Kroatia

Cavtat – Kroatian helmi

22.8.2019

Pieni ja idyllinen Cavtat sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Dubrovnikista etelään. Cavtat tunnettiin aikoinaan nimellä Epidaurum, jonka kreikkalaiset olivat perustaneet. Antiikin ajan Kreikan jäljet ovat nähtävissä vielä tänäkin päivänä muun muassa arkeologisten kaivausten muodossa. Cavtatista löytyy yllättävän paljon nähtävää pieneksi kyläksi. Kauniiden rantojen ja kirkkaiden vesien lisäksi tarjolla on niin museoita kuin taidegallerioitakin. Kulttuurin saralla Cavtat on yksi Kroatian parhaiten tunnetuimmista tapahtumapaikoista. Cavtatissa järjestetään vuosittain ”The Cavtat summer” festivaalit sekä lukuisia muita musiikki- ja teatterialan tapahtumia.

Kun suunnittelimme heinäkuista Kroatian matkaamme, meidän oli alun perin tarkoitus majoittua Cavtatissa. Pienen säätämisen jälkeen päädyimme kuitenkin Dubrovnikiin. Halusimme kuitenkin päästä käymään tuossa pienessä, keskiaikaisessa kylässä, joka on rakentunut Ratin niemimaan etelärinteille. Niinpä loman viimeisenä päivänä teimme sinne päiväretken.

Bussilla Cavtatiin

Cavtatiin pääsee Dubrovnikista joko tunnin välein kulkevalla bussilla (nro 10) tai Dubrovnikin vanhankaupungin lähellä sijaitsevasta satamasta lautalla. Lauttamatka olisi kuulostanut kivemmalta, mutta meidän olisi pitänyt ensin mennä bussilla Grazista vanhaankaupunkiin ja sieltä lautalle. Bussiin sen sijaan pääsimme hotellimme lähellä olevalta pysäkiltä, joten mukavuudenhaluisina päädyimme bussiin mennentullen. Matka maksoi 25 kunaa / henkilö / suunta (n. 3,5 €). Vaikka matka ei pitkä ollutkaan, se kesti bussilla noin 50 minuuttia. Reitti kulki kaunista rannikkoa pitkin ja bussin ikkunoista pääsi ihailemaan auringossa kimaltelevaa Adrianmerta sekä sen rantoja.

cavtatin satamassa veneitä

cavtat kirkko

Cavtat – lounasta, luksusjahteja ja hienoja maisemia

Olimme Cavtatissa puolen päivän aikaan ja menimme ensin lounaalle. Bussiaseman vieressä olevassa lahdenpohjukassa oli muutamia ravintoloita ja menimme yhteen niistä. Tonnikalapizza ja olut maistuivat taivaallisilta ja tarjoilijaksi meille osui miellyttävä nuori herra, jolle oli ilo jättää tippiä hyvästä palvelusta. Lounaan jälkeen kävelimme rantakadulle, jossa pääsi ihailemaan sataman lukuisia luksusjahteja. Piipahdimme parissa kirkossa sekä jatkoimme rantakatua eteenpäin. Maisemat olivat niin kauniit, että alkoi melkein harmittamaan, miksi emme majoittuneetkaan siellä.

tyhjä kuja cavtatissa

cavtat ranta

purjevene cavtatin edustalla

Sataman vieressä olevalla pienellä rannalla oli aurinkotuoleja vieri vieressä, mutta kun rantakatua käveli eteenpäin, huomasimme kallioisilla poukamilla yksittäisiä auringonottajia siellä täällä. Kallioilta näytti löytyvän mukavasti omaa rauhaa ja komeat näköalat ulapalle. Mekin jäimme ihailemaan satamaan meneviä ja tulevia purjeveneitä. Sellaisen kyytiin kun olisi päässyt – ai että, se olisi ollut kivaa.

cavtat purjevene

cavtat rantabulevardi

kalaverkkoja cavtatin satamassa

cavtat kuja

cavtat tyhjä kuja kirkon vieressä

Ennen bussin lähtöä päätimme vielä istahtaa iltapäivädrinkeille; minulle Aperol Spritz ja tyttärelle alkoholiton mansikkadrinksu. Baarissa ei ollut montaa asiakasta ja baarimikko jäi juttelemaan meidän kanssa. Hän kertoi olleensa edellisenä kesänä töissä Montenegron Budvassa ja siellä oli ollut sellainen meno, että poskia punoitti vieläkin. Tässä baarissa hän oli ensimmäistä päivää töissä ja kyseli oliko meidän loma vasta alussa. Kunpa olisi ollutkin, mutta viimeistä päivää vietiin ja muutaman tunnin kuluttua oli lähtö lentokentälle.

