Kirjat

Suomi-opas: päiväretkiä ja roadtrippejä

25.6.2023
tripster-suomi-opas

*Kirja saatu arvostelukappaleeksi*

Kun hain postista Tripsterin uusimman oppaan, ihmettelin paketin isoa kokoa. Kotona sieltä paljastui lähes 500-sivuinen järkäle, joka vie roadtripille ympäri Suomen. Hyllystäni löytyvät Tripsteri-oppaat kalpenevat tämän tuhdin tietopaketin rinnalla, vaikka nekin sisältävät paljon hyvää ja monipuolista tietoa.

Suomi-opas on kattava paketti, jonka sisältö on jaettu pääilmansuuntien mukaan. Niiden alta löytyvät paikkakuntien omat sivut. Ihan jokaista Suomen kolkkaa opas ei käsittele, vaan siihen on nostettu kirjan kirjoittaneiden matkaopaskirjailijoiden Siru Vallealan ja Paula Kultanen Ribasin omat suosikit. Kirjassa vuorottelevat vinkit ja tarinat, jotka tuovat kivaa rytmiä.

Kurkkasin sisällysluettelosta ensimmäisenä onko kotikaupunki Lahti päässyt oppaaseen. Olihan se! On aina mielenkiintoista nähdä mitä omista kotikulmista kirjoitetaan ja miten se nähdään ulkopuolisen silmin. Päiväretki Lahteen oli kirjoitettu lapsiperheen näkökulmasta ja siihen oli hyvin poimittu ne kohteet, jotka kiinnostavat perheen pienimpiä. Vinkkejä löytyi myös aikuiseen makuun.

Monipuolista tietoa kotimaan retkille

Suomi-oppaassa on lukuisia reittivaihtoehtoja ympäri Suomen. Jos omaa autoa ei ole käytössä, kirjasta löytyy vinkit miten päästä julkisilla paikasta toiseen. Kirjassa kuitenkin todetaan, että ”toisinaan auto on välttämätön.” Parhaat taukopaikat on listattu ja lisäksi saat esimerkkiohjelman miten päivän voisi viettää vaikkapa Kouvolassa.

Vaikka kotimaan kohteiden kiertely on suosittua lähinnä kesällä, löytyy oppaasta vinkkejä myös muihin vuodenaikoihin. Kirjassa tuodaan kivasti esille myös paikallisia palveluita ja pienyrittäjiä. Kirjan tiedot ovat vielä tuoreita, koska se on ilmestynyt reilu kuukausi sitten, mutta myöhemmin kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi aukioloajat ja mahdolliset lippujen hinnat. Vinkkien lisäksi kirjassa on tarinoita, joissa avataan esimerkiksi alueen historiaa, paikallisia herkkuja tai vaikkapa kummitusjuttuja. Ääneen ovat päässeet myös julkisuudesta tutut henkilöt, jotka antavat omat vinkkinsä kotikaupunkeihin.

suomi-opas-lpr
suomi-opas-helsinki
suomi-opas-roi

En ole lukenut opasta kannesta kanteen, vaan selaillut sitä sieltä täältä. Sellaiseksi se on minun mielestäni tarkoitettukin. Aika harvoin luen mitään matkaopasta kokonaan, vaan poimin sieltä minua kiinnostavimmat asiat.

Hyvä apuväline roadtripin suunnitteluun

Suomi-opas on tuhti tietopaketti, jota ei ison kokonsa vuoksi viitsi repussa kantaa. Kirja on hyvä apuri kotimaan roadtripin suunnitteluun ja sieltä voi poimia parhaat vinkit matkan varrelle. Vaikka suurin osa kirjan kohteista oli minulle tuttuja, löytyi sieltä kaupunkeja, jotka ovat jääneet vieraiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi Uusikaupunki, Rauma ja Seinäjoki. Päiväretki Uuteenkaupunkiin kuulosti niin hyvältä, että voisin toteuttaa sen vaikka sellaisenaan. Kaupunkien lisäksi vinkkejä saa myös saaristo- ja tunturikohteisiin outoja nähtävyyksiä unohtamatta.

Suomi-opas on hyvä lisä omien matkakirjojen joukkoon Yleensä niitä tulee hankittua ulkomaan kohteista ja viime vuosina kokoelma on kasvanut erilaisilla retkeilykirjoilla. Suomi-opas sopii hyvin samaan riviin Suomen tuntureista ja kansallispuistoista kertovien kirjojen kaveriksi.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  25.6.2023 at 15:24

  Tämä voisikin olla kiinnostava kirja. Paljon on tullut kotimaan kohteita kierrettyä, erityisesti itäisempi Suomi ja Pohjois-Suummi ovat tällä htkellä omaan mieleen. Varmaan itsekin lukisin teosta sieltä täältä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.6.2023 at 18:24

   Kiitos Mikko! Selailin eilen illalla opasta lisää ja sieltä löytyi kivoja ideoita lähimatkailuun. Mikä parasta, osa niistä on toteutettavissa ihan päiväretkinä, jos aikaa ei ole pidempään retkeilyyn.

