Latvia

Riika – loistava kohde tyttöjen viikonlopulle

9.11.2019

Kadulta kuuluva humalaisten miesäänien kuoro herätti aamulla. Vilkaisin kelloa ja viisarit näyttivät kahdeksaa. Latviassa on reipasta porukkaa, kun jaksavat laulaa kirjaimellisesti aamuun asti. Kurkkasin ikkunasta kadulle ja vastapäisen baarin edustalla oli pari miestä tupakalla. Horjuvalta näytti heidänkin asentonsa. Laulukuoroa ei ikkunasta näkynyt. Ystäväni heräilivät myös pikkuhiljaa ja siinä vaiheessa kun lähdimme aamupalalle, oli laulajat jo hiljentyneet.

Olimme Riiassa viettämässä ystävämme syntymäpäiviä ja riemuitsimme erityisesti Radi un Draugi -hotellin neljän hengen huoneesta, jonne koko porukkamme mahtui. Siellä tuli ihan ”pyjamabileet” -fiilis, kun yöpuvuissa kikattelimme hassuille jutuille ja röhnötimme sänkyjen päällä. Huone oli lisäksi niin tilava, että sinne sai jokainen levitellä tavaransa eikä tarvinnut pelätä, että niihin kukaan kompastuisi. Kylppäri oli myös iso ja moderni, mitä nyt ihmettelin skottiruutuisia kaakeleita.

Radi un Draugi hotellin julkisivu

Radi un Draugi huone

Neljän hengen huone oli ihan parasta

Tex mex ravintola Riiassa

Perjantai-iltana illastimme meksikolaisessa, jonka sisäpihalla oli Halloween valloillaan

Riian vanhakaupunki

Aamupalalla mietimme päivän ohjelmaa. Porukastamme vain yksi oli käynyt aikaisemmin Riiassa ja siitäkin oli aikaa useampi vuosi. Halusimme nähdä ainakin Mustapäiden talon sekä käydä drinkeillä Radisson Blue hotellin Skyline Barissa. Suurin osa Riian nähtävyyksistä oli sellaisia, joita voisi katsella vain ulkopuolelta, joten emme tehneet kovin tiukkaa päiväohjelmaa. Ostoksille, kahviloille ja vapaamuotoiselle haahuilulle oli myös jätettävä aikaa, joten näillä eväillä lähdimme valloittamaan Riikaa.

Sää oli pilvinen, mutta onneksi ei satanut. Sateenvarjo oli kuitenkin laukussa mukana, koska iltapäiväksi oli luvattu sadekuuroja. Kylmä tuuli sen sijaan meni luihin ja ytimiin. Olin lähtenyt aika kevyellä varustuksella matkaan ja hanskat olivat jääneet kotiin. Kävimme muutamassa käsityöliikkeessä ja yhdestä ostin kynsikkäät. Ne lämmittivät käsiä, mutta niiden kanssa kameraa oli helpompi käsitellä kuin sormikkaiden kanssa.

jugendtaloja riiassa

riian vanhankaupungin katunäkymä

Riian vanhankaupungin unesco laatta

riika jugendtaloja

Mustapäiden talo

Hotellimme oli vanhassakaupungissa ja sieltä suuntasimme ensimmäisenä Mustapäiden talolle. Goottilaistyylinen rakennus valmistui 1300-luvulla ja sen alkuperäinen tarkoitus oli toimia saksalaisten poikamieskauppiaiden kerhotalona. Talo kärsi toisessa maailmansodassa pahoja vaurioita ja vuosia myöhemmin rakennus laitettiin maan tasalle. Talon alkuperäiset piirustukset löytyivät myöhemmin ja se rakennettiin uudestaan Riian kaupungin 800-vuotisjuhliin. Ihmettelimme talon kokoa, koska se näytti paljon pienemmältä kuin kuvissa. Hienohan se oli ja talon luona viipyilimme hetken ihmetellen sen koristeellisia yksityiskohtia.

Mustapäiden talo

Mustapäiden talo

mustapäiden talo

Pyhän Pietarin kirkko

Pyhän Pietarin kirkko on vanhankaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Sen 123-metriseen torniin voi  nousta hissillä ihailemaan maisemia. Torniin on pääsymaksu eikä kirkkoakaan pääse ilman lippua katsomaan kuin eteisen lasiovien läpi. Koska olimme myöhemmin menossa Skyline baariin, päätimme että se riittää meille näköalojen katseluun.

pyhän pietarin kirkko

Pyhän Pietarin kirkko

Riian tuomiokirkko

Riian tuomiokirkko on Pietarin kirkon ohella toinen vanhankaupungin suurkirkoista.