Viimeiset uinnit ennen kentälle lähtöä

Kolmelta hyppäsimme Dubrovnikiin menevään bussiin. Mittari näytti +32 ja haaveilimme kylmästä suihkusta ennen siirtymistä lentokentälle. Huone oli tietysti luovutettu jo aamulla ennen Cavtatiin lähtöä eikä hotellissa ollut yleisiä suihkuja muualla kuin uima-altaalla, mutta niissä ei tietenkään ollut seiniä ympärillä. Respassa meille suositeltiin pulahdusta altaaseen, kun kyselin suihkumahdollisuuksista.

Pienellä allasalueella olimme poikenneet vain yhtenä iltana katsomassa miltä siellä näyttää. Nyt oli kirjaimellisesti viimeiset hetket käydä uimassa. Vesi oli ihanan virkistävää ja altaan toisessa päässä olevassa ”porenurkkauksessa” viivähdimme myös hetken. Vaatteet vaihdoimme yleisen vessan tiloissa, koska muutakaan paikkaa ei ollut. Matkalaukun kanssa sinne ei olisi mahtunut, mutta toinen jäi ulkopuolelle vahtimaan tavaroita toisen kuivatellessa ja vaihtaessa tamineita.

Lentokentälle menimme hotellin kuljetuksella, jolle tuli hintaa 260 kunaa (n. 35 €). Edullisemmin olisimme päässeet bussilla, mutta hieman laiskoina ja väsyneinä ei jaksettu lähteä kävelemään asemalle. Matkalla juutuimme ruuhkaan ja kiitin onneani, että olimme lähteneet hyvissä ajoin. Pahimmasta ruuhkapaikasta päästyämme, loppumatka sujui nopeasti. Kenttä ei onneksi ollut kaukana ja lopulta meille jäi kaksi tuntia aikaa lorvia loungessa ennen koneen lähtöä.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Dubrovnik – loman aloitus Srd-vuorella ja luottokorttiongelmia
Viikonloppu Dubrovnikissa
Dubrovnik – Päivä Lopudin saarella

Seuraa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  26.8.2019 at 11:00

  Täännöisella ”Dubrovnikin” reissullamme majoituimme juuri Cavtatissa – ja kyseisen kylän ehkä nyttemmin hiukan kyseenalaisessa ylpeydessä, Hotel Croatiassa, joka kuulemma aikoinaan oli Josip Broz Titon käytössä. Hotelli on oikea kolossi, mutta oikeastaan uima-allasalueineen ja ilta-aurinkoon aukeavine terasseineen ihan toimiva. Dubrovnikiin kuljimme muutaman kerran paitsi bussilla myös tuota väliä kulkevillä pienillä laivoilla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.9.2019 at 17:48

   Kiitos Pirkko! Minullakin oli Cavtatista hotelli katsottuna, kun meidän piti myös majoittua ensin sinne. Kun sitten tuli muutoksia matkapäiviin, päätimme kuitenkin yöpyä Dubrovnikissa ja piipahtaa Cavtatissa vain päiväseltään. Oli viehättävä pieni kylä, jossa olisi aika kulunut mukavasti. Laivayhteyttä olisi ollut hauska kokeilla, mutta laiskuus vei tällä kertaa voiton ja menimme bussilla, kun pääsimme sillä niin kätevästi hotellin läheltä matkaan.

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  26.8.2019 at 14:43

  Onpa mukavan näköinen kohde. 🙂 Nyt olen kolme kertaa käynyt Kroatiassa ja uusista kohteista on aina kiva lukea. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.9.2019 at 17:50

   Kiitos Sandra! Kroatiassa riittää hienoja paikkoja vaikka kuinka. Dubrovnikissa on nyt pyöritty pari kertaa, joten ensi kertaa uusiin maisemiin 🙂

 • Reply
  Sirkka
  27.8.2019 at 23:34

  Olimme viime pääsiäisenä viikon Cavtatissa. Hotelli Cavtatin ravintola/aamiainen oli aivan rannassa ja upea näköala pikku veneille, jotka kelluivat lahdella. Kylä tuli tutuksi, kun nuuskittiin joka kolo. Oli oikein rentouttavaa, kun ei tarvinut ”suorittaa” enempää matkailua.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.9.2019 at 17:51

   Kiitos kommentista Sirkka! Cavtat vaikutti mukavan rauhalliselta kohteelta, jossa lepoloma onnistuu takuuvarmasti. Kiva kuulla, että tykkäsitte.

