Kroatia

5+1 vinkkiä Dubrovnikiin

2.5.2021

Dubrovnik on monelle suomalaiselle tuttu kaupunki. Olen vieraillut siellä kaksi kertaa ja kaupunki on jäänyt mieleen yhtenä kauneimmista, missä olen koskaan käynyt. Jo matka lentokentältä kaupungin keskustaan saa huokailemaan ihastuksesta, kun auton ikkunasta avautuu näkymä Adrianmerelle. Voihan turkoosi, miten upealta näytät!

Jos et vielä ole käynyt Dubrovnikissa, tässä muutamia vinkkejä mistä kannattaa aloittaa, sitten kun reissuun taas pääsee.

1. Dubrovnikin vanhakaupunki

Dubrovnikin vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kun kävelet Pilen portista sisään, pääset muurien sisäpuolelle vanhankaupungin kaduille. Pääkatu Stradun on kaunis, mutta kannattaa poiketa myös pienille ja kapeille sivukaduille. Siellä on kiva haahuilla ympäriinsä.

dubrovnik

Kaduilla samoilun lisäksi kannattaa tutustua vanhankaupungin nähtävyyksiin, joihin lukeutuvat muun muassa kirkot, loisteliaat palatsit sekä kauniit suihkulähteet. Ravintolat eivät mielestäni ole Dubrovnikin parhaimpia, mutta siitä huolimatta olemme nauttineet niissä niin lounasta kuin illallistakin.

2. Kävely vanhankaupungin muurilla

Vanhaa kaupunkia ympäröivän muurin pituus on noin kaksi kilometriä. Jos kohdalle sattuu hellepäivä, kannattaa kierros tehdä hitaasti maisemista nauttien. Me teimme oman kävelykierroksen aamupäivällä, mutta silti saimme pyyhkiä hikeä otsalta monta kertaa. Vesipullo kannattaa ottaa mukaan, mutta jos se unohtuu, voi muurin päällä olevasta kahvilasta ostaa virvokkeita.

dubrovnik-vanhankaupungin-muuri

dubrovnik-vanhankaupungin-muuri

Muurin korkeus on korkeimmillaan 25 metriä. Sen paksuus vaihtelee mantereen puolella neljästä kuuteen metriin. Meren puolella muuri on kapeampi. Punatiilikatot hehkuvat auringossa. Talon ikkunalaudalla saatat nähdä kissan istuskelemassa tai talon asukkaan vilkuttamassa turisteille.

3. Gondolihissillä Srd-kukkulalle

Srd-kukkula kohoaa kaupungin pohjoispuolella reiluun 400 metriin. Se tarjoaa hienot maisemat sekä kaupungin ylle että merelle. Kukkulalle pääsee gondolihissillä tai tietä pitkin joko autolla tai kävellen. Hissin lähtöpiste löytyy Petra Krešimira -kadun varrelta.

dubrovnik srd cable carGondolihissi nousee nopeasti ylös ja siellä odottaa upeiden maisemien lisäksi ravintola ja matkamuistomyymälä. Historian ystäville löytyy katseltavaa Fort Imperial -linnakkeesta, joka on rakennettu 1800-luvun alussa. Samassa yhteydessä on myös Kroatian itsenäisyyssodan vaiheista kertova museo.

Lue lisää: Loman aloitus SRD-vuorella

4. Lokrumin saari

Kun haluat kaupungin kuumilta kaduilta hetkeksi vilpoisempiin maisemiin, hyppää vanhankaupungin satamasta lauttaan, jolla pääset 15 minuutissa Lokrumin saarelle. Siellä voi nautiskella rantaelämästä tai tutustua saaren vanhaan luostariin ja linnoitukseen.

lokrumin-saariSaarelta löytyy myös ravintoloita, joten omia eväitä ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan. Riikinkukot tepastelevat saarella vapaasti. Säikähdin aluksi ensimmäistä pöyhistelijää, mutta kun kiersimme sen kaukaa, ei sekään ollut meistä enempää kiinnostunut.

