Kroatia

Dubrovnik – loman aloitus Srd-vuorella ja luottokorttiongelmia

10.7.2019

Kun bussin ikkunasta avautuu näkymä turkoosina hohtavalle Adrianmerelle, huokaisen ihastuksesta. Muistan tämän näkymän seitsemän vuoden takaa, jolloin edellisen kerran olin näissä Dubrovnikin maisemissa. Se oli ensimmäinen reissu nuorimmaisen tyttäreni kanssa kahdestaan. Nyt teemme yhdessä paluun Kroatiaan. Reissutytöt!

Jäämme bussista pois sen päätepysäkillä, joka on linja-autoasema Gružin sataman lähellä. Hotellimme sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä. Etsin laukustani tarkemmat ohjeet ja huokaisen helpotuksesta, kun hotelli Berkeley löytyy helposti. Nälkäkin jo kurnii vatsan pohjassa. Olemmehan heränneet aamuyöllä kolmelta ja aamupalasta lentokentällä on aikaa. Päätämme kuitenkin viedä matkatavarat ensin hotelliin ja etsiä lounasta vasta sen jälkeen. Seitsemän vuotta sitten asuimme Lapadin alueella, jossa on paljon hotelleja. Siellä ei kuitenkaan siihen aikaan ollut oikein mitään muuta. Ravintolat olivat kaikki bussimatkan päässä. Nykyisin tilanne on kuulemma toinen. Näin meille kertoo Berkeleyn vastaanottovirkailija, jonka kanssa vaihdamme muutaman sanan hänen hoitaessa samalla meidän sisäänkirjautumista.

Hotelli Berkeley

Hotelli Berkeley on pieni, perheomisteinen hotelli. Huoneita siellä on vain reilut 40. Hotellista löytyy pieni spaosasto sekä ensimmäisestä kerroksesta ulkouima-allas. Aamupala kuuluu huoneen hintaan ja sitä tarjoillaan vastaanoton vieressä olevassa aamiaishuoneessa. Illalla sieltä voi ostaa lasin viiniä tai drinkkejä. Ruokaa siellä ei tarjoilla, mutta lähistöltä löytyy useita ravintoloita.

Hotellin omistaja silmäilee meitä lasiensa takaa, kun odottelemme vastaanotossa avainta ja kysyy mistä maasta tulemme. Kun hän kuulee, että olemme Suomesta, hän ihmettelee miten olemme tänne helteeseen uskaltautuneet. ”Yleensä suomalaiset tulevat aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Keskikesä on teille pohjoisen ihmisille liian kuuma”, hän toteaa. Nyökkään. Onhan tuossa perää, mutta kaikki suomalaiset eivät hellettä pelkää. Nytkin oli kone täynnä lämpöä kaipaavia ja me kuulumme siihen samaan sakkiin.

Saamme pian avaimen ja hissillä kolmanteen kerrokseen. Jännityksellä odotan minkälainen se on. Varaus on tehty jo talvella ja muistan omista kriteereistä vain merinäköalan ja parvekkeen. Toivottavasti merinäköala on muutakin, kuin ikkunasta varpaisillaan näkyvä pieni läntti horisontissa. Huone on pimeä, mutta kun avaamme verhot, avautuu sieltä kaunis näköala merelle. Vaihdamme vaatteet ja sitten syömään.

dubrovnik_hotel berkley

dubrovnik_hotel berkley

Näköala parvekkeelta

Miksi luottokortti ei toimi?

