Kreikka

Pitkä viikonloppu Ateenassa

14.4.2024
mikrolimano

Ateena on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Sieltä löytyy roppakaupalla historiaa, mutta myös modernia elämäntyyliä. Ennenkuin jatkan Uuden-Seelannin matkan kertomuksia, piipahdetaan lokakuisessa Ateenassa. Matkaseurana oli jälleen siskoni, siskontyttö ja minun nuorimmaiseni. Pitkä viikonloppu helteisessä Ateenassa kuulosti hyvälle, kun Suomessa alkoi syksy kääntyä kohti talvea.

ateena-kirkko

Minulle ja tytöille tämä oli ensimmäinen kerta Ateenassa. Siskoni sen sijaan oli käynyt siellä muutaman kerran. Ateena tuntuu jakavan mielipiteitä. Joidenkin mielestä se on ruma ja ränsistynyt. Toiset taas pitävät kaupungin rosoisuudesta. Odotin kovasti matkaa saadakseni muodostaa siitä oman mielipiteeni.

ateena-ostoskatu

Majoituimme Periscope-hotellissa, joka sijaitsee Kolonakin sydämessä. Huone oli reilun kokoinen ja parasta siinä oli iso parveke. Siellä hengailimme usein iltaisin ennen syömään lähtöä. Kadun toisella puolella oli asuintaloja, ja niitä katsellessa mietimme minkälaista olisi asua Ateenassa.

ateena-nakyma-hotellin-terassilta
Näkymä hotellin terassilta
IMG_9866
Hotellin aulabaari, jossa myös tarjoiltiin aamiaista

Ensimmäisenä iltana emme jaksaneet oikein muuta kuin käydä syömässä hotellin lähellä olevassa Mpirmpilo ravintolassa. Ruoka oli taivaallista, mutta mitäpä muuta voi kreikkalaisesta ruoasta odottaakaan.

TV-kuvaukset Akropoliksella

Minulla oli Ateenan matkalle pari toivetta; syödä hyvää kreikkalaista ruokaa ja käydä Akropoliksella. Molemmat toiveet toteutuivat Ensimmäisenä päivänä herkuttelimme hyvällä lounaalla, kävelimme päämäärättömästi ympäri katuja ja teimme pieniä ostoksia. Vaikka yleensä tykkään mennä tukka putkella nähtävyydeltä toiselle, nyt en jaksanut. Syksy oli ollut raskas yhdistelmä töitä ja opintoja. Nyt halusin vain ottaa rennosti ja nähdä Akropoliksen, mutta muulla ei ollut niin väliä.

Illalla kävimme drinkeillä Electra Metropolis Athena -hotellin kattoterassilla. Sieltä oli upeat näköalat valaistulle Akropolikselle. Odotin kovasti, että seuraavana päivänä pääsisin näkemään temppelinrauniot päivän valossa.

Akropolis on Kreikan kuuluisimpia nähtävyyksiä, ja kaupungin keskellä kohoava komea kukkula temppelinraunioineen on vaikuttava näky. Se rakennettiin noin 570–566 eaa ja oli aikanaan Ateenan asutuksen keskus. Antiikin aikana siitä tuli myös kaupungin uskonnollinen keskus ja Athene-jumalattaren kulttipaikka.

akropolis-kyltit
Opastekyltit Akropolikselle
akropolis-rauniot
Herodes Atticuksen odeion eli musiikki- ja lauluteatteri
akropolis-temppelin-seina

Olimme ostaneet liput Akropolikselle etukäteen ja menimme sinne aamupäivällä. Lämpötila alkoi kohota lähemmäs +30 astetta ja hiki virtasi selkää pitkin, vaikka olimme kävelleet vain lyhyen matkan.