Kolmen veljeksen talot

Pujottelimme vanhankaupungin kaduilla ja katselimme kauniita, vanhoja rakennuksia. Kolmen veljeksen talot ovat Riian vanhimpia kivitaloja ja ne toimivat alunperin asuinrakennuksina. Nykyisin taloissa sijaitsee arkkitehtuurimuseo.

Kolmen veljeksen talojen läheltä löytyi Parunāsim Kafe’teeka, joka ulkona olevan kyltin mukaan oli vanhankaupungin romanttisin kahvila. Menimme sinne lämmittelemään ja tilasimme Irish coffeet. Meidät ohjattiin yläkertaan, joka oli tunnelmallisempi kuin pieni alakerta. Kahvila oli täynnä ja palvelu hidasta, mutta onneksi meillä ei ollut kiire. Tarjoilijatytöillä oli varmasti hyvä kunto, kun he kipittivät portaita ylös ja alas kantaen asiakkaille juomia ja herkullisia leivoksia.

Kolmen veljeksen talot

Kolmen veljeksen talot

Riika tynnyreitä ja arkku

restorans 1221

Yksi kaupungin kuvatuimpia ravintoloita

Our lady of sorrows church riga

Our lady of sorrows -kirkko

Lounaspaikan etsintää

Sillä aikaa kun nautimme kahvilan tunnelmasta, oli alkanut sataa. Sateenvarjot piti kaivaa kassin pohjalta ja niiden suojissa kipitimme lähimmän katoksen alle tekemään suunnitelmaa mitä seuraavaksi. Järkevimmäksi vaihtoehdoksi osoittautui lounaspaikan etsintä. Kenties sadekin taukoaisi sillä aikaa, kun olisimme syömässä. Päätimme mennä Daugava-joen toisella puolella olevaan Annas Dārzs (Mūkusalas iela 44) ravintolaan. Olimme saaneet vihjeen tästä viehättävästä paikasta ystävämme pojan tyttöystävältä, joka opiskelee Riiassa. Otimme taksin joen toiselle puolelle ja se maksoi muutaman euron. Taksilla ajaminen on Riiassa edullista. Kunhan ensin varmistaa, että kuskilla on mittari päällä.

Annas Dārzs -ravintolassa oli brunssi buffet. Meille kerrottiin, että brunssi kestäisi vielä tunnin ja sen jälkeen he sulkisivat muutamaksi tunniksi avaten ovet taas illansuussa. Lyhyt aika mietitytti meitä ja kun pöydästä ei löytynyt gluteenittomalle ystävälle oikein mitään, päätimme mennä jonnekin muualle. Kysyimme tarjoilijalta vinkkiä ja hän vihjaisi meille joen toisella puolella olevasta Fazendasta. Hän tilasi meille ystävällisesti taksin ja niinpä kiisimme hetken päästä takaisin Daugavan toiselle puolelle.

Annas darzs

Annas Dārzs -ravintola

Fazenda Riga

Fazenda ravintola

Fazenda muistutti mummolan kammaria ruusukuvioisine tapetteineen ja verhoineen. Neljästä erilaisesta huoneesta koostuva ravintola oli sisustettu ajanpatinoimilla huonekaluilla ja esineillä. Ruokaa odotellessa oli kiva katsella ympärilleen ja havainnoida erilaisia yksityiskohtia. Fazendan ruoka oli hyvää ja sieltä löytyi myös gluteenittomia vaihtoehtoja.

Shoppailua ja drinkkejä Skyline baarissa

Lounaan jälkeen ystävämme lähti tapaamaan poikansa tyttöystävää ja me muut suunnistimme Galleria Rigaan shoppailemaan. Minun kohdallani kierros oli halpa, kun en löytänyt mitään. Koska ostoskeskus sijaitsi Radisson SAS -hotellin lähellä, päätimme poiketa samalla reissulla hotellin 26.kerroksessa olevassa Skyline baarissa. Pimeä oli ehtinyt laskeutua ja vettä satoi edelleen, joten näköaloista ei päästy tällä kertaa nauttimaan. Baarin drinkkilista oli sen sijaan houkutteleva ja tilasimme sieltä jokaiselle erilaiset juomat. Hinnat olivat lähes samaa tasoa kuin Suomessa.