Lounaspaikka löytyy rantakadun varrelta. Kun tulee maksun aika, etsin luottokortin kassistani ja ojennan sen tarjoilijalle. Kortti ei kuitenkaan toimi. Yritän pari kertaa uudestaan ja ihmettelen mikä siinä voi olla vikana. Onneksi rahapussista löytyy käteistä ja saan laskun hoidettua. Kun ihmettelen mikä kortissani nyt on, tyttäreni keksii missä vika. En ole muuttanut korttien maarajoituksia. Niinpä tietysti, eihän se tullut mieleenikään.

dubrovnik

Tuonne ylös pitäisi päästä

dubrovnik

dubrovnik rhodot

dubrovnik merja ja rhodot

Ostan meille lippukioskista bussiliput; 12 kunaa/lippu (noin 1,50 €). Saisihan ne kuljettajaltakin, mutta hinta olisi pari kunaa kalliimpi. Jäämme Dubrovnikin vanhan kaupungin portilla kyydistä. Edellisellä reissulla ehdimme tutustua Dubrovnikiin nähtävyyksiin melko hyvin, mutta yksi asia meiltä jäi tekemättä ja se oli käynti kaapelihissillä Srd-vuorella. Kukkula kohoaa kaupungin pohjoispuolella reiluun 400 metriin ja sieltä avautuu hienot maisemat kaupungin ylle. Kävelemme hissin lähtöpisteelle, joka löytyy Petra Krešimira -kadun varrelta.

Kaapelihissillä Srd-vuorelle

Liput maksavat 170 kunaa/hlö (23 €) ja niillä pääsee ylös kukkulan huipulle ja takaisin. Myynnissä on myös edullisempia yhdensuuntaisia lippuja, mutta yli 30 asteen helle ei innosta kävelemään ylös kukkulalle tai edes sieltä alas. Meillä on vain yksi ongelma; käteistä ei ole riittävästi kahteen lippuun ja luottokortti ei toimi. Yritän päästä puhelimella nettipankkiin muuttamaan kortin maarajoituksia, mutta yhteys ei onnistu. Ehdin jo soittaa pankin asiakaspalveluun ja tiedustelen voivatko he sieltä käsin tehdä asialle jotain. Kyllähän se onnistuu, mutta asetus ei tule saman tien voimaan. Virkailija kehottaa yrittämään uudestaan. Seuraavaksi soitan miehelle ja kysyn voiko hän tehdä muutokset kotoa käsin. Hänkään ei pääse nettipankkiin, koska pankin järjestelmissä on ongelmia eikä sinne pääse tällä hetkellä kukaan. Pitipäs sattua! Hetken kuluttua yritän uudestaan ja saan yhteyden. Vaihdan nopeasti molempien korttien asetukset ja huokaisen helpotuksesta, että nyt ne ovat kunnossa. Siinä vaiheessa en vielä tiedä, että joudun myöhemmin saman asian kanssa ongelmiin. Siitä lisää tuonnempana.

Kun liput on ostettu, pääsemme hissin kyytiin lähes saman tien. Hissin kyytiin mahtuu maksimissaan 32 henkilöä, mutta meillä käy tuuri eikä siellä ole lisäksemme kuin muutama ihminen. Hissi nousee nopeasti ylös. Ylhäältä löytyy ravintola ja matkamuistomyymälä. Meitä kiinnostaa enemmän ravintolan annit, koska kävellessä on tullut kuuma eikä repussa lämmennyt haalea vesi enää maistu. Kiertelemme hetken katsellen paikkoja sekä ihastellen tietysti maisemia. Niiden takiahan tänne tultiin.

dubrovnik srd cable car

Kaapelihissin kyydissä

dubrovnik srd mountain

buggy adventure

Ylhäältä olisi mahdollisuus ostaa lippuja erilaisiin extreame elämyksiin kuten zipp lineen

dubrovnik srd

dubrovnik_srd

Ylhäältä löytyy historian ystäville Fort Imperial -linnake, joka rakennettin 1800-luvun alussa. Se sijaitsee pienen matkan päässä näköalatasanteelta. Samassa yhteydessä olisi myös Kroatian itsenäisyyssodan vaiheista kertova museo. Se jää meiltä nyt väliin ja janoisina siirrymme Panorama-ravintolan puolelle nauttimaan kylmistä juomista. Ennenkuin olemme saaneet juomat pöytään, tarjoilija kysyy haluammeko siirtyä parempien maisemien äärelle. Kaiteen vierestä on juuri vapautunut pöytä. Siirrymme sinne ja saamme huikeat näköalat kaupan päälle.