Aluksi oli sekavaa minne piti oikein mennä ja mistä portista sisään. Vaikka meillä oli jo liput, jouduimme kuitenkin jonottamaan päästäksemme sisään. Menimme aluksi vahingossa ryhmille tarkoitettuun jonoon, josta meidät käännytettiin pois. Alkoi jo turhauttaa. Lopulta löysimme oikean jonon ja pääsimme sisään.

akropolis-ihmisia-jonossa

Jos haluaa nähdä Akropoliksen rauhassa ilman suuria ihmisjoukkoja, sinne kannattaa mennä aikaisin aamulla. Me olimme siihen nähden liian myöhään liikkeellä. Kun ruuhkaisista portaista pääsimme, oli onneksi väljempää liikkua.

akropolis-maisema-ateenan-ylle
Akropolikselta on upeat maisemat Ateenan ylle
akropolis-erekhtheion-temppeli
Erekhtheion temppeli
akropolis-parthenonin-temppeli

Parthenon rakennettiin vuosina 447–438 ennen ajanlaskun alkua ja se oli Athenen päätemppeli Akropoliksella. Se rakennettiin kiitokseksi siitä, että Kreikka ja Ateena selvisivät persialaissodista. Akropolis edustaa Kreikan kulta-aikaa ja klassisen kreikkalaisen arkkitehtuurin huippua.

parthenon-temppeli

Kun ihailimme Parthenonin temppelin pylväitä, kuulin läheltä suomenkielistä puhetta. Sinällään siinä ei ollut mitään outoa, koska suomalaisiin olimme törmänneet jo hetkeä aiemmin. Ääni kuulosti kuitenkin tutulle.

akropolis-patsaat

Käännyin ympäri ja huomasin, että siinähän olivat Aku Hirviniemi ja Kalle Lamberg tv-kameroiden edessä. Muistin samalla lukeneeni, että he kuvaavat jotain uutta matkailuohjelmaa. Jäin odottamaan kameroiden sammumista ja viittelöin muulle porukalle, että mennään moikkaamaan poikia. Muut ensin epäröivät, mutta suuntasin päättäväisesti Kallen juttusille, joka juuri vapautui haastattelusta. Yksi asia johti toiseen ja pian huomasimme olevamme koko porukka kameroiden edessä puhumassa maailman seitsemästä ihmeestä, Lahden toriparkista ja temppelipylväistä. Meiltä kysyttiin hauskan haastattelun jälkeen kuvausluvat, mutta ainakaan näillä näkymin ohjelmaa ei olla esittämässä televisiossa Hirviniemen yksityiselämän vuoksi.

IMG_9883

Akropolikselta kävelimme Athina-ravintolaan syömään ja sen jälkeen pyörimme hetken Plakalla, Ateenan vanhassakaupungissa. Otimme Uberin takaisin hotellille ja saimme hauskan albanialaisen kuskin, jonka kanssa jutellessa matka sujui mukavasti.

Illalla palasimme Plakaan ja menimme syömään yhteen ”portailla” sijaitsevista viehättävistä ravintoloista. Siellä oli kiva tunnelma ja ruoka oli taas todella hyvää.

NEW-hotelli ja Mikrolimano

Viimeinen Ateenan päivä lähti käyntiin hotellikierroksella. Kävimme tutustumassa NEW-hotelliin, joka kuuluu samaan ketjuun Periscope-hotellin kanssa. Penthouse-huoneistosta oli mahtavat näkymät Akropolikselle ja hauska yksityiskohta terassin iso sänky.

new-hotelli-ateena

Hotellikierroksen jälkeen hyppäsimme taas Uberiin ja suuntasimme Mikrolimanoon. Mietimme mitä haluaisimme viimeisenä päivänä tehdä ja toive oli päästä meren rantaan. Yksi ajatus oli lähteä jollekin saarelle, mutta lauttaliput olivat kalliita ja hylkäsimme ajatuksen. Mikrolimano vaikutti kivalle vaihtoehdolle ja Uber-kuski vahvisti valintaamme.

mikrolimano-veneet

Kävelimme rantakatua ja katselimme laiturissa olevia hulppeita veneitä. Kauempana merenaalloilla keikkui ankkurissa aluksia. Rantakadun varrella oli lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Osa niistä oli kiinni, osa tarjoili vain myöhäistä aamiaista, mutta löysimme lopulta yhden, josta saimme lounasta. Katselimme kimaltavaa merta ja nautimme jälleen kerran hyvästä ruoasta.

mikrolimano-maisema

Ateena – mitä tykkäsin kaupungista?

