo suuri määrä tuli yllätyksenä. Ennen kirjan lukemista olisin arvaillut, että määrä jää noin kymmeneen 🙂
Paula - Gone with the Gastons
18.2.2022 at 17:13Tuohan on mielenkiintoinen kirja. Meillä on niin monta paikkaa mitä pitäisi Suomen lomilla käymään mutta tunturit on vielä kokonaan korkkaamatta. Tosin lapsena joskus olen käynyt kyllä. Amerikkalaista miestäni kovasti kiinnostaisi lähteä patikoimaan mutta häntä pelottaa vähän hyttyset. Kävin osallistumassa.
Merja / Merjan matkassa
21.2.2022 at 17:17Kiitos Paula! Me kävimme viime kesänä heinäkuun puolivälissä pohjoisessa ja pahin hyttysaika oli jo ohi. Helteet taisivat vaikuttaa asiaan. Juhannuksena niitä oli kuulemma ollut häiriöksi asti. Syksy on myös mukavaa aikaa käydä Lapissa. Ruska-aika on kaunista eikä ole hyttysiä, paarmoja tai muitakaan öttiäisiä.
Martta / Martan matkassa
19.2.2022 at 18:46Mielenkiintoinen kirja harmi, että missasin arvonnan! Mekin ”huiputimme” Kaunispään viime kesänä autolla 🙂 Tuo Pyhä-Nattanen oli todella upea kohde, yövyimme alhaalla ja kävelin seuraavana aamuna ylös ihailemaan maisemia. Kuulin alueen tarinan eräältä kylän kauppiaalta ja siitä tuli hieman surullinen olo, jälkeenpäin harmittelin, että lähdin kaupasta vielä tyhjin käsin…
Merja / Merjan matkassa
21.2.2022 at 17:19Kiitos Martta! Pyhä-Nattanen jäi meiltä väliin syksyllä. Katsoin reittiä ja se vaikutti liian haastavalle iäkkäälle äidilleni, joka oli meidän mukana. Minä en ole tainnut alueen tarinaa kuullakaan, ei ainakaan nyt soita mitään kelloja 🙂 Löytyisköhän se netistä?
Hannamari / Kohdemaa numero 28
19.2.2022 at 20:29Suomen tunturit olivat vielä muutama vuosi sitten (ennen pandemiaa) minulle valitettavan tuntemattomia. Pandemia-aikana sattuneesta syystä ne on tullut tutuimmiksi, ja onneksi ovat tulleetkin! 🙂 Vielä en ole kovin monella käynyt, korkeammista ainoastaan Saanalla. Todennäköisesti tänä kesänä käydään taas jossain.
Merja / Merjan matkassa
21.2.2022 at 17:25Kiitos Hannamari! Hiihtokeskusten tunturit olivat tuttuja jo ennen pandemiaa, mutta muilla en ollut käynyt. Nyt on Saanalle kiivetty ja muitakin nähty. Mutta jos aikoisi kaikki kirjan tunturit kiertää, siinä voisi aika monta vuotta vierähtää 🙂
Tanja for Takeoff
19.2.2022 at 21:02Kiinnostavan kuuloinen kirja, josta varmasti löytyisi ennestään tuntemattomia patikointireittejä!
Hehee, tuosta markettiteltasta tuli mieleen, että mulla on 15 euron teltta, jossa yövyin Japanissa, mutta vain Okinawan tropiikissa. Kylmiin olosuhteisiin en ehkä sen kanssa lähtisi.
Merja / Merjan matkassa
21.2.2022 at 17:27Kiitos Tanja! Markettiteltalla pärjäisi ehkä Suomen kesässä ainakin täällä etelämpänä. Viime kesänä se olisi ollut myös Lapissa hyvä, koska oli niin lämmintä. Kylmiin olosuhteisiin pitäisi hankkia parempi (ja kalliimpi).