 • Reply
  espanjaan
  31.8.2019 at 10:04

  ”Cavtatista löytyy yllättävän paljon nähtävää pieneksi kyläksi.” Ihan samaa mieltä. Jos nyt lähtisin lomalle tuonne päin, voisin kyllä mieluummin majoittua Cavtatissa, niin kuin silloin vuosia sitten kun niin teimme. Dubrovnikissa pitäisi tietysti käydä, kuten silloinkin teimme. Miksi te päädyitte Dubrovnikiin ennemmin? Meillä kyllä oli oma auto käytössä, ei tarvinnut miettiä noita kulkemisia. Oliko se syy?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.9.2019 at 17:53

   Kiitos kommentista! Meidän päätökseen vaikutti se, että Dubrovnikista tuntui olevan helpompi lähteä retkille. Näin jälkikäteen ajateltuna ne olisivat varmasti onnistuneet myös Cavtatista käsin, mutta mentiin helpomman kautta. Alunperin oli myös tarkoitus ottaa Aurinkomatkojen valmis paketti Cavtatiin, mutta kun matkapäiviin tuli muutoksia, se muuttuikin omatoimimatkaksi.

 • Reply
  Outi / Maa Quzuu
  31.8.2019 at 22:54

  Kiinnostavan oloinen paikka ja viehättävän näköinenkin! Kroatia on varmasti lähivuosien matkakohteemme joten Cavtat menee ehdottomasti listalle. Erityisesti tämän jutun ensimmäinen kappale herätti mielenkiinnon. Se että noin kauas ulottuva historia on läsnä kaupunkikohteessa, tekee siitä erittäin mielenkiintoisen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.9.2019 at 17:54

   Kiitos Outi! Menkää ihmeessä Cavtatiin, se oli tosi söpö pieni kylä. Bussilla ja laivoilla pääsee näppärästi Dubrovnikiin, jos siellä haluaa piipahtaa.

 • Reply
  Jenna / Citylights & Sunsets
  1.9.2019 at 14:04

  Ihastuin Kroatiaan täysin viime kesäisellä Dubrovnikin ja Korculan saaren reissulla. Täytyy ehdottomasti suunnata sinne uudelleen ja täytyy pitää mielessä tämä Cavtat!

 • Reply
  Pirjo
  3.9.2019 at 22:18

  Ihana Cavtat.Muistelen lämmöllä neljän vuoden takaista matkaamme..Onneksi löysimme tämän pikkukylän majapaikaksemme(vuokrasimme huoneiston omakotitalon yläkerrasta)ja viihdyimme kymmenen päivää ympäristöön tutustuen niin kävellen kuin autoillen.Niemen ympäri kiertävä kaunis kävelyreitti tuli todella tutuksi;tunnen vieläkin pinjapuiden(?)upean tuoksun nenässäni…Kylän hautausmaa korkealla lukemattomien rappujen päässä oli maisemaltaan yksi kauneimpia koskaan.Ruokaravintoloita löytyi kiitettävästi ja aina oli oli tilaa,ruoka hyvää ja palvelu pelasi.Toisin oli Dubrovnikissa jossa saimme reissun huonointa sapuskaa,ruuhkassa ja tylyllä asenteella.Onneksi olimme vain päiväretkellä ja saimme palata illalla lintukotoomme!Ajelimme myös Montenegron puolella,jonne rajanylitys sujui nopsaan ja vaivatta kun taas Mostariin ajellessa Bosnia Hertsegovinan rajalla oli pitkätkin jonot.Tämä pitkä rantareitti on kertakaikkisen hieno ja suosittelen ehdottomasti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.9.2019 at 17:58

   Kiitos kommentista Pirjo! Teillä on ollut oikein onnistunut loma. Dubrovnikin vanhassakaupungissa ravintoloiden palvelutaso ei ollut huipussa ja siellä myös söimme reissun huonoimmat ruoat. Muutoin hotellimme lähellä oli kivoja paikkoja ja niissä palvelukin onneksi oli ok. Teillä on käynyt rajanylitysten kanssa juuri päinvastoin kuin meillä. Me jouduimme jonottamaan Montenegron puolelle 45 minuuttia, kun taas Bosnian rajalla ei ollut mitään jonoja. Taitavat vaihdella päivistä ja kellonajoista riippuen.

Leave a Reply