Lue lisää Lokrumin saaresta: Viikonloppu Dubrovnikissa

5. Lopudin saari

Lokrumin saaren lisäksi Dubrovnikissa on mahdollisuus tutustua muihinkin saariin. Elafitisaariin (Elafitski Otoci) kuuluu 13 saarta, mutta vain kolme niistä on asuttuja; Koločep, Lopud ja Šipan. Saarilla ei ole autoja. Jos et jaksa tai halua kävellä, voit vuokrata polkupyörän saariin tutustumista varten.

Jos kolme saarta haluaa nähdä yhden päivän aikana, se onnistuu vain osallistumalla valmiille retkelle. Jos haluat tutustua saariin omatoimisesti, reittilaivoilla et pääse näkemään kaikkia saman päivän aikana aikataulujen vuoksi. Toki saarihyppelyn voi jakaa kahdelle päivälle, jolloin pääsee tutustumaan kaikkiin kolmeen. Me halusimme kulkea omatoimisesti ja valitsimme kolmesta vaihtoehdosta Lopudin saaren, koska se vaikutti olevan suosituin ja Sunjin hiekkarantaa kehuttiin Kroatian parhaimmaksi. 

merja lopudin saarella

sunjin ranta

Lopudin saarelle on Dubrovnikista noin tunnin matka. Sunjin ranta sijaitsee toisella puolella saarta kuin satama ja sinne oli noin 20-30 minuutin kävelymatka. Me taitoimme matkan golfkärryn näköisellä kulkuneuvolla. Näin säästimme aikaa eikä tarvinnut helteessä tarpoa. Ranta oli siisti muutamia lasinsiruja lukuunottamatta. Saareen kannattaa tutustua myös sataman puolella. Siellä on muun muassa Pyhän Nikolauksen kirkko ja sen vieressä viehättävä puutarha.

Lue lisää Lopudin saaresta: Päivä Lopudin saarella

+ Tutustu myös Cavtatin viehättävään kylään

Dubrovnikista noin 20 kilometriä etelään löytyy viehättävä Cavtatin kylä. Sinne pääsee näppärästi joko bussilla (nro 10) tai lautalla, joka lähtee Dubrovnikin vanhankaupungin vierestä sijaitsevasta satamasta. Cavtatissa on kiva kuljeskella rantabulevardilla ja ihailla maisemien lisäksi hienoja veneitä. Jos nälkä tai jano yllättää, bulevardin vieressä on lukuisia ravintoloita.

cavtat ranta

Sataman vieressä on pieni ranta, jolla voi nauttia auringosta. Kun kävelee hieman eteenpäin tulee vastaan kalliopoukamia, joille voi levittää pyyhkeen ja istahtaa katselemaan ulapalle tai lukea kirjaa rauhassa muiden katseilta. Cavtatin kapeilla kujilla on myös mukava kävellä ja piipahtaa pienissä putiikeissa.

Lue lisää Cavtatista: Cavtat – Kroatian helmi

Kroatian koronatilanne

Osallistuin viime viikolla Kroatian matkailutoimiston järjestämään tilaisuuteen, jossa kerrottiin maan aloittavan pian matkailualan työntekijöiden rokotukset. Myös matkailijoiden testauspaikkoja lisätään toukokuun aikana. Tällä hetkellä Kroatiaan päästäkseen tulee olla todistus joko rokotteesta tai enintään 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta. Määräykset ja säännökset saattavat muuttua nopeasti. Ajankohtaista tietoa Kroatian koronasäännöksistä voi lukea tältä englanninkieliseltä sivustolta. Finnair aloittaa suorat lennot Dubrovnikiin 22.6.

Oletko käynyt Dubrovnikissa? Kerro omat vinkkisi kommenttiosiossa!