Mitä mieltä olin Ateenasta? Tykkäsin ja voisin mennä tähän tuhansia vuosia vanhaan kaupunkiin uudestaankin. Parasta oli haahuilla ympäriinsä, istahtaa kahville viehättävään kahvilaan tai syömään kivannäköiseen ravintolaan. Ateenassa oli rosoisuutta ja kaikki ei ollut niin justiinsa, mutta menneen maailman tunnelmaa oli riittämiin.

kissa-ateena

Oletko sinä käynyt Ateenassa? Mitä pidit?

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  14.4.2024 at 15:29

  Itse olen käynyt kahdesti Ateenassa, vierailujen välissä yli 40 vuotta, mutta Akropolis oli toki ennallaan myös jälkimmäisellä käynnillä. Ensimmäisellä, 70-luvulla, ruuhkia taisi olla kyllä merkittävästi vähemmän! Nyttemmin Akropoliskin taitaa olla kohde, jonne lippu on tosiaan varattava ennakkoon, ex tempore ei tilaa enää taida löytyä lainkaan. Joku melko äskettäin taisi juuri kertoa, että jäi käymättä, kun ei ollut tajunnut varata lippuja riittävän ajoissa. Ateena lienee yksi niitä harvoja vähän suurempia kaupunkeja, joissa onnistuu myös kaupunki- ja rantaloman yhdistelmä – lähimmille rannoille pääsee hyvin bussilla keskustasta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.4.2024 at 18:00

   Kiitos Pirkko! Niin se taitaa olla, ettei Akropolikselle pääse, jos ei lippua ole varannut etukäteen. Tai ainakin saa varautua pitkiin jonoihin lippuluukulle. Olisi ollut kiva käydä jollain saarella, mutta lauttaliput olivat yllättävän kalliita. Ehkä joku toinen kerta..

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  14.4.2024 at 15:29

  Itse en ole käynyt Ateenassa koskaan, ja itse asiassa en ole käynyt Kreikassa ylipäätään. Kun Kreikassa ensimmäistä kertaa mennään, niin Ateena on todennäköisesti myös kohteena, ainakin jos menemme sinne lentäen.Akropolis on siellä varmasti meidänkin ykkösnähtävyys. Seuraavalle autoreissulle Kreikka ei valitettavasti mahtunut suunnitelmiin, mutta joskus vielä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.4.2024 at 18:03

   Jos ei ole rantalomien ystävä, voi Kreikassa käynti jäädä. Minulla oli ensikosketus Kreikkaan juuri rantalomien kautta. Ateena on kiinnostanut vuosia, mutta nyt vasta matka onnistui.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  14.4.2024 at 15:34

  Ateenassa ei ole tullut koskaan käytyä, mutta minullakin on olo, että se jakaa mielipiteitä aika isosti!

  Ihanaa, että osasit ottaa rennommin rankan syksyn jälkeen ♥️

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.4.2024 at 18:05

   Kiitos Eveliina! <3 Ihmettelin itsekin, ettei tehnyt mieli ryysiä nähtävyydeltä toiselle. Näköjään kun on tarpeeksi väsynyt, sitä osaa vaan olla ilman turhaa tempomista paikasta toiseen.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  14.4.2024 at 16:34

  Minä tykkäsin Ateenasta. Olen käynyt siellä kerran jokunen vuosi sitten. Voisin mielelläni käydä uudestaankin. Ateenassa oli paikoin paljon rähjäisempää kuin etukäteen kuvittelin, ja toivon, että rapistumaan päässeitä kauniita taloja vielä kunnostetaan. Yleisesti Ateenassa on minusta mukavasti vähän kaikkea: historiaa ja nähtävyyksiä, hyvää ruokaa, kauneutta ja rähjäisyyttä, eläväistå meininkiä, aurinkoa ja meri lähellä. Mekin kävimme siellä sykayllä, ja se oli minusta tosi hyvä ajankohta. Suomessa oli jo kylmää, mutta Ateenassa vielä ihan kesä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.4.2024 at 18:09

   Kiitos Jenni! Ajankohta kyllä osui nappiin, koska siellä oli ihan kesäkelit vielä. Hyvin kuvaat Ateenan tarjontaa. 🙂 Se on monipuolinen ja samalla reissulla voi lojua rannalla tai kierrellä kaupungilla nähtävyyksiä ihmetellen. Mielelläni menisin sinne toistekin ja sitten voisi käydä saarihyppelyllä.

