Kroatia

Viikonloppu Dubrovnikissa

1.4.2018

Hikikarpalot nousivat otsalle, kun nousimme tyttäreni kanssa Dubrovnikin vanhankaupungin muureille. Vaikka oli vasta aamupäivä, auringon porotuksen tunsi jo niskassa. Ohitimme miehen, joka nojaili muuriin hikeä päästään pyyhkien. Kysäisin onko kaikki kunnossa ja kun saimme vastaukseksi nyökkäyksen, jatkoimme matkaa. Kahden kilometrin mittainen muuri jyrkkine portaineen voi kesän kuumimpaan aikaan viedä mehut nopeasti. Muureilta avautuvat näkymät olivat kyllä kaiken sen vaivan arvoiset. Adrianmeri kimmelsi auringossa ja Dubrovnikin punatiilikattoiset talot suorastaan hehkuivat. Hörppäsimme vesipullosta huikat ja jatkoimme kävelyä. Muurin päältä löytyy myös baari, jos vesipullo on unohtunut matkasta.

dubrovnik

dubrovnik_vanhankaupungin_muuri

dubrovnik_vanhankaupungin_muuri

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik_merja

dubrovnik

Lautalla Lokrumin saarelle

Muurilla kävelyn jälkeen etsimme auringolta suojaa vanhan kaupungin kapeilta kujilta. Suuntasimme kulkumme ravintolaa kohti, koska nälkä alkoi jo kurnia ja se ei ole kiva matkakaveri. Lounaan jälkeen siirryimme muurien ulkopuolelle venesatamaan. Siellä oli hauska katsella sataman hyörinää ja ihailla upeita veneitä. Koska lämpötila alkoi olla jo +30 asteen paremmalla puolelle, hyppäsimme Lokrumin saareen menevään lauttaan. Ehkäpä saaressa olisi vilpoisempaa.

Venematka kesti noin 15 minuuttia. Lokrumiin menevä lautta oli täynnä, emmekä olleet siis ainoat, jotka halusivat nähdä tämän luonnonpuistona säilytetyn saaren. Satamassa ihmiset hajaantuivat kuka minnekin eikä ruuhkasta ollut enää tietoakaan.

Olin lukenut Lokrumista jo ennen matkaa, joten ihan äkillinen päähänpisto se ei ollut.  Koska sen sijainti lähellä Dubrovnikia houkutteli, mietin että se voisi olla kiva kohde. Sen enempää en ollut saaren tarjontaa tutkinut, joten kun saarelle pääsimme, haimme ensimmäisenä sataman infopisteestä kartan. Saarelta löytyy rantojen lisäksi muun muassa vanha luostari, Royalin linnoitus, ravintoloita ja riikinkukkoja. Ensimmäinen riikinkukko tepasteli meitä vastaan heti sataman tuntumassa. Suhtauduin siihen varauksella, koska se pöyhisteli siipiään siihen malliin kun olisi halunnut kutsua meidät kaksintaisteluun. Ohitimme sen varoen ja jatkoimme matkaa. Kauniita maisemia putkahteli esiin puiden lomasta merelle päin ja emme voineet muuta kuin ihastella luonnonkaunista saarta.

lokrum_dubrovnik

dubrovnik_lokrum

loksum_dubrovnik

lokrum_dubrovnik

lokrum_kuollutmeri

Paikallinen kuollut meri löytyi oksien takaa.

lokrum_riikinkukko

Lokrumin keskeltä löytyi pieni järvi, jossa ihmisiä oli uimassa. Myöhemmin luin netistä, ettei se ollutkaan mikä tahansa järvi, vaan paikallinen kuollut meri. Hienoja rantoja ja rauhallisia poukamia saarella oli tarjota halukkaille uimareille. Meitä harmitti, kun emme olleet ottaneet uimavarusteita mukaan. Eksyimme jossain vaiheessa myös nudistirannalle. Sieltä kipaisimme äkkiä polkua pitkin pois.

Koska päivä oli kuuma, pysähdyimme nauttimaan virvokkeita. Riikinkukot tepastelivat pöytien ympärillä ja ne näyttivät sen verran kesyiltä, etten enää pelännyt yhteenottoa. Niille oli taidettu antaa pöydistä herkkupaloja, koska ne katselivat viereisen pöydän lautasella olevaa tarjontaa sillä silmällä. Saariretken jälkeen päätimme palata bussilla hotelliimme, joka sijaitsi  Lapadissa muutaman kilometrin päässä vanhasta kaupungista. Uiminen ja altaalla löhöily alkoi tuntua houkuttelevalta päivän päätteeksi.