Skyline bar Riga

Skyline Bar

skyline baarin drinkit

Skyline baarin drinkit

 

Ilta folkklubilla

Illalla menimme hotellin lähellä olevalle Folkklubs Ala Pagrabs (Peldu iela 19) klubille. Se oli kymmenen jälkeen jo tupaten täynnä ja vaikutti aluksi epätoivoiselle päästä edes liikkumaan eteenpäin. Klubin perimmäisestä nurkasta löytyi pieni lava, jossa kolmihenkinen ZOÑJ-yhtye esitti huilu-viulu-kitara kombolla irlantilaiselta kansanmusiikilta kuulostavia lauluja. Baaritiskiltä tilattiin juomien lisäksi naposteltavaksi erilaisia sormisyötäviä. Niiden voimin jaksoimme loppuillasta pomppia ahtaalla tanssilattialla yhdessä muiden mukana. Klubilla oli lähinnä paikallisia nuoria aikuisia. Meidän lisäksi siellä ei montaa turistia näkynyt.

Kauppahallin aarteita

Sunnuntaina ehdimme kierrellä Riian keskustorin kauppahalleissa ennen lennon lähtöä. Keskustori on valtavan kokoinen paikka ja siellä saisi kulumaan useita tunteja valikoimaan tutustuen ja suolakurkkuja ym. maistellen. Kojut suorastaan tursusivat värikkäitä käsitöitä ja matkamuistoja. Jos tuliaiset olisivat olleet vielä ostamatta, sieltä niitä olisi löytynyt.

Riika sukkia ja lapasia

Riika keskustori säilötyt vihannekset

Piipahdimme myös Stockmannilla ennen kuin siirryimme syömään lounasta vanhastakaupungista löytämäämme italialaiseen ravintolaan. Sen jälkeen haimme matkalaukut hotellilta ja bussi nro 22 kiidätti meidät lentokentälle.

Riika tuuletti mukavasti päätä arjen keskellä ja tärkeintä tietysti oli päästä juhlimaan yhdessä hyvän ystävämme syntymäpäiviä. Viikonloppukohteeksi Riika sopi hyvin, koska se ei ole suuren suuri kaupunki ja sen ehtii ottaa haltuun myös parissa päivässä. Toki näkemistä jäi vielä toiseenkin kertaan ja taisimme kaikki olla samaa mieltä, että se kerta olisi kesällä, jolloin kaupunki näyttäisi vihreämmän puolensa.

Seuraa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Terhi
  10.11.2019 at 13:49

  Niinhän se valitettavasti on, että lämpimänä vuodenaikana on joka paikassa mukavampaa kuin sateessa. Muuten Riika on ihan mukava viikonloppukohde.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:57

   Totta, aurinkoisella ja lämpimällä säällä kaikki kohteet näyttävät kivemmilta. Riika olisi myös mukava nähdä paremmilla keleillä. Kiitos kun kommentoit!

 • Reply
  Piyya
  10.11.2019 at 15:08

  Omalla kesäkuun Riikan matkallani totesin , että Riika olis just super kaveriporukassa. Kiva kaupunki jossa on kivasti nähtävää ja telemistä, mutta tuskin yksin lähden toista kertaa. Tyttöporukassa lähden mielelläni shoppailemaan ja nauttimaan ihastuttavasti terasseista.
  Kiva loma teilläkin selvästi !

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 18:58

   Kiitos Piyya! Meillä oli hauska reissu ja tämä oli meidän ensimmäinen ulkomaanreissu (ellei Tukholman ja Tallinan risteilyjä lasketa) yhdessä. Eikä varmaan jää viimeiseksi 🙂

 • Reply
  Elina Marjaana Travel Blog
  10.11.2019 at 17:36

  Viikonloppukohteeksi Riika on kyllä hyvällä etäisyydellä ja monella tavalla mielenkiintoinen kaupunki. Omasta reissustani taitaa olla jo 15 vuotta, joten niistä ajoista on varmasti moni asia muuttunut. Tosin oon melko varma, että kävin ainakin tuossa samassa Skylinessa. ☺️ Kiitti myös gluteenittomasta ravintolavinkistä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 19:00

   Kiitos Elina! Riika on mukavan lähellä viikonloppureissua ajatellen. Luulin, että Skyline bar olisi suht uusi, mutta ei näköjään jos on ollut siellä jo 15 vuotta sitten 🙂

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  10.11.2019 at 18:54

  Olin tuolla pari päivää syyskuisessa eurotripillä, ja oli kyllä kiva kohde. Yllätyin miten kauniita puistoalueita siellä, etenkin jokivarressa. Ajelin aika paljon sähköpotkulaudalla ja kävin sillä myös kaupungin ulkopuolella kattomassa vanhoja neuvostoaikaisia kerrostalolähiöitä. Tuli heitettyä joku 14 kilometrin lenkki siinä. Riikaan tulee varmasti vielä joskus palattua uudelleen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 19:02

   Kiitos Cilla! Oho, pitkän reissun olet tehnyt sähköpotkulaudalla. En ole sitä itse kokeillut, mutta taitaa olla ilmeisen näppärä väline kaupungilla liikkumiseen. Puistoalueet näyttivät houkuttelevilta, vaikka olikin sateista.

