Meksiko Risteilyt

Karibian risteily – Meksikon Cozumel ihastutti

31.12.2023
cozumel

Kaupallinen yhteistyö: Elämys Cruises

Karibian risteilymme viimeinen pysähdyspaikka oli Cozumel, joka on Meksikon kolmanneksi suurin saari. Cozumel tunnetaan parhaiten hyvistä sukellus- ja snorklausmahdollisuuksista. Saarella on myös paljon kiinnostavia kulttuurihistoriallisia kohteita, kuten mayakulttuurin kaupunkien raunioita. Meidän päiväohjelmaan ei kuitenkaan kuulunut mikään näistä, vaan olimme lähdössä tutustumaan Cozumelin herkkuihin teemalla hunaja, suklaa ja tequila.

cozumel-satama

Olin varannut retken varustamon kautta, ja meitä hieman jännitti mitä olisi tulossa. Jamaikan retki ei mennyt ihan putkeen, ja pelkäsin että tiedossa olisi samanlainen katastrofi. Retkelle lähtö oli vasta 10.45, joten saimme rauhassa nauttia aamiaisen ennen kuin siirryimme laivasta ulos satamaan odottamaan bussiin siirtymistä. Aurinko porotti ja hiki virtasi, vaikka päivä ei ollut vielä edes puolessa. Istuimme penkeille auringonvarjojen alle ja seurasimme sivusta, kun risteilymatkustajien tavaroita tarkistettiin. Maihin ei saanut viedä elintarvikkeita ja monella oli laivan buffasta mukaan otettuja voileipiä, hedelmiä ja ties mitä retkievääksi. Sinne jäivät kaikki sataman viranomaisten haltuun.

Hunajata, hunajata

Retki alkoi paremmin kuin edellinen. Meillä oli kaksi opasta ja he esittelivät heti aluksi retkiohjelman eikä sen perään tarvinnut erikseen kysellä. Bussi oli täynnä ja meitä oli noin 30 hengen ryhmä. Ensimmäisenä ajoimme tutustumaan Mayan Bee Sanctuaryyn, jossa suojellaan yli 3200 vuotta vanhaa perinnettä mayojen Melipona-mehiläisten hoidossa.

maya-bee-sanctuary
Tervetuloa Maya Bee Sanctuaryyn!
maya-bee
Mehiläistarha sijaitsi kauniin vehreässä ympäristössä palmujen katveessa
maya-bee-nannotrigona

Mehiläisten suojelun ja muinaisen mayakulttuurin säilyttämisen lisäksi heillä oli käynnissä projekti, jossa tarjottiin naisille tarvittava tietotaito oman mehiläistarhan perustamiseksi. Naiset saivat töitä ja muinaiset mayojen mehiläishoitolaperinteet jatkuvuutta. Maistelimme kahta erilaista hunajaa, ja saimme sen jälkeen tehdä ostoksia. Mukaan tarttui pieni pullo Melipona-hunajaa.

Näköaloja ihailemassa El Mirador -rannalla

Hunajanmaistelun jälkeen ajoimme El Mirador -nimiselle rannalle. Paikkaa kutsutaan Cozumelin maamerkiksi, koska aallot ovat tuhansien vuosien aikana hioneet kaaren muotoisen kiven, jonka päälle voi kiivetä katsomaan meren aaltoja. Saimme 25 minuuttia aikaa kävellä rannalla, ostaa pientä syötävää & juotavaa tai vain nauttia auringosta. Koska aikaa oli niin vähän, käytimme sen rannalla kävelemiseen ja lojuimme hetken riippumatossa.

cozumel-el-mirador
Rannalla oli kivoja pöytäryhmiä

Kun palasimme rantabaarin edustalle odottamaan lähtöä, huomasin parissa pöydässä samassa bussissa olleita, jotka olivat vasta tilanneet ruokaa. Opas vain kohautteli olkapäitään ja sanoi, ettei voi sille mitään, jos ihmiset tilaavat ruokaa. Näiden tyyppien takia pääsimme lopulta lähtemään eteenpäin puoli tuntia myöhässä. Argh, ärsytti todella paljon ihmisten itsekkyys.

Maistellaanko suklaata?