 • Reply
  Mari/ Maailma kotina
  14.4.2024 at 18:32

  Olen kerran ollut Ateenassa, 27 vuotta sitten odottaessani esikoistani. Kaupunkia enemmän jäänyt mieleen matkatoverini, joka paljastui jääräpäiseksi matkakumppaniksi.

 • Reply
  Risto Turunen
  14.4.2024 at 20:17

  Kerran olen ollut vuonna1993 palkintomatkalla 11 pv kiersimme ja kolusimme aika tarkkaan paikat Pireuksen satamasta aina Marathonin maakuntaan ja tietty laivaristeilyt saaristoon. Akropolis oli meilläkin hikinen keikka 35astertta varjossa.huh..huh. Mieleenpainuvin illallinen nautittiin Italialaisessa ravintolassa aivan Akropoliksen alapuolella, sieltä näkyi upeasti iltavalaistu kukkula!! Metroissa oli siihen aikaan likaista roskisten ympärillä kuhisi Torakoita ja oli muutenkin kaikkialla likaista. Majoituimme Omonian aukiolla olevassa hotellissa ja yhtenä iltana aukiolla puhkesi raju mellakka, paikalle tuli useita tummansinisiä linja-autoja täynnä mellakkapoliiseja. pyssyt paukkuivat ja ei uskaltanut edes ikkunaan mennä paljoa katselee, vaikka olimmekin korkealla kerroksissa. Yökerhoissakin tuli kierreltyä Gilda oli suosituin siihen aikaan, valtavan iso ja äveriästä porukkaa henkivartijoineen istui loosseissa, katsellen puolipukeisten naisten tanssia kolmemetristen ja metrin halkaisijaltaan olevien pylväiden päällä. Sikarin savu oli sankkaa, mutta olihan kokemus sekin! Nykyään kai jo siistimpi paikka ??

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.4.2024 at 18:57

   Kiitos pitkästä kommentista Risto! Kiinnostavaa kuulla minkälaista Ateenassa oli 90-luvun alussa. Aika hurjalta kuulosti tuo mellakka. Sellaisiin ei halua matkoilla törmätä.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  14.4.2024 at 22:12

  Oli kiva lukea Ateenasta ja Akropolista, kun olen suuntaamassa sinne kesällä. Täytyy varata lippu etukäteen ja ajoissa – kiitos!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.4.2024 at 18:12

   Kiitos Rami! Joo, kannattaa ostaa lippu etukäteen netistä ja mennä heti aamusta (jos mahdollista) niin selviää pahimmista ruuhkista. Mukavaa reissua! 🙂

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  15.4.2024 at 19:21

  Olen pariin otteeseen käynyt Ateenassa 80- luvulla ja pari vuotta sitten. Kolmannen kerran haluaisin mennä ehdottomasti juurikin haahuilemaan kaupungille.

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  16.4.2024 at 11:03

  Olen viettänyt kerran puoli päivää Ateenassa matkalla muualle Kreikkaan. Mieleen on jäänyt herkullinen kreikkalainen salaatti suussa sulavien tomaattien ja fetajuuston kera, istuttuani kapean kadun varrella pienen ravintolan ulkopuolella olevassa pöydässä. Harvat ateriat ovat jättäneet samanlaisen muistijäljen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.4.2024 at 18:14

   Kiitos Eila! Kuvaamasi salaatti saa vatsan kurnimaan. 🙂 Kreikkalainen ruoka on niin hyvää, että voisin elää pelkästään sillä.