 • Reply
  Reeta
  11.11.2019 at 08:08

  Mä olin muutama vuosi sitten serkun kanssa tyttöjen reissulla ja oli ihana kesäkohde, myös sun siskon perhe lapsineen tykkäsi kun pääsee autolla.

  Kansallismuseo oli upea, samoin tykkäsin puistoista. Ja ne kahvilat on ihania!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 19:03

   Kiitos Reeta! Riiasta löytyy paljon kaikkea kivaa ja tosiaan hyvä pointti, että sinne pääsee myös autolla.

 • Reply
  Sandra
  14.11.2019 at 14:15

  Riika on varmaan juuri sellainen sopivan helppo, edullinen ja mielenkiintoinen kohde jopa kaveriporukalla. Sopii synttäreihin tai vaikka polttaripaikaksi, ja teilläkin vaikutti olleen ihan mukavan tapahtumarikas reissu.

  Kesällä kaupunki ja erityisesti sen puistot ovat upeat. Toki turisteja liikkuu silloin enemmän.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 19:04

   Kiitos Sandra! Riika oli kaveriporukalle mukava kohde ja varsinkin tällaiselle ensimmäiselle ulkomaanreissulle, joka tehtiin lentäen. Ensi kerralla voi laajentaa reviiriä jo vähän kauemmaksi 🙂

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  15.11.2019 at 02:13

  Vitsit että tykkäsin Riiasta ja Vilnasta todella paljon! 🙂 oltiin viime syksynä ja ihan milloin vain voisin lähteä uusiksi. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 19:06

   Kiitos Sandra! Kävin Vilnassa viime talvena ja nyt tuli Riika korkattua. Kivoja kohteita molemmat, vaikka kummatkin kaupungit tuli katseltua harmaassa ja huonossa säässä.

 • Reply
  Noora / Seikkailumielellä
  16.11.2019 at 11:16

  Reissasin viime kesänä Riikaan bussilla ja vietin kaupungissa muutaman päivän ennen kun jatkoin matkaa eteenpäin. Kaupunki on varmaan kiva kohde juuri tuollaiselle kaveriporukan reissulle, mutta soolomatkaajalle Riika jäi vähän tylsäksi. Ei jäänyt hinkua vierailla kaupungissa uudelleen. Yhden kivan näköalapaikan kuitenkin vinkkaisin, eli Latvian tiedeakatemian näköalatasanteen. Tiedeakatemia sijaitsee lähellä kauppahalleja ja sieltä näkee kivasti yhdellä silmäyksellä niin hallit, kuin koko vanhan kaupunginkin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.11.2019 at 19:09

   Kiitos Noora kommentista sekä näköalapaikka vinkistä! Riika oli minusta paljon vilkkaampi paikka kuin esimerkiksi Vilna, jossa kävin viime talvena yksin. Ehkä sopii paremmin tosiaan kaveriporukalle.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  16.11.2019 at 21:38

  Riika on kivasti lähellä mutta jostain kumman syystä omalla listalla suosikkeina on etusijalla Vilna ja Tallinna. Vaikka kaupungissa on myös vanhaa historiaakin tarjolla.

 • Reply
  espanjaan
  16.11.2019 at 22:12

  Tuli inspiroivasta jutustasi sellainen olo, että vuosien takainen reissuni pitäisi kyllä uusia just nyt.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  24.11.2019 at 18:17

  Riika on kyllä kaunis kaupunki, vaikka hirveästi en siitä muistakaan, kun olin niin nuori siellä viimeksi käydessäni. 🙂 Tarkoitus olisi nyt kyllä uudelleen käydä kaupunki katsastamassa tuoreeltaan. Varmasti tosiaan erinomainen kohde viikonlopun irtiotolle ja nuo vanhankaupungin rakennukset ovat kyllä todella kauniita!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.11.2019 at 16:22

   Kiitos Tiina Johanna! Riika on mainio viikonloppukohde ja miksei pidemmällekin lomalle. Kaveriporukalla toimi hyvin, mutta mikä ettei myös soolomatkalla.

Leave a Reply