Rannalta ajoimme Mayan Cacao -nimiseen paikkaan. Saimme kuulla miten suklaa on ollut keskeisessä roolissa muinaisen mayakansan elämässä.

maya-cacao
Sisäänkäynnin luona ollut puhuva papukaija varasti kaikkien huomion
cozumel-maya-cacao

Meille esiteltiin miten kaakaon siemenet jauhettiin perinteisellä esihispaanisella Metate-kivellä ja ainesten sekoittamisen jälkeen tarjolla oli herkullista suklaata. Parasta oli maistiaiset ja lopuksi olisi saanut tehdä ostoksia. Jätimme ne väliin, koska siinä helteessä suklaat olisivat sulaneet saman tien.

Tequilaa!

Mitä olisi Meksiko ilman tequilan maistelua? Erilaiset tequila-tastingit ja -kierrokset ovat suosittuja aktiviteetteja, ja sellaiseen meidänkin retki päättyi. Kuulimme ensin tequilan valmistusprosessista ja sen jälkeen saimme maistella kolmea erilaista tequilaa. Lopuksi ohjelmassa oli tuttuun tapaan mahdollisuus tehdä ostoksia ja niiden yhteydessä tarjottiin lisää maistiaisia.

tequila
Tequilaa, kohta maistellaan!
frida-kahlo
Frida Kahlon omakuva oli tequilapaikan seinällä
tequilat

Olisi ollut kiva tutustua Cozumelin satamaan retken jälkeen, mutta kun vihdoin olimme siellä, kello oli jo niin paljon, että piti kiiruhtaa hyttiin suihkuun ja illalliselle. Cozumelin retki antoi kuitenkin toivoa, ettei kaikki varustamoiden järjestämät retket ole huonoja, vaikka meille sattui huono tuuri Jamaikan kanssa. Cozumel vaikutti muutenkin kivalle paikalle ja jos se sattuisi joskus reitin varrelle, menisin sinne mielelläni uudestaan.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  1.1.2024 at 02:32

  Meiltä jäi omalla Meksikon matkalla Cozumel väliin, vaikka se pitkään olikin meillä harkinnassa. Snorklaus olisi ollut suurin milenkiinnonkohteemme, mutta olimme lukeneet, että se ei ainakaan tänä päivänä kovin hääppöistä ole. Toisaalta Cozumel saarena olisi ehkä muuten kiinnostava.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.1.2024 at 13:31

   Kiitos Mikko! Vesiaktiviteetteja oli myös ohjelmassa mutta me skipattiin ne, koska halusin nähdä saarta.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  1.1.2024 at 10:23

  Me taas puolestamme Cozumelissa valitsimme vapaapäivän, eli tallustelimme vaan rantaviivaa suuntaan ja toiseen omatoimisesti. Toimi sekin ihan kivasti 🙂 Myöhemmin jäi kyllä harmittamaan, ettei sittenkin lähdetty pitkälle päiväretkelle Chichen Itzalle, kun piti sinne sitten erikseen poiketa toisen matkan yhteydessä, mutta hyvä niin, sillä Chichen Itza oli luultavasti kertaluokkaa parempi yksityisesti nautittuna kuin laivaretkellä. Nuo toisista piittaamattomat ihmiset ovat kyllä rasittavia ja kaipa se sitten on niin, että laivan retkellä matkustajia ei voi jättää. Krakovasta Auschwitziin tekemällämme bussiretkellä muutama puuttuva sitten jo jätettiin runsaan vartin odottelun jälkeen, sillä pääsihän sieltä muutenkin takaisin Krakovaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.1.2024 at 13:34

   Kiitos Pirkko! Myöhästelijät ovat rasittavia, varsinkin retkillä joilla usein tiukka aikataulu. Irlannissa oli kova kuri. Siellä sanottiin monta kertaa, että jos ei ole ajoissa paikalla, jää kyydistä. Kaikki tottelivat kiltisti, koska niistä kohteista ei omatoimisesti olisi kovin helposti päässyt pois.