 • Reply
  Katri/ Ne Tammelat
  19.4.2024 at 14:24

  Ateena on meillä käymättä. Oli tarkoitus sovitella sitä Välimeren risteilyyn, mutta sitten päädyimmekin valitsemaan toisenlaisen reitin. Mielenkiintoisen oloinen kaupunki ja olisihan tuo Akropolis kyllä ehdottomasti pakollisten nähtävyyksien joukossa.

  Mekin tykätään katsella matkoilla ihan tavallisia koteja ja seurailla ihmisten arkea. Niin se vaan elämä rullaa ympäri maailmaa, kenellä missäkin puitteissa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.4.2024 at 19:01

   Kiitos Katri! Akropolis oli minullakin keikkunut listalla vuosia ja nyt oli kiva päästä vihdoin näkemään historialliset rakennelmat omin silmin.

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  19.4.2024 at 15:30

  Vaikuttaa tosiaan tunnelmalliselta ja käymisen arvoiselta! Mulla on ollu jo pitkään haaveena käydä Akropoliksella ja just vaan päästä haahuilemaan tuonne vanhan kaupungin kaduille. Oon kuitenkin onnistunut käymään vaan Ateenan lentokentällä, joten haave odottaa edelleen toteutumistaan. Noita Antiikin Kreikan muita kohteita on tullut ihasteltua sentään Rodoksella ja Samoksella.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.4.2024 at 19:13

   Kiitos Cilla! Tunnelmaa ja historiaa Ateenasta ei puutu. Akropolis oli todella hieno ja ei voi kuin ihmetellä miten temppelit on sinne aikoinaan rakennettu.

 • Reply
  Aila ja Juha
  20.4.2024 at 12:16

  Olen käynyt Ateenassa, tosin työmatkalla. Olin tehnyt lukion kuorolle ja bändille sovituksen Surun pyyhit silmistäni -kappaleesta, joka oli juuri tullut Suomessa suosituksi. Niin myös Ateena väki suomalaisten lisäksi pitivät siitä kovasti. Esiintymisien lomassa kävimme myös noilla tärkeillä nähtävyyksillä, mutta omat silmät kyllä laskeskelivat enemmän kuorolaisten lukumäärää kuin nähtävyyksiä. Nyt voisi katsoa uusin silmin rauhassa paikkoja.
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.4.2024 at 19:14

   Kiitos Juha! Voi miten hieno muisto Ateenasta! Mutta uskon, ettei sillä reissulla ole paljon nähtävyyksiä katseltu. 🙂

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  20.4.2024 at 12:41

  Mä en oo käynyt Ateenassa ja itekin oon kuullu, että se jakaa mielipiteitä. Eikö se jotenkin oo jossain kuopassa, jonka vuoksi siellä on erityisen kuuma? Näin muistan kuulleeni. Aika kiva, että törmäsitte julkkiksiin, eihän sitä tiedä vaikka teidän haastattelu näkyy vielä telkkarissa. Ymmärsinkö oikein, että koko ohjelma on tällä hetkellä jäissä, ettei se tällä hetkellä päädy tv:seen?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.4.2024 at 19:17

   Kiitos Elina! Matkailuohjelma on nyt tosiaan jäissä Hirviniemen sekoilujen vuoksi. Jostain nettijutusta luin, että syksyllä se ehkä voitaisiin esittää, mutta en sitten tiedä. Ja eihän se meidän pätkä välttämättä sittenkään päädy itse ohjelmaan. Mutta hauska olisi ollut se nähdä. 🙂

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  21.4.2024 at 11:19

  Tykkään Ateenasta. Liian pitkä aika vaan siitä, kun olen viimeksi käynyt.
  Muistan hyvinkin nuo Akropolisin portaat. Meinasi tulla vähän pakokauhu niissä tungoksen keskellä.

  Nuo ruuat. Voi että. Kreikkalainen ruoka vaan on <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.4.2024 at 19:18

   Kiitos Anna! Kreikkalainen ruoka oli superhyvää. Joka paikassa ruoka oli herkullista ja huonoon ei törmätty missään.

Leave a Reply