Dubrovnikin vanhakaupunki

Seuraavana päivänä palasimme Dubrovnikin vanhaankaupungiin. Sen muurien sisäpuolella riitti nähtävää niiden muutaman tunnin ajaksi, jotka meillä oli jäljellä ennen lennon lähtöä. Matkan tekoamme kuitenkin hidasti matkalaukku, jota raahasimme mukana. En tiedä olisiko sille löytynyt jostain säilytyspaikkaa, mutta emme halunneet tuhlata aikaa sen etsimiseen.

Pääkatu Stradun oli kaunis ja kun sieltä poikkesi pienille sivukaduille, niin hetken kuluttua huomasi olevansa eksyksissä. Onneksi hyvien opasteiden avulla pääsimme aina takaisin pääkadulle. Vanhankaupungin ympäristöä tutkiessa kävi mielessä, että tämäkin paikka oli 1990-luvun alussa sotatantereena. Nyt sitä ei uskoisi, koska sodan jälkiä ei näkynyt enää missään.

dubrovnik_vanhakaupunki

dubrovnik

dubrovnik_vanhakaupunki

dubrovnik

dubrovnik_linnut

Ennen lentokentälle lähtöä pistäydyimme kaupunginmuurien pääsisäänkäynnin vieressä olevassa Johanneksen linnoituksessa. Siellä suuntasimme kulkumme Dubrovnikin akvaarioon. Paikka ei ole suuri ja se oli aika nopeasti käyty läpi. Vieressä olisi ollut myös Kroatian merenkulun historiaa esittelevä merimuseo, mutta jätimme sen nyt väliin. Jäätelöhammasta kolotti sen verran, että menimme läheiseen kahvilaan nauttimaan vielä isot jätskiannokset ennen siirtymistä lentokentälle.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Dubrovnik – loman aloitus Srd-vuorella
Dubrovnik – päivä Lopudin saarella
Cavtat – Kroatian helmi

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  1.4.2018 at 21:02

  Me olimme viime kesänä neljä yötä Dubrovnikissä. Ihastuin kaupunkiin kovin. Myös kävelimme muurilla ja iltapäivää vietimme Lokrumin saarella. On totta, että kummasti se veneellinen väkeä häviää saareen ja aika rauhassa siellä saa oleilla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.4.2018 at 10:59

   Dubrovnik oli kyllä todella kiva ja kaunis kaupunki. Loppujen lopuksi ei niin paljon nähtävää mutta muutaman päivän reissulle riittää hyvin tekemistä. Toki kujilla haahuilu on myös mukavaa ajanvietettä.

 • Reply
  jossus
  2.4.2018 at 10:38

  Muurilta saa kyllä upeat kuvat.

 • Reply
  Teppo/Tämämatka
  4.4.2018 at 11:24

  Minut yllätti Dubrovnicin vanhan kaupungin katumuusikot. Useampi kitaristi, joilla selvästi klassinen koulutus ja soittoa oli ilo kuunnella siinä ympäristössä. Kulttuurikaupungeissa katusoittajilla on määrätyt paikat, ajat ja tasovaatimus, mikä kyllä on perusteltua kun yleisönä ovat miljoonat kaupungissa vierailijat. Näin varmaan myös Dubrovnicissa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.4.2018 at 21:47

   No tuollaisia musikantteja on ilo kuunnella, jotka osaavat soittaa. Mutta kun tarkemmin ajattelee, niin en ole kovin huonoihin katusoittajiin törmännyt. Ehkä juuri noiden vaatimusten takia.

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  6.4.2018 at 08:26

  Kylläpä on upeita kuvia! Dubrovnik oli yksi meidän risteilyn pysäkeistä ja valitettavsti tuo päivä oli todella sateinen ja nuo upeat muurit jäivät käymättä… Kaunis paikka, jäin miettimään missä viipyy oma postaukseni kaupungista? Ilmeisesti jossain ”suunnitteilla olevien joukossa”

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.4.2018 at 21:53

   Kiitos Martta! 🙂 Sateella ei mikään kaupunki näytä kivalta. Harmi, että teille sattui sateinen sää. Mielelläni lukisin myös sinun jutun Dubrovnikista, vink vink!