 • Reply
  Taina
  25.6.2023 at 20:50

  Vaikuttaapa kattavalta pakkaukselta kerrassaan! Tosin sen verran pitää saivarrella tuosta kirjan mainitsemasta auton välttämättömyydestä, että jos vaan aikaa on, niin kyllä pyörälläkin pääsee 😀 Mutta tiedostan, että pitkät roadtripit pyörällä eivät ole ihan mainstreamia 😀 Joka tapauksessa kiinnostava opas, josta olisi varmasti hyötyä omienkin reittien suunnittelussa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.6.2023 at 18:28

   Kiitos Taina! Kiva kuulla sinusta! 🙂 Suomi-opas on kyllä sellainen järkäle, että sieltä löytyy kohteita joka makuun. Se muuten unohtui kertoa, että kirjasta löytyy myös pyöräilyreittejä eli vink vink!

 • Reply
  Stacy Sofia Siivonen
  27.6.2023 at 09:59

  Raumalla on qummituskierros sekä kaksi maailmanperintökohdetta. Seinäjoella on Aalto-keskusta ja reitti Kyrkösjärven ympäri. Siellä taitaa olla vielä lintuasemakin, mikä nyt ei kummoinen ole, mutta toivottavasti se on hyvä lintupaikkana. Uusikaupunki on jäänyt minulla yhteen reissuun. Kummituskohteet ovat aina kiinnostavia, vaikka en niissä oikein mitään näekään koskaan. No, Eurajoella ottamani valokuvat olivat kiinnostavia.
  Tietysti näistä Suomi-oppaista aina katsoo paikan, mikä itselle on tuttu. Lahdessa suosittelen kesäaikana, että käy moikkaamassa kvaakkuja kotieläinpihalla rautatieaseman lähellä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.6.2023 at 19:00

   Kiitos Stacy! Rauman kummituskierroksella taitaakin olla tuttu opas. Jo senkin takia sinne olisi hauska mennä. Lahden kotieläinpiha onkin tuttu. 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  28.6.2023 at 09:27

  Kuullostaa jo melkein liian massiiviselta opukselta 🙂 – mutta varmaan sitten löytyy tietoakin joka lähtöön.
  Ravintolavinkkejä vierastan vähän kaikissa lähteissä, sillä ne tuntuvat olevan muuttuvaista sorttia, joko niin, että koko ravintola häviää tai sitten sen konsepti tai taso muuttuu, mutta eipä kai tyypillisesti käyttämäni Tripadvisor paljon paremmin perässä pysy.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.6.2023 at 19:07

   Kiitos Pirkko! Ravintolat ja jopa hotellit ovat sellaisia, joiden olemassaolo kannattaa tarkistaa ennen reissuun lähtöä, varsinkin jos matkaoppaan julkaisusta on aikaa. Suomi-opas on juuri julkaistu, joten sen tiedot ovat vielä ajantasalla.

 • Reply
  Ismo for Takeoff
  29.6.2023 at 00:34

  Aika massiivisen ja kattavan tuntuinen opas! Arvostan sitä, että annetaan tietoja myös siitä, miten kohteisiin pääsee julkisilla. Painettujen oppaiden ongelma tosiaan varsinkin noiden ravintoloiden ja miksei myös hotellien kohdalla on, että tiedot saattavat vanheta nopeasti. Kuitenkin varmasti hyvä opas matkojen perussuunnitteluun.

 • Reply
  Terhi
  29.6.2023 at 11:59

  Näyttääpä olevan aika järkälemäinen lähdeteos. Tämä kirja on varmaankin tarkoitettu nimenomaan suunnitteluun sillä mukanahan sitä ei jaksa kantaa.
  Uusikaupunki on mukava kesäkaupunki ihan vaan yleiseen haahuiluun, siellä on avoimien pihojen päivät ja Crusell-viikko. Sieltä lähtee myös alus Isonkarin majakalle.

 • Reply
  Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  1.7.2023 at 16:33

  Vaikka niin paljon löytyy tietoa ja juttuja netin syövereistä tykkään itsekin ihan perinteisistä opaskirjoista. Joten fiilaan ehdottomasti tätä Suomi-opasta!

 • Reply
  Sandra / The Present is Perfect
  1.7.2023 at 19:34

  Itseltäni löytyy myös jokin Suomi-opas, vaikka aika usein sitä tulee vaan selailtua netin vinkkejä. Tuota opusta voisi hyvin pitää vaikka autossa mukana ja suunnitella ”lennosta” pysähdyskohteita tai reittejä roadtripillä.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  2.7.2023 at 10:59

  Kuulostaa hyvältä ja monipuoliselta kirjalta. Jokunen vuosi sitten selailin Madventuresin Suomi vinkkikirjaa ja tästä tuli vähän sekin mieleen. Me reissataan lähes aina pohjoissuomeen ja tooooosi vähän muualle päin Suomea. Haluaisin kyllä enemmänkin kiertää muualla päin Suomea, joten tästä saisi kyllä kivasti siihen ideoita!

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  2.7.2023 at 12:29

  Rakastan kaikkia oppaita (varsinkin, jos niistä löytyy hyviä ja inspiroivia kuvia)! Ja mitä paksumpi opus (usein) sitä parempi 😉

Leave a Reply