On ihanaa istuskella kauniiden maisemien äärellä ja nauttia auringosta sekä matkan ensimmäisestä päivästä. Loma on vasta alussa ja kaikenlaista kivaa tiedossa. Hieman kauhistelemme aasialaisten turistien kuvaussessioita. He kiipeilivät kivien päälle poseeraamaan eikä ympärillä ole minkäänlaisia kaiteita. Kuinkahan moni tuolta vuosittain tippuu?

Pian on aika antaa huippupaikat muille asiakkaille ja siirtyä kaapelihissillä takaisin alas. Kiertelemme hetken aikaa vanhankaupungin kapeita kujia ennenkuin hyppäämme bussiin, joka kuljettaa väsyneet matkalaiset takaisin hotelli Berkeleyn hellään huomaan.

Dubrovnik Cable Car, Ulica kralja Petra Krešimira IV
Avoinna kesäaikaan klo 9-24
Liput ja tarkemmat tiedot: www.dubrovnikcablecar.com

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Katja / Historia de Viajes
  10.7.2019 at 18:09

  Tuo on kyllä ihanan viihtyisä paikka ja näkymät ovat ihan huikeat. Nykyään on kyllä aina korttien kanssa ongelmia. Siis parhaimmillaan on käynyt niin että kotona on säätänyt maarajat oikein ja sitten pankki kuitenkin päättää ”sulkea” kortin koska havaitsee maksun kokeilun ”epäilyttävässä” lokaatiossa. Koita siinä sitten maksaa elämistä ja matkustaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.7.2019 at 21:01

   Kiitos Katja! Oli upeat näköalat, kyllä kannatti mennä 🙂 Mä olen pelännyt tuota, että lähden reissuun enkä muista vaihtaa niitä maarajoituksia. Nyt se sitten tapahtui, mut onneksi sain suht nopeasti asian korjattua. Jos tämä olisi sattunut keväällä Kiinassa, niin sille en olis voinut mitään, koska netti ei toiminut puhelimessa koko viikkoon.

 • Reply
  Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
  14.7.2019 at 14:35

  Onpa hienot maisemat! Dubrovnik odottaa vielä käymistä, viime syksynä se oli lähellä, mutta lentoaikataulut olisivat jättäneet itse paikalle liian vähän aikaa. Mä en varmaan edes olisi osannut lähteä etsimään syytä kortin toimimattomuuteen, Italiassa olen niin tottunut pitämään mukana aina käteistä. Suomessa käydessäni yksi kahvilan myyjä ihan hämmentyi, kun tarjosin sille euroja kortin sijaan 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.7.2019 at 19:29

   Kiitos Heli! Mulla oli käteistä aika vähän mukana ja siitäkin suurin osa huoneen turvalokerikossa. Otti aluksi päähän, että turhan takiako me tänne kaapelihissin lähtöpaikalle kivuttiin, kun ei minnekään päästä. Onneksi sain yhteydet toimimaan lipunmyyntipisteen wifin avulla. Suomessa taidetaan jo olla korttikansaa, aika harvassa paikassa enää tarvitsee olla kolikoita mukana 🙂

 • Reply
  Piyya
  14.7.2019 at 21:26

  Dubrovnik niin kaunis ja vielä käymättä. Hiukan mietettyää turistimäärät joita siellä tänä päivänä sanotaan olevan ihan kiusaksi asti. Turismi on toki elintärkeää Kroatialle ja Dubrovnikille mutta onko se jo liikaa ?
  Miten sinä koit ihmismäärän ?

  • Reply
   Maarit - niceMatkaaja
   18.7.2019 at 10:55

   Oi ihana Dubrovnik, mielestäni yksi maailman kauneimmista kaupungeista! Hieman kyllä hirvittää tuo nykyinen turistimäärä – pilaako koko paikan? Ainakin paikalliset ovat tästä kovin huolissaan ja haluaisivat rajoittaa määrää. Silti tekisi mieli vierailla kaupungissa uudestaan ja ihailla näkymiä juurikin tuolta yläilmoista. PS. Luottokortin maarajoitteista en ole koskaan kuullutkaan, ja omat korttini ovat aina toimineet kaikkialla.

   • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    23.7.2019 at 19:35

    Kiitos Maarit! Kyllähän siellä niitä turisteja paljon oli – me mukaan luettuna – ja minusta olisi hyvä ajatus rajoittaa määriä. Pari kertaa olen Dubrovnikissa käynyt ja mielestäni se on nyt nähty. Paljon siellä oli myös Game of Thrones -faneja, jotka tulivat katsomaan kuvauspaikkoja. Nettipankin puolella voi asettaa luottokortille maarajoitteita missä kortti toimii. Mulla se on yleensä vain Suomessa, mutta kun lähden reissuun, niin laajennan toimivuutta. Nyt se oli unohtunut ja kortti ei sen vuoksi toiminut.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.7.2019 at 19:32

   Kiitos Piyya! Dubrovnikin vanhassakaupungissa varsinkin on turisteja todella paljon. Me ei tällä reissulla siellä niin paljon pyöritty. Yhtenä iltana käytiin siellä syömässä ylihintaista ruokaa, joka ei edes ollut hyvää. Onhan se väenpaljous hieman ahdistavaa, mutta kun lähtee vanhankaupungin ulkopuolelle niin tilanne hieman helpottuu.

 • Reply
  Jenna / Citylights & Sunsets
  14.7.2019 at 22:38

  Oi ihana Kroatia ja Dubrovnik! Oltiin viime elokuussa Korculan saarella, lento Dubrovnikiin. Rakastuin Kroatiaan ja haluaisin nähdä sitä lisää. Viime kesänä meidän silloisella 2-vuotiaalla oli vielä matkapahoinvointia, joten meidän suunnitelmat kierrellä vuokra-autolla jäi ja päädyttiin viettämään koko viikko pienellä Korculan saarella. Itsehän nautin täysillä vaan rennosta olemisesta, vanhassakaupungissa kiertelystä ja rantaelämästä, mutta mies jäi kaipaamaan enemmän aktiviteetteja ja jos häneltä kysytään, niin se oli tylsin loma ikinä. Huvittavaa, kun kahdella ihmisellä voi olla niin erilaiset kokemukset ja muistot samasta lomasta!

  Itsekin salaa odotan niitä hetkiä, kun pikkuneiti on vähän isompi ja päästään tekemään tyttöjen reissuja kahdestaankin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.7.2019 at 20:48

   Kiitos Jenna! Tämä oli minulle toinen Kroatian matka enkä usko, että jää viimeiseksi. Siellä on niin kaunista. Saarihyppelyt myös kivoja, tosin meidän reissu ei onnistunut ihan suunnitellusti kun reittilautoilla se olisi ollut aikataulujen vuoksi mahdotonta. Siitä olisi tarkoitus kirjoittaa seuraavaksi lisää. Tyttöjen reissut on tosi kivoja ja niitä ollaan tehty molempien lasten kanssa jo useita. Suosittelen! 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  16.7.2019 at 22:06

  Haastavaksi tuo pankki/luottokortin toimiminen menee maissa, jotka itse miellät Euroopaksi, mutta pankki ei! Viime syksynä Sarajevossa jonotin Nordean asiakaspalveluun pitkään ja hartaasti illalla yrittäessäni selvittää, että miksen saanut käteistä pankkiautomaatista. Lopulta syy selvisi: Bosnia ei Nordean määritelmän mukaan ole Eurooppaa!
  Moni muukin Itä-Euroopan maa vaatii Koko maailma -oikeudet.
  Kirjoitinkin tästä aikoinaan tässä jutussa: https://meriharakka.net/2018/10/01/sarajevon-kujilla-ja-silloilla/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.7.2019 at 20:50

   Kiitos Pirkko! Huomasin muuten tuon saman, kun Montenegrossa jouduin korttini kanssa uusiin ongelmiin. Kun vaihdoin kortin asetukset niin, että se toimii ”Koko maailmassa”, niin johan alkoi automaatista tulla rahaa.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  17.7.2019 at 09:28