 • Reply
  Tiia/ReiseReise
  6.4.2018 at 12:45

  Haluaisin kovasti matkustaa Kroatiaan. En tiedä menikö vain ohi, mutta mihin aikaan olitte matkalla? Itse en yhtään välitä +30 helteistä, joten mieluusti jättäisin ne väliin. 🙂
  Tuosta Lokrumista en ollutkaan ennen kuullut, vaikuttaa kivalta kohteelta ja vastapainolta kaupunkiin verrattuna. On muuten parasta syödä jäätelöannoksia ulkomailla! 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.4.2018 at 21:56

   En muuten tainnut jutussa mainita ajankohtaa eli heinäkuussa kävimme. Kevät / syksy kaupunkilomille parasta aikaa, kun ei niin kuuma. Lokrum oli mukavaa vaihtelua ja varsinkin kun sinne oli niin lyhyt matka. 🙂

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  7.4.2018 at 10:44

  Kävin viime vuoden huhtikuussa Dubrovnikissa ja muureilla kävely oli oikeastaan paripäiväisen vierailumme kohokohta. Lokrum oli myös suunnitelmissa, mutta se jäi ukkosmyrskyn vuoksi väliin. Dubrovnikin vanhakaupunki on poikkeuksellisen kaunis ja yhtenäinen kokonaisuus. Pari päivää tuntui kuitenkin itselleni riittävältä ajalta, sillä tuolla Balkanin suunnalla on niin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.4.2018 at 22:01

   Dubrovnik on minunkin mielestäni parissa päivässä nähty. Eipä siellä loppujen lopuksi varsinaisia nähtävyyksiä niin monta ole. Muureilla kävely oli ehdottomasti Dubrovnikin kohokohta.

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  9.4.2018 at 10:12

  Kiitos tästä. Olinkin miettinyt, olisiko Dubrovnikista kaupunkilomakohteeksi viikonlopulle, ja nyt alkoi lukemani perusteella tuntua, että olisi. Tuo kujilla haahuilu on ihan parasta:)

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.4.2018 at 22:06

   Kiitos Heidi! 🙂 Kiva kuulla, että Dubrovnik alkoi kiinnostamaan. Se on kaunis kaupunki, joten kannattaa ehdottomasti suunnata Kroatiaan. Sieltä löytyy juuri niitä söpöjä kujia, joilla voi päämäärättömästi kuljeskella.

 • Reply
  Satu
  9.5.2018 at 14:18

  Mahtavaa, juuri eilen katsoin lentoja pitkäksi viikonlopuksi tänne. Meinasin miehen yllättää 8v. hääpäivänä 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  9.5.2018 at 18:06

  On tuo kyllä valtavan lähellä tuo 1990-luku. Käsittämätöntä siis, että silloin tuolla on vielä sodittu. Ei tosiaan siitä näkynyt merkkiäkään edes silloin kun minä kävin Dubrovnikissa ensimmäisen kerran lähes 10 vuotta sitten. Hyvä niin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.5.2018 at 11:32

   Tuntui tosiaan aika uskomattomalta, että Euroopassa on 90-luvulla sodittu, mutta niinhän se oli. Sodan merkeistä ei enää jälkeäkään tai sitten niitä vanhoja luodinreikiä ei vaan huomannut. Toivottavasti sodat niillä kulmilla ovat takanapäin eikä uusia tulisi.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  9.5.2018 at 19:17

  Kuumaa ja ruuhkaistahan tuolla oli. Me asuimme Cavtatin pienessä kylässä siinä lähellä ja kävimme kaupungissa kerran bussilla ja toisen kerran veneellä. Veneretkellä näki ”kivasti” matkan varrella olevia luotien rei’ittämiä taloja mereltä, eli alueen valitettavan lähellä oleva historia oli vielä selvästi nähtävissä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.5.2018 at 11:35

   Aha eli mereltä käsin luotien jäljet ovat vielä nähtävillä. Veneretki kuulostaa sinänsä hauskalta, mutta luotien reiät tietenkään ei. Kroatia on kaunis maa ja sinne olisi kiva päästä tutustumaan muihinkin paikkoihin kuin Dubrovnikiin. Näitä kivoja kohteita on vaan niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaisi.

Leave a Reply