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  1.1.2024 at 13:10

  Cozumel oli ihan kiva kohde pikavisiittiin. Kävin siellä edelliskerralla kun olin Playa del Carmenissa muutaman päivän. Kaakaomuseossa olen käynyt Guatemalassa ja tutustunut tequilan valmistukseen Teotihuacánin pyramideilla. Olen osallistunut muutaman kerran yhteen seminaariin Mexico Cityssä ja siellä seminaarivieraat ovat saaneet lopuksi jonkun arvokkaan tequilapullon. En itse juo väkeviä, joten toin sen tuliaisina miehelle.
  Ärsyttää muuten itsekkäät ihmiset, jotka ei ota muita huomioon varsinkaan tuollaisilla ryhmämatkoilla, missä on muutenkin tiukat aikataulut.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.1.2024 at 13:36

   Kiitos Cilla! Meksikoon olisi kiva tutustua paremmin. Cozumel ei todennäköisesti ole sitä parasta Meksikoa, mutta päivän vierailulle oli kiinnostava.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  2.1.2024 at 23:14

  Heh, mulle tequila tuo mieleen lähinnä opiskelijabileet Turussa (ja seuraavan päivän huonon olon!) 😀 Olis kyllä kiva päästä joskus tällaiselle pidemmälle risteilylle. Teidän reissu vaikuttaa kivalta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.1.2024 at 13:39

   Kiitos Eve! Mulle tulee tequilasta myös mieleen eräs kostea etelän matka vuonna miekka ja kirves. 🙈 Siellä paukutettiin tequila slamia pöytään ja sitä tehtiin illan aikana monta kertaa. Oi niitä aikoja! 😂

 • Reply
  Ne Tammelat
  3.1.2024 at 18:52

  Cozumel kuulosti sen verran tutulta, että piti ihan tarkistaa omasta blogista pysähdyimmekö siellä. Kyllä vaan ja me teimme varustamon järjestämän päiväretken Chichén Itzálle, josta Pirkkokin näköjään myös yllä kirjoittelee.

  Päivä oli todella pitkä ja kuuma silloinkin, mutta oli tosi kiva retki kaikin puolin ja näimme samalla hieman enemmän Jukatanin niemimaata.

  Olin näköjään huomioinut meidän jutussa myös tuon reppujen syynäämisen eväiden varalta ihan kuvan kanssa 😀

 • Reply
  Terhi
  5.1.2024 at 20:15

  Laivaretket. Joskus onnistuu, joskus ei. Usein kannattaa mennä omin päin.
  En ole ollut Cozumelin retkellä, mutta laivavarustamon retki Jamaikalle ei ollut kovinkaan onnistunut.

 • Reply
  Sarianne / Matkalla kaikkialle
  6.1.2024 at 19:39

  Cozumel näyttää monipuoliselta kohteelta! Harkitsin sitä viime vuoden alussa Belizen ja Meksikon suunnalla ollessa, mutta päädyin Isla Mujeresiin koska lentoni lähti sitä lähellä olevasta Cancunista. Ihmisten ajantaju aina jaksaa hämmentää noissa ryhmämatkoissa! Koska matkustan usein yksin, hyödynnän välillä järjestettyjä päiväretkiä, mutta täytyy sanoa että maailmanympärimatkalla niihin ehti jo hieman kyllästyä, koska aina oli jotain säätöä 🙂

 • Reply
  Krista/Kristallinhohtoa
  6.1.2024 at 21:16

  Itse ollut tuolla n. 20 vuotta sitten ja ei oikein enää mitään muistikuvaa koko paikasta. Olisipas kiva päästä taas käymään tuolla. Ihana kohde!

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  7.1.2024 at 14:21

  Olen käynyt Cozumelilla Playa del Carmenista reilut kymmenen vuotta takaperin. Vuokrattiin auto ja kierrettiin saari. Mieleen jäi kiva pieni rantabaari, jonka edessä oli hyvät snorklausriutat. Pieni saarihan on kyseessä, mutta yhdet maailman parhaista koralleista edustalla.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  10.1.2024 at 12:21

  Cozumel on kaunis! 🙂 Varmasti mielenkiintoinen kokemus ja risteily kokonaisuudessaan muutenkin mukava. Itse en tykkää liian tiukoista aikatauluista ja tämän vuoksi risteily ei välttämättä olisi meille se paras matkailuvalinta, mutta toisaalta kyllähän se vähän houkuttaisi kokeilla eikä voi sanoa jos ei omasta kokemuksesta tiedä, joten ehkä täytyy joskus uskaltautua risteilymuotoakin testaamaan! Varmasti ainakin uusi ja unohtumaton elämys. 🙂 Ja upeita maisemia matkalla! Ihanaa uutta alkanutta vuotta sinne ja toivotan paljon hyviä uusia reissuja!

Leave a Reply