  Tuolta Srd – vuorelta on niin huikeat näkymät, että sitä ei saa jättää väliin. Me olimme aikanamme siellä kuvaamassa auringonlaskua. Harmillista tuo pankkikorttijuttu. Onneksi teillä oli käteistä, koska muuten olisi ollut melko hankalaa. Meillä on kortit toimineet mutta viime syksynä korttini kaappasi Kööpenhaminan reissulla joku joka sitten teki ostoksia luotyokortillani… Onneksi rahat saatiin palautumaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.7.2019 at 20:52

   Kiitos Sari! Srd-vuorta suosittelen jatkossa kaikille Dubrovnikiin matkustaville. Harmitti edellisellä kerralla kun se jäi meiltä väliin. Nyt haluttiin paikata tilanne heti ensimmäisenä päivänä. Auringonlasku on siellä ollut varmasti upea, kun maisemat ihan päiväsaikaan näyttivät hienoilta. Harmillinen tuo luottokortti juttu Köpiksessä. Onneksi sait rahasi takaisin.

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  20.7.2019 at 09:00

  Kroatia ja Dubrovnik kuuluu ehdottomasti niihin paikkoihin joihin on joskus päästävä. Alkukeväästä Kroatiaan sai hyvinkin edullisia reissuja ja oli itse asiassa ihan liipaisimella etten päätynyt sinne, mutta toinen kohde vei sitten voiton. 🙂 Itse olen nähnyt niin monia kauhukuvia korttiongelmista, että turvaudun reissuilla useinmiten käteiseen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.7.2019 at 20:55

   Kiitos Virpi! Kroatia on ihana ja keväällä se saattaisi olla aika mukava kohde, kun ei ole vielä niin kuuma. Mulla on pari luottokorttia aina reissussa. Jos toinen alkaa temppuilemaan, niin toisen pitäisi toimia. Nyt kun kumpikaan ei toiminut niin alkoi kylmä hiki nousta otsalle. Onneksi johtui omasta muistamattomuudesta. Käteisen määrää on jotenkin niin vaikea arvioida etukäteen, niin sillä turvaudun enimmäkseen korttiin. Mutta käteistä on aina hyvä olla jonkun verran mukana, koska kortti ei käy joka paikassa.

 • Reply
  Outi / Maa Quzuu
  20.7.2019 at 10:17

  Jotenkin olen ajatellut etten halua Dubrovnikin valtavan turistimäärän takia, mutta äh, olisihan tämä kiva kokea! Ehkä pitää mennä joskus turistikauden ulkopuolella ja etsiä sellaiset paikat, joissa ei ole tungosta. Näyttää niin kauniilta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.7.2019 at 20:57

   Kiitos Outi! Dubrovnik kannattaa kokea ainakin kerran 🙂 Jos menee keväällä tai syksyllä, niin siellä ei ole niin paahtavan kuuma ja tungosta ei samalla tavalla. Meillä Dubrovnik toimi nyt lähinnä tukikohtana, kun vietettiin lomapäiviä enimmäkseen muualla kuin siellä.

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  20.7.2019 at 19:37

  Dubrovnik ei minua kovastikaan miellyttänyt – koska satoi ym, mutta sinun kuvissa tuo kaupunki näyttää kyllä hyvin kauniilta. Itse olen luopunut maarajoituksista, koska en kuitenkaan muistaisi käydä niitä asetuksia muuttamassa ennen reissua.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.7.2019 at 21:00

   Kiitos Anna! Sateella harva kaupunki tuo parhaita puolia esiin. Minua harmitti keväällä, kun Vilnassa satoi lähes koko ajan. Minullakaan ei aiemmin ollut maarajoitukset käytössä, mutta pankista suosittelivat. Pelkäsin, että jonain päivänä käy juuri noin etten muista niitä muuttaa ja näinhän siinä kävi. Onneksi tämä tapahtui Euroopassa eikä Kiinassa, koska siellä asetusten muuttaminen ei olisi ainakaan minulta onnistunut. En päässyt viikon aikana kertaakaan nettiin 🙂

Leave a Reply