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Viikonloppu Dubrovnikissa
Päivä Lopudin saarella
Loman aloitus SRD-vuorella

Ota blogi seurantaan myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  2.5.2021 at 17:05

  Olen suunnitellut Balkanin alueelle luontokohteisiin keskittynyttä matkaa, kunhan tämä koronatilanne tästä sen verran helpottaa, että sellainen olisi mahdollinen ja esim. maiden välillä pystyisi taas liikkumaan. Dubrovnik vaikuttaa kuitenkin niin mukavalta kaupungilta, että todennäköisesti tulisi oltua pari päivää myös siellä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 16:55

   Kiitos Mikko! Dubrovnik on kiva pysähdyspaikka ja siellä saa helposti parikin päivää vierähtämään. Ennen koronaa kaupunki kärsi liikaturismista. Nähtäväksi jää mihin tilanne asettuu, kun taas pääsee vapaammin matkustamaan.

 • Reply
  Reissu-Jani
  2.5.2021 at 17:27

  Dubrovnikissa on käyty kymmenen vuotta sitten ja se oli jo silloin aika tukossa oleva kaupunki, varsinkin kun isot risteilijät tuovat väkeä vanhaan kaupunkiin. Hinta-taso on myös korkea erityisesti vanhan kaupungin ravintoloissa. Majoituksien hinta oli kova jotenka yövyin vanhan kaupungin pohjoispuolella erään omakotitalon kellariin tehdyssä ”huoneistoissa”. No olipa ainakin viileä nukkua. Bellevue Beachilla tuli käytyä uimassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 17:00

   Kiitos Jani! Me yövyimme ensimmäisellä kerralla Lapadissa, jossa on paljon hotelleja. Se oli ihan viihtyisä, mutta kaukana keskustasta. Viime kerralla majoituimme sataman lähelle, josta oli pieni kävelymatka vanhaankaupunkiin. Taitoimme matkan välillä kävellen ja välillä bussilla. Sataman lähellä oli useita ruokaravintoloita, joten välttämättä ei tarvinnut iltaisin lähteä vanhankaupungin hulinoihin. Lapadissa ei silloin ravintolapalveluja juuri ollut, mutta tilanne on sielläkin kuulemma muuttunut.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.5.2021 at 08:48

  Osa näistä on koettu. Asuimme aikoinaan Cavtatissa, joka oli mielestäni hyvä valinta ainakin silloin vielä kovin ruuhkaiseen Dubrovnikiin verrattuna. Cavtatista Dubrovnikiin pääsi niin bussilla kuin veneellä tai kaipa niitä laivoiksi pitäisi kutsua.
  Dubrovnik on, normaalioloissa, muuten myös hyvä tukikohta kiertää muutakin Balkania, esimerkiksi käydä Montenegrossa tai Bosniassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 17:03

   Kiitos Pirkko! Dubrovnik toimi meille viime kerralla tukikohtana, kun kävimme Bosnia-Hertzegovinassa sekä Montenegrossa. Olisin itse asiassa halunnut majoittua Cavtatissa, mutta pienen säädön jälkeen päädyimme kuitenkin Dubrovnikiin. Cavtat oli todella sympaattinen ja kaunis pikkukaupunki.

 • Reply
  Terhi
  4.5.2021 at 13:22

  Olen käväissyt pari kertaa ja tykästyin kyllä kaupunkiin, onhan se upea, keskiaikainen kokonaisuus. Tosin kesäaikaan Dubrovnik on kovasti ruuhkainen. Mikäli vielä joskus sinne pääsen niin keskityn saarihyppelyyn.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 17:05

   Kiitos Terhi! Saarihyppelyt oli kivoja ja pääsi pois helteisestä kaupungista. Tykkään muutenkin olla vesillä, joten jo laivamatkatkin olivat antoisia 🙂

 • Reply
  Eila
  5.5.2021 at 09:42

  Minäkin olen käynyt Dubrovnikissa Cavtatista käsin veneellä. Hieno sisääntulo kaupunkiin! Me onnistuimme piipahtamaan Dubrovninissa päiväretkellä sellaiseen aikaan, jolloin siellä ei ollut laivalasteitrIn turisteja, ja saimme nauttia avarista katunäkymistä. Mielestäni parasta antia Vanhassa kaupungissa oli juuri kierros kaupunginmuureilla. Muuten tykkäsin enemmän tunnelmaltaan autenttisemmista Splitin vanhasta kaupungista roomalaisajan raunioiden vuoksi sekä Korculan saaren vanhasta kaupungista. Kaunis Cavtat oli täydellinen tukikohta lähiseutujen kiertelyyn. Sieltä pääsi kätevästi myös Montenegroon.
  https://www.eilalokka.fi/uncategorized/kroatian-split-lumoaa-ainutlaatuisella-tunnelmallaan/
  https://www.eilalokka.fi/uncategorized/kroatian-cavtat-hurmaa-kompaktilla-koollaan-kauneudellaan-ja-retkillaan/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 17:08

   Kiitos Eila! Venematka Dubrovnikin ja Cavtatin välillä kuulostaa kivalle. Mekin sitä harkitsimme, mutta jostain syystä päädyimme taittamaan matkan bussilla. Kroatiassa olisi kiva kierrellä muuallakin. Mainitsemasi Split kiinnostaisi myös kovasti.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  7.5.2021 at 08:24

  Olen käynyt Dubrovnikissa kahdesti, ja se on ollut molemmilla kerroilla tosi ruuhkainen. Ei siis ihan sitä parasta Kroatiaa minun makuuni. Pidin enemmän saarista ja Kroatian luonnosta. Komea kaupunki Dubrovnik kyllä on, siitä ei pääse mihinkään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 17:12

   Kiitos Teija! Dubrovnik on kärsinyt turistitulvista eikä siellä ruuhkissa tietenkään kiva ole olla kenelläkään. Vanhassakaupungissa oli molemmilla käyntikerroilla paljon ihmisiä, mutta muissa kohteissa oli väljempää. Nähtäväksi jää mille tasolle turistien määrä asettuu, kun matkailu taas helpottuu.

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  8.5.2021 at 10:30

  Kiitos vinkkipostauksesta! Mulle tuo Balkan on vielä koskematonta maaperää, mutta kovasti ollaan veljen kanssa suunniteltu roadtrippiä sinne. Pitääpä laittaa Dubrovnikin vinkit korvan taakse. Tuo taitaakin olla fiksuin aloitusetappi autoreissullekin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.5.2021 at 17:15

   Kiitos Cilla Maria! Dubrovnikista on kätevä aloittaa roadtrip. Sinne on suorat lennot ja näppärästi pääsee siirtymään maasta toiseen. Toki nyt koronan aikaan siirtymiset eivät käy niin helposti kuin aikoinaan. Kroatian ja Montenegron raja on aika ruuhkainen, mutta meillä kävi hyvä tuuri kun pääsimme ilman sen suurempia jonotteluja läpi molempiin suuntiin. Mennessä piti jonotella jonkun aikaa, mutta paluussa pääsimme suoraan läpi.

 • Reply
  Outi
  9.5.2021 at 15:22

  Tuo Srđ-vuori varsinkin on aivan huikea, ja matka myös autolla hieman hiuksianostattava! Nuo saaret on vielä käymättä, ehkä ensi kerralla…

  Kroatian koronatilanteesta sen verran, että myös saapuessaan voi käydä testissä. Näin se on huomattavasti halvempaa. Testi perillä kun maksaa vain noin 70e. Karanteeniinhan siitä joutuu, mutta omaehtoiseen, ja tulos tuli ainakin minulle alle kuudessa tunnissa. Täällä on suomeksi nuo vaatimukset: http://kroatianuutiset.fi/korona

Leave a Reply